Venecuela optužuje SAD za povredu vazdušnog prostora

US NAVY avion Lockheed EP-3E Orion VQ-1
3 komentara

Karakas (Caracas) je optužio Sjedinjene Države za još jedno ugrožavanje suvereniteta narušavanjem vazdušnog prostora Venecuele, samo sedam dana nakon prethodnog sličnog incidenta u kojem je Vašington (Washington) optužio Venecuelu za neprofesionalno agresivno praćenje svog špijunskog aviona iznad Kariba.

Loockheed-ov avion za elektronsko izviđanje EP-3 je narušio vazdušni prostor Venecuele u blizini obalskog grada Maiquetia, juče oko 10:58 po lokalnom vremenu. Venecuelanska operativna strateška komanda (CEOFANB) je saopštila da se američki avion u tom području zadržao oko 3 časa.

Saopšteno je i da je venecuelanska kontrola vazdušnog saobraćaja pokušala da kontaktira uljeza, međutim, nije dobila “efektivan odgovor”.

Samo prošle sedmice, sličan incident doveo je do toga da su SAD optužile Rusiju za njenu “neodgovornu” podršku Venecueli. Nejasno je da li je ovog puta Venecuela poslala svoje lovačke avione u presretanje američkog uljeza. Tokom prošlog incidenta sa avionom koji se sličnom rutom približavao vazdušnom prostoru Venecuele  u misiju presretanja je poslat višenamjenski Su-30, koji je optužen od strane SAD-a za “agresivno i neprofesionalno presretanje”.

SAD do sada nisu komentarisale najnoviji incident.

Vašington tvrdi da njegovi avioni lete strogo u međunarodnom vazdušnom prostoru, dok Venecuela optužuje Sjedinjene Države za 78 povreda vazdušnog prostora samo u toku ove godine.

Vojska Venecuele je okarakterisala najnoviji događaj kao “bitan prekršaj” u suprotnosti sa svim međunarodnim ugovorima.

EIPEDELINTLockheed EP-3SIGINT
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Ili je militarizacija javnog mnijenja
ili povreda zračnog prostora
izaziva smetnje u puštanju vjetrova ?

nessy
4 godine prije

“Vašington (Washington) optužio Venecuelu za neprofesionalno agresivno praćenje svog špijunskog aviona iznad Kariba”.
Dakle, americke spijunske avione treba, pratiti njezno, i suptilno, sa osjecajem i uzdasima ih upozoriti za povredu granica. Npr; aaah, dragi nasi agresori, uuh, kad bi vi bili tako dobri, aaah, da od..bete, iz naseg zracnog prostora, mi bi vam stvarno, iz srca, bili zahvalni. Ako vam se neda, nema veze, ima neba dovoljno. Mozda, drugi put. Sretan i ugodan put zelimo, mi, mali, smjesni Venecuelanci, ciji zracni prostor zloupotrebljavate, svojim spijunskim avionima, sigurno, sa najboljom namjerom. Izvinite, jos jednom, na uznemiravanju.
Mozda bi S-400 postigao neki, njezni, ucinak, bez udaha.

Max
4 godine prije

Stalne smišljene provokacije ali bez rezultata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI