Rusija se bori protiv Zapada u Ukrajini

Sergej Šojgu
23 komentara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ukazao je na prisustvo NATO štabnih oficira i drugih stručnjaka na linijama fronta u tekućem sukobu u Ukrajini, pored gotovo 100 milijardi dolara vrijednog obećanog oružja i zaliha od članica bloka.

“Ruske oružane snage se trenutno suočavaju sa savezničkim snagama Zapada”, rekao je Šojgu u srijedu na sastanku najviših vojnih komandanata u Moskvi. “SAD i njihovi saveznici snabdijevaju kijevski režim oružjem, obučavaju njegove vojnike, obezbjeđuju obavještajne podatke, šalju savjetnike i plaćenike i vode informativni i sankcioni rat protiv nas.”

Šojgu je rekao da su zemlje NATO-a do sada potrošile više od 97 milijardi dolara na isporuke oružja, kako bi nadoknadile, kako je opisao, “značajne gubitke” koje su ukrajinskoj vojsci nanijele ruske snage. U zoni borbenih dejstava prisutni su štabni oficiri, artiljerijsko osoblje i drugi specijalisti NATO-a, dodao je ministar odbrane.

Više od 500 satelita radi na pružanju obavještajnih podataka ukrajinskoj vojsci, od kojih je samo 70 isključivo vojnih, a ostali su dvostruke namjene, kaže Šojgu.

Više zapadnih zvaničnika, od američkog predsjednika Joea Bidena i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga pa na dolje, reklo je da podržavaju Ukrajinu kako bi oslabili Rusiju i da se Moskvi ne smije dozvoliti da pobijedi – istovremeno insistirajući da oni nisu strana u sukobu. Samo američka vojska je od februara izdvojila 20 milijardi dolara za “sigurnosnu pomoć” Kijevu.

Dok su početne isporuke oružja uključivale malokalibarsko oružje i prenosive protivtenkovske i protivvazdušne rakete, zemlje NATO-a su od tada Ukrajini poslale tenkove, borbene avione, dronove, raketnu i cijevnu artiljeriju, kao i složeniju protivvazdušnu odbranu. Rusija je u više navrata upozoravala SAD i njihove saveznike da bi takve pošiljke mogle dovesti do direktne konfrontacije između Moskve i NATO-a, te optužila Zapad za produžavanje sukoba i izazivanje nepotrebnih smrti u Ukrajini.

rusijaŠojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Svima je jasno da se ukrajini bori Nato protiv Rusije,i oni sami to i ne kriju.Bice interesantno kada Patrioti stignu u ukrajinu da se vidi cije je oruzje bolje,ruske rakete protiv najboljeg americkog PVO sistema.

Mrčikola
1 godina prije

E, i šta sad…biznis navodno cvijeta, “državnici” i “privrednici” sve bogatiji, sirotinja i budale ginu…u čemu je problem? 😁

1 godina prije

Ovaj rat ima najmanje veze sa Ukrajinom, Ukrajina je obema stranama bila najzgodnija za polaz zato se pošlo od nje. Setite se “decembarskog ultimatuma” (koji bi trebalo da bude polaz za bilo kakvo razmišljanje na temu konfrontacije Rusije i Zapada) – Ukrajina u njemi jedva da je pomenuta…

Jure
1 godina prije

Bolje bi bilo reci da se zapad bori protiv Rusije Cilj im je da je rasturaju a onda bi rasturali i Kinu pa uspostavili svjetsku vladu u Washingtonu. Podijelili bi drzava Po sistemu hjerarhije Ili piramde. Na vrhu piramde odmah ispod Amerika bi bio anglosaksonski svijet s Izraelom, druga niza stepenica bi bila Holandija…pa treca stepenica…Italia i njima slicni…gdje bi bili Hrvati, Rusi? To bi odredio Washington, negdje pro dnu. To vam je slika JEDNOPOLARNOG SVIJETA, robija, tamnica, stagnacija…

Snig
1 godina prije

I što se iz ovakve izjave može zaključiti. Sam protiv svih. Šanse za pobjedu su nikakve. Ruse mrzi cijeli svit s tim da neki to pokazuju otvoreno a drugi mudro koriste rusku nemoć i jeftino kupuju energente.

eks
1 godina prije

On je veliki šovinista, a mržnja prema Rusima i Srbima zatrovala mu je mozak. On bi prihvatio i da mu zapadnie psihopate odseku penis i promene pol, samo da USA-NATO uništi Rusiju i Srbiju. Duboko bolestan čovek.

eks
1 godina prije

Američki političar Džefri Jang, nekadašnji kandidat za guvernera države Kentaki, na svom Tviter nalogu izjavio je da je CIA najopasnija teroristička organizacija, da Bajdenu, Blinkenu i Nulandovoj treba suditi za zločine nad civilima u Donbasu od 2014. godine do danas. Tome je dodao da je ukrajinska vlada nacistička i da je pod kontrolom CIA i Pentagona. Dovoljno jasno svakome.

tihobl
1 godina prije

Imas jednu greskicu u racunu – Kina ovaj rat ne smije da izgubi. A koliko ono Kina ima triliona dolara koji ne moze da se rijesi?

tihobl
1 godina prije

Eno imas skenirane dokumente na internetu sa imenima svih doktora i platama koje su im isplacene. To je stara prica. Sad su zanimljivi zapadni transpatolozi koji rade u bivsoj Ukrajini. Eno poceli su objavljivati imena i gdje se sad nalaze.

Perun
1 godina prije

Kada se malo bolje posvetite analizi Nato-Pakta vidjet cete da pokusavaju ucjenjivati i USA oruzane snage …ne samo USA nego cijeli ,,takozvani” zapadni svijet…USA je dovoljno jaka i bez tog ,,takozvanog” saveza ciji duznosnici mahom posliju ( peru prljavi novac )u Swicarskoj konfederaciji ..afganistaci su ih hebali a Russi su ih bacili na koljena i najvjerojatnije da ce ih unistiti kao relikt proslosti ….Nato je kanta gova…a ,da oprostite na izrazu …sto prije nestanu sa lica planete Zemlje bolje za sve …..SFSN

Perun
1 godina prije

Ja se ne stidim reci da sam Slaven Bijelac Slobodan Strijelac …a to sto sviram zajedno sa Russima u Russkom simfonijskom orkestru je na rodoljubnoj bazi ….Zelenski i njegovi nalogodavci su zapoceli bratoubilacki rat u Ukrajini…za to netko mora snositi posljedice…SFSN..

Max
1 godina prije

Odavno jasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI