Izbori u Bugarskoj – Pobijedio proeuropski GERB bez mogućnosti sastavljanja većine

Izbori u Bugarskoj - Boris Bojkov
9 komentara

Jučer su u Bugarskoj održani parlamentarni izbori na kojima je pobijedila stranka bivšeg konzervativnog proeuropskog premijera Bojka Borisova.

Na temelju prebrojanih 97,17% glasova, stanka Bojka Borisova, GERB, osvojila je 32,63% glasova. Bugarski socijalisti, čija je čelnica Kornelija Ninova već izjavila kako neće koalirati s Borisovim, osvojili su 27,10%.

Koalicija “Ujedinjeni patrioti”, koju čine NFSB, “Attack” i VMRO, osvojila je 9,08 posto. Stranka bugarskih Turaka, “Pokret za prava i slobode”, osvojila je 8,98 posto, a populistička stranka “Volja” 4,16 posto glasova.

Ostale stranke i koalicije nisu prešle izborni prag od 4 posto i nisu ušle u parlament.

Izborna pobjeda proeuropskog GERB-a nad socijalistima Kornelije Ninove,  sklonih zbližavanju s Rusijom, trebala bi Borisovu omogućiti treći premijerski mandat, ali s koalicijom s manjim strankama.

Međutim, nacionalisti koalicije “Ujedinjeni patrioti” će teško podržati Borisova, posebice zbog otvorene proruske politike stranke “Attack”, kao i druga dva koalicijska partnera.

“GERB je vodeća vladajuća stranka i uložit ćemo sve napore da s potencijalnim partnerima što prije sastavimo vladu”, rekao je Borisov.

Kornelija Ninova priznala je poraz i naglasila da je Bugarska partija socijalista (BPS) spremna na moguću opciju pokušaja sastavljanja vlade, ako Borisov u tome ne uspije.

“Ako oni ne uspiju sastaviti vladu i mi dobijemo mandat, pokušat ćemo sastaviti vladu kako bi se osigurala stabilnost zemlje”, rekla je Ninova.

Borisov, uvjereni europejac koji se često borio s optužbama za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom, obećao je brži gospodarski rast ako osvoji treći mandat.

Ninova je bliska Rusiji i tvrdi da bi Bugarska trebala iskoristiti svoje pravo veta u EU ako Bruxelles pokuša nametnuti dodatne sankcije Moskvi. Bugarski socijalisti kažu da te sankcije izuzetno štete bugarskoj ekonomiji.

Jasno da s ovakvim rezultatima Bugarska ponovno ulazi u razdoblje političke nestabilnosti, jer nijedan blok nema stabilnu većinu u parlamentu i pred Bugarskom su tjedni pregovora i raznih kalkulacija o mogućim koalicijama u kojima je isključena jedina opcija koja može zemlji donijeti političku stabilnost, a to je savez između Bojka Borisova i Kornelije Ninove. Kao što smo rekli, ona je unaprijed isključila bilo kakvu mogućnost saveza s Borisovim.

Bojko BorisovGERBIzbori 2017Kornelija NinovaSocialistiUjedinjeni patrioti
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Travis
7 godine prije

Proruski populisti, proputinovski nacionalšovinisti i komunistički nostalgičari na aparatima.

Jing-sung
7 godine prije

Ja ga ne bi zvao proeuropskog nego proamerickog ili provazalsgog premjera…sto ces nisam novinar a da sam novinar tako bi i pisao.
Americke novine zovu one druge politicare proruske
a hrvatske ili srpske ili ruske novine ne zovu Bojkova proamerickim klaunom.

davor
7 godine prije

Haha, objavljuju se za pojedine stranke karakteri, za pojedine nacionalnost i za pojedine ideološka opredijeljenja stranaka kao da je riječ o istoj kategoriji. Ovakvoj konfuziji političkog spektra ne odolijeva niti Hrvatska. To je kao da na parlamentarne izbore izlaze Stranka gitarista, Stranka Ukrajinci u Hrvatskoj, Stranka Građani za Hajduk i Stranka Održivog EU razvoja, nema jasne holističke politike ni u jednih.

Osoba C
7 godine prije

Za koliko su novi izbori? Ponavljati i samo ponavljati, sve do željenog rezultata.

Veljko Vlahović
7 godine prije

Neka se smire na unutarnjoj politici i biti će glavni na Balkanu.
Makedonija prirodno pripada Bugarskoj.
Kao najveći i najjači slavenski narod imaju i prednost što imaju svoje primorje na strateški važnoj poziciji između Grcke i Rumunije.
Imaju dobre tradicionalne odnose sa Rusijom tako da su predestinirani za vođe južnog Balkana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI