Rusija želi da UN pritisnu SAD

Ujedinjene nacije
12 komentara

Izaslanstvo Moskve u Općoj skupštini UN-a još nije dobilo ulazne vize, rekao je ruski izaslanik

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzja, zatražio je od organizacije da uvjeri SAD da odobri vize za članove moskovskog izaslanstva u Općoj skupštini UN-a. Oni putuju u New York kako bi prisustvovali općoj raspravi na visokoj razini koja će se održati između 20. i 26. rujna. Zahtjev je iznijet u pismu koje je Nebenzia u petak proslijedio glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu. Dokument su vidjeli i ruski i zapadni mediji.

U svojoj poruci, izaslanik je istaknuo da, s manje od tri tjedna do Opće skupštine, niti jedan član ruskog izaslanstva nije dobio ulaznu vizu iz SAD-a. Ruska strana, na čelu s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, podnijela je relevantne zahtjeve za prisustvovanje događaju američkom veleposlanstvu u Moskvi, navodno je dodao diplomat. “Ovo je još alarmantnije budući da su vlasti SAD-a u posljednjih nekoliko mjeseci neprestano odbijale izdati ulazne vize određenom broju ruskih izaslanika koji su bili zaduženi za sudjelovanje na službenim događajima Ujedinjenih naroda”, navodi se u pismu, kako citiraju mediji.

Ranije ovog tjedna, Nebenzia je istaknuo da ruski ministar unutarnjih poslova Vladimir Kolokoltsev i njegovo izaslanstvo nisu mogli prisustvovati sastanku šefova policije UN-a jer su im SAD odbile izdati vize.

Ruski izaslanik citirao je sporazum iz 1947. između UN-a i SAD-a, koji kaže da će se “vize izdavati bez naknade i što je prije moguće, bez obzira na odnose koji postoje između vlada navedenih osoba i vlade SAD-a .” Ionako zategnuti odnosi između Moskve i Washingtona dodatno su se pogoršali nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. SAD je uveo oštre ekonomske sankcije Rusiji dok je podržavao Kijev i pružao mu milijarde dolara vojne pomoći, kao i obavještajne podatke.

Nebenzia je pozvao Guterresa “da još jednom naglasi vlastima SAD-a da moraju hitno izdati tražene vize za sve ruske delegate i osobe u pratnji”, uključujući ruske novinare koji prate Lavrovljev put u Opću skupštinu.

Glasnogovornik američke misije pri UN-u, čije ime nije bilo ovlašteno citirati, uvjeravao je AP da SAD ozbiljno shvaća svoje obveze zemlje domaćina.

“Kako bismo osigurali pravovremenu obradu, opetovano podsjećamo rusku misiju pri UN-u, kao što to činimo i sve druge misije UN-a, da SAD treba prijave što je prije moguće”, rekao je glasnogovornik. Predstavnik američke misije povezao je odgode izdavanja viza za moskovsko izaslanstvo s “neopravdanim postupcima Rusije protiv našeg veleposlanstva u Rusiji, uključujući prisilno otpuštanje lokalnog osoblja i osoblja trećih zemalja, što je ozbiljno ograničilo naše osoblje, a time i naš kapacitet za obradu viza.” Te je mjere Moskva uvela kao odgovor na slične poteze Washingtona. Na pitanje da komentira Nebenzijino pismo, glasnogovornica UN-a Florencia Soto Nino-Martinez rekla je da organizacija ostaje u bliskom kontaktu sa SAD-om po pitanju viza za strana izaslanstva. “U ovom slučaju to činimo”, potvrdila je.

rusijaSADUNVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Vrijeme je sahraniti ovaj UN i izgraditi novi gdje sjedište nije u državi izuzetnih.

tihobl
1 godina prije

Nisu ludi da puste covjeka koji hoce da prica po UN o americkim laboratorijama.

tihobl
1 godina prije

Zamjenica Zelenskog Irina Verescuk prijeti da ce ici u zatvor na 12 godina svako ko izadje na referendum.

Max
1 godina prije

Stvar opće pristojnosti.

tihobl
1 godina prije

Украјина тражи дронове који могу да распршују хемијске супстанце

Западни аналитичари незадовљни темпом напредовања украјинске војске на Херсон: Ако овако наставе до предграђа овог града би стигли до пролећа

Руска војска спречила је офанзиву украјинских снага у правцу Харкова, саопштило је руско Министарство одбране. Како се наводи, украјинске снаге су изгубиле више од 50 војника. Преживели, њих 56, покушали су повлачење ка Харкову. Према подацима руског Министарства, на њих су пуцали припадници неонацистичког батаљона „Кракен“. Већина их је убијена.

nessy
1 godina prije

“naglasi vlastima SAD-a da moraju hitno izdati tražene vize”. Na osnovu potpisanih sporazuma? Pa, kada su se USA zamarale takvim nebitnim sitnicama? Nazalost, moze Nebenzia naglasavati kojiko god hoce, uvjeren sam da Ruska delegacija nece dobiti vize. Dva su razloga;
-treniranje strogoce i dokazivanje ciji je piso veci.
-drugi i vazniji razlog je, USA ne zele da Rusi pred stranim diplomatima kazu svoju stranu price, podnesu dokumente i dokaze.
Pozivanje USA na postivanje potpisanih sporazuma i procedura, to je kao inzistiranje i moljenje dokazanog lazova, da govori istinu. Uzalud, nazalost.

goran
1 godina prije

vi rusi ste još ludji od amerikanaca,pa odjebite taj famozni un ionako ništa ne rade samo jedu govna i kupe velike sume novaca i glume da su neka elita

Magefun
1 godina prije

UN je osnovan samo radi jednog cilja, da štiti i podupire Ameriku!

eks
1 godina prije

Ruse prvo vratiti u njihov tor pa onda da razgovaraju o necemo iz svog tora.

tata mata
1 godina prije

rusi jos nisu shvatili da un plese kako usa dirigira ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI