Rusko-libanonska vojna suradnja zabrinjava London i Washington

Libanon
13 komentara

SAD a Velika Britanija su zabrinute zbog ruske vojne pomoći Libanonu i činjenice da je Bejrut konačno prihvatio ponudu Moskve, izjavio je libanonski stručnjak Fuad Khashish  za rusku agenciju Sputnik

Fuad Khashish, stručnjak za Bliski istok, rekao je kako Bejrut nije odmah prihvatio rusku ponudu za isporuke streljiva za jurišne puške kalašnjikov ruske proizvodnje, jer je vlada u Libanonu bila pod stalnim vanjskim pritiscima. Konkretno, Washington je u ovom slučaju pokazao najveću zabrinutost.

Zapadni i izraelski mediji su rusko-libanonsku suradnju u sektoru obrane pokušali podići na najvišu razinu, pišući kako je libanonski predsjednik Michel Aoun od Moskve tajnim kanalima tražio da uz sirijski Rusija štiti i libanonski zračni prostor, što se pokazalo netočnim. Međutim, Rusija pokušava popuniti prazninu od kada je Libanon ostao bez financijske i vojne pomoći Saudijske Arabije, koju je dobivao u vrijeme bivšeg saziva parlamenta i vladavine premijera Saada Haririja.

Nakon što je Hariri poražen na izborima, a većinu u parlamentu dobili Slobodni patriotski front predsjednika Aouna, Hezbollah, šiitski Amala i nekoliko manjih sunitskih i šiitskih stranaka, Libanon mora pronaći način da zaštiti svoje nacionalne interese i očuva učinkovitu vojsku, prije svega za borbu protiv terorizma, ali i zbog prijetnji agresijom od strane izraelskog režima.

Iako Hariri još uvijek obnaša dužnost premijera, politička slika u  zemlji se promijenila. Ruska ponuda, koju je prema libanonskom stručnjaku Bejrut prihvatio, sigurno neće biti dobro primljena u Izraelu, kao što je slučaj i sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom.

“SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, pa čak i zemljama Perzijskog zaljeva, zabrinute su zbog mogućeg isporuka ruskog oružja Libanonu. Oni to vide kao prijetnju njihovim interesima”, rekao je libanonski stručnjak u intervjuu rusku agenciju Sputnik.

Fuad Khashish je naglasio “kako je većina oružja i streljiva u Libanonu američke ili francuske proizvodnje, a zemlji treba streljivo za kalašnjikove, jer su ove rasprostranjene i među stanovništvom i u vojsci”.

“Osim toga, municiju nije naručila vojska Libanona, nego Ministarstvo unutarnjih poslova”, dodao je libanonski stručnjak.

Prošlog je tjedna libanonski list Al-Akhbar izvijestio da je Bejrut odbio ponudu isporuku od nekoliko milijuna komada rusog streljiva, jer kalibar nije zadovoljavao lokalne standarde, koji su usmjereni na NATO oružje.

SAD se smatra najvećim dobavljačem oružja za Libanon, uključujući raznu vojnu opremu. Washington se žali “kako je bliskoistočnu zemlju od 2006. godine pomogao s više od 1,5 milijardi dolara vojne pomoći”.

Prema zakonu usvojenom 2017. godine, Washington može nametnuti sankcije protiv zemalja koje imaju “značajne vojne transakcije s Rusijom”.

Unatoč svemu, libanonski premijer Saad Hariri je 2017. rekao kako će zatražiti rusku vojnu podršku zato što se zemlja suočava s prijetnjom terorista takozvane “Islamske države”.

Sputnik

Rusija je upozorila Izrael da su za Moskvu napadi na Libanon nedopustivi
Izrael ima ozbiljnih problema s percepcijom stvarnosti i očajnički gleda u SAD

Vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Ako libanonci mogu plaćati usa za njihovo oružje, onda mogu i rusima platiti dugove za oružje. Inače je libanon bio sastavni dio sirije.

kiki
5 godine prije

Ah, te… ‘nepristojne’ ponude…

Dopizdilomi
5 godine prije

SAD od 2006 poslao bla bla truć kenj…. Da li im je dostavio nešto konkretno s ćime bi mogli srušiti Izraelske avione? Ne!. Doviđenja.

Hašo
5 godine prije

Zabrinutost je opipljiva.

palermo
5 godine prije

Pa tako je i Egipat dobijao vojnu pomoć taman kako bi se održao pro-američki režim na vlasti a da se ne ugrožava Izrael.
Zašto Rusija ne želi pokrivati i libanonski zračni prostor od izraelske agresije?

Fatih
5 godine prije

LIBANON DOBIVA S-400 OD RUSA I TEHNOLOGIJU ZA IZRADU PUSAKA I STRELJIVA.INSTALIRANJE S-400 IDE PTEMA IRAKU,IRANU,INDIJI KINA GA POSJEDUJE.UZMITE GLOBUS I DONESITE ZAKLJUCAK.RUSI ZAISTA ZNAJU IGRATI SAH……..KAD ZAVRSE RAD NA NOVOJ RADARSKOJ STANICIA MNA KUBI I IZGRADNJU LUKA ZA PODMORNICE.I BRODOVE,ONDA DOLAZE ISKANDERI I PVO SISTEMI…..

Borac2
5 godine prije

SAD je pomogao toliko vojsci da je bila na nivou gverilske patrole. Osim puski, hummwea i walkie-talkie nisu nista posebno dali. Naravno zato da bi njihov prijatelj izrael mogao uvijek tuci po zemlji kad god god se digne. No srecom tu je dosao hezbollah koji je postao regionalna sila asimetrickog ratovanja i konacno izraelu blokirao sve moguce planove izzivljavanja nad Libanonom. To dobro zna i sama vojska pa su sretni da se jednom zauvijek mjenja kurs naoruzanja. Sjetimo se samo kako su amerikanci i izraleci kukali kad je Rusija prije 8 godina htjela pokloniti LAF 10 Mig 29

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI