SAD blokiraju evropsku obuku za ukrajinske pilote F-16

F16 - napad
37 komentara

SAD su zabranile svojim evropskim saveznicima da ukrajinskim pilotima obezbjeđuju obuku za borbene avione F-16, objavio je New York Times, pozivajući se na visokog zvaničnika u Kijevu.

Bez odobrenja Washingtona, najbolje čemu se ukrajinski avijatičari mogu nadati su lekcije o tehničkom jeziku i taktičkoj obuci na zemlji, objavilo je izdanje u srijedu.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski mjesecima je vršio pritisak na svoje zapadne pristalice za ratne avione četvrte generacije F-16, tvrdeći da su oni ključni za odbranu zračnog prostora zemlje usred masovne ruske raketne kampanje usmjerene na vojne objekte i energetsku infrastrukturu.

Činilo se da je ukrajinski lider postigao ograničen napredak tokom nedavne evropske turneje, a Velika Britanija i Holandija su u utorak najavile da će raditi na izgradnji “međunarodne koalicije” kako bi Kijevu obezbedile “sve, od obuke do nabavke aviona F-16”. London je najavio da će obuka početi ovog ljeta, dok iz ureda Zelenskog tvrde da je Belgija također željna pomoći u pripremi ukrajinskih pilota.Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za NYT da su četiri zemlje, uključujući Holandiju i Norvešku, “tiho signalizirale” da su spremne da Ukrajini isporuče ratne avione koje proizvodi Lockheed Martin.

F-16 sadrže povjerljivu tehnologiju i saveznici Washingtona moraju dobiti specijalnu dozvolu Pentagona da bi o tome razgovarali sa vanjskim partnerima kao što je Ukrajina, objasnio je za list visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Drugi američki zvaničnik rekao je za NYT da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ostaje pri svom stavu da ne šalje vlastite F-16 u Kijev. Washington je, kako se navodi, zabrinut da bi skupi avioni apsorbirali previše sredstava koja su SAD izdvojile za pomoć Kijevu, a u svakom slučaju avioni neće stići na bojno polje na vrijeme za dugo očekivanu kontraofanzivu Ukrajine.

Međutim, izvor nije isključio mogućnost da Bijela kuća eventualno izda dozvole za reeksport za F-16 evropskim saveznicima, što bi im omogućilo da isporuče avione Ukrajini.

Moskva je više puta upozoravala da bi isporuke sofisticiranijeg oružja Ukrajini od strane SAD-a i njenih saveznika mogle prijeći ‘crvene linije’, što bi dovelo do velike eskalacije neprijateljstava. Rusija tvrdi da pružanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskim trupama već znači da su zapadne zemlje de facto strane u sukobu.

euF16NATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
11 mjeseci prije

Lukavi su ti ameri, javno zabranjuju a tajno naređuju da se to ostvari.

tihobl
11 mjeseci prije

Prije godinu dana Zelenski je poslao 3000 nacista u SAD da se obuce za pilote.

Sir Oliver
11 mjeseci prije

Hrvatska nije mogla kupiti F16 a Ukrajini će pokloniti ma dajte….

tuf
11 mjeseci prije

Čim ovu “ekskluzivu” objavljuje NYT onda znaš da je zapravo obuka ukrajinskih pilota za F-16 već pri kraju. One izjave američkog vojnog osoblja iz Nevade bi se mogle pokazati točnima.

tihobl
11 mjeseci prije

Лукашенко: “Морам рећи да је та контраофанзива највећа дезинформација. Никакве контраофанзиве, по мени, нема нити је може бити. То је лудост. Један према пет по техници и људству ратовати је лудост”.

tihobl
11 mjeseci prije

Билд: Русија контролише 99 одсто Артјомовска, остало највише 48 сати до његовог заузимања

Немачки лист пише да Украјина сада држи само једну страну најзападније градске улице. После још неколико гаража, а затим два километра отвореног простора до најближег украјинског села Ивановско.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
11 mjeseci prije

SAD je rekao da je popravio oštećeni Patriot, zalijepio ga gipsom, koristio medicinske zavoje, kreme za popravak, lijekove protiv bolova

Part1
11 mjeseci prije

U Hirosimi se sastaju danas u petak G7, sedam gangstera na mjesto gdje su bez potribe kauboji testirali A bombu. Kako simbolicno

Ringo10
11 mjeseci prije

Sad su Rusi javili da je pao i DOMINO … posljednji utvrđeni dio Bahmuta
Time je Bahmut pao … ili oslobođen ako neko tako više voli. Sad ide čišćenje a onda će se pozabaviti onim bokovima sjeverno i južno

Worldly Wiseman
11 mjeseci prije

Objavili su upravo suprotno , ohrabruju EU saveznike da pošalju f16.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Evo kako je to… zamišljeno. Za…’pametne’. “F-16 je višenamjenski borbeni zrakoplov koji se može boriti protiv drugih zrakoplova (dobar radar, lepeza zrak-zrak raketa, iznimno energetski učinkovit u okretu i prilično brz), ali i gađati kopnene ciljeve navođenim bombama. U sinergiji sa protuzračnim sistemima poput Patriota i SAMP/T (dugi domet), NASAMS i IRIS/T (srednji domet) te point defense sistemima (Gepard, Stinger, protudronski sistemi) će efektivno oduzeti ne samo rusku premoć (koja već neko vrijeme ne postoji, ruski zrakoplovi lansiraju rakete iz svog teritorija i ne ulaze u ukrajinski) nego bilo kakvo prisustvo u zraku. Rušenje 2 zrakoplova i 2 helikoptera u jednom danu u ruskom zračnom prostoru prije nekoliko dana je bio samo test sposobnosti i dometa” Unaprijed žalim te F16. No, nisam primjetila da je netko postavio pitanje: zašto su ta dva ruska helikoptera, srušena, bila tako jedan blizu drugog? Ako ne postoji neki tehnički razlog…ispitala bih malo onog koji… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI