Rusija upozorava na posledice odbijanja američke vize

Lavrov
50 komentara

SAD nisu izdale vize akreditovanim novinarima iz medijskog kruga koji putuju s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, saopštila je Moskva u nedjelju. Lavrov i njegova delegacija bi trebalo da učestvuju na sastancima Saveta bezbednosti UN u Njujorku sledeće nedelje, a Rusija trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom Saveta bezbednosti UN.

Ruski najviši diplomata osudio je uskraćivanje viza kao “glupost”, razotkrivajući pravu vrijednost Washingtonovih “zakletva o zaštiti slobode govora, o pristupu informacijama i tako dalje”.

“Naravno, shvatio sam koliko su naše američke kolege ozloglašene po takvim stvarima, ali sam bio siguran da će ovoga puta, s obzirom na pažnju koja je skrenuta na njihovo ružno ponašanje, sve biti drugačije. Ali pogriješio sam”, rekao je Lavrov novinarima.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov otkrio je da su se SAD do posljednjeg trenutka “pretvarale” da pokušavaju riješiti pitanje viza. Sada je Moskva primorana da odgovori na novi neprijateljski potez, upozorio je on.

„To je još jedan dokaz da ne samo da se našim kolegama u Vašingtonu ne treba verovati, već i da se uopšte ne slušaju“, rekao je Rjabkov. “Naglašavam, naći ćemo načine da odgovorimo, da natjeramo Amerikance da se sjete da stvari ne bi trebalo raditi na takav način. I oni će pamtiti.”

Lavrov će ove sedmice predsjedavati na dva sastanka SBUN-a, sastati se s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i održati druge bilateralne sastanke u New Yorku. Diplomatske aktivnosti bi trebalo da postanu „glavni događaji u informativnim emisijama“ i zabrana učešća novinarima grupe je potpuno neprihvatljiva, rekao je Rjabkov.

Rusija je 1. aprila preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom bezbednosti, usred tekućeg sukoba sa kolektivnim Zapadom oko specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini. Predsjedništvo SBUN-a je prožeto raznim pitanjima, a američka strana također odlaže davanje dozvole za dolazak Lavrovljevog aviona. Novinari bazena koji putuju s ruskom delegacijom trebali su imati termin za vizu već 31. marta, ali su ovi sastanci otkazani, otkrio je prošle sedmice Anatolij Antonov, ruski ambasador u Washingtonu.

Ruski ministar vanjskih poslova i više drugih visokih zvaničnika bili su podvrgnuti američkim sankcijama prošle godine zbog sukoba u Ukrajini. Istovremeno, kao zemlja domaćin sjedišta UN-a, Washington ima obavezu da ne ometa rad svojih diplomata i stranih uglednika, kao ni rad akreditovanih novinara, bez obzira na okolnosti.

rusijaSADUNVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Evo tko i kako zakuhava situaciju na Balkanu:

>>”ZASTUPNIK u ruskoj Dumi Anatolij WASSERMAN, član stranke Pravedna Rusija…, govorio je na ruskoj televiziji o ciljevima Kremlja u ratu, ali i globalno…

“…tada ćemo biti spremni pomoći Srbiji u probijanju te blokade”, rekao je Wasserman.” Nato blokade.

Od kada to zastupnici znaju nešto o strateškim ciljevima? I to čak i kad i kako?

>>Snimku njegove izjave na svom je Twitteru objavio Anton Geraščenko, suradnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.”

A koji bi bio interes ovog Geraščenka da baš to prenese? Nemaju drugih problema?
>>I da se to objavi na sorošoidnom portalu?

Je li vam sada jasno da zakuhavaju isti na Balkanu od 1900. i nekoje?
Ne može Ukrajina, ali ćemo zato plan A, Balkan.

Red Dog
1 godina prije

Zapad nastavlja uporno kopati svoj grob.
Sankcije = Svet napusta dolar.
Ne moze se u UN = Stvoricemo mi druge, lepse, UN negde drugde.

nessy
1 godina prije

Kao sto i djeca znaju, batina ima dva kraja. Nakon ovog poteza, kad Rusi pocnu otkazivati akreditacije zapadnim novinarima, reakcije vec znamo. Udarit ce to na velika zvona MSM, pozivati se na slobodu stampe i govora, ali stvarni razlog se nece spominjati. Ista prica je bila sa organizacijama financiranima iz inozemstva. Moraju se registrirati kao ‘strani agenti’. USA su sa time pocele, nakon par mjeseci prihvatili Rusi, kao odgovor. Taj ruski zakon stalno je na tapetu, americki se ne spominje. Blagodati demokracije.

tihobl
1 godina prije

Dok zapad masta kako ce se Rusija slomiti pod sankcijama i kako ce nezadovoljni rusi izaci na ulice i zbaciti Putina, rusi trljaju ruke. Rusima se ne zuri. Putin glat dobija izbore i onda ce SVO razvlaciti jos jedan mandat. Polako ce mljeti sve dok ne samelju moral svih neprijatelja. To je rusima glavni cilj, unistiti moral neprijatelja. Onda ce lako biti dovrsiti demuilitarizaciju i denacifikaciju zapada. Zapad zivi u oblacima. Englezi pisu kako su rusi imali ogromne gubitke i kako je Putinu ostalo manje od 100.000 vojnika u bivsoj Ukrajini. Sad kad pristigne 200.000 NATO obucenih vojnika i sa zapanom opremom opremljeni samljece ovo malo rusa sto je Putinu preostalo. A isto su pisali kad su najavljivali zimsku ofanzivu kad smrzne tlo, pa proljetnu cim se otopi snijeg, pa ce najavljivati ljetnju kojoj ce smetati vrucina, pa opet jesenjsku, a tad pocinu Bajdenu izbori. Posto zapadnjaci sporo kontaju trebace… Čitaj više »

Sidharta
1 godina prije

Jesu li ukrajinski piloti na obuci za F16 dobili vize za dolazak u USA?

tuf
1 godina prije

Vezano za novinare, Tucker Carlson odlazi s Fox-a. Vjerojatno je politički pritisak premrežen ucjenama postao prevelik. Tako to ide u “najvećoj demokraciji”.

Max
1 godina prije

Jenkijevskoj aroganciji nikad kraja.

abc
1 godina prije

Rusija i Kina treba da stvori novi UN sa sjedištem u Rusiji, Kini ili kojoj drugoj državi, koja nije pod zapadnom okupacijom.
Bilo bi zanimljivo vidjeti, šta bi još ostalo od sadašnjeg UN, sa sjedištem na zemljištu američkog sionističnog židova Rotschilda.

1 godina prije

Hehe , pogledati lavrova kad se obraća zapadnoj manjini 😂👍..Vadi im živce lagano mezi čovjek…

Drljo
1 godina prije

Ovo je tek početak. Rusija je izolirana i svakim danom će joj biti sve gore. Cijeli svijet je protiv Rusije. Podržava ju tek šačica marginalnih država. Ovaj rat će osiromašit Rusiju do te mjere da će se vratiti 100 godina unatrag.

toncibalonci
1 godina prije

Predsjednistvo SBUN-a je PROZETO raznim pitanjima. Washington ima obavezu da ne ometa rad SVOJIH diplomata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI