SAD bi mogle ”Putinovog saveznika” proglasiti teroristom

Wagner grupa Rusija
27 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra označavanje Wagner grupe stranom terorističkom organizacijom kao način da se izvrši veći pritisak na Rusiju, izvijestio je u utorak Bloomberg pozivajući se na anonimne insajderske izvore.

Wagner, privatna vojna tvrtka koja je bila aktivna u nekoliko afričkih zemalja, kao i u sukobu u Ukrajini, godinama je pod američkim sankcijama. Određivanje Wagnera kao terorista moglo bi “hendikepirati” operacije skupine dopuštajući SAD-u da kazneno goni njezine članove i traži njihovu imovinu diljem svijeta, navodi Bloomberg.

Bloombergovi izvori, koji su opisani kao “dvije osobe upoznate s tim pitanjem”, rekli su da konačna odluka još nije donesena. Označavanje bi moglo biti način da Bijela kuća umiri domaće kritičare koji traže proglasiti Rusiju državnim sponzorom terorizma, navodi se u izdanju, dodajući da se američka vlada odupirala pozivima zbog zabrinutosti o potencijalnom ugrožavanju “humanitarnih transakcija” s Moskvom.

Čini se da je prijedlog potekao iz Lawfarea, demokratski naklonjenog bloga o “nacionalnoj sigurnosti”, točnije iz lipanjskog članka čiji su autori dva bivša službenika CIA-e, James Petrila i Phil Wasielewski. Tvrdili su da bi američki cilj bio “uskratiti mogućnost članovima organizacije da putuju u inozemstvo, uništiti financiranje grupe, izbaciti iz kolosijeka njezine napore u regrutiranju i obeshrabriti strane vlade da je zapošljavaju”, čime bi se “dokrajčilo korisnost Wagner grupe za Kremlj i, dakle, njegovo postojanje.”

Ruska vlada dosljedno niječe bilo kakve službene veze sa skupinom koju je osnovao biznismen Jevgenij Prigožin 2014. Zapadne obavještajne službe i politički aktivisti proglasili su Prigožina ključnim “saveznikom” ruskog predsjednika Vladimira Putina i optužili ga za “miješanje” u američke predsjedničke izbore 2016. i od tada. Prigožinovo satirično “priznanje” kao odgovor na takve tvrdnje glavne su novinske agencije ranije ovog mjeseca shvatile zdravo za gotovo.

Petrila i Wasielewski tvrde da su aktivnosti Wagnerove grupe “usklađene s prikrivenim i otvorenim vanjskopolitičkim ciljevima Kremlja”, ukazujući na njihovo navodno raspoređivanje od 2014. u mjestima poput Sirije, Libije, Malija i Srednjoafričke Republike.

Grupa je izašla iz sjene ranije ove godine, uključivši se u rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Njezini borci navodno igraju glavnu ulogu u trenutačnim borbama oko Bakhmuta/Artjomovska, ključnog uporišta ukrajinskih vladinih snaga u Donbasu.

plaćenicirusijaSADTerorizamWagner grupa
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eukolonija
1 godina prije

To im je jedino ostalo poslije kraha u Siriji, Afganistana a sada i Ukrajine. Tko gubi ima pravo da se ljuti. Ali jedno je sigurno Amerikanci više nikada, nikada neće moći raditi na evroazijskom kontinentu ono što su radili. Neka pripreme saveznike koji imaju njihove baze za moguće posljedice. Neće teroristi Evroaziji kao što su terorisali Južnu Ameriku

Kum
1 godina prije

A ISIS će proglasiti humanitarcima!!!

tihobl
1 godina prije

У ЧЕШКОЈ је 49 њених грађана подвргнуто кривичном прогону само зато што су на друштвеним мрежама подржавали руску специјалну операцију у Украјини.      Онджеј Моравчик, представник чешке полиције, рекао је да број таквих случајева у земљи расте.
Према чешком закону, за први такав преступ оптужени може добити до годину дана затвора, аза поновљени – може се суочити са затвором до три године.

1 godina prije

Korak po korak…

giovani
1 godina prije

A vi lijepo proglasite USA teroristima, materijala na tone.

Max
1 godina prije

Mislim da ih to ne brine.

tata mata
1 godina prije

po tom receptu ,svi americki placenici ,norveski ,poljski ,hrvatski engleski i da ne nabrajam su u stvari teroristi ,ali ih to nije sprijecilo da zahtjevaju da se ti teroiristi oslobode kad su ih rusi zarobili

Jomla
1 godina prije

Krajnje je vrijeme da se usa, uk, can, aus proglase državama koje podržavaju i financiraju terorizam. Usput, to je i istina! Za razliku od zapadnjačkih nebuloza…
Samo što teroristi drže puuuno svijeta pod ucjenom (ništa neobično od strane terorista, jbg).

gargamel
1 godina prije

Pa i OVK su bili proglasili terorističkom organizacijom, sad imaju baze na Kosmetu. Pa stvorili Talibane, pa opet kad im nisu više trebali, proglasiše ih teroristima. Sreća pa im skoro 80% svijeta pokazuje srednji prst, ne prolaze više fore

alexosijek
1 godina prije

Prošle godine je na toj listi bio i ukrajinski SBU i sve ostale azov-divizije (sada su najbolji prijatelji); ISIL i ostali kako ih zovu abc-teroristi u Siriji čuvaju američke baze i konvoje ukradene nafte; onaj šef SZO-a i njegova komunistička patija u Eritreji je isto tako na toj listi…da li bi i SAD trebalo negdje staviti na listu zbog dizanja u zrak civilne infrastrukture, zbog financiranja i utjecaja na promjene Vlada diljem svijeta; zbog ubojstava i masakra civila u Afganistanu, Iraku, Libiji, Haitiju, Kubi, Somaliji, Siriji, itd….preko 50 izazvanih ratova nakon 2.svjetskog rata?? Pa, eto samo neka mi služimo EK, UK i Bidenovu SAD-u

nessy
1 godina prije

Ovo je OK. Ali, obicno se najprije pomete ispred svog praga. Neka onda proglase Blackwater i desetine slicnih izvedenica teroristima. Inace ovo je samo propaganda, kao i inace.

goran
1 godina prije

može i sealovce proglasit teroristima isto,ništa nisu drugačiji od wagnera,jedina je razlika ta što vagnerovce nemože porazit ni jedna američka postrojba zato ih i žele proglasit teroristima,eeeee ameri ali ste licemjerna govna svi do jednog,toliko ste mi se zgadili da to nije za vjerovati,vas sve treba izbrisati sa lica zemlje

nessy
1 godina prije

Tko je terorista, a tko borac za slobodu, uglavnom ovisi o tocki gledista.

Karma
1 godina prije

Firme za covid “cjepiva”

Žare
1 godina prije

Pa ako hoće samog Putina da proglase za ratnog zločinca šta je onda tu čudno ako neku njegovu vojnu formaciju stave na terorističku listu.
Isto tako onda Rusija može da proglasi Blackwaters za teroriste

Mario
1 godina prije

Kad ti kurva reče kurvo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI