Ruska obmana i sirijska šutnja: “CIA zna ono što treba da zna, ništa više”

s-300
49 komentara

Prije nego krenemo govoriti o sirijskoj protuzračnoj obrani, podsjetimo kako je 30. rujna 2015. počela ruska kampanja protiv terorizma u Sirijskoj Arapskoj Republici. Samo dva dana ranije je Vladimir održao govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, koji će ostati upamćen po pitanju: “Jeste li sada svjesni što ste učinili?”, upućeno vođama zemalja koje su posijale smrt i kaos diljem šireg Bliskog istoka.

VIDEO – Govor Vladimira Putina u Ujedinjenim narodima neposredno pred pokretanje vojne intervencije u Siriji

https://www.youtube.com/watch?v=oK0o2GmEOv4

Podsjetimo da je Moskva prije nego se odlučila na savez sa Sirijom i Iranom, posljedično i Hezbollahom, iračkim šiitskim milicijama i palestinskim frakcijama koje se bore na strani sirijske vojske, bezuspješno pokušavala s američkim predsjednikom Obamom stvoriti veliku međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma, prije svega “Islamske države” i Al-Qaede, prijedlog kojeg je Washington uporno odbijao prihvatiti.

No, za početak vojne kampanje u Siriji je bilo potrebno u tu zemlju prebaciti velike količina naoružanja, vojne opreme i sustave protuzračne obrane, koji su u vrijeme Putinova govora već bili u arapskoj zemlji. Mjesecima prije pokretanja kampanje je kroz tjesnac Bospor do sirijskih luka Tartus, Banyas i Latakija plovio “Syria Express”, konvoj brodova koji su, jedan za drugim, prevozili vojnu opremu, kako onu za pomoć vladinim snagama, tako i za predstojeću rusku kampanju. Zanimljiv podatak, kojeg je tada objavio ruski vojni portal “Arsenal domovine”, jeste da su na palubi uglavnom prikazivani tenkovi T-72, borbena oklopna vozila i druga oprema za oklopno-mehanizirane postrojbe, ali nikada se ni na jednom brodu nije vidjelo napredno oružje, sustavi i radari protuzračne opreme, čak ni tenkovi T-90, koji su se kasnije pojavili na bojištu. Sve to je bilo u potpalublju i utrobama velikih ruskih transportnih brodova i Rusi su američkim partnerima, vjerojatno i Izraelu, tada pokazali samo ono što si im htjeli pokazati. Kada je kampanja počela, dio po dio se počeo slagati mozaik svega što je ruska vojska poslala u Siriju.

U tom kontekstu možemo komentirati i isporuke sustava S-300 Siriji. Ništa nije bilo pogrešno, samo je i ovog puta Moskva dopustila da se vidjeti samo ono što je htjela pokazati. Čak ni CIA nije obratila pozornost na karakteristike modela S-300PM-2 isporučenog Siriji i da može koristiti određena streljiva dizajnirana za sustave S-400. Koje još “trikove”, kako ih naziva Samir Fazza iz iranske televizije Al-Alam, koristi ruska strana, a Sirija o njima šuti?

VIDEO – Isporuka ruskih sustava S-300PM-2 Siriji

Kada je Moskva najavila svoju namjeru da sustave S-300 isporuči Siriji, koje sada posjeduje sirijska protuzračna obran, bilo je mnogo razgovora o tome, a samo je jedan videozapis snimio trenutak kada je sustav isporučen sirijskoj zračnoj luci. Od izraelskih zračnih udara 30. listopada ove godine do objave te snimke treba odgovoriti na tri vrlo važna i ozbiljna pitanja. Kakav je to sustav kojeg je dobila Sirija? Koje su njegove najznačajnije karakteristike? Gdje su ih vidjeli izraelski sateliti i što ima na tom mjestu? Kako možemo opisati kraj kontakta 30. listopada?

Vidjet ćete što želimo da vidite

Kada su pitali ruskog predsjednika Putina kako su sve to uspjeli isporučiti u Siriju, a da nitko nije primijetio, osobito CIA, rekao je da je CIA stara i moćna struktura, ali ona ne zna sve i ne treba sve ni znati. Ova se ruska filozofija mogla vidjeti tijekom prijenosa vojne opreme za početak ruske kampanje u Siriji, kao što  smo rekli na početku, ali je ona dio svih vladinih odjela, posebno u području obrane i sigurnosti.

U slučaju Sirije, tu zemlju nije napao samo Izrael, nego su udare na nju provele Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, koristeći projektile i navođene bombe, od kojih su neke lansirane s velikih udaljenosti. Ova vrsta streljiva zahtijeva sustave protuzračne obrane s određenim karakteristikama.

Svi se sjećaju riječi ruskog ministra obrane Šojgua, kada je najavio početak isporuke sustava S-300 Siriji, potvrđujući da njihov domet prelazi 250 kilometara. To znači da su karakteristike sirijske verzije sustava bolje od kasnijih verzija S-300PM-2. To se odnosi ne samo na radijus djelovanja, već i na druge specifikacije, kao što je promjena tijeka leta projektila, kako bi ga se preusmjerilo ka drugom i opasnijem cilju, nego da pogodi onaj kojeg je trebao u vrijeme lansiranja, a tu je i mogućnost korištenja određenog streljiva namijenjenog sustavima S-400.

Budući da se projektili za S-400 razlikuju od svojih prethodnika za S-300PM-2, oni su u stanju uništiti sve vrste zračnih ciljeva, od krstarećih projektila do malih zrakoplova i svih vrsta borbenih zrakoplova, uključujući nevidljive, što je nemoguće reći za bilo koji drugi sustav protuzračne obrana.

Tako su Rusi, prema svemu onome što se može zaključiti, posegnuli za posebnim “trikom” – uvođenjem modifikacija u sustavima namijenjenih Siriji koji će im omogućiti da koriste streljivo iz jednog od najopasnijih raketnih sustava S-400, projektil presretač 48N6DM, čija je najvažnija značajka uništavanje krstarećih projektila, tvrdi stručnjak Samir Fazza za iransku televiziju Al-Alam.

Drugim riječima, sirijski sustav kombinira najnovije specifikacije projektila sustava S-300 i neke specifikacije S-400, proporcionalne izazovima u suočavanju s neprijateljem. Sudeći prema tim činjenicama, možemo opisati sirijske sustave kao integrirano oružje i zaključiti da je Moskva dopustila da se vidi samo što želi pokazati.

Internetska stranica Defense Update je 24. listopada objavila izvješće sa satelitskim snimkama izraelskog špijunskog satelitskog sustava i navodi kako se sirijski sustavi S-300 nalaze sjeverozapadno od grada Masyaf u planinskom području 30 kilometara od Sredozemnog mora. S trenutne lokacije, sirijski projektili dominiraju u zoni s dometom do 250 kilometara, pokrivajući cijeli zračni prostor Libanona, istočnog dijela Cipra, dijela južne Turske i sjevernog Izraela, do Tiberijadskog jezera, ili Galilejskog mora, kako ga zovu u Izraelu. Slike prikazuju četiri platforme sustava S-300 raspoređene za borbeno djelovanje. Nije bilo moguće otkriti nikakve dodatne objekte skrivene kamuflažnim mrežama. Međutim, iznenađujuće je bilo da ove slike ukazuju na prisutnost platformi za lansiranje projektila sustava S-400, koje su stanju pripravnosti 1,3 kilometara od sirijske baterije S-300. Ovo je zaista jedinstvena situacija, koja ima više poruka.

To može značiti da su sirijski sustavi S-300 zaštićeni ruskim sustavima S-400, barem tijekom obuke sirijske vojske o tome kako koristiti te sustave. Ovo je strateška odluka koja će imati ozbiljne posljedice za ravnotežu snaga u regiji kao cjelini. Drugo, sirijska protuzračna obrana koristi ogromne tehničke mogućnosti sustava S-400, koji se primjenjuju u ovom sektoru, što znači da je neizbježno povezana sa zapovjedništvom protuzračne obrane u ruskoj bazi Hmeymim. To vrijedi i za komponente protuzračne obrane praćenja, ometanja i zaštitu od smetnji.

To osigurava dubinu obrane koju je sirijska vojska trebala obnoviti i mrežu protuzračne obrane kako bi ojačala svoj položaj i ovladala novostečenim sustavima.

Napad 30. studenog

Prije nego podsjetimo na agresiju od 30. studenoga ove godine, trebalo bi spomenuti izjavu službenog predstavnika ruskog Ministarstva obrane od prije nekoliko tjedana. Izvijestio je da su sirijske jedinice za protuzračnu obranu također primile sustav automatizirane kontrole “Poljana D4”. To potvrđuje što je navedeno ranije i da su snimke isporuke S-300 u Siriju objavljene namjerno i nije slučajno curenje informacija. Ruski general Igor Konašenkov je u svojoj izjavi dodao kako je riječ o automatiziranom komunikacijskom sustavu koji je povezan s nekoliko bataljuna protuzračne obrane, kao što su sustav “Buk”, “Pancir”, “Tunguska”, raketne platforme S-200 i “Pečora”.

Sirija izraelski vazdusni napad 29.30.11.2018

“Poljana D4” omogućava prikupljanje i obradu informacija sa svih strana, koristeći 20 komunikacijskih kanala. Sustav također može pratiti 500 ciljeva i nastaviti još 250. Može automatski i izravno kontrolirati 14 projektila raznih vrsta na površini od 640 000 četvornih kilometara. Budući da su protuzračne snage povezane sa sustavom, može ih usmjeriti, kao i bilo koji prijateljski zrakoplov, pružajući točnu sliku terena, što omogućava da sustav protuzračne obrane razlikuje prijateljske i neprijateljske objekte s jedne strane, a s druge strane, pilot može lansirati projektil zrak-zrak protiv neprijateljskih zrakoplova, da ne vidi cilj, nego na temelju podataka koje mu pruža sustav. Sve te radnje traju najviše tri sekunde.

Prošlo je otprilike 75 dana od kada je Sirija dobila sustave S-300, tijekom kojih se neprijateljske zračne snage nisu usudile provoditi nikakve napade. Koristile su samo raketne sustave zemlja-zemlja, kojima su se napadali sirijski objekti.

No 30. studenog ove se neprijateljski izraelski zrakoplovi i projektili suočili s naprednijim sustavima protuzračne obrane od onih koje su dosad poznavali. Automatska kontrola protuzračne obrane i radar S-300 i S-400 pokazali su novu, napredniju razinu detekcije i metode protumjera. Učinak je bio gotovo 100%, pa se nužno usredotočiti na samo dvije činjenice.

Kao što smo izvijestili nakon napada, neki od izraelskih projektila su presretani i oboreni blizu graničnih sela i nisu ni doprli do zračnog prostora nad Damaskom i okolicom, usprkos intenzivnim, velikim i redovitim napadima. Drugo, izraelske snage nisu mogle doprijeti do bilo kojeg od sustava protuzračne obrane koji su reagirali na agresiju, unatoč činjenici da su ih više puta gađali.

U prvi trenutak je bilo priopćeno da je jedan od sustava pogodio izraelski zrakoplov, ali su na sirijskom teritoriju pronađeni samo ostaci uništenih izraelskih projektila. Ako se to  i dogodilo, Izrael nikada neće priznati gubitak zrakoplova i ostaje nam da nagađamo.

Za kraj podsjetimo da više od mjesec i pol dana američki mediji navode kako je izraelski premijer Netanyahu na tjednom sastanku kabineta priopćio kako će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Putinom i da će radije razgovarati s njim i pokušati ponovno dobiti ključeve sirijskog neba. No do tog susreta nije došlo, a jedino mjesto gdje su nakratko razgovarali je bila dvorana u Parizu, na prijemu kod predsjednika Macrona, gdje su Putin i Netanyahu razmijenio nekoliko rečenica u praznoj sali koju je osoblje u tom trenutku pripremalo za svečanu večeru povodom obilježavanja stote obljetnice kraja Prvog svjetskog rata.

Drugim riječima, Netanyahu je htio biti siguran da će, čim ruski stručnjaci napuste sustave S-300, izraelsko zrakoplovstvo i američki bombarderi imati zeleno svjetlo da ih unište. Drugi problem za Izrael je što želi spriječiti Rusiju da Siriji isporuči novi zrakoplov MiG-31 i dodatne sustave “Buk-M3”.

Usprkos razvoju događaja u regiji, Tel Aviv želi i da rusko Ministarstvo obrane ne povezuje sirijske baterije S-300 s računalnom mrežom sustava protuzračne obrane S-400 u Hmeymimu, er će u tom slučaju sirijski sustavi imati informacije o svim zrakoplovima na udaljenosti do 600 kilometara od svojih raketnih baterija. To je ono što želi Netanyahu, ali ne izgleda da isto žele i Rusi, iako Moskvi nije u cilju izbijanje rata između Sirije i Izraela ili Izraela i Hezbollaha.

To su linije trenutnog sukoba i njegove perspektive. Moskva je htjela pokazati da joj je važno da sirijski teritorij i rusko i sirijsko vojno osoblje budu sigurni, a sada sve ovisi o planovima Izraela i Sjedinjenih Država, jer se u obje zemlje jastrebovi pripremaju  za nadolazeći konačni sukob, kojeg nazivaju “poslom stoljeća”. U tom sukobu se neće rješavati palestinsko pitanje, kako neki tvrde, nego trebaju uslijediti masovne deportacije pripadnika pojedinih religija i sekti, plemena, crtanje novih granica gospodarskih zona i sklapanje vojnih saveza. Svima u ovom projektu je cilj da Izrael bude središte regije i biser njihove krune, a Siriju i njezine saveznike se pretvara u “neprijatelje mira i stabilnosti”. Možda je čak i nedavna agresija sa sustavima HIMARS i bombardiranje sirijskih položaja u blizini Al-Tanfa plah i neodlučan korak prema novom sukobu? Međutim problem s druge strane je što CIA, Izrael i njihovi saveznici nikako ne žele razumjeti da Rusija neće odustati od svog kursa u Siriji i da će, ako bude trebalo, sirijskoj vojsci isporučiti nove zrakoplove i dodatne sustave protuzračne obrane, a postojeća je ionako integrirana s onom u ruskoj bazi Hmeymim, što su potvrdili i ruski generali i Ministarstvo obrane.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tja
5 godine prije

putin je obični diktator kao i prijatelji mu assad, onaj iranski hodža, kineski predsjednik, erdogan i sl. sve diktatorske zemlje. putin je na vlasti već 20 godina, samo ********* ovi likovi mogu biti uzor.

Dub Miroslav
5 godine prije

Pisca ovog članka smatrati ćemo samo naivnim. Kad se Hubble, to “čudo od tehnike”, počeo kvariti američka vojska je rekla znanstvenicima da ne brinu jer imaju dva ista takva. Pitanje je kad imaju dva takva, o kojima govore, Kakve imaju a da o njima ne govore?Čemu služe vojsci takvi optički instrumenti? Kad treba zaviriti , horizontalno kroz atmosveru kroz nečija vrata! Zaključimo da se promatra ono što se tovari u brod i iskrcava s broda.

eu kolonija
5 godine prije

mole ruse da ne reagiraju a onda kada obore ruski zrakoplov onda se naslađuju. opet ista priča. neka samo mole boga da rusija ne počne isporučivati siriji napredna ofenzivna oruđa jer će tek tada imati probleme I oni I njihovi pokrovitelji amerikanci

mladen3x
5 godine prije

Baš i ne kužim te Izraelce i SAD,pa izgubili su Siriju i čemu više nepotrebno troše pare.Pogotovo mi nije jasan Izrael,pa nitko ih ne napada,prije se svi oko njih moraju osječati ugroženima negoli oni sami.

Trubadur
5 godine prije

Babiču….. Zahvaljujem, za vrlo informativan članak…

Alen
5 godine prije

” Posao stoljeća” – tako sad zovu taj horor sta nam se sprema a počeće upravo radi tog posla…

Fatih
5 godine prije

KAKO IH VLADIMIR PONIZAVA.
SAM PROTIV TAKOZVANOG NAPREDNOG SVIJETA.

Ivo
5 godine prije

Najbolji način za zaustavljanje rata u Siriji bi bio dozvoliti supermoćnim CIA-inim satelitima da slučajno snime par Iskandera parkiranih oko Damaska, sa istaknutim crno-žutim trokutastim simbolima na raketama i oznakama SAA na vozilima.

U roku od 48 sati izrahell i cijeli demonkratski zapad bi priznali legitimnu vlast plemenitog i mudrog predsjednika Bashara al Assada i požurili poslati svoje ambasadore u Damask. Nepotrebno i napominjati da bi u tih 48 sati nestali bez traga svi raznorazni savjetnici i ostali američko-izrahelski ološ s kompletne sirijske teritorije, a tzv. pobunjenici bi bili proglašeni okorjelim teroristima istog trenutka.

Kile
5 godine prije

Detaljan i informativan članak

Perun
5 godine prije

Taj rat u Siriji djeluje kao strateski manevar obmane,a obmana u u umijecu ratovanja nije pravilo nego dogma .Nesto drugo u planu ima Majka Rusija.Podrucje trenutnog djelovanja Ruske vojske nije i predmet politickog interesa Rusije vec politickog dogovora izmedju Rusije i partnera. Americka diplomatija i vojni stratezi vide Rusiju kao protivnika na ekonomskom planu ,izbor sankcija prema Ruskoj privredi to potvrdjuje.Medjutim istina je sasvim drugacija. Rusija i Ruska politika djeluju u razbijanju bilo kakve hegemonije .To podrazumijeva razbijanje Britanske,Americke Francuske ili bilo koje druge hegemonije nad Ruskim i Slavenskim prostorom.Tradicionalno vecina Slavenskih drzava i naroda upucena je na Rusiju kao najjacu i prostorno najvecu Slavensku drzavnu tvorevinu politicki i ekonomski.Gorbacov je definirao Rusku politiku a Putin dao pecat toj politici.Cilj je Evropa do Vladivostoka a rat u Siriji je obicno puskaranje i trosenje paznje i resursa na nebitno.Evropu izvuci iz zagrljaja Americkih kapitalistickih vampira to bi bilo to. I Americkom… Čitaj više »

barba tonći
5 godine prije

Kaže niki dan jena prabaka ; a lipa li su bila trumanova jaja 😉 Začuđena pita je jena cura mlada; bako stara a kakva su to jaja? Odgovara baka; fina za prte lizat. Odgovori joj mlada; PERVEZNJAKUŠO SRAM TE BILO! Kaže na to njome baka ; e moja ćerce da ni bi ti jaj ni tebe danas ne bi bilo. Pocrka bi cili svit ! Tito i Staljin bez ti jaj mogli su umrit ! 😉

kiki
5 godine prije

MIG-31 yup yup
yap yap

Ivo
5 godine prije

Dobro, Mig-31 stvarno ne treba Siriji, nije namijenjen za tu svrhu. S-300, Pantsiri i Iskanderi u dovoljnim količinama i Bog te veselio. Dobro ajde, i par novih Kilo podmornica bi dobro došao, tek toliko da se ovi u Haifi zamisle malo kad isplovljavaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI