Ruska Gazeta: Ako i kupi nove zrakoplove, Hrvatska ima infrastrukturu za naše MiG-ove

MiG-21 - Hrvatsko zrakoplovstvo

Prošli tjedan se dogodio novi incident sa zrakoplovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG21, kojem se motor ugasio u letu, ali je pilot uspio ponovo upaliti motor i sigurno sletjeti u zračnu bazu na Plesu. Posljednji incident je samo jedan u nizu od kada su hrvatski zrakoplovi bili na remontu u Ukrajini, zbog čega je prošle godine USKOK pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog sumnje da su primili i dali mito u slučaju remonta ovih zrakoplova.

Kako prenosi Večernji list, pod istragom su, za sada, načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda od 2011. do 2016. Josip Čović i predstavnik tvrtke koja je zastupala Ukrajince, Ivica Josipović.

Nedavno je ministar obrane Damir Krstičević rekao da piloti svaki dan nose glavu u torbi. Nedugo potom, prošlog tjedna, zrakoplovu MiG21 se tijekom leta ugasio motor, no ipak nije došlo do pada. Pilot je uspio ponovo upaliti motor i sigurno sletjeti u zračnu bazu na Plesu. Incident se dogodio na letu iznad Brodsko-posavske županije.

U zadnjih nekoliko godina ovo je treći slučaj da se motor na MiG-u ugasio usred leta. U prva dva slučaja došlo je do zatajenja konusa u vrhu aviona pa je iznenadna provala zraka ugasila motor. To se dogodilo tadašnjem glavnom probnom pilotu HRZ-a brigadiru Ivanu Selaku, koji je nakon više tisuća metara propadanja uspio ponovno upaliti motor na visini od oko 5000 metara.

Ruska Gazeta: “Hrvatski MiG odbija letjeti”

Incident od prošlog tjedna su komentirali i ruski mediji. Hrvatski “MiG21” je odbio letjeti i Hrvatska traži zamjenu za sovjetske zrakoplove, prije dva dana piše Ruska Gazeta.

Zrakoplovi MiG-21 sovjetske proizvodnje, koji su u službi u Hrvatskoj, uskoro neće moći poletjeti, jer su istrošeni. Hrvatski ministar obrane je izjavio kako država treba što prije moguće kupiti najmanje 12 novih zrakoplova.

Međutim, obzirom na postojanje sovjetske infrastrukture Zagreb isključivo može kupiti nove zrakoplove iz Rusije, ali takav posao najverojatnije može spriječiti članstvo zemlje u NATO paktu, tvrde ruski stručnjaci.

Ministar obrane Damir Krstičević je tijekom sastanka vlade rekao je da zemlja uskoro neće moći štititi svoj zračni prostor, osim ako umjesto starih sovjetskih zrakoplova MiG-21 ne dobije nove borbene zrakoplove.

“Hrvatski piloti su briljantni ljudi, koji svoj posao rade savršeno. Možete samo zamisliti kako im je kada svaki dan moraju sjediti u kokpitu MiG-a i obavljati svoje zadaće, a ne znaju hoće li zrakoplov letjeti ili ne? Trebamo li čekati da drugom prilikom naš avion padne i pogine pilot ili da zrakoplov padne na neki od gradova?”, pitao je Krstičević.

Ministar je također izvijestio da je vladi već poslao upit o nabavi novih zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Potrebna nam je nova eskadrila kako bi osigurali sigurnost zračnog prostora”, rekao je hrvatski ministar obrane i dodao da to Hrvatska treba “ako želi biti neovisna i ako želi da je i svi drugi smatraju takvom”.

Ruska Gazeta piše kako sada samo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi zrakoplove MiG-21, te da ih ima 12 komada.

Pojašnjava poznati slučaj kada je u kolovozu 2014. godine, u neposrednoj blizini Zagreba, došlo je do nesreće jednog od ovih zrakoplova, kada se pilot je uspio izbaciti i spasiti život.

Nakon tog se otvorilo pitanje modernizacije borbenih zrakoplova, a Ministarstvo obrane Republike Hrvatske je posao zaključilo s ukrajinskom tvrtkom “Ukrspecexport“, koja je trebala popraviti sedam sovjetskih zrakoplova MiG-21 i kupiti još pet takvih letjelica koje su koristile jordanske zrače snage, za 17,6 milijuna dolara.

Večernji list piše da rumunjska tvrtka Aerostar nije htjela primiti mito, tako da je posao dogovoren s ukrajinskim “Ukrspecexportom”. Sumnjivo je već, navodi se tada u tekstu Jutarnjeg lista, da je MORH preuzeo obveze na teret državnog proračuna u iznosu ukrajinske ponude i prije nego što je ta tvrtka odabrana na natječaju.

Međutim, na kraju je “Ukrspecexport” krivotvorio dokumente i predao Hrvatskoj 12 neispravnih zrakoplova MiG-21.

Nakon istrage se otkrilo da su dva državljana Hrvatske, službenik Ministarstva obrane i zaposlenik ukrajinske tvrtke, platili 20 000 eura za osvajanje natječaja.

No, kako se ispostavilo, nije kupljen nijedan zrakoplov MiG21 iz Jordana, nego su Ukrajinci prikupile stare bugarske, alžirske i sovjetske dijelove. “Obnovljeni” zrakoplovi MiG21, nisu imali odgovaraju prateću dokumentaciju, a osim toga, ukrajinska strana je odgodila provođenje remonta i prekršila sve uvjete ugovora.

Ruski list tada spominje i gore navedeni incident od prošlog tjedna i komentira mogućnost nabave novih zrakoplova, kako želi ministar Krstičević.

“Hrvatske vlasti tvrde kako će se svi problemi brzo riješiti nabavom novih borbenih zrakoplova”, tvrdi vojni stručnjak Oleg Valetski.

“Međutim, prijeći na inozemnu tehnologiju će biti teško i taj proces neće biti brz, jer su njihovi piloti obučeni da lete na našoj tehnološkoj infrastrukturi koja je dizajnirane za sovjetske zrakoplova, a čak se koristi i streljivo po našem uzorku. Sve to nije moguće odmah promijeniti”, zaključio je Oleg Valetski.

Prema njegovom mišljenju, čak i ako Hrvatska zatražiti pomoć za kupnju novih borbenih zrakoplova od Moskve, ni to se neće moći provesti tako brzo.

“Naša zrakoplovna industrija nije u najboljem stanju i brzo sastaviti novi zrakoplov je sada izuzetno teška zadaća. Općenito, kupnja novih zrakoplova u suvremenim uvjetima često traje nekoliko godina. Osim toga, Hrvatska ima ozbiljnih problema s novcem. Nije jasno kako će platiti za kupnju novih borbenij zrakoplova”, pita se stručnjak, što je pitaje koje bi trebali otvoriti i Hrvatski sabor i Vlada, a ne davati isprazna obećanja.

Valetski ne isključuje da će Hrvatska na kraju napustiti svoje zračne snage i zaštitu svog zračnog prostora prepustiti NATO saveznicima, koji će pomoću moderne tehnologije voditi brigu o hrvatskom nebu.

“To je bio slučaj, na primjer, a vlastima Litve”, podsjeća Valecki.

Trenutno ugovora za opskrbu borbenih zrakoplova između Zagreba i Moskve nema, za Rusku Gazetu je potvrdio izvor Zajednice zrakoplovnih kompanija Rusije (ОАK).

Ruski “Rosoboronexport” nije htio dati nikakve izjave o kontaktima o nabavi borbenih zrakoplova s predstavnicima Hrvatske.

“Malo je vjerojatno da će Hrvatska kupiti novu rusku vojnu letjelicu”, rekao je za Rusku Gazetu stručnjak Centra za analizu strategija i tehnologija Vasilij Kašin.

“To se neće dogoditi zbog političkih razloga, jer je hrvatska država dio NATO saveza i Europske unije. Koliko ja znam, Zagrebu ima ugovor sa Stockholmom o kupnji zrakoplova JAS 39 Gripen, a pregovori o ovom pitanju su u završnoj fazi”, rekao je Kašin.

Ali i on smatra da će Hrvatska ostati bez svog ratnog zrakoplovstva.

“To može biti kratka pauza između konačnog otpisa naših zrakoplova MiG21 i dobivanja novih letjelica. No, sve dok mogu, oni će držati određeni broj starih zrakoplova koji mogu nekako letjeti”, rekao je stručnjak.

Ruski list podsjeća da je Hrvatska jedina zemlja u Europi koja koristi MiG21 razvijen 1959. Zrakoplove tog tipa imaju i hrvatski susjedi, Srbija i Bugarska. Bugarska ih je prebacila u rezervu i više ih ne koristi, a srpski MiG21 ne lete jer nisu modernizirani.

Sada Srbija ima ugovor za isporuku dodatnih šest lovaca MiG29, jer je Beograd potpisao ugovor o isporuci osam letjelica MiG-29 s Minskom, prema kojem bi Srbi dobili zrakoplove zračnih snaga Bjelorusije. Osim toga, ruski stručnjaci su sudjelovali u modernizaciji zrakoplova koji su ostali u Srbiji nakon raspada Jugoslavije, izjavio je za Rusku Gazetu izvor upoznat s izvozom ruskih oružja u balkanske zemlje.

Dugo vremena je na snazi bio sporazum između kompanije “MiG” i Bugarske, gdje su Rusi popravljali i održavali osam zrakoplova MiG29 bugarske vojske. Međutim, krajem 2015. godine je pod pritiskom NATO pakta bugarska vlada raskinula ugovor s ruskom tvrtkom i sklopila ugovor za popravak zrakoplova s Poljskom. Ova odluka Sofia je izazvala izuzetno negativne reakcije u ruskoj kompaniji “MiG”, koja je rekla da Poljska nema pravo za popravak zrakoplova, kao ni za certifikaciju dijelova.

Znakovito je da je u znak protesta zbog raskidanja ugovora s ruskom tvrtkom “MiG” ostavku dao zapovjednik bugarskog ratnog zrakoplovstva, general Rumena Radov, koji je u siječnju ove godine pobijedio na predsjedničkim izborima u Bugarskoj. Sada je, kao predsjednik, odlučio obnoviti suradnju bugarskog ratnog zrakoplovstva s ruskom tvrtkom.

Dakle, postoji mnogo problema o kojima mi kao laici malo znamo. Na primjer, problem stare infrastrukture, koja je dizajnirana upravo za sovjetske i ruske zrakoplove, a nitko ne želi reći koliko bi koštala rekonstrukcija i prilagodba iste zrakoplovima JAS 39 Gripen ili nekih drugih koje koristi NATO?

I za kraj, zanimljiv je i dio u kojem su za sada pod istragom za mito samo dva “nižerangirana” dužnosnika, načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda od 2011. do 2016. Josip Čović i predstavnik tvrtke koja je zastupala Ukrajince, Ivica Josipović.

Međutim, podsjetimo da je zbog sumnji u regularnost posla oko remonta zrakoplova u Ukrajini 2013. Hrvatsku podsjetio tadašnji ukrajinski ministar obrane Pavel Lebedev, inače suradnik svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, koji danas također živi u egzilu u Rusiji. Bivši “proruski” ministar obrane Ukrajine Lebedev je tri dana u Hrvatskoj boravio u društvu tadašnjeg i još aktualnog ukrajinskog veleposlanika u Zagrebu, Oleksandra Levčenka.

“Imao sam čast provesti u društvu Pavela Lebedeva tri dana i posjetiti i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Sabor i predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatsku gospodarsku komoru i zrakoplovni Tehnološki centar. Ministar Pavel Lebedev je više puta govorio o izgledima suradnje između naših dviju zemalja na području obrane”, u listopadu 2013. piše veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksander Levčenko, sam tri mjeseca nakon što je 8. srpnja 2013. u Zagrebu potpisan sporazum o modernizaciji zrakoplova s Ukrajinom.

Incident od prošlog tjedna, kao i analiza koju je objavila Ruska Gazeta će iznova otvoriti, i možda končano rasvijetliti sve nedoumice i kriminalne radnje, ako ih je bilo, tijekom remonta hrvatskih zrakoplova MiG21 u Ukrajini i malo je vjerojatno da će se sve zaustaviti na optužbama protiv Josipa Čovića i Ivice Josipovića, koji su možda posljednja karika u koruptivnom lancu.

I konačno, podsjetimo kako su ukrajinski mediji komentirali cijeli slučaj u ožujku prošle godine.

“Unatoč svim činjenicama i što je zavod u Odesi nekada vrijedno radio, misliti da će zavod u Odesi završiti kvalitetan popravak mogu samo naivne osobe koje žive na obalama Jadrana i nisu upoznate s ukrajinskom i postsovjetskom stvarnošću. Ovo znači da je Ukrajina iskopala još jednu lopatu zemlje u već iskopanoj raki dobroj suradnji s jednom od rijetkih europskih zemalja koja nas iskreno podržava. Netko lukav je ovdje zaradio nešto novca. Hrvati, naravno, nisu Nijemci, ali znaju brojati novac i slučaj će predati sudu, a ako bude greške, Ukrajina će platiti naknadu. A tko će nadoknaditi štetu Ukrajine zbog lošeg posla domaćih radnika i tko će platiti za narušeni imidž Ukrajine?”, za Ukr-Net.info tada piše Vladimir Krinicki.

Saga o zrakoplovima MiG21 se nastavlja…

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
83 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jale

Nekada su se pričali vicevi o albanskoj avijaciji, a danas se pričaju o hrvatskoj!

London

Ruska Gazeta: Ako i kupi nove zrakoplove, Hrvatska ima infrastrukturu za naše MiG-ove…………….LOL…..Hrvatski politicari ce radje sniziti hrvatski GDP 10% nego trgovati s Rusima…kao da Rusi placaju hrvatske politicare?
Lojalnost hrv. politicara je tamo tko ih placa.
Zato, Rusi uozbiljite se.

Bobi

Istragu prosiriti na kompletnu vladu !

Brane

Sprdačina od države. Državni vrh (barem ministar obrane) morao je znati cijelu priču, o Kolindari da ne pričamo, međutim ovim su ubili dvije muhe. Prvo, podijelili su novac popola s ukrajincima (20.000 eura je neozbiljan iznos za ovoliku prevaru, podijeljeni su milioni), i drugo, namjerno su uništili postojeće letjelice, kako… Pročitaj više »

Tadmur

Kada je omražena tamnica naroda Jugoslavija nabavljala ovakve igračke neki ruski piloti su ih u kravatama dostavljali.A ušta smo se danas pretvorili vidite i sami .Ništa im više nije sveto .Banda plaćenička.

Tomica

Kako god okreneš, Hrvatska bi mogla ostati bez zrakoplovstva. Ako se i budu nabavljali novi zrakoplovi a na isti način kao što je rađen remont postojećih opet će biti katastrofa. Da se to ne dogodi, prvo bi trebalo pronaći prave krivce za ovakvo stanje, razotkriti sve detalje i sankcionisati odgovorne.

davor

Hrvatski migovi poslani na remont u Ukrajinu nisu bili oni koji su se vratili u Hrvatsku, nažalost istina je puno odvratnija od same korupcije Čovića i tadašnjeg ministra Kotromanovića, riječ je o tipičnoj NATO obavještajnoj operaciji krijumčarenja operativnih zrakoplova iz Ukrajine na dezignirano ratište u Siriji gdje su hrvatski migovi… Pročitaj više »

davor
dalmata

Kad smo zinili(normalno,ka normalni ljudi,u normalnoj drzavi)prica se vic”Prilikom pada Albanskog aviona,poginuli pilot i lozac”Veliki napredak,koji je postignut u ovoj lipoj njihovoj,doveja je do toga da je vis osavremen,”Prilikom pada Rvaskog aviona poginulu pilot i (NATO)lozac

Alen

Buducnost moderno opremljne vojske su raketni sistemi..Odbrambeni i napadacki..Dalekometni i kratkometni. Svih velicina i boja..
Danas avijacija radi tamo gdje nema ozbiljnu prijetnju ( jel kome nampo adnan hehe) ..
Ili sluzi za ispaljivanje raketa s sigurne udaljenosti….

čitatelj portala

Svakako trebamo nabaviti nove zrakoplove, a ne prepuštati nebo drugome na čuvanje.
Ako nećemo ruski zrakoplov, JAS 39 Gripen je jako dobar izbor. Povoljan i novi i, koliko se sjećam, u paketu bi išla malo veća gospodarska suradnja s Švedskom.

Koba

Hrvatskoj je potrebna nabavka određenog (minimalno potrebnog) broja lovaca, tek toliko da ima kontrolu nad vlastitim nebom. PVO zbog specifičnog oblika države nije isplativa opcija. Na ove priče o eskadrilama i naoružavanju Srbije ne treba obraćati pažnju, jer avijacija naših smiješnih državica ne bi predstavljala nikakav čimbenik u bilo kavom… Pročitaj više »

octopus

Pilot ubacio u treću i lagano otpustio kvačilo…i motor upalio. A oni: Incident, pa incident….

Jupiter

Balkanski mentalitet u koji se uklapa mutivode iz Hrvatske. A de sam tu ja?

Georgij Žukov

U periodu od 1962. godine do pocetka 80-ih, Jugoslavija je kupila 216 aviona MiG-21 razlicitih verzija. Ratno zrakoplovstvo 70 tih godina imalo je oko 32.000 pripadnika, ukljucujuci i 4000 regruta; raspolagalo je s vise od 700 aviona i 200 helikoptera. U 12 eskadrila bili su rasporedjeni jurisni lovci DOMACE proizvodnje… Pročitaj više »

Sarka

Po meni, bolje se ne zajebavati s tim avionima i rizikovati dobre odnose sa susjednim drzavama. Jer svako polijetanje sa bilo kojeg hrvatskog aerodroma automatski povlaci i povrijedu zracnog prostora neke susjedne drzave. I sta onda?

Marko

Crnogorska vlada izjavila a to je potvrdio Srpski vojni analitičar Miroslav Lazanski da će Hrvatska kupiti vojne zrakoplove koji će čuvati nebo Hrvatske, BiH , Crne Gore i Makedonije a da će te zemlju sudjelovati u jednom djelu financiranja tih zrakoplova , jedan dio tih zrakoplova sa posadom bi bio… Pročitaj više »

okar

neće biti od toga ništa..

Barbarogenij

Generalno, pitam se kakva je to vojska kada svaki incident odmah se objavljuje javnosti. Ako imaš probleme sa vojnim aparatom, ne objavljuješ cijelom svijetu gdje su ti slabosti, nema to ni smisla niti logike. Gdje su oni pojmovi “vojna tajna” i sl. Sumnjam da je JNA odmah u novine davala… Pročitaj više »

nervozan oštar

jenostavmo kupimo od koreje!!! najeftinije a posto smo članica Nata oni če poslat bolje avijone u pomoč ako treba !!!! TO JE naj jeftinije i najbolje riješenje!!! sve ostalo su provizije !! HVALA !!! ps !00% točna analza dosta smo bacali novce po sistemu nisu moji pa ……

Joskan

Postoji prijelazno rješenje NATO će zatražiti od Njemačke 12 mig 21 jer tamo još ima oko 1000 ,Hrvatska će tim avinima kupiti vrijeme za prelazak na f16 multi ,ovi koji se sprdaju sa sposobnostima Hrvatske predlažem lečenje u Paščaluk bliža kota grocka

Muti

Ne trebaju letjet. Sta ako mi koji opane na stagalj i pobije bikove!

Stanko

A čemu i kome će trebati ti “golubovi”,pored danas razvijenog raketnog sistema

Ive

Dragovoljci su se u domovinskom ratu borili i ginuli za “SAMOSTALNU I NEOVISNU DEMOKRATSKU HRVATSKU” o kojoj dana odlucuju po svim pitanjima u Bruselu i Washingtonu. Hrvatska ima Barbiku speciajlisticu za ciscenje pistolja i Plenka Anemic Kenjka koji prenose neredjanja. Tako je odluka o avijaciji donesena u tim centrima odlucivanja… Pročitaj više »

Prcko

Ruski Migovi ?
Zašto bi Hrvati vozili Lade kada mogu voziti BMW-e ?

Markopolo77

Naši piloti su zaslužili da voze F-35 ili barem nove F-16 Block 70/72 a vi im želite nabaviti stare izrabljene izraelske olupine koji su stari kao i sadašnji MIG-21, žalost!

Prcko

Po rusima trebali bi kupovati
Lade a ne Mercedese ?

Russ

Zasto svaki put saljemo u Rumunjsku , Ukrajinu, navodno u Poljsku itd . Zasto ne posalju avione na popravak u Rusiju i gotova prica!!!

Tiha voda hrid dere

Srbi nebojte se F16 barak (SVIJETLOST) uskoro nad Hrvatskom

Ivan

Sjećam se vaših migova koje ste nam uvaljali i rakete za njih iz okolice Černobila tovariši Rusi.

Mik

Ocito da ti migovi nisu dobri,kupite polovne od Izrajela i zaduzite narod za jos par milijardi i ovako je pola hrvata gladno p neka zive od ponosa kao naj manja drzava sa naj vise gladni i nezaposleni,Ostavite se corava posla ,svi ti novi borbeni avioni za 6 minuta prelete Hrvatsku… Pročitaj više »

pusi

valecki ti neznaš ništa nego se napij dobro i neprogovaraj.
hrvat može upravljati svakim avijonom, kad su hrvati letjeli ti nisi čak bio ni u mudima.

Darko

Dobra je svaka solucija,samo da nije starudija.

Maus

Nije bitno kako ce sluziti migovi i f-16 stari 40god ,najbitniji su ispravni padobrani i prazne njive za padove .

marko

Sve rjesava “kotromanijak”–nas Ante–vrli–

dinaricus vulgaris

nek nam poklone kojeg

POVEZANE VIJESTI