Novi ocean će preplavit istočne dijelove kontinenta

Dolina Rift
15 komentara

Crveno more i Adenski zaljev nastali su kao rezultat dubokog geološkog procesa koji je navodno trajao zadnjih 30 milijuna godina, zbog čega se Arabija udaljila od Afrike. No, dok se najtopliji kontinent na svijetu polagano razdvaja, ove bi se vode uskoro mogle spojiti u novi ocean, koji još uvijek nema naziv.

Nešto se događa ispod afričkog kontinenta. Već je neko vrijeme poznato da se tri tektonske ploče, nubijska, somalijska i arapska, koje leže ispod regije Afar kontinenta, vrlo sporo odvajaju jedna od druge. No NBC vijesti izvještavaju da su sada istraživači u mogućnosti koristiti satelitske snimke i mjerenja kako bi preciznije proučili postupak i predvidjeti kako će novi ocean uskoro poplaviti ovaj dio kontinenta.

Do sada, istraživanja sugeriraju da će se za 5 do 10 milijuna godina novi ocean pojaviti uzduž istočne afričke doline Rift, budući da će Adensko i Crveno more poplaviti regiju Afar, čime će se razdvojiti taj dio istočne Afrike, zbog čega bi mogao nastati ”mali, odvojeni kontinent”, objašnjava Ken Macdonald, profesor na sveučilištu Kalifornije.

“Pomoću GPS mjerenja možete mjeriti brzine kretanja do nekoliko milimetara godišnje”, dodao je znanstvenik. “Kako dobivamo sve više i više mjerenja putem GPS-a, možemo steći puno bolji osjećaj o tome što se događa”.

Proces je rezultat sporog pomicanja somalijske ploče, koja se nalazi ispod istočne Afrike, daleko od susjedne nubijske ploče. Arapska ploča već se udaljavala od kontinenta, što je proces koji je zapravo stvorio Crveno more i Adenski zaljev koji se nalazi između zemalja. Sada se pretpostavlja da bi proboj uzduž istočne afričke doline Rift, koji prolazi kroz Etiopiju i Keniju, mogao preoblikovati kartu svijeta već za nekoliko milijuna godina.

Na temelju pukotine koja je duga 56 km, koja se pojavila u Etiopiji 2005. godine i na temelju povremenih vulkanskih aktivnosti u regiji, čini se da su ta duboka kretanja prilično vidljiva, čak i kod nas.

Za neke ovo može zvučati kao tužna vijest, ali znanstvenici su zaista uzbuđeni.

“Ovo je jedino mjesto na Zemlji, gdje možete proučavati kako kontinentalni prijelaz postaje zapravo oceanska pukotina”, rekao je doktorski student britanskog sveučilišta u Leedsu, Christopher Moore.

Istočnoafrička regija pretvara se u jedinstveno, živo laboratorijsko mjesto na kojem će istraživači moći proučavati tektonske procese za milijune godina koje dolaze.

gpsRazdvajanje kontinenata
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
3 godine prije

Vojvodina i Slavonija i dobar deo teritorija okolnih zemalja opet budu morska destinacija! Kad bi bar znao di će biti obala u pm

Hamer
3 godine prije

Vjerojatno to nećemo doživjeti

Mali Pas
3 godine prije

Treba tamo izbetonirat dobro, prvi red do mora!!!

marko
3 godine prije

za miljun godin ce bit ca ga voja-mi vseskojedno

MelisMarsa
3 godine prije

E to će istraživati neka nova civilizacija.Mi smo krenuli u 3 pm,pitanje je dali ćemo postojati za otprilike 500 godina.?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI