fbpx

Ruski i srpski akademik o „Planu reformi“ i izgledima da BiH završi u NATO-u

Joint force training centar

Nije tajna da Moskva Beograd i Banja Luku, kao sastavni dio BiH s pravom veta, smatra ključnim partnerima na Balkanu za sprečavanje potpunog prodora NATO pakta na jugoistok Europe. U strateškom smislu, kako su Rumunjska i Bugarska u Sjevernoatlantskom savez, to ima svoje mane i prednosti.

Mane u kontekstu da su Srbija i BiH u de facto okruženju i bilo kakvo veće vojno povezivanje sa sobom nosi velike rizike, za Beograd i Banja Luku u sigurnosnom aspektu, a za Moskvu u proračunskom, jer bi sve to morala financirati u vrijeme kada su sve primjetniji zahtjevi za povećanjem životnog standarda u Rusiji. U smislu vojnog povezivanja se isključuje RS, jer je dio BiH, i tu priča prestaje. Čak i za Moskvu.

Međutim, ta su područja, ako ostanu neutralni, važna za slobodnije djelovanje ruske vojne protuobavještajne službe, koja je tamo više nego prisutna, ali puno profesionalnije od onoga što smo nedavno vidjeli na snimci o susretu ruskog obavještajca s još uvijek nepoznatim „srpskim dužnosnikom“.

Nema sumnje da je Srbija, odakle krakovi energetske infrastrukture vode u BiH, važan element u plinskoj slagalici Moskve, a tu su i drugi aspekti ekonomskog prodora na Balkan, iako uz veliku konkurenciju Kine. U svakom slučaju, za Rusiju je od presudne važnosti da Srbija i BiH ostanu neutralne i da ne postanu dio NATO pakta, što nije nikakva tajna.

Tu dolazimo do Bosne i Hercegovine, jer će Beograd, barem srednjoročno, čuvati „status quo“. To govori „uravnotežena“ politika dobrih odnosa sa svima, iako tu politiku Vučića neki zovu „sjedenjem na dvije stolice“.
Što se tiče BiH, više od godinu dana nakon posljednjih izbora se pojavila prilika za formiranje nove vlade. Predsjedništvo zemlje na izvanrednom sastanku u Sarajevu 19. studenog je odlučilo imenovati i bivšeg ministra financija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Banjaluka je zbog toga morala napraviti kompromis sa Sarajevom i složila se da dokument nazvan „Program reformi BiH“ pošalje centralnom uredu NATO pakta u Briselu. Dosadašnji pokušaji formiranja vlade nisu dali rezultate upravo zato što je bošnjačka strana kao temeljni uvjet imenovanja kandidata koji će sastaviti Vijeće ministara tražila Akcijski plan za integraciju BiH u NATO. O tome može li se pristanak rukovodstva Republike Srpske na slanje dokumenta pod malo izmijenjenim nazivom u Bruxelles smatrati nekom vrstom “predaje” Sjevernoatlantskom savezu su za EurAsia Daily govorili ruski akademik Georgij Engelhardt i gostujući profesor na Sveučilištu Ministarstva vanjskih poslova Rusije Stevan Gajić.

Prema ruskom povjesničaru, istraživaču Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti Georgiju Engelhardtu, o sudbini daljnje integracije Bosne i Hercegovine u NATO, najvjerojatnije, ubuduće neće odlučivati samo vodstvo Bosne i Hercegovine, već vodstvo Sjevernoatlantskog saveza.

“Prema izvješćima, Sarajevo planira poslati dokument u Bruxelles koji će potom tumačiti NATO. Rad se ne naziva „Godišnji nacionalni plan djelovanja“ (ANP), kako se prvotno tražilo, već „Program reformi“. Ali sada je jasno da je ovo dodatni korak na putu ulaska zemlje u NATO. Je li ovo konačan ili ne i hoće li Republika Srpska dodatno blokirati taj proces, to je drugo pitanje“, smatra ruski stručnjak.

Engelhardt je također skrenuo pažnju na činjenicu da su neki predstavnici vodstva Republike Srpske izjavili da dokument dogovoren na razini predstavnika tri vodeće nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini zemlju približava Individualnom planu partnerstva s NATO paktom i da je to u suštini samo IPAP kojeg već ima Srbiju s NATO paktom i oni samo „drže korak s Beogradom“.

“Donedavno se IPAP smatrao najvišim oblikom suradnje sa savezom za zemlje koje mu nisu pristupile. Ako ljudi u Banja Luci ovaj budući dokument izjednače sa sporazumom IPAP, jasno je da je to svojevrsni ustupak u odnosu na trenutnu situaciju. Koliko je taj ustupak sudbonosan i konačan i hoće li Milorad Dodik i njegovi suradnici dodatno usporiti, taj proces tek treba razjasniti“, zaključio je Georgij Engelhardt.

Prema srpskom politologu, zaposleniku Instituta za europske studije u Beogradu i gostujućem profesoru na Sveučilištu) ruskog Ministarstva vanjskih poslova Stevanu Gajiću, nove okolnosti u Bosni i Hercegovini izazivaju zabrinutost, jer javnost još nije upoznata s tekstom samog dokumenta, a nakon njega ni s potpisivanjem bilo kakvog jamstva da Bosna i Hercegovina neće slijediti put integracije u NATO zato što je to obećanje Milorada Dodika.

„Za sada se ovo obećanje ne smije odbacivati. Vjerojatno je da Dodik govori istinu. Ali moramo uzeti u obzir i činjenicu da se Milorad Dodik neposredno prije nego što je postigao takozvani „kompromis“, koji je otvorio put formiranju Vijeća ministara BiH, susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, rekao je Gajić.

Prema srpskom politologu, jedine balkanske zemlje koje se još nisu pridružile NATO paktu i još nisu u procesu prijema u ovu organizaciju su Srbija i Bosna i Hercegovina.

“U BiH ovaj proces ometa Milorad Dodik, točnije Republika Srpska, dok je u Srbiji je na snazi ustavna deklaracija o vojnoj neutralnosti zemlje”, podsjetio je.

Prema Gajiću, Sjevernoatlantski savez je zainteresiran je za integraciju ta dva teritorija na Balkanu, budući da je riječ o središtu Balkanskog poluotoka.

„Sve odluke Republike Srpske oko NATO-a su povezane s odlukama Srbije. Ako predsjednik Vučić vodi Srbiju prema NATO-u, onda će i Bosna slijediti isti put. Ako Vučić to ne učini, onda, izgleda, ni Dodik to neće učiniti. I ima mnogo više manevarskog prostora. Čuli smo njegove izjave da on ništa nije potpisao, da se Republika Srpska ni na što ne obvezuje i da bi bilo kakva buduća odluka o BiH trebala biti dogovorena s Banja Lukom”, kazao je Gajić.
Prema politologu, Srbija je geopolitičko središte Balkana, a Bosna i Hercegovina svojevrsna „poluperiferija“. Dakle, sve što se događa u Republici Srpskoj objektivno je određeno događajima u Srbiji i čak nije povezano s identitetom bilo kojeg konkretnog političara, dodao je.

„Odnos Beograda i Banjaluke može se usporediti sa Zemljom i Mjesecom. Republika Srpska neće donijeti nikakve strateške odluke, poput odluke o ulasku u NATO ili, obrnuto, potvrditi vojnu neutralnost bez savjetovanja s Beogradom. Beograd je geopolitičko središte Balkana. Republika Srpska ne može opstati sama i zato mora koordinirati svoje odluke s Beogradom. Činjenica da se Dodik sastao s Aleksandrom Vučićem uoči slanja dokumenta pod nazivom „Program reformi“ u Bruxelles govori puno“, zaključio je Stevan Gajić.
EA Daily

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
98 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Dodik je njihov igrac

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sve šta u članku piše su općepoznate stvari. Jasno da RS nemože ne uć u NATO, ako Srbija uđe.
Sve ovisi o srpskome narodu i u RS i u Srbiji. Ako popiju još jednu pilulu “demokracije” neka se više ne žale na nus pojave, niti na Vučića niti na Dodika i na sve izdajnike do stoljeća nultog.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  Moreno

pa sami su krivi sto su pili doze demokratije…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Moreno

Referendumsko pitanje u RS ce glasiti Da li ste za ulazak u
– NATO
– ODKB.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

🖕 Možeš samo ovo dobiti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Xahaxa….dobra.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno

Željko Neznan jeli tebi dobro . . . pa ko zna oće li NATO postojat do 2021 . . . svi NATO ”saveznici” su prij 5 godin mislili kako će glavosiječe osić glavu Assadu . . . takvih nadobudnih ka ti je bilo na tone unaokolo koji su mirni čekali ”demokratizaciju” Sirije . . . ali sve se okrenilo . . . radi toga NATO zla Hrvatska je šavala oružje glavosiječama . . . opet ću ponovit, neznan šta će bit i neznan odakle tebi sva ta uvjerenost . . .

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Srbija neće nikad ući u nato savez, BiH najvjerovatnije nikad.

U osnovi, nato ih može vojno pokoriti, ali to nema ekonomske logike pa dakle ništa od toga. Stvari bi bile drugačije da postoji direktna kopnena ili morska poveznica između Rusije i Srbije, ovako je teško napraviti nešto konkretnije.
Kad bi Bugarska ili Rumunija izašle iz nato bloka i potpisale ugovor o zajedničkoj obrani sa Rusijom, stvari bi se promijenile iz temelja. Ovako, i Rusija i Srbija igraju na kartu čekanja da nato oslabi i raspadne se, a ameri guraju dok još mogu.

Konačna prognoza: nato se u sadašnjem obliku raspada kroz 5 godina, KiM se vraća pod srpski suverenitet, Bosna ostaje neutralna, dok Hrvatska, uz usa i Poljsku ostaje jedini član nato-a.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo U politici se nikad ne govori nikad ☺

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Moreno

Dodao bih, pogotovu po ovom pitanju.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ne čini mi se da im se isplati vojno ih pokoravati u ovom momentu,ionako se antinatovsko raspolozenje bazira na vojnim intervencijama u Srbiji I Rs..ali vrlo je moguce da ce pustiti teroristicke i hibridne krvoloke kako vrijeme bude odmicalo a potpis u NATO izostajao…

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  Trt

Srbi (vecina velika) su slobodarski narod takva im je i krvava stradalnicka ali herojska istorija.Tokom te duge istorije nisu Srbi ustuknuli ni pred najvecim zloimperijama koje su na Srbe nasrtali…..otoman turci,AUgarski zlotvori pa germanski nacisti pa do zadnjih NATO zlikovaca na celo s prekookeanskim zlotvorima i njihovim uguzljub pomagacima.
Cerace se Srbi i dalje s zlikovcima koji na Srbe nasrcu bez obzira ko su i koliki su ….Kad su mogli zadnji put 1999g.s tada onakvima ….i s onakvom Rusijom i Kinom …pa nema sanse da ustuknu danas.
NATO zlocinci mrrrssss

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Jedno je sigurno….nećemo se MANJE ćerati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Upravo je to najgore, jer se mi nikada nismo “ćerali” jer se to rodilo u našim glavama, uvijek je bilo izvana.

shumadinac
Member
1 godina prije

Nisi razumeo Sinišu Laki – mislio je upravo na te spoljne…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ma ne mislim bre na nas Laki…..meni se bre ćera sa Amerima i Britima, a Švabe i Bugari su mi za mezu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ti si budala….ko je tebe uzeo u pojam!?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Vrlo lako se može dogoriti veliko međusobno “ĆERANJE” tamo daleko!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Ma ti si bre budala….ali za tebe od mene neka Petar Božovič reče šta imam…
https://youtu.be/TIf6_tFqsuU

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

@Željko
U desetak minuta si u desetak postova izbljuvao svoju mržnju.

I sada kao i svaki psihopata očekuješ povratno, da prisutni Srbi krenu sa kontra pljuvačinom. 😀

Ali, sa psihopatama se ne raspravlja. Normalan čovek ih zaobiđe u širokom luku.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Nisam normalan….ostali, živci zbor.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

željko, opet si ostao suh?

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Ivo

Miran!
Džeki, k’nozi!

😬

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Srbija je jedina država u Europi bez granica, jer mnogi Srbi još razmišljaju gdje bi ih povukli i kome bi nešto otštipnuli!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

miran, jacky boy, miran…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Jack

Džače od tvog mozga i obraza sigurno ne bi imali šta odštipnuti.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Cela pesma od Matije Bećkovića glasi:
Ćeraćemo se još
Nema pomirenja među nama
Ali se nećemo ćerati
Ko što smo se dosad ćerali
Bez plana i osumice
Nego ćemo se ćerati
Po svim pravilima ćeranja
Kako naj umniji ćerolozi odrede!

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Etiketa se lako lijepi, i zna se ko ih lijepi. Ne bi trebalo da se javljaju oni koji imaju više takvih “podviga” iako bez etikete.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ne zaboravi Mađarsku. Pogledaj na karti kako se Rusija “spušta” kopnenim putem…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ekavice….da li si ikada čuo za popa Šimu, e pa popu Šimi ukralo biciklo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

A šta misliš pametnjaskoviću, kad Rusija jednog dana poslije Putina pristupi NATO savezu, dali će je Srbija slijediti ili će biti “principijelna” i vojno neutralna!?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Jack

😂😂😂.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

jacky boy, smanji votku malo, ej…rano je još

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Jack

Ma nema šansi. Putin je već nudio da Rusija uđe u NATO pa mu ne daju.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

On je Jovo breee!!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ivo

Željkec bolje biti i Milojko no MiloKlizojko

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Taman da ce sad u NATO kad se ovaj klima i svađa unutar sebe,a nisu na vrhuncu dominacije ih mogli ugurat. Vise je to nervoza da se nesto spakuje prije nego sta bude kasno i globalisti izgube kljucne poluge utjecaja dolaskom kineskog kapitala i ruske sigurnosno-obavjestajne strukture u Srbiju I RS.Uz podrsku crkve i ratnih veterana srpski narod ce lincovati one koji potpisu ulazak u NATO.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Trt

Hm….popušiš nešto šta nije mit.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Trt

Željko
Objasni prvo sebi, a onda i meni:
Sveti Petar!?
Verovao je u To što je verovao, i živeo je tamo gde je živeo.
Otišao je u paganski Rim!
Otišao je u najbogatiji grad svoga vremena!
Razmisli dobro i pazi: Jako je klizavo!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Trt

željkiću, jesi li ti ono nešto spominjao neki govor mržnje maloprije?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Trt

Ok Željko, ja razumijem da ti jako antisrpski siječeš, i nisu neke tvoje tvrdnje bez osnove,možda Srbi na kraju sve zaborave i uđu u NATO… ali fanatičnost tvojih tvrdnji i broj uskličnika koji ih prati meni sugerira da ni ti nisi baš na racionalnim osnovama..ali vjeruj mi da je guranje Srba u NATO poduhvat jednak odprilike onome kao da Amerikanci sad krenu gurati Hrvatsku u SFRJ 2. Misliš da bi to prošlo unatoč političarima u parlamentu?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Trt

Željko, zaboravio si njihove guslare!

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Jack

Ma nije zaboravio samo je na dnu velikog antisrpskog repertoara pa ne stiže na red.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Trt

Željkec ako bogda i Dablin postaje najhrvaCkiji grad poslije Blajburga

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

mene čudi bugarska. prije samo par godina nije htjela južni tok pomoću kojeg bi mogla postati centralna zemlja na balkanu u energetskom smislu I od kojeg bi imala ogromne materijalne koristi. sada ista ta bugarska objeručke prihvatila turski tok iako od istog neće imati niti trećine materijalne koristi a koje bi imala od južnog toka. śto se to promjenilo u samo par godina pa da bugarska postane toliko kooperativna:)

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Progledali su. Sila Boga ne moli…😏

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Ivo

upravo tako. neka ih sila pritisnula da im ni ameri ne mogu pomoći:)

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nije sila Ivo, prilika za zaradom sada kada su Makedoniju udaljili od Turskog toka…..novac koji su izgubiki ih je možda uvjerio da neračunaju na USA i Njemačku ali i dalje ne žele iz njihovih zagrljaja.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Stav Bugarske ne bi trebao cuditi nikoga. Bili su medju prvima clan fasisticke alijanse, e da bi se izvukli ispod ruske cizme. Tako su i kasnije Boga molili da ih EU prihvati kao ‘svoje’ iako nisu ispunjavali niti jedan uslov za to. I opet ce biti antiprotivni sami sebi samo ako vide da se moze sta ‘ucariti’ i dobiti bez rada. Veoma slican slucaj kao i sa Rumunima. Kad im se takva politika ‘obije o usi’ cvile i mole da ih se bar malo udostoji. Zalosno.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Pera

pero ima tu nešto drugo. dakle mogli su od južnog toka dobiti tri puta više nego od turskog toka pa su prihvatili turski tok. dakle ima nešto drugo u pozadini. mislim da nisu prihvatili ovu ponudu oko turskog toka ne samo da nebi dobili ništa već bi izgubili I ono što su imali. kao što ivo kaže “sila boga ne moli” a da moli tamo neke prelivode. jače je rusko južno krilo nato pakta od američkog krila:)

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ovde si me razočarao kolega kolonija, pitanje je isuviše lako za tebe ali se nisi potrudio.

Znamo da Nemačka komanduje Evropom a u doba Južnog toka njen je uticaj bio znatno jači nego danas. Ali ni to nije presudno po ovom pitanju, činjenica da sada Nemačka gura Severni tok 2 joj izbija sve argumente za kritiku drugih – ipak nisu u stanju da budu bezočni kao SAD. Ili samo nisu dovoljno snažni?
Sa druge strane, Bugarska je svesna važnosti svoga položaja za NATO posebno zbog sukoba (?) NATO-Turska pa koristi priliku…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

prika shumadinac razmisli. meni se čini da je bugarskoj jasno rečeno ili južni tok ili će turci blokirati bosfor I dardanele za bugarsku trgovačku flotu. dakle imaju priliku da nešto I zarade a ovako bi imali samo štetu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

ne treba tu zanemariti niti turske investicije u bugarskoj. naravno tu je I grčka koja je također zainteresirana za ruski plin. na kraju krajeva kakva je korist bugarskoj što je ona bitna za nato pakt ako je standard građana bugarske među najlošijim u eu I nato paktu a bugarska mora kupovati preskupo američko oružje. možda je radi toga I pobjedio rumen radev za predsjednika bugarske

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ne bih rekao da Turska ima preveliki ucenjivački potencijal prema Bugarskoj – ne može da zatvori Bosfor tek-tako, da može obilato bi to koristila. A ne treba zaboraviti ni da je Bugarska u EU što znači da Nemačka stala iza Bugarske, posebno imajući u vidu nemačku “ljubav” prema Turskoj.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

ne može zatvoriti bosfor rusiji jer rusija ima druge alate na raspolaganju da privole tursku ali bugarska nema tih alata. nego mene interesira, a možda ti imaš odgovor na to, zašto je u bugarskoj tako loš standard kada je bugarska toliko bitna za nato pakt. ne znam jesi li čitao odgovor bugarskog političara zašto su pustili s-400 u srbiju

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

prika željko, napisao sam odgovor gore shumadincu pa ga možeš pogledati

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Jbt ako ti je on prika kakve su ti onda neprike…..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Siniša

prika siniša sve je dobro dok ne tuku:). željko nije loš komentator. on ima svoj stav I ja to cijenim ali nije trol.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Slažem se za Zijeljka, i nije trol, samo mu po nekada pakost iz ušiju curi…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Siniša

prika priznajem da nisam imao nekih većih problema sa njim I zbog toga su moja iskustva drugačija. međutmi, sjećam se da je na jednom mome komentaru gdje sam napisao da treba partizanima napraviti spomenik na blajburgu željko komentirao ali afirmativno a moramo priznati da ima njih na ovome portalo koji odmah to upisuju kao zamjerku i veliki minus I meni I željki

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ma u glavnom je afirmativan, rijetki su mu ovi trenutci…do mene je što mu ne puštam da prođe “nekažnjeno”.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Tresu mi se gaće od tebe ha-ha Siniša

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Popi to iz gaća 😁

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije
Reply to  Siniša

Što bi se Srbima dogodilo da uđu u NATO?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Meštar

meštar a zašto bi srbi ulazili u neto ako to ne žele. meni se čini da srbi imaju konzistentnu politiku a nato nema. nato I srbi su bili neprijatelji I srbi ne žele u nato a nato želi srbe. što se to promjenilo od 1995 I 1999 godine pa da srbi žele u nato. jeli se nato izvinuo srboma za bombardiranje ili platio reparacije. nije, čak naprotiv vrše pritisak I dalje I primjenjuju silu I dalje. jesu li se srbi izvinuli natou. nisu. e sada srbi ne žele u nato a nato želi srbe. dakle srpska politika je konzistentnija od politike nato. zašto bi sada srbi bili u nato ako su nrprijatelji I zašto bi okrenuli leđa osvjedočenim prijateljima kao rusiji I kini. srbi su potrebni natu ali o tome su trebali razmišljati ovi iz natoa 1995 I 1999 godine ali tada su ovi iz nata bili pobješnjeli sa clintonom I medlin na čelu I nisu mogli ni sanjati da će doći u ovu situaciju. nije problem u srbima već ovim u americi I nato

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ima bolje pitanje: sta ce Hrvatska u savezu sa dokazanim prevrtljivcima koji ce joj postati neprijatelji prvom prilikom?

Ne treba biti naivan i vjerovati u dobrodusnost takvog saveza. Gadafi im je povjerovao i priblizio im se. Znamo kako je prosao.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Mislim da si ti previše glup da bi shvatio politiku i dnevnopolitičku potrebu…..objesi MAP sebi o onu stvar pa sebi zabi znaš gdje.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

majstore, šta si ti to sad nalupetao?? Daj pojasni, wtf?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nemoj da pojasnjava, ionako nema pojma. Ljetos je ruski ambasador nagovarao Dodika da olabavi oko NATO i formira savjet ministara. Rekao mu je da potpise sve sto mu poture, ali da ubaci recenicu da ce se odluka donijeti na referendumu u RS. Znamo kakve su sanse da prodje. Pricati da ruski ambasador nema pojma sta je dogovarano i sta je potpisano je djecija naivnost.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

željkiću, nisi u tijeku.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Vlada zemlje koja planira da uđe u NATO, ne kupuje rusko naoružanje (da bi ga za koju godinu rasprodavala, ili uništavala).

Srbija ne može da vodi antizapadnu politiku, ne samo zbog toga što je okružena zemljama koje su članice NATO “paketa”, već i zbog toga što je poluokupirana zemlja, u kojoj su se kroz nevladine organizacije, a i kroz samu vlast instalirali zapadni igrači.

Ipak, svaka stranka koja bi “odradila” pristupanje NATO paktu, završila bi političku karijeru.

Koliko god, bila u ekonomskim problemima, veoma izbalansirana vanjska politika Srbije, je za sada prilično uspešna i taj recept ne treba menjati.

... ili da
Gost
... ili da
1 godina prije

NATO zavrsi u BiH

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  ... ili da

Samo da ne posalju Stotenberga na Vidovdan u Sarajevo u inspekciju NATO trupa.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  tihobl

ahahaha…i samo da mu šole ne skrene u pogrešnu ulicu…ahahaha!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  tihobl

Gavrilović nije atentator, već proizvođač suhomesnatih proizvoda. Educirati se malo, željkiću.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

U tekstu nije navedena jedna jako bitna stvar, a to je da je ruski ambasador u BiH podržao ovaj sporazum odnosno rekao da nema ništa protiv.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

To bas i ne bi bila potpuna istina… evo njegove izjave:
Ivancov je istakao da to nije Godišnji nacionalni program, te da taj dokument nije u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u.

„Predsedništvo je donelo važnu odluku. Ovaj dokument odražava činjenicu da nema unutrašnjeg jedinstva u BiH u vezi sa članstvom u NATO-u. Dobro je da će dalji koraci u vezi sa saradnjom sa NATO-om biti pod kontrolom Parlamentarne skupštine i Predsedništva BiH. Zemlje Kvinte, koje su pomagale postizanje tog sporazuma, takođe, dele ovaj stav o tom dokumentu“, rekao je Ivancov za RTRS.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Štene progleda posle šest nedelja, a Moskva, Peking i ostali, progledali su 24.03.1999 u 19 sati i 45 minuta!
Pekingu su dodatno otvorili oči 07.05.1999 godine!

puf
Gost
puf
1 godina prije

Problem nije u tome sto Srbi iz BiH ne zele u NATO. To je njihovo pravo, i to pravo im daje i Ustav BiH gdje se oba entiteta moraju sloziti da bi neka odluka bila konacna. Cak sam misljenja da bi za BiH kao cjelinu bilo bolje da ekonomski sarađuje s obje strane, a svoje vojne kapacitete svede na minimum, te proglasi punu neutralnost. Međutim, problem u Dodikovom gledistu je sljedeci. On je eksplicitno rekao, i time se i vodi kako ce “sve odluke vwzane za srpski narod u BiH usklađivati sa putem koji ide Srbija”. Dakle, po ovome, oba entiteta u BiH, i sva tri konstitutivna naroda bi trebali biti taoci i interesa Srbije. Sto je jos gore, srbijanska vlada se svako malo otvoreno mijesa u unutrasnje prilike u BiH, te jos s vremena na vrijeme licemjerno u medijima ubacuje floskulu kako “postuje tetitorijalni suverenitet i integritet BiH”. Bosnjaci i Hrvati ne zele biti taoci vlade Srbije, niti njenih interesa. Ukoliko stanovnistvo Srpske ne zeli u NATO to je OK, ali pri tome svako malo trcati u Beograd po instukcije vrhovnog sefa je za Bosnjake i Hrvate neprihvatljivo. Sva tri naroda trebaju da shvate da su sebi bitni, a… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  puf

Potpuno si u pravu kolega puf. Ali radi istinske objektivnosti trebalo bi razmotriti da li su ostala dva entiteta potpuno nezavisna ili bosanski Hrvati neguju čvrste veze sa Zagrebom (a preko njega sa EU i NATO Briselom) a bosanski Muslimani sa zalivskim monarhijama?

Znam da svakoga svoja briga najviše muči ali insistiranje samo na svojim problemima ne vodi ka rešenju – to smo doktorirali. I valjda smo shvatili da smo sve vreme radili za druge. Ako isto ponovimo onda nas treba tući govnjavom motkom dok mrdamo.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  puf

Malo me je shumadinac pretekao:
U poslove BiH se meša Beograd !? Da!
U poslove BiH se meša Zagreb!? Simbolično?! Više priča nego što stvarno deluje?!
U poslove BiH se meša: Vašington, Brisel, London, Moskva, Budimpešta, Pariz, Berlin, Beč, Jerusalim, Tirana, Atina, Teheran, Rijad, Abu Dabi, Kuvajt, Bagdad, Kairo, Rabat, Stambol, ….
Izvinjavam se svim metropolama koje nisam naveo.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Weteran

@Shumadinac i @Weteran Svašta vi nabrojaste ovdje. da, u interese BiH se miješaju: Zagreb, Beograd, Berlin, Pariz, Brisel, London, Washington, Moskva, Istanbul, i to bi bilo to što se tiče nekog političko-ekonomskog manevra. Svi ostali mogu progovoriti poneku o BiH generalno, ali nemaju nikavu stvarnu moć da utječu na stanje u BiH. Najsmješnija mi je ta da “bosanski Muslimani” imaju čvrste odnose sa zaljevskim monarhijama”. Kakav to politički utjecaj te zaljevske monarhije imaju u BiH? U čemu se to zasnivaju odnosi Bošnjaka i zaljevskih Arapa? Kakvim bi to postupcma i političkim miješanjem zaljevski Arapi mogli da utječu na političke prilike u BiH.Hajmo prestat lupetat, moliti ću. Da, Zagreb se miješa u odnose BiH. ALi, da čujem, kojim je to postupcima politički Zagreb ikada usporio razvoj BiH, te narušio unutrašnje stanje u BiH? Kojim je to postupcima politički Zagreb sebi dao za pravo da kao politilke taoce drži Bošnjake i Srbe u BiH? Da li je Zagreb ikada osporio Ustav BiH, te pravo na političko izražavanje i preprezentaciju sva tri konstitutivna naroda u oba entieta? Da li je Zagreb ikada zanijekao političku slobodu, granice, jezike, narodnosti, prošlost u BiH? Ne, nije. U tome je razlika. Beograd sve ovo radi potpuno otvoreno… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  puf

@puf
Da budemo potpuno iskreni,slazem se da zaljevske monarhije nemaju politicki utjecaj u BiH,nekakav utjecaj imaju Turska i Iran u proslosti ali politicki Zagreb i Beograd promatraju BiH kao svoj plijen a ne susjednu drzavu i to od pocetka 20. stoljeca a ne od danas.Smijurija je jedino da danas taj isti Beograd i Zagreb,s obzirom na gubitak ekonomske,vojne i demografske moci, vec imaju prevelike gace a sanjaju o jos vecim.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Mucke

Erdogan i Turci su sada srpski saveznici jer su i ruski a Hrvatima i Bošnjacima muslimanima je saveznik veliki brat.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Željko

Nije vam veliki brat saveznik, vec vam je on gazda.

Marshal
Gost
Marshal
1 godina prije
Reply to  puf

Poslije svih gore iscitanih komentara mislim da je za BiH najbolje da se mirno razidju dok se opet nisu poklali.
P.S. Admini bi trebali obratiti paznju na ovog sovinistu i demagoga Zeljka…na ovom portalu nikada nije bilo ovakvih komentara dok doticni nije poceo prisipati suplju pricu ispricanu 1000 puta sto samo potvrdjuje koliko ima plitak um.
Ljudi…imate masu proustaskih i procetnickih portala pa seruckajte tamo.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  puf

Druže Puf
Da ja budem jasniji:
Jeste: Beograd se meša u BiH!
I kad Beograd daje bespovratnu materijalnu pomoć Banja Luci i Trebinju, jel to po tebi davanje i BiH?
Za ono na Drini – ne znam!
Zagreb!?
Zagreb imitira i folira “mešanje”, a u suštini su SA i ZG deo istog tima!? Briselskog Tima !
A meni nije jasno, a ti mi pomozi:
– Zašto se političko Sarajevo okrenulo Briselu-Zapadu, i napravilo otklon od Ankare ?!
I da ne bude zabune: Govorimo samo o novčanim tokovima !

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  puf

@puf Prethodni komentar je bio malo klimav a s nekim stvarima se mogu složiti. BiH zaista ne bi trebala da ide u bilo kakve vojne saveze. Ako su Hrvati i Muslimani taoci Srbije po pitanju ulaska u NATO to onda znači da su oni za NATO. Mislim da nisu oni tako baš za NATO, ili ne u tolikom broju, kako se predstavlja a one koji jesu pitao bih ZAŠTO? Da, svi nabrojani, a vjerovatno nisu svi, se neprestano miješaju u unutarnje stvari BiH. Pričati o velikom utjecaju Srbije na prilike u BiH je neozbiljno. Možda imaju utjecaj na RS ali i tamo imaju protivnike a saveznike nigdje. Hrvatska, naravno ima utjecaj samo na Hrvate u BiH ali ima saveznike i potporu na dijelu Zapada pa s tim i malo veći utjecaj. SAD i UK nemaju nikakav utjecaj, oni daju zadatke i donose odluke koje se provode odmah ili uz “blagi” pritisak. Zaljevske monarhije isto nemaju nikakav utjecaj, imaju novac, a u BiH se uvijek ima ko kupiti. U Sarajevu nema ćirilice ali arapskog ima koliko hoćeš. Ne mogu sad da se sjetim ali bila je neka emisija gdje neki načelnik opštine, ili takvo nešto, pravda kako je ustupio Arapima neki… Pročitaj više »

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Derim

@Derim O cemu ti govoris uopce? Da te malo prosvijetlim vezano za cirilicu i arapsko pismo u Sarajevu. Latinica i cirilica se izucavaju u skolama u Sarajevu. Vecina znakova na ulici, kao i sluzbenih imena skola, instirucija i slicno moraju biti napisani na oba pisma. S druge strane, svaki pojedinac ima licno pravo da ime i sadrzaj svog privatnog biznisa ispise na latinici ili cirilici. Za tvoju informaciju, cak i u Istocnom Sarajevu, gdje su Srbi ogromna vecina, vecina stvari koje ces vidjeti kuda god se okrenes, jelovnici po restoranima, pravilnici po bankama i pivatnim firmama i slicno, sve je to vexinom ispisano na latinici, a ne na cirilici. U Srpskoj kao cjelini se cak prije par godina pokrenula diskusija o izumiranju cirilice u tom entitetu, jer van skola stanovnistvo sve manje i manje koristi cirilicu. Sto se arapskog pisma tice, ta histerija postaje sve smjesnija. Kada su se prije 15-ak godina pojavili jelovnici po restoranima, kao i natpisi na firmama na engleskom i njemackom, niko nije ni rijec izustio o tome. Ali, kada su se pojavili ti isti jelovnici na turskom, te poslije i na arapskom, ciljajuci te skupine turista svi su poceli na bruje o tome. Dok su… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  puf

Ti ne vidis licemjerje u sebi?
Ali vidis licemjerje u Srbiji, jer Srbija brani svoje interese, a ne tvoje.
Da radi u skladu sa tvojim zeljama naravno da ne bi bila licemjerna.

Ja mislim da ti i ne znas sta je licemjerje, jer ga i sam praktikujes.

Vi ste kao taoci Beograda?

Pa mi Srbi iz Republike Srpske ne zelimo da zivimo u BiH, zelimo svoju nezavisnost i ujedinjenje sa Srbijom.
Dakle mi smo taoci vasih interesa, jer smo na silu zadrzani u ovoj retardiranoj drzavi.

Dakle, ne smeta ti sto smo mi Srbi taoci vasih interesa, ali ti smeta sto ste vi taoci srpskih interesa?

Ako hocete da sluzite NATO zlocincima, sluzite im, ali Srbi nece.

Republika Srbija i Republika Srpska su jedan narod, i imaju jedan interes, a to je ne uci u NATO.

Tu nema nista nelogicno.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Savio

@Savio Ma nemoj mi reći? A vi ste poštovali odluku većine stanovnika BiH da živi u nezavisnoj BiH, što je dovelo do referenduma 1992. godine? Ili ste pak uzeli oružje i etnički očistili prostor koji ste nazvali Srpska Republika i koji i dan danas svojatate kao svoj? Onda kada su vam se sni izjalovili kad su Bošnjaci i Hrvati postigli mir nakon 8 mjeseci rata, onda vas je uhvatila panika. Zar niste vi bili onda ti koji su pristali da živite u BiH kada vam se Armija našla pred Banja Lukom? Svi su nešto izgubili i svi su nešto dobili. Vi ste dobili Srpsku Republiku etnički očišćenu, ali politički odvojenu od Srbije. I evo ti ovdje i sada mene opet prozivaš licemjerem, kada upravo ti insistiraš da Srbi, a time i BiH slijede put Srbije. Ili ne kontaš kako funkcioniše politički sistem u BiH, ili se praviš da ne kontaš. Svaka odluka koja se donosi na državnom nivou mora da dobije potvrdu sva tri konstitutivna naroda. Ako Srbi trče u Beograd po odobrenje za sve živo što bi se trebalo donijeti na DRŽAVNOM NIVOU U BIH, to je onda problem, jer je to otvoreno miješanje u untrašnje prilike u BiH… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  puf

Pravo da ti kazem, nemam zivaca da citam tvoj komentar, odustao sam odmah na pocetku, toliko je pun licemjerja, kao i prethodni. Ako si zaboravio, ustav Jugoslavije je dozvoljavao odvajanje BiH od Jugoslavije samo u slucaju pristanka sva tri konstitutivna naroda. Preglasavanje prostom vecinom nije bila ustavna opcija. To sto ste vi prekrsili ustav, i oduzeli Srbima u BiH prava koja im je ustav garantovao, to je jos jedan u nizu vasih zlocina i licemjerja koje je dovelo do rata. To sto ste vi pocinili etnicko ciscenje na sve strane, sto u Sarajevu nema Srba, i sto vise Arapa i Kineza tamo ima, to nema veze, sve je to ok u vasem licemjernom svijetu. Vasa logika je “mi mozemo da se odvojimo od Jugoslavije/Srbije po bilo koju cjenu, cak i gazenjem ustava i po cijenu rata, ali Srbi ne mogu da se odvoje od BiH ni po koju cijenu. Jer eto Srbi su losi, hoce veliku Srbiju, a to sto vi hocete veliku BiH, pa na silu drzite Srbe u njoj, iako vas jedva ima 1,6 miliona, nista to, vi ste dobri momci. Pusti ti meni te licemjerne fore, to mozes pricati komsiji Hamzi i Mustafi, ali kod nas to… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik