SAD bi protiv Rusije izgubile rat zbog sustava za elektroničko ratovanje

AWCS
24 komentara

Zašto je nakon napada na rusku zračnu bazu Hmeymim u Siriji američki Kongres raspravljao o sposobnostima američke i ruske vojske u elektroničkom ratovanju? Poznato je da je u noći s 5. na 6. siječnja 2018. sustav sigurnosti ruske zrakoplovne baze Hmeymim u Siriji osujetio teroristički napad kojeg su militanti izveli bespilotnim letjelicama. U tom su napadu ruske snage uspjele prizemljiti tri neprijateljska drona na teritorij kojeg kontrolira ruska i sirijska vojska.

Dana 8. siječnja je u američkom Kongresu govorio vodeći američki stručnjak za elektroničko ratovanje, umirovljeni general Don Bacon, koji je stigao iz Sirije. General je pred Kongresom priznao da američka vojska nije spremna za elektronički rat protiv Rusije. Sudeći po detaljima njegovog izlaganja, general Bacon nije govorio bez argumenata, posebno ako uzmemo u obzir optužbe ruskog Ministarstva obrane na račun američkog vojnog i obavještajnog osoblja, koje je, po zapovijedi ili samoinicijativno, što CIA često čini, teroristima vjerojatno pomagalo u napadu.

“Spremni smo za elektronički rat protiv protivnika niže razine, što je dokazano iskustvom u borbama u Iraku i Afganistanu. To je nešto što možemo činiti dobro. Ali za borbe visoke razine definitivno nismo spremni, a pokretanje rata bez kontrole elektromagnetskog spektra jednako je porazu”, rekao je general Bacon.

Prema njegovim riječima, osnovna oprema za elektroničko ratovanje, koju nosi zrakoplov za tu vrstu operacija, “EC-130H Compass Call“, kao i doktrina Pentagona, su zastarjeli.

Međutim, kako ne bi ispalo sve tako crno, umirovljeni general je u manjim detaljima brzo opisao prednosti američkih sustava, ističući moć američkih snaga za elektroničko ratovanje. Istina, kako bi bile nepobjedive, “treba još novca, puno novca”, kojeg je tražio u svom izlaganju.

Kako se ispostavilo iz izlaganja generala Bacona, od početka 21. stoljeća Sjedinjene Države nisu uspjele postići posebna dostignuća u visokoj tehnologiji za elektroničko ratovanje, iako imaju dobro moderniziranu tehnologiju iz 20. stoljeća.

Stvar je u tome što u ovom području vojska nije imala jake lobiste, kao i sektoru izgradnje novih zrakoplova. U tim je uvjetima financiranje stalo, što je dovelo do toga da SAD nemaju adekvatnu inženjersku školu za razvoj suvremenih sustava elektroničkog ratovanja. Zapravo, ona bi se morala graditi od nule.

Od rata sa Saddamom Husseinom su glavni napori Pentagona bili usmjereni na “ušutkavanje” bombi koje su se aktivirale radio sustavim. Većina vojnika je ginula od bombi koje su eksplodirale korištenjem civilnih radio sustava, čime je neprijatelj raspolagao. Često su teroristi koristili mobilne telefone ili daljinske radio upravljače za automobile pune eksploziva. U borbi protiv njih, američka vojska koristi sustave “Air Compass Calls“, namijenjenim za suzbijanje radio komunikacija protivnika.

Ipak, ova oprema danas nije dovoljno učinkovita za elektroničko ratovanje. To se uvijek događa kada se ne drži starog pravila da je bolje precijeniti neprijatelja, nego podcijeniti, pogotovo jer je u posljednjih 16 godina rata američka vojska, unatoč kritikama, pokazala uspjeh u određenim sektorima elektroničko ratovanje i radio ometanje.

Zapravo, general Bacon je priznao da se Washington može samostalno oduprijeti jedinicama ISIL-a, ako bi koristio afganistansko iskustvo iz borbi protiv talibana. Rekao je i da su ga vojni zapovjednici odgovorni za operacije na Bliskom istoku kritizirali, a zanemarili su pozitivne rezultate mnogih afganistanskih operacija.

Ispostavilo se da su u Afganistanu američki vojni stručnjaci uz pomoć posebne opreme blokirali ne samo radio vezu terorista, nego su u njihovo ime čak slali lažna izvješća, uključujući pozive za slanje pojačanja, evakuaciju ranjenika, upozorenja o nedostatku vojnika ili predstojećim zračnim napadima.

Rezultat ovih lažnih izvješća su bile likvidacije brojnih lokalnih zapovjednika, koji su ubijeni vjerujući da komuniciraju s pouzdanim ljudima. Također, značajan broj talibanskih postrojbi je preusmjeren i zarobljen putem radio veze.

“Ovo je bio značajan napredak, obnova elektroničke inicijative”, rekao je Bacon.

Svakako su se slična iskustva koristila i u drugim sukobima u kojima je Washington sudjelovao izravno ili preko posredničkih snaga.

Bilo bi dobro znati koliko je od ovog iskustva korišteno protiv branitelja Donjecke i Luganske Narodne Republike. Na primjer, ako bi se na naizgled sigurnom kanalu na vezi pojavila osoba, to je mogao biti stručnjak Pentagona. U isto vrijeme, Washington kategorično poriče prijenos ove opreme trećim stranama. Dakle, ukrajinske snage u sukobu to nisu činile, što je i potvrđeno po završetku najvećih borbenih operacija u Donbasu.

Drugim riječima, američka vojska ima obećavajuće i vrlo zanimljive sustave za elektroničko ratovanje, ali su oni još uvijek u razvoju.

U svakom slučaju, general Bacon se hvalio kako američka mornarica ima dobru opremu, na primjer zrakoplove “EA-18G Growler“, koji u određenim okolnostima učinkovito mogu blokirati radare rat kratkog dometa, vjerojatno ruske.

Možda je to bio razlog uspješnog napada terorista 31. prosinca 2017. na zračnu bazu Hmeymim, kada su ubijena dva ruska vojnika?

S druge strane, američki zrakoplovi za elektroničko ratovanje AWACS, uključujući “Air Compass Call“, “Navy Prowler“, pa čak i potpuno novi “EC-С130” i “EA-18 Growler” su gotovo nikakva prijetnja ruskim snagama, jer ih sve mogu uništiti protuzračni sustavi, osobito S-400 “Trijumf” dometa 400 kilometara.

Na ovoj udaljenosti, američke snage i sustavi na njihovim zrakoplovima ne mogu paralizirati ruske radare.

“Sjedinjene Države apsolutno trebaju takozvane penetrirajuće smetnje. U tu svrhu trebamo bespilotne “stealth” letjelice, koji neopaženo mogu skliznuti u neprijateljski zračni prostor i izvesti elektronički napad na manjoj udaljenosti”, rekao je general Don Bacon.

Umirovljeni general smatra da Pentagon danas treba “nevidljive” bespilotne letjelice, kojima će glavna zadaća biti elektroničko ratovanje. Po njegovom mišljenju, one su važnije od zrakoplova “F-35 Lightning II” i “B-21 Raide”, koji su vidljivi novim ruskim radarima.

“Druga je stvar ako bi ti zrakoplovi imali tehnologiju za prodiruće upade, jer bi takvi jedinstveni zrakoplovi postali pravi “srebrni metak” u američkom arsenalu”, uvjeravao je stručnjak američke kongresmene.

Je li to moguće? Ako jeste, pitanje je kada? Sudeći po raspravi u Kongresu, američki stručnjaci još nisu u stanju stvoriti takve složene uređaje kao što je zrakoplov, koji s jedne strane ne bi mogao bio otkriven radarom protuzračne obrane, a s druge da ne nosi dovoljno snažnu opremu koja može uzrokovati ozbiljne smetnje vrlo osjetljivoj ruskoj opremi.

Na pitanja kongresmena koliko će to koštati, umirovljeni general Bacon je preferirao izbjeći odgovor. Međutim, na marginama je rekao kako se radi o “lijepom iznosu u milijardama dolara”.

Naravno, taj novac njegova radna skupina “House Electronic Warfare” za razvoj “stealth” dronova opremljenih sustavima za radio i elektroničko ometanje neće dobiti: Naravno, neće ostati ni bez nužnih financija. Najgore u sv emu tome je što bi ruska baza Hmeymim mogla postati “poligon za testiranje” probijanja zračnih granica američke tehnologije. To znači da razina sukoba u “Hladnom ratu 2” počinje naglo rasti, a Sirija je idealno mjesto gdje se SAD i Rusija neće “izravno” sukobiti.

Moskva: Iza napada dronovima na Tartus i Hmeymim stoje SAD (FOTO-VIDEO)

elektroničko ratovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novi Grga (Zuzu)
6 godine prije

SAD bi protiv Rusije izgubile rat Zato sto bi to bio napadacki i osvajacki rat sa vojskom niskog morala predaleko od svojih kuca u hladnoj majcici Rusiji.

Novi Grga (Zuzu)
6 godine prije

Ako bi do nje i stigli.

shumadinac
6 godine prije

“SAD bi protiv Rusije izgubile rat zbog sustava za elektroničko ratovanje”

“Slobodno mi priđi, suviše si velika da bih mogla da te progutam” reče zmija žabi.

dadi
6 godine prije

Mogu se samo igrati hladnog rata od pravog nema nista.

Chico
6 godine prije

U ratu između Sad i Rusije,ne bi bilo pobjednika,jer ne bi ratovali konvencionalnim naoružanjem samo nego i nuklearnim…

lima
6 godine prije

kakve su to bedastoće

Ogi
6 godine prije

SAD bi protiv Rusije izgubio rat jer to nije Afganistan, Irak, Srbija, Libija i t.d. To je dostojan protivnik koji može adekvatno odgovoriti na svaki napad, oboriti i satelite ako treba a ne avione. Većina ruskog oružja je modernizovana a mnogo je i novog koje u mnogim segmentima premašuje američko oružje. SAD jednostavno ne smije napasti Rusiju.

Sir Oliver
6 godine prije

Rusi imAmeri mogu samo ratovat u trećoj zemlji a nikako na svom tlu ,tada bi radile atomke a tu nema pobjednika.

Georgij Žukov
6 godine prije

Americka i Ruska oligarhija nece ratovati ,bez brige , ratovat ce budaletine i sirotinja, gazde ce u najgorem slucaju pokloniti vola za rat a budaletine i sirotinja vlastite sinove .

Drale
6 godine prije

“treba još novca, puno novca”

Hahaha bravo gospodine Babiću, i vi ste prozreli foru. Obratite redovno pažnju kad kukaju kako bi izgubili rat protiv Rusa, očekujte odmah u slijedećoj rečenici da će tražiti više novca za Pentagon. Ako vidite jednom da kukaju a da u jednoj od slijedećih rečenica ne traže novac, dajem vam šta god zatražite 🙂

Alex
6 godine prije

Ma neće tu biti ni hladnog ni toplog rata. Vidjelo se to već kod uvođenja sankcija za NS 2. Razvodnjen, lagana bevanda. Ne kažem da ameri neće učiniti sve da pogoršaju situaciju, ali ne vjerujem da će ići u direktnu konfrontaciju sa Europom. Velike se pare gube na obe strane, i mislim da su ključni igrači evrope (iako kastrirane) jako umorne od američkih pizdarija. Rusi samo moraju sačuvat živce jos jedno izvjesno vrijeme.

Alex
6 godine prije

Ma neće tu biti ni hladnog ni toplog rata. Vidjelo se to već kod uvođenja sankcija za NS 2. Razvodnjen, lagana bevanda. Ne kažem da ameri neće učiniti sve da pogoršaju situaciju, ali ne vjerujem da će ići u direktnu konfrontaciju sa Europom. Velike se pare gube na obe strane, i mislim da su ključni igrači evrope (iako kastrirane) jako umorne od američkih pi*dar*ja. Rusi samo moraju sačuvat živce jos jedno izvjesno vrijeme.

Sinisa
6 godine prije

Kao da su i Rusi lupili saku buva pod rep,koliko su se uzvrtili a Rusi im samo malo zanjihali kavez…
Ovo vise nije paranoja ili napad sizofrenije,to postaje stil zivota americke elite odvojen od stvarnosti.

Zaza
6 godine prije

Ovim napaljenim starcima koji u pomanjkanju sexa kuci imaju neke druge igrice u kojima sexaju triljarde eura poreznih obveznika. Izmisljaju ratove I neprijatelje.
Dok u svemiru se grle amer, rus I japanac.
Na svemirskoj stanici.
Dok budale dolje rintaju za 2999 kn na mjesec. Tri smjene a poslije kopaju po kontejnerima

Bobi
6 godine prije

Off topic! Ovaj tren slušam otvoreni radio gdje je neki predstavnik udruge Dugina obitelj govori o slikovnici za promicanje tolerancije kod istospolnih brakova. Znači točno ono što je pisalo na ovom portalu jesenas o slioovnici iz Švedske, ako se dobro sjećam. Danas se predstavlja slikovnica. Bogu hvala na udruzi Vigilare koja se pobunila i da je više od 50% ljudi protiv, a sramota što 16% ljudi uopće nije briga o tome u ispitivanju.

vjaceslav
6 godine prije

ok, ameri ne bi osvojili rusiju, ali zašto ste sigurni da rusi bi ameriku?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI