Rusija nudi mirovni sporazum u ”korejskom stilu”

Aleksej Danilov - Ukrajina i Rusija sporazum
43 komentara

Rusija želi nametnuti primirje koje bi podijelilo ukrajinske zemlje, na sličan način na koji je danas podijeljeno Korejsko poluostrvo, rekao je Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, a prenijeli su mediji te zemlje. Njegova izjava uslijedila je nakon što je Moskva ponovila da su mirovni pregovori mogući ako Kijev prizna nove ruske teritorije.

“Trenutno nam nude korejsku opciju. Na jednoj strani ćemo imati određene Ukrajince, a na drugoj strani ćemo imati drugačije Ukrajince”, rekao je Danilov u televizijskom intervjuu u nedjelju, prenosi ukrajinski informativni kanal TSN.

Korejski rat 1950–53. završio je primirjem koje je formaliziralo 38. paralelu kao de facto granicu između Sjeverne Koreje i Južne Koreje.

Pouzdano znam da je jedna od opcija koju bi nam mogli ponuditi ’38. paralela’“, rekao je Danilov. On je ustvrdio da je Dmitrij Kozak, zamjenik šefa ruske predsjedničke administracije, razgovarao sa političarima EU i “prenio poruku da su spremni na mnoge ustupke kako bi priznali status quo i natjerali nas na neku vrstu primirja”.

Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, navodeći potrebu da zaštiti narod Donbasa.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je u septembru predstavio ”formulu mira”, insistirajući da je rješenje sukoba moguće samo ako Moskva preda sve svoje novoinkorporirane regije. Donjecka i Luganska Narodna Republika, zajedno s još dvije bivše ukrajinske teritorije – Hersonskom i Zaporoškom oblasti – postale su dio Rusije nakon održavanja referenduma prošlog septembra. Krim je učinio isto 2014. godine nakon državnog udara u Kijevu te godine.

Rusija je uslove Zelenskog nazvala neprihvatljivim. Predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak u telefonskom razgovoru sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom da bi se pregovori s Kijevom mogli dogoditi samo ako Ukrajina prizna “novu teritorijalnu realnost”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je krajem decembra da su ukrajinski političari “nesposobni za pregovore” jer su “većina očiti rusofobi”.

Južna KorejarusijaSjeverna KorejaSporazumukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Nece postojati dvije ukrajine,granica je izmedju Rusije i ukrajine, kako to stoji u Ruskom ustavu.

Hobart
1 godina prije

Ajme poniženja !!!
Kad se samo sjetim Vladimirovića 24.2 s prijetnjom “ako se netko usudi petljati nos u naš rat (naše poslove) dobit će tako žestok odgovor kakvog svijet još nije vidio”!!!!
EUTANAZIRAJ SE ,sramoto !!!
Trebao si 2013/14 spriječiti jebeni “majdan” umjesto što si se naslikavao po Sibiru polugol na konju i pecanju i glumio “macho mena”!!!!

Ukratko
1 godina prije

Nikad nemoj činiti, željeti drugome ono što ne želiš da dogodi tebi

nekoime
1 godina prije

Postoji i druga opcija, rusko-poljska granica.

LZN
1 godina prije

Naučili od SADista…………podjeli pa vladaj. Ameri to rade od kad postoje…..

tihobl
1 godina prije

Koja bruka – zapad nudi pola bivse Ukrajine do Dnjepra kako bi spasili bar nesto kao sto su uradili prilikom agresije na Koreju. Vide da su se zaglibili, vide da ce morati slati vojnike da ginu od ruske artiljerije sto ce dovesti do raspada NATO.
Zaletjeli su se za pravelikim zalogajem, a fino sam govorio da je Ukrajina crna rupa. Usisa stotine milijardi, a rezultata nema. Sad nude rusima mirovne ponude da se iscupaju iz blata u koje su se uvalili.

Grdi
1 godina prije

Panika vlada na zapadu pa zato se daju ovakve izjave … da zapad pokusa barem izvuci pirovu pobijedu pred svojim gradanima ……. ali bez brige rusija ce sve naciste nagaziti i EU i NATO ce se zbog tog poraza sami raspasti …..

eukolonija
1 godina prije

Ukrajina sada želi da vrati stanje prije terorističkog puča 2014. godine, ili što bi rekle Plenkovićevi “revolucije”, da bi pregovarala o kapitulaciji. Ali ta vremena za njih su prošla

Ne mogu šutjeti
1 godina prije

Ukrajinska i zapadna propaganda sve izvrnu.Peskov je demantirao takve navode. “To nije tačno. O tome niko ne govori. To je samo još jedna patka”, rekao je on novinarima, odgovarajući na pitanje koliko su istinite izjave ukrajinskih zvaničnika.

1 godina prije

Mda – Zelenko prizna gubitak pola države i šta onda? Onda njegova polovina upada u strašniji unutrašnji sukob nego sada.

Ali čak i da Zelenko nekim čudom pristane… ko njega šta pita? Vašington određuje šta će da radi a oni su još u fazi zagrevanja. Tako je ovo isti fazon kao sa božićnim primirjem – nude ono što im ne odgovara jer unapred znaju da od toga nema ništa. Samo što u ovom slučaju ne mogu da optuže Putina za neispunjenje obećanja.

MNK
1 godina prije

Rusija ce se raspasti do granice moskovske knezevine.

Max
1 godina prije

I što sad? Zapadna i Istočna Ukrajina ili Sjeverna i Južna?

Simo
1 godina prije

Pregovore nudi onaj tko gubi. Ovo je najprihvatljiviji prijedlog za Rusiju. Poslije će se popuštati. Pitanje je kako će sve to završiti. Ukrajina se intenzivno naoružava i obučava,. Dolaze ogromne količine zapadnog naoružanja. U zimskom periodu vrši se intenzivna obuka vojnika u na nekoliko destinacija u Evropi. Kad se spoji tehnika i obučeno ljudstvo moglo bi biti vrlo neugodno za Rusiju.

gargamel
1 godina prije

Valjda je svima jasno da poslije izjave Merkelove, nema govora o pregovorima. Jasna poruka, Putine nastavi, zapadu nije vjerovati.

Klica
1 godina prije

Jbg, iako nisam na nicijoj strani, ali ako zapad otima komsijama Kosovo, ne vidim sto bi bili licemjeri i osporavali nove republike koje su se opredijelile na pripajanje Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI