Moskva pojašnjava uslove za produženje posla sa žitom

Brod iz ukrajine prevozi zito
1 komentar

Rusija podržava produženje sporazuma o transportu žitarica, dogovorenog sa Ukrajinom, ali samo uz striktno poštovanje sporazuma koji podržavaju UN, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov za RT na samitu G20 u srijedu.

On je objasnio da će Rusija pristati na obnovu, od 19. novembra, pod uslovom da se garantuje snabdevanje najsiromašnijim zemljama usevima, kako je predviđeno u originalnom tekstu.

“Zalažemo se za produženje žitnog dogovora, ali insistiramo da žito koje se isporučuje po crnomorskom sporazumu ide upravo u zemlje kojima je najpotrebnije, a ne u zapadne zemlje, a ne u Evropu, kao što se sada dešava“, rekao je Siluanov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da je Rusija održavala isporuke žitarica u afričke i azijske zemlje, uprkos zapadnim preprekama koje su prekršile dogovor o žitu. On je dodao da je ukupno isporučeno 10,5 miliona tona žitarica, uglavnom pšenice, od čega 60 odsto ide u Aziju, a oko 40 odsto u Afriku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je u septembru da se većina ukrajinskog žita namijenjenog siromašnijim nacijama izvozi na Zapad, a ne u afričke zemlje.

Probojni dogovor o žitu, uz posredovanje UN-a i Turske, potpisan je u julu. Trebalo je pomoći da se otključa poljoprivredni izvoz preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine, vodećih svjetskih izvoznika žitarica, ali je zaustavljen zbog vojnog sukoba između dvije države.

Moskva kaže da je ispunila sve uslove za isplovljavanje brodova koji prevoze ukrajinsko žito iz luka u Crnom moru, ali se mjesecima žalila da obećanje UN-a da će ukloniti prepreke koje blokiraju ruski vlastiti izvoz hrane i đubriva, stvoreno zapadnim sankcijama, nije uspjelo nije ispunjeno.

rusijaSporazumukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Razumni uvjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI