SAD bi mogle direktno intervenirati u Ukrajini

penzionisani general američke vojske
31 komentar

SAD i njihovi saveznici mogli bi direktno intervenirati u tekućem sukobu između Moskve i Kijeva, čak i ako ne bude prijetnje ni jednoj državi članici NATO-a, rekao je u subotu za francuski L’Express nedjeljnik penzionisani general američke vojske David Petreus.

Washington bi u takvom scenariju mogao formirati novu koaliciju voljnih i koristiti je umjesto NATO-a, smatra Petreus, koji je nakratko bio i direktor CIA-e.

Rusija bi mogla poduzeti neke akcije u Ukrajini koje bi bile “toliko šokantne i tako užasne” da bi izazvale odgovor SAD-a i drugih nacija, rekao je, dodajući da bi “mogli reagirati na ovaj ili onaj način, ali kao multinacionalna snaga koju vode SAD, a ne kao NATO snaga.”

Vojni savez bi vjerovatno i dalje bio obavezan svojim ugovorom i uključio bi se u sukob samo ako se pozove na član 5, odnosno ako je jedan od njegovih članova napadnut, smatra general. Petreus je takođe rekao da Moskva nije zainteresovana za eskalaciju sukoba i pretvaranje u globalni rat. Širi sukob je “posljednja stvar” koja je trenutno potrebna ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dodao je.

Ranije u oktobru, Petraeus je tvrdio da bi SAD mogle da zbrišu sve ruske snage u Ukrajini, zajedno sa ruskom crnomorskom flotom, ako Moskva upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. U subotu je udvostručio ove riječi rekavši da bi odgovor Washingtona na takav potez s ruske strane uključivao “više od diplomatskih… ekonomskih i pravnih akcija”.

U isto vrijeme, Petraeus je rekao da su njegove ranije riječi opisale “samo jednu” od “mnogih opcija” koje Amerika ima na raspolaganju u slučaju da Rusija pribjegne upotrebi nuklearnog oružja, što je nazvao “izuzetno lošom odlukom”.

General je rekao i da i dalje misli da Rusija ništa ne može učiniti da promijeni situaciju na frontu, koja je, prema Petreusovim riječima, nepovoljna za Moskvu.

Petraeus je komandovao američkim snagama u Afganistanu od 2010. do 2011. godine, predsjedavajući najvećim brojem poginulih u Americi tokom 20-godišnjeg rata, i povećao broj civilnih žrtava.

General je pomogao u uvjeravanju tadašnjeg predsjednika Baracka Obame da rasporedi dodatnih 30.000 američkih vojnika u zemlju, ali je njegov plan za borbu protiv pobunjenika, koji je ovisio o “osiguranju i služenju” lokalnog stanovništva, propao.

Potom je postao direktor CIA-e 2011., da bi sljedeće godine dao ostavku nakon što je imao vanbračnu vezu sa ženom koja je pisala njegovu biografiju.

CIArusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Jao onome koga ameri brane i rusi hrane……

Alp Arslan
1 godina prije

Ljigavci američki

Nekoime
1 godina prije

Koliko bi tek Amera ostavilo kosti u Ukrajini?

Keks
1 godina prije

Ma neće, najte se bojati…….ne bu Ameri …..al vragi jeni….Rusi već pobegli….

Japanac
1 godina prije

Amerikanci u Odesi? Pa ne bum to baš Rusi mirno prihvatili…

Vrata
1 godina prije

Penzionisani general,jos dementniji od Bidena.”Situacija na frontu je nepovoljna za Rusiju”,” SAD bi mogle da zbrišu sve ruske snage u Ukrajini, zajedno sa ruskom crnomorskom flotom”.Iz koje je ovaj ustanove pobjegao?

ogo
1 godina prije

Svjete udruzeno unistite metasazu ovog planeta

Max
1 godina prije

Ovaj Pteusd zvuči kao plaćeni huškač koji iz fotelje mašta o ratu.

eks
1 godina prije

Mogli bi ? Zašto nisu već ušli u direktan rat protiv Rusa, nego guraju Ukre da ginu ? Možda čekaju da im dodje Rambo, pa će onda . Ovaj dripac Petreus misli da je Rusija Irak, ili Libija. Zec pokaže zube samo kad je u pitanju kupus.

Ziv je Geza
1 godina prije

Mogle bi da Rusija nije nuklearna sila ili da je predsjednik Rusije neko poput Gorbacova ili Jeljcin.Posto niti jedan od ovih uvjeta nije zadovoljen,Amerikanci ce jos dugo dugoooo cekati i odlagati direktan napad na Rusiju.

Na kraju krajeva Putin je Amerikancima u vise navrata porucio, ne blebecite stalno, zastave u ruke i krenite.

tihobl
1 godina prije

Zna stari sta prica: London je dao naredbu da se Odesa mora branti do zadnjeg amerikanca, kanadjanina i australca.

Ringo10
1 godina prije

Ukrajinu Samo Rusija moze da spasi od potpune propasti

FIFY
1 godina prije

Sretno s tim….L.p.

Mat
1 godina prije

Sto prije,to bolje generale.

SIRIUS
1 godina prije

valjda ameri time misle na prljavu nuklearnu bombu koju ukrajinci navodno več imaju i spremaju plan kad i gdje detonirati. rusi su poslali upozorenje na više adresa da imaju taj info. a ukrajinci odgovaraju da zapravo rusi to misle napravit. mislim da svakako židovi traže eskalaciju, a oni su na obje strane ko i uvijek. a ak je istina da ukrajinci imaju nuk.bombu, znamo ko im je pomogao da to sastave, rusi nisu ziher. takodjer su Iranci neki dan od svojih građana tražili da hitno napuste Ukrajinu.

nessy
1 godina prije

Nagradjen za ‘istaknutu sluzbu u Afganistanu i Iraku’, bivsi direktor CIA-e. Treba li jos nesto reci? Da ima pravde, dobro je kvalificiran za sudjenje o ratnim zlocinima ucinjenim pod njegovom komandom. Ali, to cemo ipak, pricekati.

Ante
1 godina prije

U tom slučaju salva termobaričkih bombi bi bila odlična dobrodošlica za Amere, Oni jako vole dobar roštilj.

Hattori Hanzo
1 godina prije

Glupost,ameri napadaju samo slabije od sebe a i tada tri puta mjere pa onda presjeku.

kiza
1 godina prije

Komandovao u Avganistanu, i gdje je sada ta njegova vojska, da li je i dalje u Avganistanu.Čovječe nisu mogli da izađu na kraj sa talibanima, koji nisu imali ni avijaciju ni mornaricu, o satelitskom izviđanju da ne pričamo, a zbrisaće rusku vojsku.

Voltaire
1 godina prije

Vjerovatno cete proci ka Napoleron i Hitler. Pusiona..i kmekanje. 🙂

goran
1 godina prije

vi amerikanci možete poljubit ruse u guzicu,vi i vaša vojska

gigi pinna
1 godina prije

U Siriji su i Ameri i Rusi – prvi drže 90% sirijske nafte, sa kurdskim kvislinzima, jer kad se već nije moglo na bojnom polju poraziti SAA, probat će se sankcijama i krađom sirijskih dobara.
Rusi? Oni drže obalu, jer valjda misle da će Sirija, kao i balkanska kukavelj u Hrv i CG živjeti od Zimmer Freija i ne pada im napamet dolaziti u dodir sa JewSA Sotonjarama. I eto, u Ukrajini će kao ratovati jedni protiv drugih? Od WW2 to se nije dogodilo.

Hrvoje
1 godina prije

USA ubojice i pljačkaši još malo i dobiti ćete finalnu porciju, nakon Napoleona, Austrougarske i Hitlera.

Goran
1 godina prije

Mislim da je bolje da nas niko ne brani,pogotovo ovi,koga su oni branili najebao je

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI