Tel Aviv optužuje Rusiju da je blokirala GPS na sjeveru Izraela i „granici sa Sirijom“

1RL257E_Krasukha-4 GPS sateliti F16 EIPED EW
50 komentara

Ruski sustavi za elektroničko ratovanje su u potpunosti “onemogućili” rad GPS sustava u sjevernom dijelu Izraela, javlja državna vojna radio postaja Galey TSAHAL Izrael, koja je službeno optužila Rusiju za korištenje sustava elektroničkog ratovanja i suzbijanja protiv Izraela.

Prema podacima, zbog upotrebe ruskih EW sustava u dijelu Izraela nije bilo moguć normalan rad globalnog sustava pozicioniranja (GPS), prenosi moskovski ured agencije BBC.

Usprkos manjku službenih komentara izraelskog ministarstva obrane, državna radio postaja Galey TSAHAL je navela da je prekid normalnog rada globalnog sustava pozicioniranja uočen već dva tjedna, što predstavlja opasnost i za vojne i civilne zrakoplove.

Izraelska vojna radio postaja izvještava kako je moguće utvrditi pravi izvor smetnji koje stvaraju poteškoće u radu GPS-a, a to je ruski kompleks „Krasuha“, iako njegova lokacija od strane izraelske vojske nije bila naznačena.

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Izraelu je nazvalo izraelske vijesti “lažnim”, unatoč činjenici da je o tome izvijestio državni emiter cionističkog entiteta, koji je objavio i satelitske snimke „pogođenog područja“.

U ovim uvjetima, navodno, nisu mogli djelovati ni izraelski zrakoplovi, koji tradicionalno gađaju sirijski teritorij iz zračnog prostora okupiranog Golana ili iz Libanona.

Ovaj put, kako kažu, “nešto je pošlo po zlu.” Dva borbena zrakoplova  jednostavno nisu mogla naciljati metu, jer je onesposobljen sustav za navođenje.

Prema službenom Tel Avivu, neuspjeh je posljedica vanjskih utjecaja, točnije, usmjerenim djelovanjem najnovijih sustava za elektroničko ratovanje.

EW sustavi koji mogu djelovati tako mogu biti samo ruski, tvrdi izraelski vojni radio. Zanimljivo je da u Izraelu tvrde kako najnovije sustave

Rusija ne prodaje drugim zemljama, nego ih koriste isključivo ruski vojni stručnjaci.

Podsjetimo da se ranije dužnosnici NATO pakta također optužili Rusiju za propuste vlastitog zrakoplovstva tijekom vježbi u baltičkim zemljama. Kasnije je rukovodstvo NATO pakta Rusiji dalo ultimatum, tražeći da Moskva dokaže da nije koristila EW sustave protiv njih.

Za kraj, ovo je dobra poruka da razmisle dežurni “stražari” koji glasno i žestoko zahtijevaju, u pravilu na internetu, da Rusija žestoko odgovori na svaki napad Sjedinjenih Država ili Izraela na Siriju. Onda bi isti “kauč-generali” i “političari” uživali kako je “Rusija opet progutala mamac”.

Podsjetimo da Moskva nije dala nikakva obećanja da će štititi Siriju od vanjske prijetnje i za to nije potpisala nikakve sporazume. Sporazumi su potpisani o pružanju ograničene pomoći Damasku u borbi protiv domaćih ekstremista i za isporuke određenih vrsta oružja, kao i za korištenje baza Tartus i Hmeymim. To, za razliku od internetskih „kauč-generala“, dobro znaju u Siriji i ne traže ništa drugo.

Ako Izraelci dokažu „rusko ometanje“ globalnog sustava pozicioniranja, što nije nemoguće, to će biti „ruski poklon“ Damasku. Potpuno logičan, ako znamo stav Moskve o potrebi uspostave trajnog  mira na Bliskom istoku.

BBC / Avia Pro

EIPEDgpsKrasuha
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LNT_Iluvatar
4 godine prije

Noćas je bio zračni napad na Siriju.
Neki “NLO” je pao na Cipar.
Da li je avion , S-200 raketa, dron još se na zna.

https://www.rt.com/news/463085-cyprus-crash-missile-jet-ufo/

Đuka Fićuka
4 godine prije

Rusi vjerovatno isprobavaju djelovanje novog oruzja nakon sto su cionisti napravili nesto izvan dogovora sa Rusima. Nocas su cionisti opet raketirali Siriju. Ne vjerujem da ce Rusi imati strpljenja jos dugo za njihove svinjarije. Izrael je teroristicka drzava koja je saveznik terorista u Siriji i ako Rusi ne suzbiju njihove destruktivne aktivnosti, situacija u Siriji nece se moci rijesiti.

Dopizdilomi
4 godine prije

A zašto bi nekoga ciljali i gađali? Da li ste u ratu s nekim? Ukoliko ste u ratu i imate namjeru nekoga ciljati i gađati taj isti ima pravo i da se brani.

Alen
4 godine prije

Napad na skrene paznju s ovog dogadjaja ili proslava ovog dogadjaja ili oboje – RT -US envoy smashes wall dug under Palestinian homes in E. Jerusalem with SLEDGEHAMMER..
Put koji vodi do hrama ,put kojim mora proći njihov mesih , put koji se otkopava radi njega , pogledajte video i ekipu koja razbija zid te slavlje istih.Jos je ostalo otkopavanje hrama i rusenje Al Akse sto je nemoguće uraditi osim u slučaju sveopćeg meteža na BI gdje bi neometano mogli zavrsiti posao..
Ovaj dogadjaj je najveći indikator blizine budućih dogadjaja ..

CRV CRO
4 godine prije

e gledajte sad situaciju sve se promjenilo sto sad ne mogu gadjati vise nista -ko da se oni tako ne ponasaju kad im,aju posla sa nekim koga smatraju inferiornim koliko su IZRAELCI jadni sad toliko su i ostali citaj palestinci onda bili jos jadniji neka sad vide malo kako je to biti slabiji OSTAJEM I DALJE PRI STAVU DA JE SAMO NA BLISKOM ISTOKU IZRAEL FAKTOR NESTABILNOSTI JER JE NAJMOCNIJI I TA MOC NIJE REALNA KO STO NIJE REALNA NI DRZAVA IZRAEL TAMO GDJE JE SADA KORISTECI IZMEDJU PRILIKE DO PRILIKE MOGUCNOST IZBIJANJA RATA MEDJU ISLAMSKIM SVJETOM TJ MOGUCNOSTI RATA MEDJU SUNIMA I SIJTIMA TO KAD BI IZBILO A TO IZRAELCI PRIZELJKUJU STAVILI B SE NA MJESTO S KOJEG BI KONTROLISAO SITUACIJU I BIRAO PROTIVNIKA I SAVEZNIKA PREMA SVOJOJ POTREBI HUSAKAJUC9I JEDNE NA DRUGE NAVIJAO PROSTO ZA JEDNU STRANU A POMOGAO I DRUGOJ STRani

Satiricno
4 godine prije

Risi i izraelci oko sirije sve dogovoreno nazalost ali tako mirise za sada.

mmne
4 godine prije

pa sto ne koriste glonass…ovaj pa to je ruski sistm…mozda da ih zamole

hisir
4 godine prije

ne razumijem braću i rođake u izraelu ? zašto ubijaju mrtvog konja iznova i iznova,bakču se sa jalovom gazom i još jalovijim iranom umjesto da zagrabe pošteno prema bibliji od nila do eufrata….sa bračom kurdima u 7 dana izlaze na obe rijeke a turke i arape protjeruju u centralazijsku stepu odnosno u more

Zadranin
4 godine prije

Ovo mi je najžešće: “..rukovodstvo NATO pakta Rusiji dalo ultimatum, tražeći da Moskva dokaže da nije koristila EW sustave protiv njih.”

Nek mi objasne kako dokazati negaciju😂?

Pljuc!

kardinale
4 godine prije

Daj sve je ok. Popijte wisky poslusajte malo relax muzike. Zasto su ljudi napeti u pustinji? Velike vrucine sprijecavaju rad mozga pa se ljute bez veze umjesto da djeca Abrahama zajednickog oca sjede i puse nargile uz sale i viceve. habibi i amore. Peace brothers. relax

Perun
4 godine prije

Pilot iz Izralela brao u Siriji jagode kad tamo nesto ga u aeroplan ubode . Mislio je da je trava ali nije trava ,nego od rakete glava ….

tronald
4 godine prije

to vam je poklanjat amerima tehnologiju za dronove…gube ih svakodnevno,svi su ih kopirali a prodavali bi avione iz 60 tih tenkove iz 50 ih pzo iz sedamdesetih??? i oni će nas ćuvat od rusa? rus ih sa 5 raketa može unazadit 100 godina a oni nemogu ni hasvalt na aerodromu probit krstarečim raketama tomahawk koje rade na principu ćorka i vizualnih efekata

Max
4 godine prije

Nermine u pravu ste nitko ne želi rat s Izraelom Izrael želi rat i to je njihova igra Sirija se aktivno brani ( i prilično uspješno) i to je zasad sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI