SAD bi pobijedile Kinu u ratu?

SAD i Kina - tehnoloski rat
54 komentara

Ako bi došlo do sukoba između Washingtona i Pekinga danas, iskusnije američka snage bi prevladale, ali uz značajne gubitke, rekao je jedan američki vojni obavještajni službenik novinarima.

Neimenovani službenik dao je osnovne informacije u ponedjeljak o prijetnjama s kojima se suočava američka vojska. On je umanjio važnost kineskog stealth bombardera H-20, trenutno u razvoju, kao “vjerovatno daleko lošiji” u odnosu na američki B-2 ili nadolazeći B-21 – dok je pohvalio kineski borbeni avion J-20 kao “visoko sposoban”.

“Najveći izazov za kinesku stranu zapravo nije toliko sposobnost samih sistema, već više sposobnost osoblja da efikasno koristi te sisteme brzo i u velikom obimu”, citiran je službenik izjavom Defense One i Breaking Defense.

Iako američka vojska ima “dosta iskustva u vođenju ratova”, Kinezi “trenutno zapravo nemaju nikoga u [Narodnooslobodilačkoj vojsci] PLA-u koji je zaista bio u ratu”.

Ova relativna neiskustva bi se prenijela na pobjedu SAD-a u hipotetskom ratu s Kinom – iako uz gubitke velikih razmjera – ako bi došlo do sukoba danas, rekao je izvor Defense One-a.

Pentagon nastavlja s planovima za modernizaciju američke vojske jer kineski predsjednik Xi Jinping “skoro sigurno” vjeruje da je rat s Washingtonom neizbježan, primijetio je službenik.

“Ne želim se oslanjati na to da Kinezi nisu dobri. Jer nećemo znati da nisu dobri dok ne počnu pucati na nas, i ne želim biti u situaciji gdje saznajem, ‘Oni zapravo jesu tako dobri’. To je problem”, zaključio je službenik.

Diskusije o kineskim sposobnostima u Washingtonu odvijaju se u kontekstu debate o programu bombardera B-21. U februaru je sekretar za zračne snage Frank Kendall pozvao vladu da se obaveže programu, tvrdeći da je Kina već najmanje 20 godina gradila vojsku “namijenjenu zastrašivanju i porazu” SAD-a.

Međutim, ranije ovog mjeseca, načelnik Zračnih snaga general David Allvin rekao je Senatu da bi nove tehnologije u razvoju mogle nadopuniti B-21, pa bi usluga možda ne završila s 100 bombardera kako je prvobitno planirano. Avion, namijenjen da postane operativan do 2030. godine, još uvijek je u razvoju kod Northrop Grummanna.

kinaRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
11 dana prije

Da, da…… i pretpostavljam došli na granicu Rusije sa stražnje strane. To bi Kremlj gledao samo tako, sve dok Amerika ne nadvlada.

Emiliano Zapata
11 dana prije

Sta je danas bitno tko ima ratnog iskustva a tko ne?
Zar misle ratovat puskama i macevima pa da treba iskustvo?
Uhvatite se i jedni i drugi nuklearki , kemije i biologije pa do rata nece ni doci ili cete se istrijebit sto nije lose jer mozda nastupi mir.

Zvone
11 dana prije

Ameri još uvjek misle da su najbolji.

Dux
11 dana prije

….mokri snovi…

kiza
11 dana prije

Jesu li to one snage što su godinu dana opsjedale Faludžu, 10 godina Avganistan, pobjedile u Vijetnamu itd itd!?Imaju iskustvo u razaranju slabijih od sebe.

Rudar
11 dana prije

Naravno da bi, poput pobjede u Vijetnamu, Afganistanu, Iraku.
Pitam se što je tim ljudima u glavama !?

tihobl
11 dana prije

B-21 ima probleme u razvoju pa ih tjesi sto i kineski H-20 ima probleme u razvoju.

U medjuvremenu Ohotnik leti nad Banderstanom neotkriven u ispaljuje rakete. Za razliku od B-21 i H-20 pilot ne rizikuje zivot. Razvijati nevidljivi bombarder je promasaj kad rakete moze ispaliti sa 5000 km. PVO ga ne moze dohvatiti. Bolje je putnicki avion prepraviti u bobmarder i naoruzati ga hipersonicnim raketama dugog dometa. Nisu bez veze rusi odustali od razvoja novog bombardera i obnovili proizvodnju Tu-144M. Moze daleko doletjeti i ispaliti rakete dometa 10.000 km. ne kaze Momcilo dzabe da su rakete zakon.

DZuro DZak_ovic
11 dana prije

American dream, ehh puste zelje kaubojaca

abc
11 dana prije

Samo u z.f filmovima.

Metabaron
11 dana prije

Pobijedili bi – kad bi se taj rat odvijao u Hollywoodu …

anik
11 dana prije

Danas nemaju, ali u korejskom ratu su kinezi ratovali protiv amerikanaca. I to se ne zaboravi tako lako. A znamo, da se azijati brzo uče na greškama. I to je jedino bitno.

tuf
11 dana prije

Zašto uopće prenosite ovakve besmislice, pogotovo kada mediji izmišljaju “neimenovane dužnosnike”? Bilo tko sa reputacijom bi imenom i prezimenom stajao iza takve procjene i ne bi se skrivao. Ovakve izmišljotine je najbolje ignorirati jer su na razini žutila o Babi Vangi i utjecaju Andromede na menstrualne cikluse.

nastran
11 dana prije

ne znam kako oni zamišljaju taj sukob..kao raketiranje i bombardiranje izdaleka..i uglavnom zračne bitke? da se iskrcaju na kinesko kopno uopće nema šanse..i koliku bi vojsku trebali angažirati za kopnenu invaziju

vasemmi
11 dana prije

UnitedShites&co. ne mogu smiriti ni pokret Ansarallah, još manje mogu pobjediti Afganistance, nikako Irance, nikaaako Kineze, nikako. Da, Ameri imaju više oružja od Kine, naročito mornaricu ali Ameri&co. pooojma od poojma nemaju što je to pravo ratovanje, što je to ratovati sa pravim ozbiljnim protivnikom, a to se jaaako dobro može pratiti i u onome, što se nekad nazivalo “Ukrajina”. Strateški povezane, jedine ozbiljna velika armija, Ruska naravno i kineska su daaaleeko najjače armije na planeti, a zapadnjaci (Nato?? uf:) ne mogu baš ništa tu promijeniti. Mogu samo, da sjednu i plaču. Pa neka izvole. lp.

Bruno
11 dana prije

Ameri su idioti. Ko kaže da sa Šojguom ne sjedi deset kineskih generala i ne predviđaju akcije? KO kaže da među ruskim vojnicima na frontu nema kineskih vojnika? To je kao kada oni tvrde da među vojnicima Ukrajine nema ni NATO ni SAD vojnika. Jedini problem što ne napadaju Kinu je raketa tipa kinžal ili avangard koja je u stanju skršiti nosač aviona. Pa takav gubitak Amerikanci uopće ne mogu nadoknaditi. I ono što imaju nosača, pola je van funkcije. E jedino ako nisu izmislili teleporter. Samo tako se mogu približiti kineskom frotu. Opcija koja im ostaje je da zagovnauju između KIne i Indije. Samo prvo moraju maknuti Đaišankara. On je iznadprosječno inteligentan, za razliku od Blinkene i njegovih mafijaša. Neka se ne zajebavaju s KInezima. Dovoljno im je da pogledaju kineske strojeve za izgradnju mostova i željeznica.

11 dana prije

Kinezi imaju svoju “policiju” u većim američkim gradovima a ovi bi da šalju vojsku na Kinu – pa ne bi bili u stanju da savladaju ni “domaće Kineze”…

Max
11 dana prije

Dotični je blefer jer mu je sve u analizi vjerojatno navodno i nema ništa konkretno takvu sam analizu mogao napisati i ja.

Bruno
11 dana prije

Civilizacija stara 200 godina, nastala od 2 broda ubojica i broda kurvi, želi se nositi s civilizacijom starom 7000 godina. Pa Kinezi imaju knjigu povijesti staru 5000 tisuća godina, pisani trag, dok su Britanci živjeli u zemunicama. i imali jezik od sto riječi. Kako bi rekao prijatelj Konfučije : Za vrijeme careva Wena i Wua bijaše dobrih dana” Wne i Wu su živjeli oko 3000 godnia prije Krista. Ameri su kreteni i ubojice. Zvijeri.

zoran
11 dana prije

Nema pijetla koji ce pobjediti pijetla koji se nalazi na svom podrucju, gdje ima podrsku svojih stanovnika. Nije bitno koliko je jak i naoruzan. Primjer Avganistan. Svaki agresor izgubi rat na podrucju, gdje nema podrske stanovnika istog kraja.

Josip
11 dana prije

Americke svinje uporno provociraju rat a nesposobni su vise za bilo sto drugo pas im
Jebo mater koja ih je nakotila..

dupla kamilica
11 dana prije

Neimenovani ili nebitni ili nepostojeći ili

nessy
11 dana prije

Pa naravno, USA bi pobjedile Kinu u svakoj video igri, ako je prizvodjac americki. Sto se tice stvarnosti, u ev. sukobima Kina bi ratovala vrlo blizu svojih granica, za razliku od US koje ocekuju ogromni logisticki problemi u ratu 10.000 km daleko od kuce. Bez obzira na ‘Bisenu Ogrlicu’, sistem vojnih postrojenja koja okruzuju Kinu iz svih mogucih smjerova, ogromna geografska udaljenost znaci i ogromne probleme, u odnosu na osjetljivost logistickih ruta, podloznih napadima. Nekada su nosaci aviona sa pratecom podrskom bili nezanemariv faktor, a danas, uz hipersonicne projektile su samo slatke mete koje se tesko mogu obraniti od visokotehnoloske vojske. Nije Kina ni Sirija, ni Irak, mislim da bi nosaci radije ostali vrlo daleko, jer su u stabu bolno svjesni cinjenica.

Nesko
11 dana prije

Ma sve znaju ti genijalci sa West Pointa. Po njihovim simulacijama, nacisti iz Ukrajine su odavno trebali biti na Krimu. Pazi, prave simulacije za rat sa moćnom ruskom vojskom na osnovu iskustva iz Iraka,Afganistana i slično. Kinezi doduše nemaju ni blizu ratnog iskustva,sličnog ovom što imaju Rusi, jer ovo iskustvo uživo zadnjih 800 dana rata, plus godine iz Sirije zaista nemaju cenu. Ali kakvog pa iskustva ameri pa imaju sa vojskom sličnim njima, a Kina i Rusija to jesu. Uzgred išao sam u posete poslovne Kini i zapanjen sam kojim se brzinama edukuju i stiču znanja u oblasti baznih i tehničkih nauka ,plus IT. Oni grabe stravično velikim koracima. A živeo sam 32 godine u USA. Školski sistem u USA je u kamenom dobu u poređenju sa Kinom u svakom pogledu. Možda se ameri mogu nositi samo u finansijama i sličnim prevarama,pakovanju magle i td. Ratovanje je egzaktna nauka i… Čitaj više »

tatamata
10 dana prije

junacine koje znaju ratovati bombardiranjem i raketama …..mi vise nalici teroristima

nastran
10 dana prije

zaboraviste da su GODZILU pobijedili u 3-4 filma..i na kraju pripitomili…pa onda KING-KONGA???!!!

Max
10 dana prije

Bolje je Amerikancima da rjesavaju svoje ekonomske i druge probleme. Beskucnika milioni, drogerasa na milione., srednja klasa propada. Kada sveta krava dolar nebude imati toliku moc kao danas piram se kako ce biti. To dobro sada zna i svaki Afrikanac. U Americi ima i puno vrijednosti ali nazalost misle da su danas ratovi video igrice.

Captain
10 dana prije

Mislim da Ameri rade račun bez krčmara.

nekoime
10 dana prije

Jedini je preduvijet za američku pobjedu da Rusi ne počnu izvoziti lopate u Kinu, to bi potpuno preokrenulo stanje na ratištu.

Dumand
10 dana prije

Da ako bi samo pobili sve nuklearkama inače a šta mogu? Pošto je ubi**nje modus operandi samo bi ih mogli potamaniti

Steve
10 dana prije

Dovoljno bi bilo da im se milion Kineza preda u startu i rat je rešen…

Steve
10 dana prije

Eh da mogu, pa već bi to napravili…

Drago
10 dana prije

Zar je taj Americki sluzbenik zaboravio da je 50 % njihove vojske narkomani.Koji su to rat oni tj. jadni Ameri dobili?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI