Rusija rekordnim tempom gomila zalihe zlata

43 komentara

Najnoviji pokazatelji tržišta još jednom potvrđuju da je Rusija povećala kupovinu zlata, što mnogi tumače kao dio politike zemlje kako bi se ublažio učinak američkih sankcija.

Brojke koje je objavilo Svjetsko vijeće za zlato (WGC) pokazuju da je Središnja banka Rusije u trećem tromjesečju ove godine kupila 63 tone plemenitih metala. WGC je u priopćenju dodao da su krajem rujna ruske zaliha zlata već dosegle razinu od 1 778,9 tona.

Samo u rujnu je Rusija svojim rezervama dodala 34,6 tona zlata, što je najveći mjesečni porast od listopada 2016.

Trenutno je po količini zlatnih rezervi Središnja banka Rusije šesta na svijetu. Prve su Sjedinjene Američke Države s 8 133,5 tona, ali ih je teško dokazati. Druga je Njemačka s 3 373,7 tona, treća Italija s 2 451,8 tona, Francuska s 2 435,9 tona i Kina s 1 842,6 tona zlata u državnoj riznici.

Zlatne rezerve

Rusija i Kina, čije su brojke upitne i mogla bi imati puno više od prijavljene količine, posjeduju fizičko zlato, dok se oko ostalih središnjih banaka vode polemike o tome imaju li zaista prijavljeno zlato ili su prijavljene količine u manjem ili većem dijelu samo certifikati.

Istovremeno, Svjetsko vijeće za zlato je priopćilo kako iznenađuje brzina kojom  Središnja banka Rusije gomila zlato u svojim rezervama.

Ruska kampanja gomilanja zlata može jamčiti sigurnost zemlji zbog politike američkog FED-a i zbog sve većih napetosti između Moskve i Washingtona. Moskva na ovaj način može zaštititi svoje rezerve od mogućih geopolitičkih rizika.

Tržišni analitičari također sugeriraju da će Središnja banka Rusije nastaviti povećavati svoje zalihe zlata.

Ako Središnja banka Rusije i dalje bude kupovala zlato pod istim tempom, mogla bi premašiti službene zalihe Kine početkom 2018. godine i po količini zlatnih rezervi izbiti na peto mjesto na svjetskoj listi.

FEDSredišnja banka RusijeSvjetsko vijeće za zlatoWGCZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jura
6 godine prije

U američkim trezorima je ostala zlatna prašina oni su svoje rezerve potrošili zato luduju okolo i izazivaju ratove

apolo
6 godine prije

Dok Rusija i Kina gomilaju svaki grumen zlata, nasi politicari su napravili dobar posao i prodali sve i gram po povoljnoj trzisnoj cijeni. Tko je lud u toj prici pokazace vrijeme.

NSU
6 godine prije

Bilo bi dobro da i nama uvedu sankcije pa da se malo sredimo! 😉

igi
6 godine prije

Zlato se inače buksa tek tako iz zabave da se ima zlu ne trebalo;…ili je ovu možebitni trenutak pred raspad svijeta i društva kojeg poznajemo te će se jednom u kronikama čovječanstva jedna od narednih godina zvati nultna ili zero godina.a u post apokaliptičkim društvima zleto jedino uz hranu i energiju ima neku vrijednost.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

odakle njemcima zlato ? možda od zubiju naših pradjedova i djedova

Sinisa
6 godine prije

A gdje Rusija cuva svoje zlato,bitan faktor nezavisnosti!?

bobrock
6 godine prije

Podrška majci Rusiji na ovim mudrim potezima! Velika ruska nacija ima pravog vođu za razliku od retardiranih Amera!

Cigo
6 godine prije

Ovdje je mnogo rusofila koji pate za zapadom i zapadnim zivotom. Naravno puna kuca zapadnih proizvoda. To sto gomilaju zlato znaci da pokusavaju ojacati rublju.

Georgij Žukov
6 godine prije

Covjek se ne moze nahraniti zlatom , novcem se ne mogu opskrbiti pluca kisikom a naftom ne mozemo utaziti zedj .

ime
6 godine prije

Nije zlato sve što sja, ,,,

otpisani
6 godine prije

Zlato je svemirska “valuta” . Golema većina ljudi vjeruje u priču kako je zlato osnova i protuvrijednost za štampanje papirnog novca i kako se ono čuva u trezorima trajno.(u trezorima centralnih banaka se čuva samo manji dio trajno) Rusi će svoje zlato trampiti za nova, nama u ovom trenutku nepoznata znanja i tehnologije isto kao što su i Amerikanci radili i rade. (rade to i Kinezi) Od trenutka kada su nas stvorili da rudarimo (robujemo), naša (ljudska) je zadaća bila da gotovo sve zlato i vrijedne minerale i legure isporučujemo Stvoriteljima a u zamjenu smo dobivali znanja i zaštitu. Procjenjuje se da u svijetu trenutno ima oko 140 tisuća tona zlata u opticaju i zalihama…( veliko pitanje ?) Ako uzmemo da se na cijeloj zemaljskoj kugli vadi zlata koliko je Rusija samo u rujnu povećala rezerve onda je to 337 godina. Kada bi se ta količina u cijelom svijetu vadila… Čitaj više »

EU dismr
6 godine prije

Svi nešto gomilaju… Rusija zlato, Amerika paranoju, EU administraciju i propise, Ukrajina mržnju, balkanske kolonije dugove a vjeverica lješnjake.
Biće duga i zanimljiva zima ..

Baba Vanga
6 godine prije

Ako bi se kolicina zlata gledalo po broju stanovnika onda je Rusija ubjedljivo druga,isto je pitanje dali USA ima toliko sacuvanog zĺata.

Hrvat
6 godine prije

Bravo, Rusi, pokažite Američkim političarima da ste jači od njihove bezvrijedne hrpe papira!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI