Rusija želi izvršiti razmjenu zarobljenika sa Ukrajinom

zatvorenik
0

Nastavlja se organizacija dogovora o razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine po formuli svi za sve, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u petak.

“Rusiji bi bilo drago da izvrši razmjenu svi za sve zatvorenike, to bi trebalo da bude krajnji cilj”, rekao je Peskov, napominjući da sve zavisi od toga da li su Moskva i Kijev spremni.

„Određeni napori u ovom pravcu se nastavljaju“, primetio je Peskov.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristaiko najavio je 3. oktobra da će sledeće nedelje biti izvršena velika zamena zarobljenika, ne dajući druge detalje.

7. septembra, Rusija i Ukrajina zamenjivale su zatvorenike po formuli „35 za 35“.

Potpisivanje Steinmeierove formule

Kremlj smatra ukrajinsko prihvatanje Steinmeierove formule kao pozitivnu stvar. “Potvrdili su prihvatanje, što je pozitivna stvar”, rekao je Peskov.

Prema Peskovu, Ukrajina je pre nekoliko godina pristala da prihvati formulu, tako da je ovoga puta Kijev samo potvrdio svoje prihvatanje. Nakon sastanka Kontakt grupe za rešavanje sukoba u Donbasu u utorak, ruski izaslanik Boris Grizlov je rekao da su se sve strane složile da će Steinmeierova formula postati deo ukrajinskog zakonodavstva.

Prema Grizlov-u, “odobrena je procedura za sprovođenje zakona o posebnom statusu određenih oblasti u regionima Donjecka i Luganska”. Međutim, ukrajinska opozicija tražila je da Zelenski i ukrajinska vlada objasne potez da prihvate Štajnmajerovu formulu.

Krajem 2015. godine, tadašnji ministar spoljnih poslova Frank-Valter Steinmeier predstavio je plan koji je kasnije postao poznat kao “Steinmeier-ova formula”. Planom je predviđeno da se Donbassu dodijeli poseban status u skladu sa Minskim sporazumom.

Dokument naročito predviđa da će poseban zakon Ukrajine o lokalnoj samoupravi stupiti na snagu u određenim oblastima regiona Donjecka i Luganska na dan lokalnih izbora, koji će postati trajni nakon što Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju ( OSCE) prihvati izvještaj o rezultatima glasanja.

Pomoćnici čelnika Normandijske četiri države (Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina) odobrili su Formulu u septembru 2019. Takođe su se složili da svi članovi Kontakt grupe moraju da potpišu dokument.

osce
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI