Europski otoci protive se sankcijama koje je EU nametnula Rusiji

Farska Ostrva
7 komentara

Danski samoupravni Farski otoci obnovili su sporazum o ribolovu s Moskvom

Farski otoci, autonomni teritorij koji pripada Danskoj, obnovili su sporazum o ribolovnim kvotama s Rusijom, objavio je u subotu farski ministar ribarstva Arni Skaale. Farski parlament je velikom većinom odobrio jednogodišnje produženje sporazuma, rekao je ministar. Dogovor Farskim otocima daje kvotu za ribolov u ruskom Barentsovom moru, dok zauzvrat ruski brodovi dobivaju prava ribariti u vodama uz obalu Farskih otoka. Ruskim brodovima također je dopušteno iskrcati svoj ulov iz farskih luka. “Ispravna je stvar za Farske otoke da obnove postojeći sporazum s Rusijom u kojem razmjenjujemo kvote”, rekao je Skaale za danski dnevnik Jyllands Posten.

Farski otoci, iako su autonomna regija Danske, nisu dio EU-a. Bilateralni sporazum o ribolovu između Rusije i Farskih otoka na snazi je od 1977. godine, a od svog početka svake se godine obnavljao. Međutim, nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, bilo je poziva s mnogih strana, uključujući danske i EU dužnosnike te unutar same farske vlade, da se poništi dogovor.

Skaale je međutim primijetio da je vlada te otočne države odlučila zaštititi svoje gospodarstvo. Ribolov je glavna gospodarska aktivnost za arhipelag, koji naseljava oko 53.000 ljudi, i čini 95% njegovog izvoza. Prema Skaaleu, ugovor s Rusijom pokriva 5% farskog BDP-a i “daleko je najveći sporazum koji imamo s nekom drugom zemljom u pogledu suradnje u ribarstvu”.

Rusija je postala ključno tržište za izvoz Farskih otoka još 2013. godine, kada je EU sankcionirao otoke zbog jednostranog povećanja ribolovnih kvota. Godine 2014. izvoz ribe u Rusiju dodatno je porastao kada je Moskva blokirala uvoz hrane iz EU, Norveške i drugih zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije. Rusija je navodno bila najveći pojedinačni kupac izvoza Farskih otoka prošle godine, kupujući skoro četvrtinu sve ribe isporučene s Farskih otoka.

U obranu svoje odluke, farske vlasti istaknule su da je hrana izuzeta iz sankcija EU protiv Rusije. Farski otoki doista su uveli sankcije Rusiji prošlog svibnja kada su brodovima registriranim pod ruskom zastavom zabranili pristup njezinim lukama. Međutim, ruski ribarski brodovi bili su isključeni iz zabrane.

Farska OstrvarusijaSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Gle, gle, jos jedna oaza slobode pored BiH koja smije reci da nece uvoditi bumerang sankcije.

Max
1 godina prije

Opravdano.

Realno
1 godina prije

Jel se i ovi protive sa pelenama na faci?!

nessy
1 godina prije

Bas su nepristojni. Politicki korektno bi bilo, da uniste svoju privredu, gradjane dovedu na prosjacki stap, zbog podrske Ukrajini, koja je za njih ucinila…sto? Nista, kao ni za nikoga drugoga, nikada. Jedino sto je svijet dobio od Ukrajine je beskrajno lajavi klavirista, i bezbroj bezobraznih zahtjeva za jos, jos, jos, oruzja i novaca. Fuck off, da budem njezan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI