Rusija i Kina rade na sinhronizaciji svojih satelitskih navigacionih sistema

GLONASS - Beidou - Kina - Rusija
0
0

Rusija i Kina su postigle značajan napredak u sinhronizaciji svojih navigacionih sistema, GLONASS-a i BeiDou-a, kazao je direktor ruske svemirske agencije Roscosmos Igor Komarov.

„Postigli smo vidan napredak na polju saradnje, harmonizacije i sinhronizacije GLONASS-a i BeiDou-a. Svi ugovori su potpisani, a rad se nastavlja. Postoje prilike, postoji veliki interes na strani naših partnera u različitim poljima: motorima, zajedničkom razvoju lansirnih vozila, svemirskom programu, vršenju eksperimenata u nižim dijelovima Zemljine orbite“, kazao je Komarov.

U maju 2015. godine, Kina i Rusija su potpisale sporazum o kompatibilnosti između ova dva navigaciona sistema, čime je započela nova faza saradnje na polju navigacije između ove dvije zemlje.

Projekat GLONASS, koji je započeo 1993., sastavljen je od 27 satelita, od kojih je njih 24 u funkciji. Sistem omogućava pozicioniranje u realnom vremenu i brzo odašiljanje podataka sa kopna, mora i vazduhoplovnih letjelica širom svijeta. On je veoma precizan (stopa preciznosti je 30 cm), što je bolje u odnosu na američki GPS (preciznost nekoliko metara) i evropski Galileo (preciznost oko 1 m).

BeiDou trenutno pruža navigacione usluge u Kini i susjednim regionima. Nakon završetka radova na implementaciji tog projekta, on će postati ekvivalent američkom GPS-u, ruskom GLONASS-u i evropskom Galileu.

beidouglonassgpsSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI