Ruska ambasada nije primila zahtjeve o američkim plaćenicima

Anatolij Antonov
9 komentara

Ruska ambasada u Washingtonu do sada nije primila nijedan zahtjev američke administracije u vezi s dva američka plaćenika, zarobljena u Ukrajini, rekao je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov odgovarajući na pitanja medija.

“Nije bilo zahtjeva ambasadi. Ne potvrđujem da sam primio zahtjev ove vrste od američke strane”, rekao je šef ruske diplomatske misije.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je u utorak da je američka administracija “u kontaktu s ruskim vlastima u vezi s američkim državljanima koji su možda bili zarobljeni tokom borbi u Ukrajini”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da su dvojica Amerikanaca nedavno zarobljenih u Donbasu optužena za plaćeništvo i stoga ne podliježu Ženevskoj konvenciji. Sekretar za štampu ruskog predsjednika napomenuo je da akcije zarobljenih Amerikanaca “treba istražiti i privesti pravdi”. Pritom, nije računao mogućnost da ih sud osudi na smrtnu kaznu.

Prošle sedmice, britanski Daily Telegraph izvijestio je da su dva bivša američka vojnika, 39-godišnji Alexander Drueke i 27-godišnji Andy Huynh, zarobljeni u blizini Harkova. Američki State Department je 16. juna saopštio da su Sjedinjene Države spremne za kontakte s Rusijom u vezi s američkim državljanima zatočenim u blizini Harkova koji su došli u Ukrajinu da učestvuju u borbama. Agencija je ponovila snažne preporuke američkim građanima da se uzdrže od posjete Ukrajini.

plaćenicirusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Englezi su poslali pismo rusima u vezi dva britanska terorista.
Rusi kazu da je toliko arogantno i puno fraza i pametovanja, da su ga bacili u smece.

Prije toga slasli su pismo Kijevu i trazili da se odmah puste dva britanska gradjanina, a Kijev se oglasio nenadleznim. Sad im ostaje da pisu u Donjeck.

Mölltaler
1 godina prije

Ako rublja još malo naraste rusi će ići po špeceraj u EU.

Ante
1 godina prije

Američka vlast samo za javnost brine za zarobljene. Dok ih potajno nije ih uopće briga za vlastite građane.

Max
1 godina prije

Oni su gotovi.

Brkan
1 godina prije

Nisu Ameri, ali zato jesu Briti!
Uglavnom…
.
“Britanci su nam se obratili i poslali notu, ali ona je bila puna tako arogantnih i didaktičkih izraza, da zaista nije izazvala želju u nama da sarađujemo po ovim pitanjima”, rekao je ambasador Kelin za TV kanal Rosija-24

nessy
1 godina prije

“Ne potvrđujem da sam primio zahtjev”. Normalna recenica bi glasila “potvrđujem da nisam primio zahtjev”.

nessy
1 godina prije

Za ove USA ‘humanitarce’, toliko je briga Bidenovu administraciju, da se nisu udostojali poslati upit. Ali, to su i zasluzili. Znali su tamo gdje idu, koja je kazna za ono sto su naumili. Nisu planirali biti zarobljeni? Bas mi ih je zao. Stoka ove vrste i zasluzuje smrt, ili gulag do kraja zivota. Sinko, tko te zvao? Ima dovoljno drzava gdje je USA cizma, niste se morali truditi siriti demokraciju ovdje. Sada kusajte sto ste skuhali, i nemojte kukati, sve ste znali unaprijed.

Lucija, prva
1 godina prije

A, poslali su. Ameri dopis.
Oglasio se ruski zamjenik ministra vanjskih poslova (Rjabkov?).
I rekao da se takve stvari ne mogu komentirati.
A što i jest točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI