fbpx

Novi ocean će preplavit istočne dijelove kontinenta

Dolina Rift

Crveno more i Adenski zaljev nastali su kao rezultat dubokog geološkog procesa koji je navodno trajao zadnjih 30 milijuna godina, zbog čega se Arabija udaljila od Afrike. No, dok se najtopliji kontinent na svijetu polagano razdvaja, ove bi se vode uskoro mogle spojiti u novi ocean, koji još uvijek nema naziv.

Nešto se događa ispod afričkog kontinenta. Već je neko vrijeme poznato da se tri tektonske ploče, nubijska, somalijska i arapska, koje leže ispod regije Afar kontinenta, vrlo sporo odvajaju jedna od druge. No NBC vijesti izvještavaju da su sada istraživači u mogućnosti koristiti satelitske snimke i mjerenja kako bi preciznije proučili postupak i predvidjeti kako će novi ocean uskoro poplaviti ovaj dio kontinenta.

Do sada, istraživanja sugeriraju da će se za 5 do 10 milijuna godina novi ocean pojaviti uzduž istočne afričke doline Rift, budući da će Adensko i Crveno more poplaviti regiju Afar, čime će se razdvojiti taj dio istočne Afrike, zbog čega bi mogao nastati ”mali, odvojeni kontinent”, objašnjava Ken Macdonald, profesor na sveučilištu Kalifornije.

“Pomoću GPS mjerenja možete mjeriti brzine kretanja do nekoliko milimetara godišnje”, dodao je znanstvenik. “Kako dobivamo sve više i više mjerenja putem GPS-a, možemo steći puno bolji osjećaj o tome što se događa”.

Proces je rezultat sporog pomicanja somalijske ploče, koja se nalazi ispod istočne Afrike, daleko od susjedne nubijske ploče. Arapska ploča već se udaljavala od kontinenta, što je proces koji je zapravo stvorio Crveno more i Adenski zaljev koji se nalazi između zemalja. Sada se pretpostavlja da bi proboj uzduž istočne afričke doline Rift, koji prolazi kroz Etiopiju i Keniju, mogao preoblikovati kartu svijeta već za nekoliko milijuna godina.

Na temelju pukotine koja je duga 56 km, koja se pojavila u Etiopiji 2005. godine i na temelju povremenih vulkanskih aktivnosti u regiji, čini se da su ta duboka kretanja prilično vidljiva, čak i kod nas.

Za neke ovo može zvučati kao tužna vijest, ali znanstvenici su zaista uzbuđeni.

“Ovo je jedino mjesto na Zemlji, gdje možete proučavati kako kontinentalni prijelaz postaje zapravo oceanska pukotina”, rekao je doktorski student britanskog sveučilišta u Leedsu, Christopher Moore.

Istočnoafrička regija pretvara se u jedinstveno, živo laboratorijsko mjesto na kojem će istraživači moći proučavati tektonske procese za milijune godina koje dolaze.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
15 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Vojvodina i Slavonija i dobar deo teritorija okolnih zemalja opet budu morska destinacija! Kad bi bar znao di će biti obala u pm

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Kod mene. Ja vec pripremam teren za brodogradiliste.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

dobar plan. uskoro. kroz samo 5 mil. godina.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije
Reply to  Brainstorm

@guest_450870
Otprilke toliko mi treba za urbanisticku, gradjevinsku, ekolosku i ostale dozvole.

BanOvan
Gost
BanOvan
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

tiho, praviš Kokin brod_

NSU
Gost
NSU
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Ima puno Uljanikovac bez posla, radne snage ti neće faliti!

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Mlata

Kako si planirao? Da živiš 10 milijuna godina ili ćeš se reinkarnirati? ☺ Javi na portal da i mi nešto poduzmemo…

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Pa lule ne planiram toliko živeti ali će me moj pra pra pra, čukun uikun čukun unuk Milovan slaviti i držati sliku na zidu! Govoriće;- “gle kako je moj pra pra pra deda Mlata bio pametan čovek, dalkovid, bre!” Ništa lule danas ne kapiraš, sve ti moram crtati, bre

Hamer
Gost
Hamer
8 mjeseci prije

Vjerojatno to nećemo doživjeti

Brainstorm
Gost
Brainstorm
8 mjeseci prije
Reply to  Hamer

kako necemo? kaze uskoro a to je kroz 5 mil. god.

Mali Pas
Gost
Mali Pas
8 mjeseci prije

Treba tamo izbetonirat dobro, prvi red do mora!!!

BanOvan
Gost
BanOvan
8 mjeseci prije
Reply to  Mali Pas

Mali Pas, čuj za 5 – 10 miliona godina, ako tako nastave rastezat, propast će mi tuistička sezona. Već sam suncobrane pripremio samo čekam navalu mora Panonskoga

marko
Gost
marko
8 mjeseci prije

za miljun godin ce bit ca ga voja-mi vseskojedno

MelisMarsa
Gost
MelisMarsa
8 mjeseci prije

E to će istraživati neka nova civilizacija.Mi smo krenuli u 3 pm,pitanje je dali ćemo postojati za otprilike 500 godina.?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije
Reply to  MelisMarsa

Ako stavimo maske
i to će biti spriječeno !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik