fbpx

Velika Britanija bi trebala odustati od planova za navigacioni sustav rivala Galileu

Aurora borealis svemir kosmos

Velika Britanija ubrzava planove za razvoj vlastitog globalnog satelitskog navigacijskog sustava nakon što je zbog Brexita isključena iz sigurnih aspekata Galilea.

Satelitski stručnjak je predložio u petak planove britanskoj vladi za izradu vlastitog cjelovitog navigacionog sustava u zemlji, istodobno sugerirajući kako se obrambeni program MOD-a (Ministarstva obrane), pod nazivom Skynet 6, koristi za izbacivanje sustava koji može parirati Galileu, izvijestio je Daily Express.

Stuart Eves, inženjer satelitskih sustava čiji CV uključuje 16-godišnju karijeru u Ministarstvu obrane, rekao je tabloidu da bi umjesto izrade vrlo skupog rivala Galileu, Velika Britanija trebala razviti sustav zasnovan na geo-sinkroniziranim satelitima sličnim indijskom satelitskom sustavu za navigaciju (IRNSS) ili japanskom kvazi-zenitskom satelitskom sustavu (QZSS).

To bi omogućilo regionalni navigacijski sustav daleko pristupačniji od velike globalne mreže.

“MOD već planira lansirati novu generaciju geo-sinkroniziranih komunikacijskih satelita pod nazivom Skynet 6, koji bi također mogao ugostiti navigacijski sustav uz malo dodatnih troškova. Mislim da ne bi bilo pretjerano reći da će ovo rješenje spasiti milijarde Britanskih funti”, tvrdio je Eves.

Stručnjak je studiju izvodljivosti za britanski navigacioni sustav označio kao “gubitak novca” dodajući:

“Čitav projekt je gubljenje novca. Satelitska konstelacija bila bi skupa, velike rakete potrebne da ih lansiraju još  i više, a orbite i rakete potrebni za sustav kojeg predlažu nisu kompatibilni s lansiranjem iz Škotske, tako da bi morali otići u inozemstvo zbog ovog elementa sustava. ”

Lebdio bi red iznad Galilea

Galileo je globalni navigacijski satelitski sustav (GNSS) koji je aktiviran 2016. godine, a kreirala ga je Europska unija putem Europske agencije za GNSS (GSA).

30-satelitski Galileo sustav (24 operativna i 6 aktivnih rezervnih satelita) očekuje se da će biti kompletiran do 2020. godine.

Projekt vrijedan 10 milijardi eura nazvan po talijanskom astronomu Galileu Galilei usmjeren je na osiguravanje neovisnog visoko preciznog sustava za pozicioniranje europskih zemalja.

Iako su u projekt Galileo uložili više od milijardu funti, s tim da su britanski znanstvenici uključeni u ključne aspekte njegova razvoja, uloga Velike Britanije u ovom projektu se zamrznula iz sigurnih aspekata sustava zbog Brexita.

Galileova javna regulirana služba (PRS) – siguran i šifriran signal koji se koristi za potrebe obrane i vlade – trebao bi biti ograničen na članice EU-a.

U ožujku 2018. Europska komisija potvrdila je da će Velika Britanija vjerojatno biti zamrznuta u nekim aspektima projekta, posebno koji se odnose na Galileov PRS.

Tada je premijerka Theresa May okrivila kraj pregovora 2018. za odluku Europske komisije da “zabrani Britaniji da u potpunosti bude uključena u razvoj svih aspekata Galilea”, navodeći:

“Ne mogu dopustiti da naše oružane službe ovise o sustavu u koji ne možemo biti sigurni. A kao globalni igrač s inženjerima svjetske klase i nepokolebljivim saveznicima širom svijeta ne nedostaju nam mogućnosti. ”

Događaji su prisilili Britaniju da pojača planove za razvoj svog globalnog satelitskog navigacijskog sustava.

Britanska svemirska agencija nedavno je najavila da traži organizacije zainteresirane za istraživanje i razvoj koncepata za prijamnike satelitskog sustava, za budući britanski globalni navigacijski satelitski sustav.

Najboljim idejama mogle bi dodijeliti ugovore, u kasnijoj fazi natječaja, u okviru Inicijative za istraživanje malih poduzeća (SBRI).

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

E da, nezgodno… Bez GPS-a ove ili one vrste, većina modernog oružja postaje neupotrebljivo, to je ono što ih tlači. Ne bi mogli više napadati ni trećerazredne državice bez toga. Nešto preciznih udara se može odraditi sa laserskim navođenjem, što je puno skuplje i komplikovanije, a ostalo sve mora odokativno i izbliza, odnosno nema šanse. Uložiće oni novac u to, bez brige.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Odmalena citam o planovima vezanim za svemir od putovanja do turizma ali danas nikad vise polozeno cablova u oceane, nikad vise antena i tornjeva, cak rade neke balone i dronove no zasto ako su sateliti toliko pouzdani? Npr. nijedan program do sada nisam izgubio u zadnih par desetljeca zbog pada ili ostecenja satelita! Ajde neka neko da logican odgovor a da nije vrijedanje tipa: ravnozemljas, tepsija i sl.

tuf
Gost
tuf
11 mjeseci prije

Nemaju propusnost usporedivu s optičkim vlaknima, teško ih je i skupo održavati te nadograđivati. U nekim scenarijima su neophodni, za sve ostalo tu je optika i gusta mreža mobilnih BSR-ova velike propusnosti ali malenoga pojedinačnog dometa.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x