Ruski mediji o posjeti Aleksandra Vučića Moskvi

Aleksandar Vučić - Vladimir Putin - Srbija - Rusija - posjeta
80 komentara

Jučer su se u Kremlju sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Ruski list Pogled piše kako se očekuje da će Vučić pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima, te kako je došao po političku potporu u Rusiju, koju je i dobio. Međutim, Evgenij Krutikov piše kako Beograd predugo razmišlja kako sa svoje strane uokviriti “vječno prijateljstvo” s Rusijom.

Iako blizak krugovima Kremlja, Krutikov piše kako se posjeta premijera Srbije s Putinom može se okarakterizirati kao “čvrsto zatvorena“. U početku se pretpostavljalo da će raspravljati o najmanje četiri teme – političkim i gospodarskim temama i ukupnoj gospodarskoj suradnji, obrani, turizmu i kulturi, ali je Vučić sastanak s ruskim predsjednikom opisao kao razradu detalja u provedbi sporazuma ranije dogovorenih iza kulisa. Nakon sastanka je rusko vodstvo izrazilo jasnu podršku Vučiću predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji.

Međutim, Krutikov tvrdi “kako između raspoloženja Srba prema Rusiji kao naroda i raspoloženja političke elite Beograda postoje velike razlike”.

Vučić je došao u pratnji ministra obrane i ministra za socijalna pitanja, za koje se smatra da su pristalice proruske struje u stranci, a nije bilo nikoga od onih koji se gorljivo zalažu za ulazak u EU.

“Ova podjela na proeuropsku i prorusku struju i nije toliko umjetna, kao što je bila, recimo, prije deset godina, kada se srpski političari morali izmisliti prilično komplicirane jezične formulacije da bi pojasnili stav svoje zemlje u odnosu na EU”, piše Krutikov.

Vučić inzistira na neutralnosti Srbije, kao da postoji nekakav izbor. Njega je bilo za vrijeme Hladnog rata, kada je Josip Broz Tito uspješno stvorio Pokret nesvrstanih, kojem je dugo bio na čelu i imao velike koristi od toga. Sada ne postoji Varšavski pakt. U Europi postoji samo NATO, koji je već uključio ili misli uključiti, uvjetno rečeno, protivnike Beograda – Hrvatsku, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ukratko, položaj Beograda se svodi na činjenicu da je Srbija bila i ostaje blizak prijatelj Rusije, te da želi proširiti suradnju s Euroazijskom ekonomskom unijom, ali u isto vrijeme želi ostati “na europskom putu”.

Što ta formula znači u praksi, nitko zapravo ne može objasniti, ali Beogradu ostavlja mogućnost da i dalje održava pregovore s režimom EU i NATO paktom.

“Osim toga, u skladu s Vučićem, Srbija “ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost”, koji izgleda prilično čudno, ako vidimo masovno naoružavanje srpske vojske, ali koje se provodi isključivo ruskim oružjem i ruskim novcem”, piše Evgenij Krutikov.

Naravno, oko pitanje šire vojne suradnje su svi zainteresirani. Kritična tema ostaje mogućnost isporuke Srbiji ruski sustava protuzračne obrane. Prije skoro godinu dana se govorilo o isporuci sustava S-300, ali su govori o tome postupno izblijedjeli i sada Vučić govori u sustavima “Buk”.

“Ne samo da želimo policijsku zaštitu neba, nego i da se zaštitimo od mogućih napada u budućnosti”, rekao je Vučić još u Beogradu.

Ovdje očito govorimo o problemima u prevođenju. Krutikovu nije jasno što je Vučić mislio kada je spomenuo da će “policija” štititi zračni prostora zemlje, te da su mu za taj posao dovoljni sustavi “Buk”.

“No, nakon rata 1999. godine srpski obrambeni sustav je u ruševinama, ali u atmosferi utrke u naoružanju na Balkanu, u kojoj prati Hrvatsku, Beogradu je potreban sustav proturaketnog štita, jer se Zagreb odlučio nabaviti njemačke i američke projektile srednjeg dometa rakete, a njih može neutralizirati samo sustav S-300”, nastavlja ruski stručnjak.

“Balkan je mala regija, a želi moderne visokotehnološke vojske sustave, što bi bilo kao da baltičke zemlje žele nosače zrakoplova. Ali ako susjed povećava arsenal projektila srednjeg dometa, koji bi teoretski moglo doći do glavnog grada Srbije, potrebno se nekako obraniti. Isto vrijedi i za taktičku avijaciju, koja bi trebalo osigurati barem veće gradove”, nastavlja Krutikov, inače priznati stručnjak za vojna pitanja.

Ne treba zaboraviti ni Kosovo, gdje  Srbija tvrdi da nikada neće prihvatiti odvajanje njene povijesne pokrajine.

Nedavno je vodstvo Srbije otvoreno izjavilo da će u slučaju ugroze srpskog stanovništva biti prisiljena tamo poslati svoje trupe. Sasvim je moguće da ćemo doživjeti “antiterorističke operacije na Kosovu i Metohiji”, poručili su u Beogradu. Rizik od novog balkanskog požara nije otklonjen i nije ni čudo da su Putin i Vučić izjavili da se situacija u regiji samo pogoršava.

Gospodarski dio pregovora je imao više “detalja”, ali prilično nerazumljivih. Vučić je izrazio čuđenje “koliko je predsjednik Putin detaljno upoznat s mnogim od projekata i poslova u Srbiji”.

No, uopće nije spomenuo koji su to “detalji”, što znači da je to bila sporedna tema sastanka srbijanskog premijera s ruskim predsjednikom, koji mu je poželio sreću na predstojećim predsjedničkim izborima.

Otprilike sličan susret su prošlog tjedna održali lider Kremlja i predsjednik Južne Osetije Leonid Tibilov, što potvrđuje tezu da čelnici i političari više dolaze po podršku, nego da razgovaraju o gospodarskim projektima. Na kraju, gospodarstvo i nije tema proruskih političara u Beogradu.

Vučić sada mora izmisliti tešku formulu za manevriranje između dva međusobno isključiva trenda. No, postoje stvari koje se ne mogu retuširati. Praktično, niti jedna zemlja u Europi ne podržava Beograd na Kosovu. Ili barem nijedna utjecajna. Niti jedna zemlja NATO pakta neće naoružati vojsku Srbije, niti će joj pružiti diplomatsku podršku oko kontroverznih ideoloških pitanja koja su aktualna još od ’90-ih. Čak i da se sve ovo promjeni, Beograd ne može računati da će mu vojnu i tehničku suradnju pružiti NATO.

Kao odgovor, Beograd nije podržao niti provodi sankcije protiv Rusije. Prema Vučiću, Srbija je jedina zemlja u Europi koja ih je dosljedno i kategorički odbacila. Tu je, naravno, još uvijek prisutno “povijesno prijateljstvo“, ali je ono uvijek na klimavim nogama, što se vidjelo na primjeru Crne Gore ili “vječnom i bratskom prijateljstvu Srbije i Francuske”.

Predsjednički izbori u Srbiji će se održati 2. travnja i od 11 kandidata samo Vučić ima najviše ocjene. No, ruska mu je podrška i dalje potrebna i to upravo zbog tumačenja “povijesnog prijateljstva” u narodu i kako ga tumači politička elita.

Poznat je stav većine Srba u zemlji i da su za zajedništvo s Rusijom, dok u isto vrijeme nije razjašnjen “europski put” Srbije, obzirom da je to trend čiju je prirodu teško objasniti.

“Nitko od Beograda ne zahtijeva da odabere kandidata po volji Moskve, jer takvo što u doba multipolarnog svijeta ne bi trebalo ni postojati. Danas nitko nema pravo srpskoj vladi diktirati modus operandi. No, cijela ova situacija ipak postaje neugodna. Pravno, Srbija nije među ruskim saveznicima, ni diplomatski, ni vojno. Moguće je da je potpisivanje međudržavnih dokumenata bila varka da se preko tajnih shema naoružavanja ne pokaže već postignuti stupanj odnosa, a koji pod predsjedanjem Vučića mogu biti podignuti na veću razinu. Biti ograničen samo na deklaracije i složene verbalne konstrukcije je samo po sebi destruktivno. No, to si već pitanja za relevantne ruske strukture u vlasti, a ne za Srbiju. Odnosi između Rusije i Srbije, naravno, morati se podići na novu razinu. Ali samo ako Beograd konačno odustane od starog dizajna u kojem ima “Srba i sto milijuna Rusa”, ali na “europskom putu”. Tu je klasična priča kada osjećaj naroda nije usklađen s ponašanjem političkih elita, a Aleksandar Vučić među njima možda i nije najbolji”, zaključuje Krutikov, što je zapravo poruka Vučiću da će imati podršku Moskve, ali ne može vječno sjediti na dvije stolice.

Konačno, Krutikov je jasno rekao kako bi Vučić volio voditi politiku Josipa Broza Tita, ali danas niti su takve okolnosti, niti je Vučić Tito.

Izbori 2017
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Vucic ne bi bio u stanju voditi Titovu pudlicu u setnju tada, a kamoli njegovu politiku danas:)

Srba
7 godine prije

Poseta AV Rusiji je radi predsednickih izbora i licnoj promociji. Vreme ce pokazati njegovu iskrenost. Ovo sto je Krutikov rekao je realno…

Weteran
7 godine prije

Mogli ste naći boljeg “sagovornika” od Krutikova?!
Osnovno:
Moskva se ne protivi ulasku Srbije u Impotentnu EUniju!? Naprotiv – Moskva želi što više bliskih saradnika, čak i prijatelja, u EUniji. To je više puta, sa raznih nivoa, poručeno Beogradu.
Ali, vrlo precizno: Moskva se protivi članstvu Srbije u NATO!
Naravno, članstvo u EU je prilično povezano sa članstvom u NATO? Videćemo šta donosi bliska budućnost?
A biznis je biznis? Ruski raketni motori i dalje plove za SAD.

Osoba C
7 godine prije

Ako je nekome promaklo, informacije radi.
Predsjednica podružnice u Subotici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poslanica te stranke u Skupštini AP Vojvodine Vesna Prćić pozvala je sve Hrvate u Srbiji da na predsjedničkim izborima svoj glas daju Aleksandru Vučiću zbog njegove europske orijentacije.

Umobolnica u Dvoru na Uni..joj koliko je musterija
7 godine prije

Razbi ce ih Beli….

Georgij Žukov
7 godine prije

Zamoljavam postovane administratore da brisu komentare uljeza koji su tu po zadatku destrukcije svake suvisle interakcije izmedju odlicnih komentatora ovog portala , ako to u dogledno vrijeme ne
ucinite portal ce izgubiti na vjerodostojnosti i inace jako dobri komentatori ce prestati pisati , dakle svi komentari koji vredjaju druge komentatore i svi oni koji nisu u temi ima da se brisu .pozdrav .

celinc
7 godine prije

“”””“Ne samo da želimo policijsku zaštitu neba, nego i da se zaštitimo od mogućih napada u budućnosti”, rekao je Vučić još u Beogradu.””””ma od koga da se stitimo ?????,zar posle potpisivanja IPAP sporazuma kojim se pripadnicima nato-a daje diplomatski imunitet i pravo da mogu proveriti svaku vojni i civilni objekt,da imaju potpunu slobodu kretanja po celoj srbiji, itd ……,postoji li vise iti jedan razlog da nas neko napadne,to je zvaka za bedaka,nesto da se privuce glas prosecnog srbina na izborima,a u biti svaki prosecan srbin je glup kao tocak,jer da nije ovakav dzak gov …… nikada ne bi vedrio i oblacio,zna se sta dzak go…. ocekuje ovom posetom rusiji,15-20 % glasova na izborima za presednika kiki-riki republike,a sto putin ocekuje za uzvrat,NISTA,zna da je u srbiji popusio na ozbiljne staze,sa potpisivanjem IPAP sporazuma srbija je de facto clanica nata,a da to bude i de jure je samo formalnost,ceka se samo… Čitaj više »

eee
7 godine prije

Vicic je tipican dupelizac zapada nato pakta i pedercina a koristi rusiju samo za predizbornu9 kampanju. neznan kako mu to rusi dopstaju. taj ce zapit noz u ledja za po eura. Sponzorira je kampanju hilari klinton sa dva miljona dolara

Micko
7 godine prije

Vucic je najbolji predsednik Srbije a vi se mozete pusiti

subaru
7 godine prije

Srbija sa i bez Vućića vazal ciokaubojgusarski. Najbolju retoriku ima Obradović no pitanje je što je on to radio u jewsa a nitko nije išao sa njim tamo. Predobro priča da bi bilo istina. Najbolje bi bilo da srbi ove kretene bojkotiraju, to je najmanja šteta. Ubacili im Šešliju koji vidi čuda ozdravi preko noći a trebao umrijeti. Pustili ga iz Haga da remeti domoljubne srpske opcije mašući svojim pritvorom u Hagu kao domovnicom srpskosti. Pobjegao je tamo da ga u sablji ne ubiju. Kome tamo vjerovati kad su skoro svi aklamacijom za jewropu.

Georgij Žukov
7 godine prije

vucic je onomad nosio vojvodi seselju pivce za cetnicke zivce, danas mu uzor TITO , postao antifasista i mirotvorac ?vjerodostojan je kao hdz-ov antifasizam , sve su to domaci izdajnici , kvislinzi i prodane duse .

subaru
7 godine prije

Večina srba sanja život iz holivudskih serija i filmova a pošto je to na ciozapadu zna se gdje bi. Vole ruse jer je car Nikola drugi izgubio život jer je zaratio zbog srba i zato su mu podigli spomenik u Beogradu. No narod ko narod povodljiv lažima a nitko ne laže tako maestralno ko Vučko a oni ga puše li puše. Svi misle da će kusati zlatnim žlicama kad uđu u jewropu aha, i hrvatima su govorili da će biti druga Švicarska. Da u Srbiji ima pravih srba koji misle dugoročno okrenuli bi se Rusiji i Kini a odbacili jewropu i natoSS. No takovih skoro da i nema, ima jedno 50.000 izdajnika koji rade za tamu i viću srbima da je raj na zapadu.

Georgij Žukov
7 godine prije

Druze Busola i druze Koca , , dosta smo se igrali skrivaca iliti zmurke , vrijeme je da ih udarimo na nacin koji nacionalisti jedino razumiju , sa njima nema i ne moze biti argumetiranog razgovora , nazalost , oni poznaju samo zakon sile i jaceg.

I za kraj posljednja istina koja je izgovorena u javnom mediju na prostoru Jugoslavije ,glasila je ovako nekako.

“Radnickoj klasi ,radnim ljudima i gradjanima , narodima i narodnostima Socijalisticke Federativne Repubilke Jugoslavije umro je Drug TITO”

Ojha
7 godine prije

AV nije ruski čovek i njegova politika nije ruska politika već sluganska politika zapada. To se odavno zna. Ovde prodaje tu rusku priču, al nema tu ništa konkretno. Samo prazna priča.

Murat
7 godine prije

Tito je nažalost vršio premalo čistki. Uz to, nije sa smradovima rješavao kako se to inače svugdje radi, metak u čelo, nego je bagru slao na ljetovanje na Goli otok, tako da se ta ista bagra poslije mogla vratiti kući i nastaviti gdje je stala. Velika tragedija. Pravi komunisti, koji su se borili u WW2 su bili zakon, dosljedni i nepotkupljivi, zato je do 80-tih Juga napredovala kao nikad, uključujući i Hrvatsku. No, vremenom je ta generacija izumrla, došli su karijeristi koji bi bili i komunisti i nacisti i demokrati i marsovci, samo ako to znači dobitak i vlast. I ti i danas harače ovom državicom. Inače, ona opservacija da je kraljeva vojska dočekala Sovjete, a ne komunisti, je genijalna. Mislim, stvarno moraš biti odvojen od stvarnosti i na teškim lijekovima, da prolupetaš takve bljuzge. Sve kraljevine kroz koje su Sovjeti prošli 1945 (Rumunija, Mađarska, Bugarska) dobile su prisilnu upravu… Čitaj više »

apolo
7 godine prije

Josip Broz je iza sebe ostavio ustedjevine u vrijednosti danasnjih 6000 eura. Ostali su pokloni koje je dobivao na putovanjima i djeca sirotinja . Danasnji presjednik mjesne zajednice ako ista drzi do sebe ostavi par milona maraka vrijednosti i djecurlija zbrinuta cakum pakum. Uopce ne treba ni razmisljati koliko ostave predjednici ovi nakaradni poslijeratni drzavica.

Tomica
7 godine prije

Slijepi kod očiju! Lijepo se vidi stanje danas i kako “napredujemo”, šta smo imali i za*rali. Živo me zanima šta su to komunisti skrivili ovim gorljivim protivnicima ili bolje rečeno mrziteljima. Sigurno većina njih nije ni živjela za vrijeme Tita ali sve znaju o njemu i “tamnici naroda”. Otkuda toliko interesovanje za njega pored ovoliko “dobrih” lidera? Svi zajedno nisu ni vode da mu dodaju i toga su i sami svjesni. Nikada se neće iščupati iz svog blata i jedino im preostaje da pokuša(va)ju Tita da povuku u to svoje blato. Bilo pa prošlo, nikad više te slobode i ljepote, druga su vremena. Samo mi nije jasno zašto nas ovi “bolji” ne povedu u ljepšu budućnost i pokažu koliko su bolji nego nas uvijek vraćaju u “ružnu” prošlost i uvjeravaju da su oni prije bili gori. Priča li iko o žrtvama kapitalizma? Zar se nisu u tim godinama i najdemokratičnije… Čitaj više »

Mir
7 godine prije

Potrebno je malo i znati ruski jezik, i slusati. P mu je jasno rekao, da mu zeli uspeha na izborima, ali kakav god ishod da bude, odnosi Rusije i Srbije ostaju isti. Znaci kakav god ishod!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI