Rusko ministarstvo vanjskih poslova postavlja pitanje Stoltenbergu

Jens Stoltenberg
15 komentara

NATO je u potpunosti angažovan u ukrajinskom sukobu, a ljudi u njegovim državama članicama treba da vide prevaru, kada rukovodstvo bloka tvrdi suprotno, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je citirala nedavne primjedbe njenog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga njemačkim medijima, u kojima je ponovio tvrdnju o neumiješanosti.

“Da li vi zapravo građane EU i NATO-a smatrate totalnim debilima?” pitala se ona tokom brifinga za medije u petak. “Vjerujete li da, dok šaljete tenkove, koji zahtijevaju održavanje… još uvijek niste strana u sukobu? Ko si onda ti? Objasnite. Samo izmislite neki novi termin da se identifikujete.”

Građani NATO država treba da znaju: njihov blok je u potpunosti angažovan u konfrontaciji sa našom nacijom i ta konfrontacija eskalira.

Stoltenberg i drugi koji poriču učešće Zapada u sukobu su s njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Baerbock, koja je ove sedmice podijelila svoju ocjenu da je EU “u ratu s Rusijom”, primijetila je Zakharova. Šef berlinske spoljne politike je “precrtao” sva uveravanja u suprotno od strane šefa NATO-a, dodala je ona.

Baerbockova primjedba naišla je na odbojnost drugih članica EU, koje su odbacile narativ njemačke zvaničnice. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prokomentarisao je da je za njega novost da je njegova nacija u ratu s Rusijom i poželio Berlinu “sreću ovaj put” za razliku od Drugog svjetskog rata.

Zaharova je optužila Stoltenberga da je “dugi niz godina lagao narod Ukrajine” kako bi podstakao neprijateljstva sa Rusijom. Zapadni lideri su takođe lagali kada su pregovarali o sporazumima iz Minska, dodala je ona, misleći na sporazum iz 2014-2015 koji je trebalo da reši sukob u Donbasu.

U tim sporazumima posredovali su tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji predsjednik Francuske Fransoa Oland, koji su zajedno sa tadašnjim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom potpisali deklaraciju o njihovoj potpori. Porošenko, Merkel i Oland su prošle godine priznali da je u stvarnosti taj proces trebao Ukrajini dati vremena za jačanje vojske.

BaerbockNATOrusijaukrajinaZakharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slon
1 godina prije

Nije li I doticna pred tocno 12 mjeseci lagala kdaje je govorila da je to samo vojna vježba I da se ukrajina ne mora bojati
Rusi I Ukrajinci jeda narod, izjavio je Putin…
Ustvari, rusi ratuju protiv rusa da zastite ruse

tihobl
1 godina prije

Prvo stizu tenkovi, a odmah za njima i avioni. A zatim i vojnici. Cesi vec pricaju o djelomicnoj mobilizaciji, a u Poljskoj je pocela.

konstantin
1 godina prije

Gledaju dva bosanca OUN grupu mirovnjaka u Sarajevu i jedan kaze: Oni posmatraci spavaju sa nasim devojkama strasno ! Drugi ko lz topa : ” Nisu oni posmatraci oni su je.aci a mi smo posmatraci “. Zaharova to je taj novi termin od deset slova.

Max
1 godina prije

Legitimno pitanje.

nessy
1 godina prije

U Ukrajini ima oko 20% Ruskog stanovnistva, ali u istocnim pokrajinama ih ima cak 85%. Meni je nevjerojatna rusofobija koja je izbila na povrsinu. No, iz iskustva se dade zakljuciti da 10-20% razularenih nacionalista sebi uzimaju za pravo da odlucuju za svih. Oni su uvijek najglasniji i najagresivniji. Isto tako, tamo je ogroman broj mjesanih brakova, tako da velikoj vecini nije do sukoba. Da se vratim na pocetak, da je ogromna Ruska vecina u Lugansku i Donjecku dobila razumna prava, dogovorena u Minsku, sukoba ne bi ni bilo. Ali, sa zapadne strane, rat je davno planiran, i nazalost, sada vidimo rezultat jednog besmislenog, bratoubilackog rata koji vodi manjina na stetu ogromne vecine stanovnistva. Naravno, na interes USA, jer svi drugi su guibitnici; od EU, Rusije, pa do Ukrajine, koja je toliko duzna vec sada, da to nikada ne moze vratiti. I jos se jave Merkel i Holand, priznajuci svoje jadne… Čitaj više »

goran
1 godina prije

stoltenbergu tuko jedna ti možda jesi u ratu sa rusijom,ali ja nisam tako kad budeš tražio da idemo ginuti za tebe i takve ko što si ti,iči čemo mi u rat ali ne protiv rusije i rusa,nego protiv tebe i takvih ko što si ti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI