Le Monde: Zemlje su se sukobile u “GPS ratu” – Rusija je na prvim pozicijama

Glonass
7 komentara

I zapadne zemlje i Rusija rade na elektroničkom ratovanju, ali prema mišljenju stručnjaka, Rusija u tome prednjači. Kako piše Le Monde, ruska vojska uspješno GPS operacije kako bi zaštitila svoje baze, vođe i strateške objekte, te spriječila protivnike u prikupljanju obavještajnih podataka o Ruskoj Federaciji.

Plovidba uz obalu Sirije može biti poput s crnim povezom preko očiju, jer je to područje sukoba “GPS ratovanja” u kojem sukobljene strane pokušavaju omesti geolokacijske sustave neprijatelja, piše Le Monde. Čak i bez visoke tehnologije, to je prilično lako za napraviti.

Na primjer, možete presresti signal i poslati netočne podatke brodu kada zatraži mjesto gdje treba pristati ili se usidriti. Osim toga, telekomunikacijski sustavi i radari obično rade u milisekundama, a ako se signal odgodi, to može utjecati na njihov rad, omesti preciznost projektila ili spriječiti prepoznavanje prijateljskih snaga na bojnom polju.
I premda principi ovog rata nisu novi, on se sada odvija u većim razmjerima. Tako se mogu omesti navigacijski sustavi svih zemalja, od GPS-a do Glonassa. SAD zapošljava stručnjake za elektroničko ratovanje, ali isti ti stručnjaci tvrde kako je Rusija u tome bila vrlo uspješna i u nekim područjima u kojima se inače koristi GPS su stvorili smetnje da su neki NATO saveznici ponekad morali koristiti Glonass.

Le Monde piše kako je superioran nad Rusijom u pitanjima zapovijedanja i kontrole, ali se Rusija oslanjala na asimetrična sredstva elektronskog ratovanja, rekao je jedan od stručnjaka kojeg citira francuski list.
Drugi je stručnjak ponovio isto: “U ovom trenutku su Kina i Rusija jedine sile na području kibernetičkog i elektroničkog ratovanja koje imaju puni arsenal alata kojima mogu utjecati na elektromagnetsko polje na svim razinama, uključujući i svemirski”.

Nedavno su američki stručnjaci tvrdili kako imaju dokaze o sposobnostima Rusije u ometanju GPS signala, mnogo većima nego što se mislilo. Po njihovom mišljenju, sustavi koji su uključeni u taj proces nalaze se u Moskvi, St. Peterburgu, Sočiju, Gelendžiku i Kalinjingradu. Osim toga, sumnjaju da su ti sustavi raspoređeni i u drugim gradovima Rusije, ali i ruskoj bazi u sirijskom Hmeymimu.

Međutim, nisu utvrdili da su takvi alati usmjereni na neke konkretne ciljeve, ali, prema njima, navodno neselektivno utječu na brodove i zrakoplove u zoni pristupa, čak i na ruske.

Između ostalog, za Moskvu je to način skrivanja puteva kojima se kreću najviši državni dužnosnici. Dalje, ti sustavi štite strateške objekte. Na primjer, iz kupole Gelendžika se kontrola proteže do najveće ruske luke u Novorosijsku.
Dakle, rade i na osiguravanju ruskih baza u inozemstvu i prikupljanju informacija o snagama neprijatelja, a Sirija je u tom smislu poligon za rusko elektronsko ratovanje, primjećuje autor.

Amerikanci su čak nazvali Siriju “najagresivnijim elektronskim bojištem na svijetu”.

U ovom slučaju, vojske zapadnih zemalja u načelu mogu bez GPS-a, piše autor. Međutim, svi ulažu resurse i snage u razvoj naprednijih geolokacijskih sustava i razvijaju alternativne. Na primjer, Francuska radi na prelasku s GPS-a i Galilea na svoj sustav, što će je učiniti manje ranjivijom u suvremenom svijetu, zaključuje Le Monde.

Le Monde

VIDEO – RUSSIAN ELECTRONIC WARFARE SYSTEMS

elektroničko ratovanjegps
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

tzv. “mišljenje” autora iz Le Mondea je besramna kopija propagandnog uratka jednog američkog think-tanka, nipošto neovisna analiza, zato treba izrečeno uzeti s velikom rezervom

Max
4 godine prije

Evo i mene dame i gospodo . nisam trol samo skromni i dobrnamjerni čitatelj. Već dugo se piše da je Rusija u mnogočemu ispred ostalih. Čini se da imaju pravo a zbivanja u Siriji to i pokazuju.

Kajgot
4 godine prije

Ja i moja papirnata karta protiv 21. stolječa. Smrt svemu kaj je kompliciranije od čekiča!

ShaCkaL
4 godine prije

Da imam 10 godina pomislio bi da je Rusija stvarno vrh nema dalje, ali ovaj portal je smiješan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI