Turska će usredotočiti napore na produženje sporazuma o žitaricama

Erdogan na bini
1 komentar

Turska će svoje napore usmjeriti na produženje ukrajinskog sporazuma o žitaricama, koji ističe 19. novembra, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan na sastanku s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u petak.

“Tokom razgovora je konstatovano da je nakon diplomatskih napora na najvišem nivou sa Rusijom i Ukrajinom, nastavljeno funkcionisanje žitnog koridora i odlučeno je da se napori usredsrede na produženje žitnog sporazuma u bliskoj budućnosti”, navodi se u saopštenju. .

Turski lider je također naglasio da Ankara poziva na nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se zaustavio tekući sukob između zemalja. “Naš predsjednik je tokom sastanka istakao da smatra da je potrebno vratiti se za pregovarački sto kako bi se što prije zaustavila konfrontacija između Rusije i Ukrajine i stvorila mogućnost za pravedno rješenje sukoba”, navodi se u saopštenju.

Stoltenberg je u četvrtak doputovao u posjetu Turskoj. Istog dana razgovarao je s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, a u petak se sastao s ministrom odbrane Hulusi Akarom.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je 29. oktobra da je nakon terorističkog napada režima u Kijevu “uz učešće stručnjaka iz Ujedinjenog Kraljevstva” na brodove Crnomorske flote Rusije i civilna plovila angažovana da osigura sigurnost žitnog koridora, “ruska strana obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka.” Ministarstvo je 2. novembra saopštilo da je ruska strana dobila pismene garancije Kijeva o nekorišćenju žitnog koridora u vojne svrhe i da nastavlja svoje učešće u dogovoru o žitu, koji ističe 19. novembra. Međutim, Moskva je rekla da rezerviše pravo da se povuče iz sporazuma ako Kijev prekrši svoje obaveze.

erdoganrusijaSporazumturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Sultan koristi priliku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI