Ukrajinski sukob: “Poligon za elektroničko ratovanje”?

Ukrajina regrutovanje vojnika
9 komentara

Još jednom, čini se jasnim da je Ukrajina samo jedan dio američkih ambicioznih ratnih planova. Prema zapadnim medijima, američki stručnjaci “hvataju bilješke” o realnosti borbe s elektroničkim ratovanjem u Ukrajini. Cilj je učiniti ukrajinsko bojište “poligonom” za tehnike elektroničkog ratovanja koje mogu poslužiti američkim interesima u drugim sukobima – poput mogućeg sukoba s Kinom u budućnosti.

Priča je objavljena u članku na “Defense News”. Josh Koslov, čelnik 350. Spectrum Warfare Wing američkih zračnih snaga, izvijestio je da su SAD impresionirane širokom uporabom sredstava elektroničkog ratovanja tijekom neprijateljstava u Ukrajini, pri čemu su obje strane pokazale “agilnost” i učinkovitost u izvođenju operacija. Koslov vjeruje da će ove vještine trebati SAD-u u budućnosti, ako se zemlja suoči s velikim protivnikom na bojnom polju.

„Agilnost koju pokazuju obje strane, načinom na koji izvode operacije u spektru, je nevjerojatna (…) Obje strane igraju igru mačke i miša vrlo, vrlo dobro (…) U budućnosti, za nas, ako se suprotstavimo vršnjacima, biti agilan i brz ključ je uspjeha u spektru (…) Nemanje kontrole nad spektrom dovodi do smrtnih slučajeva, vodi do ubijanja. I to smo vidjeli uvijek iznova u tom sukobu”, rekao je.

Iako obje strane koriste ovu vrstu tehnologije, Rusi se evidentno pokazuju učinkovitijima, što se može vidjeti i po rezultatima specijalne operacije. Iz tog razloga zapadni analitičari ocjenjuju učinak Rusije na bojnom polju i vjeruju da su elektroničke vještine Moskve jedan od glavnih razloga ukrajinskog neuspjeha.
Zapravo, elektroničko ratovanje (također nazvano “spektralno ratovanje”) jedna je od najvažnijih tema u suvremenim vojnim znanostima, iako ga neki stručnjaci često zanemaruju. U trenutnim vojnim kampanjama bitno je da strane uključene u neprijateljstva imaju kontrolu nad elektromagnetskim tehnologijama, kako za obrambenu tako i za ofenzivnu upotrebu.

S obzirom na veliku upotrebu napredne tehnologije u opremi kao što su računala, mobilni telefoni, radari i radio i sustavi za navođenje, veliko elektromagnetsko okruženje formira se oko bojnih polja. Strana koja je najvještija u istraživanju neprijateljskih podataka kroz ovo elektromagnetsko okruženje ima veliku prednost, kako u izravnim vojnim operacijama tako i u prikupljanju obavještajnih podataka.

Mnogi analitičari vjeruju da su ruske pobjede uvelike rezultat velike sposobnosti Moskve da koristi elektromagnetsko okruženje u svoju korist. Koristeći tehnike elektroničkog ratovanja, ruske su oružane snage bile učinkovite u neutraliziranju većine neprijateljskih napada (uglavnom odvraćajući ukrajinske bespilotne letjelice), uz postizanje visoke preciznosti u svojim udarima. Ruske tehnologije elektroničkog ratovanja također su od vitalnog značaja za uništavanje komunikacijskih linija ukrajinskih trupa, jer su se pokazale puno učinkovitijima od čitavog tehničkog aparata koji je Zapad dostavio Kijevu.

Kao šef krila američkih oružanih snaga za elektroničko ratovanje, Koslov poznaje slabosti svoje zemlje i na ukrajinskom bojištu traži znanje potrebno za rješavanje problema SAD-a. Postoji “potreba” od strane SAD-a da ubrza modernizaciju svojih sposobnosti spektralnog ratovanja jer zemlja trenutno vidi mogućnost uključivanja u izravne sukobe u bliskoj budućnosti. U tom smislu, članak Defence Newsa glasi: “U.S. [spektar] arsenala je atrofirao u godinama nakon Hladnog rata, ali dužnosnici mijenjaju prioritete u pripremama za borbu s Rusijom u Europi ili Kinom u Indo-Pacifiku.”

Ova izjava pomaže odgovoriti na niz pitanja o tome zašto SAD nastavlja raspirivati sukob u Ukrajini, čak i kada je Kijev na rubu kolapsa. Osim što pokušava “istrošiti” Ruse i generirati destabilizaciju u ruskom strateškom okruženju, Washington također promatra neprijatelja, pokušavajući prikupiti podatke o njegovim naprednim ratnim tehnologijama kako bi pomogao u prevladavanju vlastitih vojnih slabosti. Drugim riječima, Pentagon pretvara Ukrajinu u “poligon” za poboljšanje vlastitih obrambenih snaga.

Jedini razlog zašto SAD to radi je taj što američki dužnosnici vide početak novog sukoba kao neizbježan.

Trenutačno malo stručnjaka vjeruje da je NATO voljan uključiti se u otvoreni rat protiv Moskve, s obzirom na katastrofalne učinke koje bi to imalo za sobom. No, sukob s Kinom više odgovara američkim planovima, jer se američkim stratezima Peking čini “slabijom” metom, s većom mogućnošću pobjede SAD-a u izravnom sukobu. Iz tog razloga, SAD je nedavno promovirao intenzivnu militarizaciju azijsko-pacifičke regije, povećavajući lokalne napetosti.

Dakle, u praksi Amerikanci na ukrajinskom bojištu primjećuju što trebaju unaprijediti u vlastitim snagama kako bi ostvarili pobjedu u ratu koji planiraju uskoro započeti – pri čemu je elektroničko ratovanje jedna od glavnih točaka koje treba poboljšati. Drugim riječima, nema stvarne brige oko Kijeva, postoji samo strateška upotreba sukoba za služenje američkim interesima dok stotine tisuća Ukrajinaca ginu na bojišnici.

Autor: Lucas Leiroz de Almeida

elektroničko ratovanjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Muči ih Krasuga.

tihobl
7 mjeseci prije

…američkim stratezima Peking čini “slabijom” metom…

Kaskaju za “slabijom” metom 5 godina u roju dronova. tek pokusavaju da ih dostignu.
Dok su ameri na 4G kinezi su na 5G, a za koju godinu imace i 6G.
Na polju sifrovanja su ispred amera.

Amerima vrijeme istice. Za koju godinu kinezi ce biti toliko ispred da ce americki napad na Kinu biti daleko veca katastrofa od ukrajinskog napada na Rusiju. Ginuce, a da ne ugledaju kineskog vojnika, kao sto u kontraofanzivi ukropi ginu bez ispaljenog metka dok se priblizavaju ruskoj liniji.

Гавран
7 mjeseci prije

Glavnokomandujući, general Mili se na svoje zaprepašćenje obreo u penziji. veruje se da je tome kumovao neuspeh u Ukrajini.

dulebg
7 mjeseci prije

Razlog što SAD ratuju u Ukrajini je što ne smeju da izgube pre predsedničkih izbora. Uleteli su neverovatno lakomisleno, računajući da će za 3 meseca da razvale Rusiju sankcijama i blokadom, a ovo se oteglo na 20 meseci i biće još. Jedini dobitak SAD je što su opljačkale Evropu i skinuli je sa liste globalnih igrača.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI