Rusija zaustavlja tranzit kazahstanske nafte u Evropu

nafta gas cijevovod naftovod
40 komentara

Ruski sud je u srijedu naložio 30-dnevnu suspenziju aktivnosti Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC), koji prenosi naftu iz Kazahstana u Crno more jednim od najvećih svjetskih naftovoda.

Obustava tranzita bila je neophodna zbog tehničkih problema koje je otkrio ruski nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Kako prenosi Reuters, operater CPC je rekao da je odluka o obustavi poslovanja povezana sa papirologijom o izlivanju nafte i da je konzorcij mora da se pridržava.

Kompanija je takođe navela da je podnijela žalbu sudu u ruskom gradu Novorosijsku tražeći da se odgodi izvršenje presude kako bi se izbjegao prekid koji bi mogao dovesti do neopozivih posljedica za opremu plinovoda.

EvropaKazahstanNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brza
1 godina prije

Jedva čekam jesen, pa kad zahladi možda se cijela EU probudi iz dubokog sna!

Tupko Glupko
1 godina prije

“Obustava tranzita bila je neophodna zbog tehničkih problema koje je otkrio ruski nadzorni organ za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.
Kako prenosi Reuters, operater CPC je rekao da je odluka o obustavi poslovanja povezana sa papirologijom o izlivanju nafte i da je konzorcij mora da se pridržava.”

Mislim da je ovo ruski odgovor na današnju izjavu Von Leyenove u EU parlamentu, konkretno na ovu rečenicu:

 “Neki kažu da bi trebalo usporiti zelenu tranziciju jer to može ugroziti temeljnu sigurnost. Istina je suprotna, ako ne radimo ništa osim što se natječemo oko ograničenih rezervi fosilnih goriva, cijene će eksplodirati i puniti Putinovu ratnu riznicu.”

Jozo
1 godina prije

Too mi radi, Europa je svoje odsvirala

tuf
1 godina prije

Ovo miriši na fotokopiju “procedura” kojima je Europa išla stopirati NS2.
Rusi se odlučili na istovjetno kompliciranje kako bi se postigao efekt i pojačao energetski problem Europi. Nema slučajnosti da je ova poluga potegnuta upravo danas kada je TASS objavio mlako priopćenje ruskih vlasti da sa Kazahstanom “nastavljaju razgovarati” i da nema “konačnih odluka” o pridruživanju Kazahstana zapadnim sankcijama. Yeah, right. Očigledno se već zna u kojem smjeru puše vjetar, znači odnosi s Kazahstanom počinju pucati.

Mlata
1 godina prije

Tranzit do Srbije mene interesuje..jedini nismo sankcije uveli a pushimo, ipak!

Max
1 godina prije

Očekivani uzvrat.

Suze Roni
1 godina prije

Tko je sprijecio drzavni udar u Kazahstanu?

Antiglobalist
1 godina prije

Zar nisu nedavno u Kazahstanu,tijekom državnog udara,Ameri izvlačili jedan od famoznih biolaboratorija za eksperimentiranje sa patogenima.Taj njihov predsjednik se uvukao u korumpiranu šemu sa USA i Rusi mu više ne vjeruju,iako su ga nedavno spašavali.

Buco
1 godina prije

Astana-Satana

tihobl
1 godina prije

Kazahstan je kao Hrvatska, sastoji se iz dva dijela – ima svoju Dalmaciju uz Kaspijsko more i svoju Slavoniju na sjeveru. Svu privredu i bankarstvo predali su strancima u ruke, sva elita je skolovana u Londonu. Glavne odluke su se donosile u kazahstanskom Buzinu. Kazhastanka vlast je pod pritiskom da uvede sankcije Rusiji, ali nakon sto su ih rusi zimus spasili gradjanskog rata skontali su da im to nebi bilo pametno. Zato su se odlucili na neutralnost. Rusi su za divno cudo povukli prvi potez – poceli su blokirati strane komanije koje vladaju Kazahstanom. Obicno rusi cekaju da “zapadni partneri” povuku potez pa tek onda odgovaraju. Sad su krenuli prvi, a ako im se pridruze i kinezi strancima nece preostati nista nego da jeftino prodaju svoje udjele u kazahstanskoj privredi. Ovo je odgovor na pokusaj paljenja Uzbekistana kojeg je ruska diplomatija ugasila za dan, nakon nekoliko desetina poginulih. Cak nisu… Čitaj više »

Mrčikola
1 godina prije

Ovaj potez je voda na mlin planera NWO-a kojega će Rusi, bilo da su u igri, ili ne, poput mnogih dosadašnjih poteza, s lakoćom, opravdati “geopolitikom”.
Ako su u igri, lako moguće da dogovorno slijede, jedna ili dvije dvije, taktičke nuklearke po kakvoj europskoj sirotinji i “pripreme” su završene.
Majstori su se upustili u igru na sve ili ništa, što je jako, ali, baš, jako čudno za vjekovne manipulatore i kalkulante koji su, do sada, uvijek ostavljali rezervne opcije…nešto ili netko ih “ubrzava” i to je, jedino, što u svemu ovome, barem, malo veseli.
Čudno je ponašanje Rusije ali “korona 2”, ili kako god da nazovu novu “pošast”, će nam otkriti mnoge stvari.

Komunist
1 godina prije

Tako i treba. Znači Putin spasio guzicu kazahstancu i sada mu isti ovaj kazahstanac uvali sankcije

404
1 godina prije

Vračaju Rusi milo za drago.

404
1 godina prije

Vijeće Ruske Federacije odgovorilo je na poziv njemačkog zastupnika da se pokrene Sjeverni tok 2 Berlin uzalud vjeruje da pokretanje plinovoda Sjeverni tok 2 ovisi isključivo o odluci njemačkih vlasti, napisao je senator Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu, komentirajući poziv čelnika Odbora za energetiku Bundestaga Klausa Ernsta, koji pozvao je na početak pregovora o pokretanju Sjevernog toka 2 na ograničeno vremensko razdoblje kako bi se osigurala opskrba Njemačke plinom. “Zanimljiva izjava čelnika odbora Bundestaga za energiju. Piše da je Berlin uvjeren da je ključ za pokretanje Sjevernog toka 2 u njihovim rukama. Ako žele, zatvorit će je, ako žele, otvorit će je. Ali zaboravljaju da punjenje plinovoda dolazi iz Rusije”, rekao je Puškov. “Treba li Rusiji privremeno uključivanje Sjevernog toka 2, što Berlin očito smatra posljednjim rješenjem? Pogotovo u uvjetima kada je zapadna politika sankcija usmjerena na ekonomsko gušenje Rusije. Trebamo li se “uvući u poziciju” Berlina? Ili nas treba podsjetiti da je ključ opskrbe… Čitaj više »

404
1 godina prije

Obim vojne i financijske pomoći Ukrajini naglo se smanjuje. O tome piše Die Welt pozivajući se na Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela.

“Obećanja vojne i financijske pomoći Ukrajini značajno su smanjena posljednjih tjedana”, piše u publikaciji.

Publikacija napominje da je obujam vojne pomoći daleko od onoga što je potrebno Oružanim snagama Ukrajine.

“Financijska pomoć nije dovoljna za stabilizaciju državnog proračuna Ukrajine”, piše Die Welt.

hiber
1 godina prije

Kazahstan upravo priprema puni paket sankcija Putleru. Dakle, nakon sjevera, blokada i na jugu. Inače, jos jedan dar s neba Sultanu. Sada ce nafta tankerima u Azarbejdan, pa preko Gruzije i Turske dalje. A Putler će u dodatnu izolaciju. Naravno, iza svega stoji Kina…

ad astra
1 godina prije

Potezi Rusije u zadnje vrijeme govore da sankcije imaju vrlo negativan učinak na gospodarstvo. Rusija povlači poteze očajnika jer vidi da ide ka ambisu. Dugoročno gledano Rusija je u velikim problemima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI