Rusija na Kubi postavlja stanicu za prijem podataka s tri svoja satelita

satelitska komunikacija
42 komentara

Rusija je odlučila implementirati i  koristiti mobilnu stanicu za primanje podataka s ruskih satelita za izviđanje na Kubi, stoji u dokumentima koje je Roskosmos objavio na svojoj internetskoj stranici.

Kompleks je dizajniran za primanje podataka daljinskog izviđanja Zemlje u optičkim i infracrvenim spektrima, a očekuje se da će sva potrebna oprema na Kubi biti instalirana prije kraja travnja 2019.

“Tijekom ovog dijela razvoja trebalo bi riješiti glavne zadaće, dovršiti posao postavljanja mobilnog prijamnog i prijenosnog kompleksa na području Republike Kube”, navodi se u materijalima koji su dostupni javnosti.

Stanica će primati podatke sa satelita “Resurs-P” i “Kanopus-V”, “Kanopus-V-IK” i prenosit će ih u Moskvu u šifriranom obliku.

Prošlog mjeseca je francuska ministrica oružanih snaga, Florence Parly, optužila Rusiju da putem satelita špijunira Francusku.

Florence Parly je izjavila da je 2017. ruski satelit pokušao špijunirati francusko-talijanski satelit koji jamči sigurnost vojnih komunikacija.

Parly je rekla kako je ruska svemirska letjelica prišla “preblizu” satelitu “Athena-Fidus”, prenosi francuski La Libre. Prema njezinim riječima, to je bio poznati ruski satelit “Luč”, koji nije dizajniran u vojne svrhe.

satelit svemir
FOTO: ilustracija, satelit

Ranije su na Zapadu  sumnjičili Rusiju da pokreće program za stvaranje “satelita ubojica”.

Kako će Zapad reagirati na vijest da Rusija na Kubi postavlja ključni objekt za prijem podataka sa satelita “Resurs-P” i “Kanopus-V”, “Kanopus-V-IK” i podatke slati u Moskvu u šifriranom obliku, još nije poznato.

Roskosmos je u svibnju ove godine potvrdio suradnju s Kubom, kada je Društvo za znanstvenu proizvodnju “Sustavi instrumenata preciznog inženjerstva ” potpisalo ugovor o raspoređivanju na području Kube mjerne stanice za sustav satelitskog navigacijskog sustava GLONASS.

Tada su ugovor potpisali generalni direktor NPK “SPP” Jurij Roj, generalni direktor znanstvenog i tehničkog centra “GEOKUBA” Pedro Martínez Fernandez i generalni direktor tvrtke “Tehnoimport” Eriberto Sánchez Aleine.

Stanica je namijenjena za kontinuirano praćenje navigacijskih signala satelita GLONASS, GPS, Galileo i Compass.

Ranije je postalo poznato da će na Krimu sve morske luke 2018. godine biti opremljene Globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GLONASS).

CompassGalileoGEOKUBAglonassgps
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Poceli rusi da cackaju oko kauboja

Tom
5 godine prije

To je bez veze , to mogu ameri sve da jim presretnu , satelite da sruse i da se slikaju posle sa svojim satelisko navodenim raketama ! Neka izmisle nesto drugo ovo je vec zastarjelo.

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, to je službena verzija, a što je točno u tim stanicama?

D kid
5 godine prije

Ne vidim što se ljute zapadni partneri. Čemu zabrinutost?

velebit
5 godine prije

Rusi su cijelo vrijeme hladnog rata sa kube prisluškivali usa komunikacije. I u vrijeme kada se raspao sssr. stanica je radila, ovo je samo proširenje kapaciteta ništa više. Samo sada mogu slušati što usa sateliti šalju svojima na zemlju.

Pantsir S1
5 godine prije

Moze Putin pricati da Rusija nije superdrzava, niti da ima kapacitet da to postane, koliko god hoce.Iz spoljnih razloga, da Rusiju ne predstavi kao babarogu, kakvom je zapad predstavlja, ali i unutrašnjih razloga, da bi mobilisao gradjanstvo da se bavi preduzetnistvom, ne bi li sto bolje napravio substituciju uvozne robe sa zapada, i pre svega napravio tehnolosku reindustrijalizaciju privrede(citaj:”Rusija 2024″ by V. V. Putin). U tom kontekstu, kad budem imao vremena i povoda napisacu komentar sta je uradjeno od dolaska Putina na vlast, kako su spasene kosmicka i vazduhoplovna industrija od propasti. Rusija nikad jaca nije bila u svojoj istoriji. I gorenavedeni Roskosmos doziveo je ogromne reforme kao i citava kosmicka i raketna industrija. Nicu i privatne kompanije kao sto su S7 i njima slicni.Roskosmos planira da stvori satelitsko komunikacioni sistem “Sfera” koji bi trebalo da bude sastavljena od preko 600 satelita”. To je jedan od primarnih i strateških ciljeva… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Ja sam još prije šest sedam godina pročitao da Rusija na kubi ima svoju prislušnu stanicu. Amerikanci su za to saznali tek kada sam ja to pročitao, pa je ispala frka u Americi što rade njihove službe da to nisu znali.

DAWOR
5 godine prije

LIJEPA VIJEST….JUTROS SAM USTAO LOŠE VOLJE ALI SAD NAKON ŠTO SAM OVO PROČITAO NON-STOP PJEVUŠIM OD RADOSTI

Niko
5 godine prije

Nista novo samo sto su u svoju vec postojecu postaju donijeli movu opremu oni su tamo jos od dolaska kastra na vlast isto tako imaju postaju za prisluskivanje i u vijetnamu i siriji i mislim. Nisam siguran eritreji

Fatih
5 godine prije

OPET HRUSCOV U AKCIJI………

Milorad
5 godine prije

Francuzi kazu da ih rusi spijuniraju hahahahahahah sta ima rusi ove gubave francuze da spijuniraju????!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI