Rusko-kineski odnosi su ‘stup globalne stabilnosti’

Xi i Putin
22 komentara

Za razliku od zapadnih zemalja, Moskva i Peking se nisu udružili ni protiv koga, rekao je ruski predsjednik

Odnosi između Rusije i Kine dosegnuli su vrhunac svih vremena i uspješno se razvijaju u mnogim područjima, rekao je predsjednik Vladimir Putin, ističući da partnerstvo ne nastoji potkopati druge zemlje.

Govoreći tijekom svoje godišnje maratonske sesije pitanja i odgovora u četvrtak, Putin je pohvalio stanje veza između dviju sila, opisujući ih kao “neviđeno visoke” i “jedan od glavnih stupova globalne stabilnosti”.

Naveo je da zemlje NATO-a pokušavaju proširiti svoj doseg u Aziji, regiji za koju je rekao da ne bi trebala biti u fokusu saveza. “To se zove sjevernoatlantski blok. Kakve to veze ima s Azijom? Ali ne, oni se tu petljaju, prave provokacije i dižu napetosti.”

Putin je naglasio da se Rusija i Kina ne bave takvim ponašanjem. Iako dvije zemlje surađuju u gospodarskoj, humanitarnoj i vojnoj sferi, njihovo “prijateljstvo nije usmjereno protiv trećih zemalja”. “To je za naše dobro, ali ne protiv bilo koga”, dodao je.

U isto vrijeme, predsjednik je ukazao na procvat trgovinskih veza između Moskve i Pekinga, rekavši da očekuje da će promet porasti za 30% u 2023., dosegnuvši 220-230 milijardi dolara. Putin je također primijetio da su Rusija i Kina proširili svoje partnerstvo. “Razvijamo odnose u infrastrukturi, gradimo mostove i ceste, surađujemo na području visoke tehnologije”, rekao je.

Rusija i Kina održavaju bliske veze nekoliko desetljeća, a početkom veljače 2022. slavno su izjavile da “prijateljstvo između dviju država nema granica, ne postoje ‘zabranjena’ područja suradnje”. Od tada se Peking suzdržava od osude Moskve za njezinu vojnu operaciju protiv Ukrajine ili pridruživanja opsežnim sankcijama Zapada.

U ožujku je kineski čelnik Xi Jinping bio u značajnom posjetu Moskvi, koji je kulminirao potpisivanjem paketa dokumenata o gospodarskoj suradnji. U listopadu je Putin otputovao na Forum Pojas i put u Pekingu gdje je održao razgovore jedan na jedan sa svojim kineskim kolegom kako bi raspravio niz “osjetljivih pitanja”.

kinaPartnerstvoPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
4 mjeseci prije

Ili pre stub globalizma.
Do sada je to bio zapad, ali istok pocinje da preuzima primat, pogledajte najnoviji sajam robotike – kineski roboti su prestigli Tesline botove.
Sjajan napredak nauke i tehnike – sutra ce ti roboti da resetaju demonstrante na ulicama.

Jajce
4 mjeseci prije

Tako i je sad ce natovci okrenuti to na glavu pa ismijati, osuditi… Bla Bla pojavljuju se neki novi mladen, dusani, hiber. . Psi laju karavana prolazi.. Amerikancima nece uspjeti zavladati svijetom to im je porucio jos car Putin u Munchenu 2007

Max
4 mjeseci prije

Južnokorejci su jučer primili jasnu poruku.

NOME
4 mjeseci prije

kinezi su stup transformacije svijeta po uputama globalista i velikog reseta….sva logistika za projekt 19 je proizvedena u kini…rusima uniforme za vojsku šiva kina….projekti digitalizacije i socijalnih kredita su prisutni u kini već duže vremena, tamo treniraju ( globalisti) odgoj i kontrolu stanovništva koje će implementirati svugdje po svijetu…kina je tehnološki osposobljena da bude tvornica hardvera, a i softvera kojim će se porobiti svijet…također mislim da se kineze priprema da budu vojna sila kojom će se nametnuti novi svjetski poredak, nešto kao amerikanci nakon WW2…..nadam se da su rusi svjesni kineske želje za ruskim teritorijem, i da prate što im se događa iza leđa…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI