Ruski tehnološki milijarder Durov nije iznenađen time što je dio hakerskog napada koji je obavljen putem Pegaza, tvrdi da je već znao da je na meti

Pavel Durov
5 komentara

Nakon otkrića da je ruski poduzetnik Pavel Durov bio na meti zloglasnog špijunskog softvera Pegaz, tehnološki milijarder otkrio je da godinama zna da je potencijalna meta nadzora.

Pišući na Telegramu, aplikaciji za razmjenu trenutnih poruka koju je osnovao, Durov je rekao da je od 2018. bio svjestan da je njegov telefonski broj uvršten na popis ciljeva vojnih alata za nadzor.

“Osobno nisam bio zabrinut: od 2011. godine, dok sam još uvijek živio u Rusiji, navikao sam pretpostavljati da su mi svi telefoni ugroženi”, rekao je.

Durovovi komentari uslijedili su nakon izvještaja britanskog lista The Guardian, koji je bio dio međunarodne istrage pod nazivom Pegasus Project, otkrivajući kako je Durovov broj pronađen na popisu potencijalnih ciljeva za softverski napad, koji se obavlja uz pomoć Pegaza, programa osmišljenog od strane izraelske tvrtke NSO Group, koja prodaje špijunski program. koji omogućuje daljinski nadzor pametnih telefona. Prema curenju, na meti je bilo 50.000 telefonskih brojeva, uključujući telefonske brojeve francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i indijskog oporbenjaka osobe Rahula Gandhija.

Prema curenju, Durovovsu broj na popis stavili Ujedinjeni Arapski Emirati, kamo se preselio 2018. godine.

Krivnju za hakiranje telefona treba usmjeriti na Apple i Google, rekao je osnivač Telegrama, napominjući kako Pegaz lako može hakirati bilo koji iOS i Android, a “vi se od tih napada ne možete zaštititi”.

“Apple i Google dio su svjetskog programa nadzora, koji podrazumijeva da ove tvrtke moraju, između ostalog, u svoje pozadinske sustave implementirati stražnja vrata ove u svoje mobilne operativne sustave”, rekao je, optužujući tehnološke divove zbog uključivanja stražnjih vrata u svoje operativne sustave, kako bi američkim agencijama omogućili pristup informacijama na bilo kojem pametnom telefonu na svijetu. Ostala tijela, poput NSO Grupe, također mogu iskoristiti ove slabosti, napomenuo je.

“Postojanje stražnjih vrata u ključnoj infrastrukturi i softveru stvara ogroman izazov za čovječanstvo”, nastavio je. “Zbog toga pozivam vlade svijeta neka počnu djelovati protiv duopola Apple-Google na tržištu pametnih telefona i neka ih prisile na otvaranje svojih zatvorenih ekosustava i omoguće veću konkurenciju.”

Durov, koji je rođen u Rusiji, a sada ima putovnicu u Saint Kittsu i Nevisu, nije samo osnivač Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka koja se fokusira na sigurnost, nego je osnovao i popularnu društvenu mrežu VKontakte ili VK.

Pavel Durovprogram Pegaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
2 godine prije

Nadam se kako će na Telegramu danas izaći vrlo komprimitirajuće stvari o američkoj eliti koje je najavio pokojni John John McAfee!

soefnbisuenbisuenfiu
2 godine prije

I ovaj glumi rusa………………

gigi pinna
2 godine prije

Još jedan koji je svoje milijarde sklonio daleko od Rusije – razlike između njega i “Židova”Abramoviča, te “Židova” Hodorkovskog i “Židova” Berezovskog je odnos prema Putinu, a sve ostalo je preslikano. E moj Vladimire – a još svom “savezniku” Siriji nisi (pro)dao S-300.

ledeno doba
2 godine prije

citat iz njegove biografije na vikipediji:

2017. Pavel joined the World Economic Forum (WEF) Young Global Leaders as a representative of Finland.

dakle, piši propalo i sve igrokaz..
da ne budemo naivni, da je ovaj stvarno neki nezavisni, zar bi on mogao osnovati navodnu alternativnu socijalnu mrežu i zar bi mogao postati milijarder, i zar bi mogao mirno živjeti na karibskim otocima.. ma ajde..
a faca mu nekako puna lukavstva, liči malo na Trampovoh zeta…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI