Afrička država prekida vojne veze sa SAD-om

Clanovi vojske Nigera
111 komentara

Niger je osudio “sa trenutnim učinkom” obrambeni pakt koji omogućuje Washingtonu upravljanje bazom bespilotnih letjelica vrijednom 100 milijuna dolara

Vlasti u Niameyu odlučile su opozvati sporazum sa SAD-om koji je omogućio američkom vojnom osoblju i Pentagonovim civilnim suradnicima da rade u zapadnoafričkoj državi, objavio je glasnogovornik vlade nakon puča na nacionalnoj televiziji.

“Nacionalno vijeće za zaštitu domovine službeno je odbacilo… sporazume o vojnoj suradnji koji povezuju zemlju sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je glasnogovornik pukovnik Amadou Abdramane u izjavi u subotu navečer.

Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što je više američko izaslanstvo, u kojem je bio i načelnik američkog zapovjedništva za Afriku, general Michael Langley, završilo trodnevni posjet toj afričkoj državi. Američki tim sastao se s nekoliko najviših nigerskih dužnosnika, uključujući premijera Alija Mahamana Laminea Zeinea – koji je očito želio pregovarati o obnovi sporazuma – ali nije uspio osigurati sastanak s čelnikom zemlje, generalom Abdourahamaneom Tchianijem.

“Niger žali zbog namjere američkog izaslanstva da suverenom nigerskom narodu uskrati pravo da izabere svoje partnere i vrste partnerstava koji bi im mogli uistinu pomoći u borbi protiv terorizma”, rekao je Abdramane. Glasnogovornik je dodao da se američka delegacija ponašala suprotno diplomatskim protokolima, te nije niti obavijestila domaćine o svom dnevnom redu i datumu dolaska.

Nova vlada Nigera, koja je na vlasti od svrgavanja prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma prošlog srpnja, poduzela je brojne korake kako bi prekinula veze s bivšim vojnim partnerima Niameya. Vođe državnog udara naveli su navodni neuspjeh Bazoumove vlade u borbi protiv islamističkih terorista u Sahelu, unatoč prisutnosti stranih snaga, uključujući francuske trupe, kao razlog za vojno preuzimanje.

Francuska je dovršila povlačenje svojih trupa iz Nigera u prosincu, nakon što je vodstvo u Niameyu prekinulo veze s bivšim kolonijalnim vladarima i naredilo njihovim snagama da odu.

Međutim, Washington je rekao da povlačenje iz Nigera nije opcija za SAD, tvrdeći da će uspostaviti “pragmatične” odnose s novim vojnim vlastima – unatoč pridruživanju Francuskoj i drugim zapadnim saveznicima u obustavi pomoći Niameyu.

Sjedinjene Države trenutačno imaju oko 648 vojnika u Nigeru, uglavnom stacioniranih u 100 milijuna dolara vrijednoj pustinjskoj bazi bespilotnih letjelica u Agadezu, nakon što su u rujnu “premjestili” neke od svojih vojnika iz glavnog grada Niameya. Od tada su letovi američkih bespilotnih letjelica u Nigeru bili ograničeni na prikupljanje obavještajnih podataka, a oružane “protuterorističke” misije uglavnom su ostale na čekanju, prema Pentagonu.

U siječnju su se Rusija i Niger složili razviti “bilateralnu vojnu i vojno-tehničku suradnju” i zajedno raditi na stabilizaciji sigurnosti u zapadnoafričkoj regiji Sahel, nakon razgovora u Moskvi između nigerskog šefa obrane Salifoua Modija i njegovih ruskih kolega.

NigerSADVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
111 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Sta ono kazu u organizaciji africkih drzava – ne smijemo dopustiti balknizaciju Afrike.

Гавран
1 mjesec prije

Odlaskom USA-đana, propade demokratija u Nigeru.

1 mjesec prije

Hajdemo realno: kad Amerika krene u osvajanje Afrike (prvo “poravnja” većinu njihove vojske, magacina sa oružjem i municijom, avijaciju i PVO) ko će da je zaustavi? Vlastima će ostati samo da se predaju… da ne bi završili kao Gadafi (bitan detalj je da je od njega napravljen primer). Rusija i Kina nemaju kapacitete da ratuju toliko daleko od kuće, posebno kad već budu u ozbiljnom ratu na svojim granicama.

Veći deo Afrike i Južne Amerike teško da će izbeći sudbinu “američkog resursa”…

gigi pinna
1 mjesec prije

Sa 900 vojnika zio-kauboji drže pod okupacijom trećinu Sirije, i to onaj najvrijedniji dio – iračka Vlada već godinama traži odlazak ovih šugavaca, a njima to ne pada na pamet. I po Nigeru vršljaju bez odobrenja vlade Nigera… – jedino su se bez problema pokupili iz Afganistana i Vijetnama, gdje je trebalo 12 godina rata i preko 4 milijuna ubijenih Vijetnamaca.
Bojim se, ništa od ovoga.

Bruno
1 mjesec prije

Možeš misliti kako bespilotnim letilicama nadgledaju baze terorista? Istražuju prirodna bogatstva i gdje se može šta maznuti, a usput nadgledaju ne teroriste već vojsku Nigera. Da im je stalo da se riješe terorista pa to bi učinili već odavno. Pa oni su i instalirali i naoružali teroriste.

AJeTo
1 mjesec prije

Ne mogu pronaći podatak na internetu, kako su njemački doseljenici u Ameriku zvali Niger.

eks
1 mjesec prije

Imperija zla – USA – svima je preko glave. To je najveće zlo na planeti. Englezi nisu ništa bolji, ali nemaju moć . To uvek nadoknade sa svojom pakosti i podlosti .

Red Dog
1 mjesec prije

Budi se Istok i Zapad…
Slabi su. Svet je nanjusio njihov strah.
Duvaju se oni, ali sto se vise duvaju postaje sve jasnije koliko su suplji.
Budi se Sever i Jug!

Ivek
1 mjesec prije

Na ovog jednog ugojenog pajceka u vojnoj odori dolazi milijun neishranjenih.

Oggi
1 mjesec prije

Vidjeti cete kako ce se povuci kad natovci udare po njima

Max
1 mjesec prije

Očekivano.

Mirro
1 mjesec prije

Americke novine koje su nekad bile prestizne za sve iz bivse Jugoslavije,

The Washington post

pise da se vrsi glasanje u Donbasu i Krimu uz GUNPOINT
nesto kao iza svakog glasaca je uperen pistolj.

Koliko je tek bilo lazi za vrijeme Jugoslavije cime su nas hranili?

A Tito i KPJ i sami clanovi komunistickih republickih partija su sutili, nisu znali ili nisu mogli ili nisu htijeli zastiti narod.

Demokracija, ovaj zapadni oblik demokracije, ovo sto zapad podrazumijeva pod demokraciju moze biti opasno za drzavu, za naciju…

UnoW
1 mjesec prije

Ivane iz Bg , Putin 90 % glasova, morat cete ga trpiti jos 6 godina ,,😀😀😀

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

“Ako Njemačka želi zatvoriti svoje veleposlanstvo, neka tako bude, nećemo nikoga moliti. Tko želi otići, neka ide. Kome treba Njemačka? Europljani Africi nisu donijeli ništa osim iskorištavanja naših resursa
, naših ratova, terorista i naših diktatora,” rekao je šef nigerskog prijelaznog vojnog vijeća Abd al-Rahman Chiani

Njemačka je zahtijevala da Niger prekine odnose s Rusijom. Berlin navodno prijeti prekidom veza i zatvaranjem veleposlanstava u zemlji ako se to ne dogodi..

.

Voltaire
1 mjesec prije

Realno nacisti puse laganini 🙂

Voltaire
1 mjesec prije

Poslovica kaze , kad macka podvije rep i misu se taki digne 🙂

IL Partigiano
1 mjesec prije

Sto imaju Francuzi raditi u ovim zemljama Centralne Afrike, sto ne idu raditi na zapad?

Mrčikola
1 mjesec prije

Bilo bi zanimljivo znat “Putinove koeficijente” na engleskim kladionicama…budu li kladioničari domoljublje i vjeru u “zapadne vrijednosti” dokazivali “koeficijentima”, sutra će nosit “gaće na štapu”.😁

Hogar
1 mjesec prije

Salji cioniste nazad preko bare

goran
1 mjesec prije

bay bay ameri i cia bay bay

Panonicus
1 mjesec prije

Kao što sam naveo na drugom članku,djeca iz car zahvaljuju rujama što im teroristi više ne dolaze u selo.
Nasuprot tome,tamo gdje yenkiji/nato uspostavljaju mir&demokraciju,bude pobijenih svatova.

1 mjesec prije

zmaj treba mrdu.
sindrom psiholoske ovisnosti zrtve o zlostavljacu.
zanimljiv taj mazohizam kod vjernika. traze zlostavljanje kao vid pokore. onda im se dogodi najvece moguce zlostavljanje – djavolje opsjednuce. odskrinu vrata, slave i prizivaju patnju, djavo se useli.
sad znamo zasto je bog stvorio djavola – da bi vjernici mogli sami sebe kaznjavati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI