Ruska bespilotna letjelica uništava tenk Abrams američke proizvodnje

M1 Abrams
16 komentara

Na ruskim društvenim mrežama u utorak se pojavio video koji dokumentuje uništenje tenka koji je isporučio NATO u ukrajinskoj službi. Prvobitno identificiran kao leopard njemačke proizvodnje, kasnije je utvrđeno da je bio Abrams američke proizvodnje.

U Ukrajinu je poslat samo 31 tenk Abrams tipa M1A1, koji je stigao krajem prošle godine. Potvrđeno je da je pet uništeno sredinom aprila. Najnoviji video bi povećao broj na sedam, dok su tri druga pretrpjela značajnu štetu.

Snimci termalne kamere pripisani izviđačima Donjecke Narodne Republike prikazuju dron iz prvog lica (FPV) koji juri tenk duž puta prije nego što je udario u zadnji dio kupole.

Pogled se zatim prebacuje na dron za posmatranje, koji dokumentuje još jedan napad na posadu dok pokušava da pobegne iz zapaljenog vozila. Prema ruskoj obavještajnoj službi otvorenog koda Rybar, napad se dogodio na frontu Avdejevka.

Analitičari Rybara bili su zbunjeni što ukrajinske oružane snage nisu ni pokušale poboljšati tenkove koje je isporučio NATO modifikacijama na terenu dizajniranim da zaštite od udara bespilotnih letjelica. Takve sprave, koje su se u početku ismijavale kao “grilovi” i “kavezi za upravljanje”, pokazali su se efikasnim protiv široko korišćenih FPV dronova. Novi video dolazi samo tri dana nakon što je rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimak u boji uništenja drugog Abramsa i borbenog vozila pješadije Bradley (IFV), također u blizini Avdejevke. Grad, koji su ukrajinske trupe snažno utvrđivale od 2014. godine, zauzele su ruske snage u februaru.

Jedan od tenkova Abrams uništenih na frontu Avdejevka spasile su ruske trupe i donijele ga u Moskvu kao trofej uoči proslave Dana pobjede 9. maja. Ruska vojska je također objavila video snimak njegove propasti, ovoga puta navođenim protivtenkovskim projektilima. Dugo se vjerovalo da je jedan od najbolje oklopljenih tenkova na svijetu, a Abrams se pokazao ranjivim na niz ruskog oružja. New York Times se nedavno žalio na činjenicu da dronovi od 500 dolara tako lako uništavaju oklopna vozila od 10 miliona dolara.

Abramsrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravi Zmaj (Zeleni Zmaj je lažni)
11 dana prije

Mašala!

Max
11 dana prije

Kako napisah bit će toga još.

Biti-ili-ne-biti
11 dana prije

Postoji i drugi dron koji ganja posadu kada pobjegnu iz tenka nakon pogotka prvog drona.

Voltaire
11 dana prije

Abrams je samo dobar u marketingu u stilu Holivutskom, a u stvari je stroga kanta za razvaljivanje.:)

Buničar
11 dana prije

Ne postoji oruzje koje u relativno kratkom vremenu ne dobije protuoruzje.

FELIX
11 dana prije

AMERICKI TENKOVI CE SKORO NAPUSTITI FRONT JER NISU NEUNISTIVI A NISU NI JEFTINI I BOZE NEDAJ DA PADNU U RUKE RUSIMA IAKO SU TI POSLANI UKRAINCIMA ZASTARELI MODELI IMA U NJIMA NESTO ELEKTRONSKE I DRUGE OPREME KOJA BI MOGLI RUSKI STRUCNJACI UPOTRBITI KOD DALJEG UNISTAVANJA AMERICKIH TENKOVA I DRUGE OPREME.

x-ray
7 dana prije

Lijepo je procitati dobre vijesti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI