Satelit kojeg financiraju rusi biti će lansiran iz Saudijske Arabije 

Vladimir Putin Mohammed bin Salman
13 komentara

Dmitrij Rogozin, šef ruske državne svemirske korporacije Roscosmos, objavio je ranije ove godine da su Rusija i Saudijska Arabija stvorile program svemirske suradnje u okviru kojeg su dvije strane raspravljale o ideji da Moskva pošalje saudijskog astronauta u svemir na kratkotrajni let.

Iako je poznato kako su svemir i visoka tehnologija jedno od ključnih područja suradnje Rusije i Saudijske Arabije, Kirill Dmitriev, šef Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), otkrio je kako njihov zajednički rad može rezultirati “uzbudljivim projektom u sklopu kojeg će lansirati satelit iz Saudijske Arabije u orbitu, koristeći rusku tehnologiju “.

Rusi izbacuju saudijske satelite u orbitu od 2000. godine. Roscosmos i Saudijski grad za znanost i tehnologiju kralja Abdulaziza (KACST) također surađuju na istraživanju svemira i upotrebi navigacijskog sustava GLONASS.

Moskva je također razmotrila mogućnost korištenja teritorija Kraljevine kao potencijalnog mjesta za smještaj optičke stanice za automatizirani sustav upozorenja koji bi pratio moguće opasnosti u blizini Zemlje.

Suradnja energetskog sektora sa Saudi Aramco

Rogozin je također izjavio kako su saudijske tvrtke zainteresirane za tehnologiju ruske kompanije za transport nafte Transneft, dok ruski investitori proučavaju početnu javnu ponudu dionica (IPO) Saudi Aramco na burzi.

“Nesumnjivo postoji potencijal za tehnološku suradnju jer brojne Saudijske kompanije, Aramco i brojne druge kompanije, zanima Transneft-ova tehnologija … Uvjereni smo kako će Transneft ovdje surađivati u tehnološkom pogledu, ali možda će biti i drugih prilika”rekao je.

Ruska tvrtka transportira 83 posto nafte dobivene iz zemlje, radeći s preko 68 000 kilometara magistralnih cjevovoda. Saudijski naftni div, koji razmišlja o suradnji s Transneftom, objavio je svoje planove za IPO 2016. kao dio gospodarskog programa Kraljevske vizije do 2030. godine

Prema različitim izvješćima, Kraljevina očekuje da IPO procijeni vrijednost Saudi Aramco na oko 2 trilijuna dolara, što bi kompaniji omogućilo prikupljanje čak 100 milijardi dolara, s uvrštenjem od samo 5 posto udjela.

Putinova posjeta Rijadu

Prema riječima šefa RDIF-a, predsjednik Vladimir Putin razgovarat će o perspektivama sporazuma OPEC +, tijekom službenog posjeta zemlji. Dmitriev je ranije rekao da će Moskva i Rijad uskoro objaviti nove sporazume vrijedne više od dvije milijarde dolara.

Ruski predsjednik je u posjeti Saudijskoj Arabiji, dvije godine nakon što je u Moskvi bio domaćin pregovora s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom. Razgovori u Rijadu odvijat će se na pozadini kulturno-organiziranog programa, koji će uključivati brojne događaje, promovirajući rusko kazalište, kino, modernu umjetnost i turizam.

glonass
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
4 godine prije

rusi velikim uslovom… Pozdrav

samo tako
4 godine prije

Lansirne rampe u KSA samo što nisu spremne 😆😆

Tvingo
4 godine prije

Več mu se šiju svemirske opanke …

Sparkling
4 godine prije

Ma kak to? Zar nije SA vjerni saveznik “izuzetnih”? I po tom defoltu i SA mora Rusiji uvesti sankcije kao “ponosna” Europa.
I opet se dokazuje moč i razum Ruske diplomacije koja ne nasjeda na Am. provokacije. Ovo se zovu udarci ispod pojasa.
Sergej Lavrov i ekipa odrađuju golemi posao koje ni jedno oružje ne može postiči. I opet se vračam na EU i njezine satelite koji ne razumiju ili jednostavno ne mogu razumjeti da im je Rusija prirodni saveznik i partner u ekonomskom smislu. Ali bit će ono na kraju što kažu: “Prošla baba s kolačima” zakasnili su i sav se posao odvija na Bi ili na dalekom istoku. Minuta im je do podne da počinju ignorirati “izuzetne” okrenuti se poslu i dobrobiti za cijelu EU.
LP

Gledamokosebe
4 godine prije

Naslov – valjda obrnuto?
SA pare i lansiranje iz Rusije…

Lucija
4 godine prije

“… Ruska tvrtka transportira 83 posto nafte dobivene iz zemlje…”

Генерал Платов
4 godine prije

što veže bin salmana i bin vladimirovića ? ljubav prema novinarima i tatarskom bifteku

prince of oil less dessert
4 godine prije

jadni saudijci baš mi ih je žao koliko su uložili u propagandu da bi ih kashogi onako ogadio ,svi su lijepo pisali o njima dok im saveznici nisu objavili kashogijeve destruktivne tekstove….proučite ih bolje vidjeće te da je uklanjanje novinara bolje rečeno propaandista muslimanske braće i ovih što se zaklinju nad krivovjernom biblijom povrh prave je sasvim opravdano a oni umjesto da ga riješe nabrzinu i optuže irance napravili csi melodramu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI