Rusija prihvaća ispriku Bugarske i vraća se gradnji NE Belene

Nuklearna centrala u Slovačkoj
14 komentara

Rusija se može vratiti projektu izgradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj, pod uvjetom da Sofija donese neopozivu odluku o izgradnji elektrane, izjavio je predsjednik Vladimir Putin.

“Ako Bugarska odluči izgraditi nuklearnu elektranu Belene, Rusija je spremna vratiti se na projekt”, rekao je Putin.

Ranije u svibnju je predsjednik Bugarske Rumen Radev na sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom rekao kako je zemlja uložila u projekt oko 3 milijarde leva, oko 1,5 milijardi eura. Istaknuo je kako će bugarska strana upoznati Moskvu s napretkom projekta koji uključuje sudjelovanje Rusije.

U kolovozu 2017. godine su objavljeni planovi za natječaj za izgradnju NE Belene kapaciteta 2000 MW, koja će se graditi po ruskom projektu.

U prosincu 2016. je ruski Rosatom od bugarske kompanije NEC dobio 601,6 milijuna eura, na temelju tužbe za projekt nuklearne elektrane Belene.

Ranije je dogovoren sporazum između Bugarske i Rusije o plaćanju punog iznosa duga Atomstroyexportu, ali je ruska tvrtka tada pristala odbiti primiti kamatu na dug.

Sofija je u ožujku 2012. godine odbila izgraditi nuklearnu elektranu Belene kapaciteta od 2000 MW. Elektrana je prema ugovoru iz 2006. trebala biti ruski projekt Atomstroyexporta, a kupac je bio bugarski NEC.

U međuvremenu se bugarski premijer Bojko Borisov ispričao se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog neuspjeha Južnog toka.

“Onda su odnosi s nama bili vrlo složeni. Vrlo sam zahvalan što nije nastalo nikakvo zlo o ovom pitanju. Stariji uvijek oprašta”, rekao je Borisov na tiskovnoj konferenciji u društvu Vladimira Putina

Putin je odgovorio da mu je neugodno pričati o tome “tko je stariji, a tko mlađi”.

“Između ostalog i zato što se starije uvijek tjera da plate”, našalio se ruski predsjednik.

Rusija je bila prisiljena napustiti projekt “Južni tok” potkraj 2014. zbog otpora Europske komisije i odluke Bugarske koja je zapravo uništila projekt. Prema jednoj verziji, to je napravila pod pritiskom Sjedinjenih Država.

Putin je bugarski stav tada opisao ruskom izrekom i rekao kako je “bezubi” i suprotan interesima zemlje.

Bojko Borisov je sada rekao kako se Rusija i Turska ne protive  nastavku  plinovoda Turski tok prema Bugarskoj, iako je Sofija izrazila želju da kroz Crno more bude izravno povezana s Rusijom.

Bojko BorisovJužni toknuklearna elektranaRumen Radev
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stephen
5 godine prije

Izgleda da je Bugarima došlo iz guzice u glavu tko je Zapad i kaj se od njega može očekivati ??

PDVNK bre
5 godine prije

Bugari su kao burgije, nikada nisi nacisto sa njima prema kojoj su strani okrenuti. Nemaju ni trunke casti i savesti. Ja licno nikada nebih verovao njima.

bbbb
5 godine prije

Navučiće ih opet da potroše silni novac a onda će cionistička komisija reći to nije po jevvropskom paketu mjera.

Kajzer Soze
5 godine prije

Uvjek kad pomislite da smo mi Srbi i Hrvati glupi i da većinu stvari radimo protiv svojih nacionalnih interesa pogledajte Bugare i vidjet ćete da i od nas postoje gori !

davor
5 godine prije

Putin mirotvorac

zagi
5 godine prije

Usa ima samo dobre namjere, nisu htjeli baciti bugare deset godina unazad i natjerati ih da plate odštetu Rusima. Nisu htjeli bugarima uskratiti položajnu rentu za plinovod, i povlašteno mjesto u evropi. Nisu im htjeli uzeti milijarde dolara. Usa ima samo najbolje namjere. Kaj ne?

Bruno
5 godine prije

Mali balkanski klochardi, ništa drugo.

Vrijedni radnik
5 godine prije

Mozemo ih prozivati i ogovarati, ali oni ostvarise svoje zelje i namjere: dobit ce ruski plin i NE .

Ivo Lola
5 godine prije

Uh… što bi im ja sada gradio!? Rek’o bi Rumenom: “Evo ti metar drva, pa se snađi, jarane”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI