fbpx

Ruska obmana i sirijska šutnja: “CIA zna ono što treba da zna, ništa više”

s-300

Prije nego krenemo govoriti o sirijskoj protuzračnoj obrani, podsjetimo kako je 30. rujna 2015. počela ruska kampanja protiv terorizma u Sirijskoj Arapskoj Republici. Samo dva dana ranije je Vladimir održao govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, koji će ostati upamćen po pitanju: “Jeste li sada svjesni što ste učinili?”, upućeno vođama zemalja koje su posijale smrt i kaos diljem šireg Bliskog istoka.

VIDEO – Govor Vladimira Putina u Ujedinjenim narodima neposredno pred pokretanje vojne intervencije u Siriji

https://www.youtube.com/watch?v=oK0o2GmEOv4

Podsjetimo da je Moskva prije nego se odlučila na savez sa Sirijom i Iranom, posljedično i Hezbollahom, iračkim šiitskim milicijama i palestinskim frakcijama koje se bore na strani sirijske vojske, bezuspješno pokušavala s američkim predsjednikom Obamom stvoriti veliku međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma, prije svega “Islamske države” i Al-Qaede, prijedlog kojeg je Washington uporno odbijao prihvatiti.

No, za početak vojne kampanje u Siriji je bilo potrebno u tu zemlju prebaciti velike količina naoružanja, vojne opreme i sustave protuzračne obrane, koji su u vrijeme Putinova govora već bili u arapskoj zemlji. Mjesecima prije pokretanja kampanje je kroz tjesnac Bospor do sirijskih luka Tartus, Banyas i Latakija plovio “Syria Express”, konvoj brodova koji su, jedan za drugim, prevozili vojnu opremu, kako onu za pomoć vladinim snagama, tako i za predstojeću rusku kampanju. Zanimljiv podatak, kojeg je tada objavio ruski vojni portal “Arsenal domovine”, jeste da su na palubi uglavnom prikazivani tenkovi T-72, borbena oklopna vozila i druga oprema za oklopno-mehanizirane postrojbe, ali nikada se ni na jednom brodu nije vidjelo napredno oružje, sustavi i radari protuzračne opreme, čak ni tenkovi T-90, koji su se kasnije pojavili na bojištu. Sve to je bilo u potpalublju i utrobama velikih ruskih transportnih brodova i Rusi su američkim partnerima, vjerojatno i Izraelu, tada pokazali samo ono što si im htjeli pokazati. Kada je kampanja počela, dio po dio se počeo slagati mozaik svega što je ruska vojska poslala u Siriju.

U tom kontekstu možemo komentirati i isporuke sustava S-300 Siriji. Ništa nije bilo pogrešno, samo je i ovog puta Moskva dopustila da se vidjeti samo ono što je htjela pokazati. Čak ni CIA nije obratila pozornost na karakteristike modela S-300PM-2 isporučenog Siriji i da može koristiti određena streljiva dizajnirana za sustave S-400. Koje još “trikove”, kako ih naziva Samir Fazza iz iranske televizije Al-Alam, koristi ruska strana, a Sirija o njima šuti?

VIDEO – Isporuka ruskih sustava S-300PM-2 Siriji

Kada je Moskva najavila svoju namjeru da sustave S-300 isporuči Siriji, koje sada posjeduje sirijska protuzračna obran, bilo je mnogo razgovora o tome, a samo je jedan videozapis snimio trenutak kada je sustav isporučen sirijskoj zračnoj luci. Od izraelskih zračnih udara 30. listopada ove godine do objave te snimke treba odgovoriti na tri vrlo važna i ozbiljna pitanja. Kakav je to sustav kojeg je dobila Sirija? Koje su njegove najznačajnije karakteristike? Gdje su ih vidjeli izraelski sateliti i što ima na tom mjestu? Kako možemo opisati kraj kontakta 30. listopada?

Vidjet ćete što želimo da vidite

Kada su pitali ruskog predsjednika Putina kako su sve to uspjeli isporučiti u Siriju, a da nitko nije primijetio, osobito CIA, rekao je da je CIA stara i moćna struktura, ali ona ne zna sve i ne treba sve ni znati. Ova se ruska filozofija mogla vidjeti tijekom prijenosa vojne opreme za početak ruske kampanje u Siriji, kao što  smo rekli na početku, ali je ona dio svih vladinih odjela, posebno u području obrane i sigurnosti.

U slučaju Sirije, tu zemlju nije napao samo Izrael, nego su udare na nju provele Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska, koristeći projektile i navođene bombe, od kojih su neke lansirane s velikih udaljenosti. Ova vrsta streljiva zahtijeva sustave protuzračne obrane s određenim karakteristikama.

Svi se sjećaju riječi ruskog ministra obrane Šojgua, kada je najavio početak isporuke sustava S-300 Siriji, potvrđujući da njihov domet prelazi 250 kilometara. To znači da su karakteristike sirijske verzije sustava bolje od kasnijih verzija S-300PM-2. To se odnosi ne samo na radijus djelovanja, već i na druge specifikacije, kao što je promjena tijeka leta projektila, kako bi ga se preusmjerilo ka drugom i opasnijem cilju, nego da pogodi onaj kojeg je trebao u vrijeme lansiranja, a tu je i mogućnost korištenja određenog streljiva namijenjenog sustavima S-400.

Budući da se projektili za S-400 razlikuju od svojih prethodnika za S-300PM-2, oni su u stanju uništiti sve vrste zračnih ciljeva, od krstarećih projektila do malih zrakoplova i svih vrsta borbenih zrakoplova, uključujući nevidljive, što je nemoguće reći za bilo koji drugi sustav protuzračne obrana.

Tako su Rusi, prema svemu onome što se može zaključiti, posegnuli za posebnim “trikom” – uvođenjem modifikacija u sustavima namijenjenih Siriji koji će im omogućiti da koriste streljivo iz jednog od najopasnijih raketnih sustava S-400, projektil presretač 48N6DM, čija je najvažnija značajka uništavanje krstarećih projektila, tvrdi stručnjak Samir Fazza za iransku televiziju Al-Alam.

Drugim riječima, sirijski sustav kombinira najnovije specifikacije projektila sustava S-300 i neke specifikacije S-400, proporcionalne izazovima u suočavanju s neprijateljem. Sudeći prema tim činjenicama, možemo opisati sirijske sustave kao integrirano oružje i zaključiti da je Moskva dopustila da se vidi samo što želi pokazati.

Internetska stranica Defense Update je 24. listopada objavila izvješće sa satelitskim snimkama izraelskog špijunskog satelitskog sustava i navodi kako se sirijski sustavi S-300 nalaze sjeverozapadno od grada Masyaf u planinskom području 30 kilometara od Sredozemnog mora. S trenutne lokacije, sirijski projektili dominiraju u zoni s dometom do 250 kilometara, pokrivajući cijeli zračni prostor Libanona, istočnog dijela Cipra, dijela južne Turske i sjevernog Izraela, do Tiberijadskog jezera, ili Galilejskog mora, kako ga zovu u Izraelu. Slike prikazuju četiri platforme sustava S-300 raspoređene za borbeno djelovanje. Nije bilo moguće otkriti nikakve dodatne objekte skrivene kamuflažnim mrežama. Međutim, iznenađujuće je bilo da ove slike ukazuju na prisutnost platformi za lansiranje projektila sustava S-400, koje su stanju pripravnosti 1,3 kilometara od sirijske baterije S-300. Ovo je zaista jedinstvena situacija, koja ima više poruka.

To može značiti da su sirijski sustavi S-300 zaštićeni ruskim sustavima S-400, barem tijekom obuke sirijske vojske o tome kako koristiti te sustave. Ovo je strateška odluka koja će imati ozbiljne posljedice za ravnotežu snaga u regiji kao cjelini. Drugo, sirijska protuzračna obrana koristi ogromne tehničke mogućnosti sustava S-400, koji se primjenjuju u ovom sektoru, što znači da je neizbježno povezana sa zapovjedništvom protuzračne obrane u ruskoj bazi Hmeymim. To vrijedi i za komponente protuzračne obrane praćenja, ometanja i zaštitu od smetnji.

To osigurava dubinu obrane koju je sirijska vojska trebala obnoviti i mrežu protuzračne obrane kako bi ojačala svoj položaj i ovladala novostečenim sustavima.

Napad 30. studenog

Prije nego podsjetimo na agresiju od 30. studenoga ove godine, trebalo bi spomenuti izjavu službenog predstavnika ruskog Ministarstva obrane od prije nekoliko tjedana. Izvijestio je da su sirijske jedinice za protuzračnu obranu također primile sustav automatizirane kontrole “Poljana D4”. To potvrđuje što je navedeno ranije i da su snimke isporuke S-300 u Siriju objavljene namjerno i nije slučajno curenje informacija. Ruski general Igor Konašenkov je u svojoj izjavi dodao kako je riječ o automatiziranom komunikacijskom sustavu koji je povezan s nekoliko bataljuna protuzračne obrane, kao što su sustav “Buk”, “Pancir”, “Tunguska”, raketne platforme S-200 i “Pečora”.

Sirija izraelski vazdusni napad 29.30.11.2018

“Poljana D4” omogućava prikupljanje i obradu informacija sa svih strana, koristeći 20 komunikacijskih kanala. Sustav također može pratiti 500 ciljeva i nastaviti još 250. Može automatski i izravno kontrolirati 14 projektila raznih vrsta na površini od 640 000 četvornih kilometara. Budući da su protuzračne snage povezane sa sustavom, može ih usmjeriti, kao i bilo koji prijateljski zrakoplov, pružajući točnu sliku terena, što omogućava da sustav protuzračne obrane razlikuje prijateljske i neprijateljske objekte s jedne strane, a s druge strane, pilot može lansirati projektil zrak-zrak protiv neprijateljskih zrakoplova, da ne vidi cilj, nego na temelju podataka koje mu pruža sustav. Sve te radnje traju najviše tri sekunde.

Prošlo je otprilike 75 dana od kada je Sirija dobila sustave S-300, tijekom kojih se neprijateljske zračne snage nisu usudile provoditi nikakve napade. Koristile su samo raketne sustave zemlja-zemlja, kojima su se napadali sirijski objekti.

No 30. studenog ove se neprijateljski izraelski zrakoplovi i projektili suočili s naprednijim sustavima protuzračne obrane od onih koje su dosad poznavali. Automatska kontrola protuzračne obrane i radar S-300 i S-400 pokazali su novu, napredniju razinu detekcije i metode protumjera. Učinak je bio gotovo 100%, pa se nužno usredotočiti na samo dvije činjenice.

Kao što smo izvijestili nakon napada, neki od izraelskih projektila su presretani i oboreni blizu graničnih sela i nisu ni doprli do zračnog prostora nad Damaskom i okolicom, usprkos intenzivnim, velikim i redovitim napadima. Drugo, izraelske snage nisu mogle doprijeti do bilo kojeg od sustava protuzračne obrane koji su reagirali na agresiju, unatoč činjenici da su ih više puta gađali.

U prvi trenutak je bilo priopćeno da je jedan od sustava pogodio izraelski zrakoplov, ali su na sirijskom teritoriju pronađeni samo ostaci uništenih izraelskih projektila. Ako se to  i dogodilo, Izrael nikada neće priznati gubitak zrakoplova i ostaje nam da nagađamo.

Za kraj podsjetimo da više od mjesec i pol dana američki mediji navode kako je izraelski premijer Netanyahu na tjednom sastanku kabineta priopćio kako će se uskoro sastati s ruskim predsjednikom Putinom i da će radije razgovarati s njim i pokušati ponovno dobiti ključeve sirijskog neba. No do tog susreta nije došlo, a jedino mjesto gdje su nakratko razgovarali je bila dvorana u Parizu, na prijemu kod predsjednika Macrona, gdje su Putin i Netanyahu razmijenio nekoliko rečenica u praznoj sali koju je osoblje u tom trenutku pripremalo za svečanu večeru povodom obilježavanja stote obljetnice kraja Prvog svjetskog rata.

Drugim riječima, Netanyahu je htio biti siguran da će, čim ruski stručnjaci napuste sustave S-300, izraelsko zrakoplovstvo i američki bombarderi imati zeleno svjetlo da ih unište. Drugi problem za Izrael je što želi spriječiti Rusiju da Siriji isporuči novi zrakoplov MiG-31 i dodatne sustave “Buk-M3”.

Usprkos razvoju događaja u regiji, Tel Aviv želi i da rusko Ministarstvo obrane ne povezuje sirijske baterije S-300 s računalnom mrežom sustava protuzračne obrane S-400 u Hmeymimu, er će u tom slučaju sirijski sustavi imati informacije o svim zrakoplovima na udaljenosti do 600 kilometara od svojih raketnih baterija. To je ono što želi Netanyahu, ali ne izgleda da isto žele i Rusi, iako Moskvi nije u cilju izbijanje rata između Sirije i Izraela ili Izraela i Hezbollaha.

To su linije trenutnog sukoba i njegove perspektive. Moskva je htjela pokazati da joj je važno da sirijski teritorij i rusko i sirijsko vojno osoblje budu sigurni, a sada sve ovisi o planovima Izraela i Sjedinjenih Država, jer se u obje zemlje jastrebovi pripremaju  za nadolazeći konačni sukob, kojeg nazivaju “poslom stoljeća”. U tom sukobu se neće rješavati palestinsko pitanje, kako neki tvrde, nego trebaju uslijediti masovne deportacije pripadnika pojedinih religija i sekti, plemena, crtanje novih granica gospodarskih zona i sklapanje vojnih saveza. Svima u ovom projektu je cilj da Izrael bude središte regije i biser njihove krune, a Siriju i njezine saveznike se pretvara u “neprijatelje mira i stabilnosti”. Možda je čak i nedavna agresija sa sustavima HIMARS i bombardiranje sirijskih položaja u blizini Al-Tanfa plah i neodlučan korak prema novom sukobu? Međutim problem s druge strane je što CIA, Izrael i njihovi saveznici nikako ne žele razumjeti da Rusija neće odustati od svog kursa u Siriji i da će, ako bude trebalo, sirijskoj vojsci isporučiti nove zrakoplove i dodatne sustave protuzračne obrane, a postojeća je ionako integrirana s onom u ruskoj bazi Hmeymim, što su potvrdili i ruski generali i Ministarstvo obrane.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
49 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tja
Gost
tja
2 godine prije

putin je obični diktator kao i prijatelji mu assad, onaj iranski hodža, kineski predsjednik, erdogan i sl. sve diktatorske zemlje. putin je na vlasti već 20 godina, samo ********* ovi likovi mogu biti uzor.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  tja

Troliću vrati se pod kamen ispod kojeg si dogmizao:

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Bolje da si zaveže taj kamen oko vrata i u Hudson ili Temzu drito na glavu…

Ботовање
Gost
Ботовање
2 godine prije

Хахаха.Темза,Темза…

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  tja

Tja, samo ********* poput tebe može razmišljati na takav način.
P.S. Ove zvjezdice sam sam stavio, a ti iz njih izčitaj šta ti je drago.

Koks83
Gost
Koks83
2 godine prije
Reply to  tja

A merkel u njemackoj 14godina. Ima li tu neke razlike?

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Koks83

@ Koks83 – ima, ima itekakve. Vidiš, Merkel je predvodnica slobodnog, demokratskog, liberalnog svijeta (bar su je tako titulirali) u kojem policija u državi njenog kolege i brata “po oružju” Makrona, po školskim dvorištima postrojava na koljena sa rukama na potiljku, demonstrante srednjoškolce Francuze – fali još samo da se… Pročitaj više »

Nebitno
Gost
Nebitno
2 godine prije
Reply to  mars

Kad tebi budu prwgazili lincovli silovali kolegu sestru mater onda ces ih kako postrojavat ??ponudit ces ih burekom i kavom ??? Nemate pojma sta se dogadja internet heroji …

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  tja

tja
Tvoje procjene su na nivou obicnog stakora koji se poceo baviti geopolitikom.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  tja

U Srbiji je aktivno 114 stranaka i od 2000 smo imali 4 predsednika i 6 predsednickih izbora i ko zna koliko parlamentarnih i lokalnih izbora i zivi se sve gore i gore. Boljitak i prosperitet ne znaci imati ceste izbore novog predsednika svake 4 godine i pregrst stranaka, ovo su… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Riddick

Demokracija kao višestranačje je najveća obmana podvaljena ovdašnjim narodima i narodnostima.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Demokracija je drugo ime za pljačku !!

joca
Gost
joca
2 godine prije
Reply to  Riddick

a osecaj mi je da od 2000te nije bilo izbora u da je isti na vlasti..

Djuro
Gost
Djuro
2 godine prije
Reply to  tja

Nek si ti reko !

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  tja

iz us®a gu*ice ne vidi se dobro….

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije
Reply to  tja

Evo dao sam ti plus. . Baš mi te je žao

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  tja

PUN SI PREDRASUDA!
NEMA TI LIJEKA!
A CUDAN TI JE STAV PREMA HODZAMA….

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  tja

Putin je pre svega veliki državnik i gospodin čoek kojemu zapadni partneri ne mogu ni cipele glancat. Ostaje jim samo to da bespomućno upotrebljavaju twiter. Putin rijetko kaj kaže al kad progovori svi ga čuju i bez twitera i ostalog sra**a. A što se tiče potrošenka i netanjahuja……………mislim da je… Pročitaj više »

brico
Gost
brico
2 godine prije
Reply to  tja

@tja
Tko je tebe ‘napravija’, Hodža ili Nikolae?

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  tja

@ tja . Brzo uzmi nesto za smirenje i , po mogucstvu, nestro za budjenje .

Hafez
Gost
Hafez
2 godine prije
Reply to  tja

Ma, tko tebe plaća?

Pink Panter
Gost
Pink Panter
2 godine prije
Reply to  tja

Absolutni pobednik si u skupljanju minusa na Logično.com. Čestitam.

Branko
Gost
Branko
2 godine prije
Reply to  tja

Koliko je merkelica na vlasti

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Pisca ovog članka smatrati ćemo samo naivnim. Kad se Hubble, to “čudo od tehnike”, počeo kvariti američka vojska je rekla znanstvenicima da ne brinu jer imaju dva ista takva. Pitanje je kad imaju dva takva, o kojima govore, Kakve imaju a da o njima ne govore?Čemu služe vojsci takvi optički… Pročitaj više »

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Sjećaš li se članka prije nekoliko godina u kojem su tvrdili da je CIA poklonila NASI satelit jer je njima zastario a ovi u NASI svršavali od sreće.

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

A jel imaju ruske motore da ta svoja čuda tehnike lansiraju ili veslaju u svemir

Dopizdilomo
Gost
Dopizdilomo
2 godine prije
Reply to  Bulo

Pa svi su imali ruske motore sve do prošle godine.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Eto, sad sam miran… Pošto imaju dva ili tri Hubbla, za horizontalnu atmosferu, ne treba jim više HARP za vertikalnu atmosferu….. Šta bi mi bez CIAe…. Svakako nam je sa njom mnogo bolje, nego bez nje…

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Za Hubble se govorilo da je najbolji optički instrument u svemiru ali okrenut u krivom smjeru. Vjerojatno da postoje još takvih okrenutih prema Zemlji ali vrapcima na grani je jasno da oni nisu svemogući i da druga strana u svakoj sekundi zna gdje se nalazi i kako izbječi nadzor tih… Pročitaj više »

djosip
Gost
djosip
2 godine prije
Reply to  Direktor

Hubble je POTPUNO neupotrebljiv za promatranje objekata na Zemlji jer je dizajniran za promatranje daleko vecih udaljenosti. Kad bi ga se okrenulo da gleda Zemlju vidjela bi se samo neprepoznatljiva mutna mrlja (ako i to). Slicno kao sto bi se dobilo s durbinom od 20x povecanja kad bi se u… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Nacionalna istraživačka služba (NRO) spada u “Big Five” američkih obavještajnih agencija. I nije nikakva tajna da je tehnologija kojom oni raspolažu daleko iznad civilnog sektora. NASA-i su 2011. g. donirali dva svemirska teleskopa koji su, iako izvan uporabe, tehnički bili puno iznad Hubble-a. Netko se tada zapitao; ”kakve oni stvari… Pročitaj više »

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Komentatori izgleda ne poznaju karakteristike Hubble-a jer bi se inače suzdržali od pisanja. Već je prije bilo upita zašto se Hubble ne bi iskoristio za detaljno fotografiranje bližih objekata našeg planetarnog sustava ili inspekciju umjetnih satelita – razlog je vrlo jednostavan – njegova arhitektura omogućuje promatranje vrlo dalekih objekata, za… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

mole ruse da ne reagiraju a onda kada obore ruski zrakoplov onda se naslađuju. opet ista priča. neka samo mole boga da rusija ne počne isporučivati siriji napredna ofenzivna oruđa jer će tek tada imati probleme I oni I njihovi pokrovitelji amerikanci

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Baš i ne kužim te Izraelce i SAD,pa izgubili su Siriju i čemu više nepotrebno troše pare.Pogotovo mi nije jasan Izrael,pa nitko ih ne napada,prije se svi oko njih moraju osječati ugroženima negoli oni sami.

....
Gost
....
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Zato sto su puno ulozili (ko kockari), ako odustanu propali su i jos uvjek se nadaju (mozda dobiju neke dobre karte) da mozda mogu okrenut u svoju korist. Propali su kako i ako odustanu i ako izgube do kraja, ali se jos nadaju da mogu okrenut situaciju mozda u svoju… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Babiču….. Zahvaljujem, za vrlo informativan članak…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

” Posao stoljeća” – tako sad zovu taj horor sta nam se sprema a počeće upravo radi tog posla…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Pa već je odavno utabana staza za taj “posao”…….

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

KAKO IH VLADIMIR PONIZAVA.
SAM PROTIV TAKOZVANOG NAPREDNOG SVIJETA.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Najbolji način za zaustavljanje rata u Siriji bi bio dozvoliti supermoćnim CIA-inim satelitima da slučajno snime par Iskandera parkiranih oko Damaska, sa istaknutim crno-žutim trokutastim simbolima na raketama i oznakama SAA na vozilima. U roku od 48 sati izrahell i cijeli demonkratski zapad bi priznali legitimnu vlast plemenitog i mudrog… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hehehe

Kile
Gost
Kile
2 godine prije

Detaljan i informativan članak

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Kile

Informativan da, međutim ne treba se gubiti u idealiziranju – članak ne spominje da na učinkovitost sustava značajno utječe visina leta projektila. Tako da radijus detekcije naglo pada što je projektil niže i može se spustiti na manje od 50km. Podatak o 250km+ je reklamni slogan poput deklarirane potrošnje goriva… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Taj rat u Siriji djeluje kao strateski manevar obmane,a obmana u u umijecu ratovanja nije pravilo nego dogma .Nesto drugo u planu ima Majka Rusija.Podrucje trenutnog djelovanja Ruske vojske nije i predmet politickog interesa Rusije vec politickog dogovora izmedju Rusije i partnera. Americka diplomatija i vojni stratezi vide Rusiju kao… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Perun

Zadnja rečenica ubija……….

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Perun

Perune, pogled u budućnost kakav se samo može poželjeti. Možda čak
i preoptimističan. Uglavnom, vidimo se na koncertu u Vladiwoodstocku.

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije

Kaže niki dan jena prabaka ; a lipa li su bila trumanova jaja 😉 Začuđena pita je jena cura mlada; bako stara a kakva su to jaja? Odgovara baka; fina za prte lizat. Odgovori joj mlada; PERVEZNJAKUŠO SRAM TE BILO! Kaže na to njome baka ; e moja ćerce da… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

MIG-31 yup yup
yap yap

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Dobro, Mig-31 stvarno ne treba Siriji, nije namijenjen za tu svrhu. S-300, Pantsiri i Iskanderi u dovoljnim količinama i Bog te veselio. Dobro ajde, i par novih Kilo podmornica bi dobro došao, tek toliko da se ovi u Haifi zamisle malo kad isplovljavaju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik