SAD će platiti ogromnu cijenu za proširenje NATO-a

NATO, SAD i Rusija
9 komentara

Proširenje NATO-a, uprkos mišljenju administracije Joea Bidena, ne zadovoljava američke nacionalne interese i sposobno je učiniti medvjeđu uslugu američkom narodu, smatraju autori Fox Newsa Russ Vout i Dan Caldwell.

Prema članku, mišljenje o prednostima pridruživanja Švedske i Finske Sjevernoatlantskom savezu je pogrešno, jer organizacija rizikuje ne samo povećanje troškova za nove članice, već i provociranje sukoba s Rusijom.

“Nije u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država da se preko NATO-a obavežu da će braniti dvije bogate evropske države čija je neutralnost osiguravala njihovu sigurnost i prosperitet više od 70 godina . <…> Ostaje činjenica: sigurnosne garancije će prisiliti kompromise, troše više resursa i povećavaju vjerojatnost sukoba s nuklearno naoružanim protivnikom“, objasnili su Vought i Caldwell.

Istovremeno, članstvo Helsinkija i Stockholma u bloku ima i realnu cijenu: autori smatraju da će Washington potrošiti najmanje osam milijardi dolara na širenje alijanse i dodatnih milijardu i po godišnje.

“Jedno od čestih opravdanja za prijem Finske i Švedske u NATO je da imaju borbeno spremne vojne snage koje će ojačati NATO. Međutim, realnost je da obje zemlje imaju relativno male profesionalne snage od oko 20.000 vojnika svaka, koje se oslanjaju na velike rezerve i nemaju mogućnost premještanja snaga na velike udaljenosti. Švedska već traži povećanje prisustva američke mornarice u Baltičkom moru, što dovodi u pitanje sposobnost njihovih oružanih snaga da osiguraju sigurnost svojih teritorija, “ rekli su posmatrači.

Prema Voutu i Caldwellu, sadašnja administracija je pogrešno postavila svoje prioritete, više zainteresirana za dvije “bogate evropske socijaldemokratije” nego za same SAD. Autori članka podsjetili su na nivo inflacije i američkog nacionalnog duga koji je, prema njihovim riječima, već dostigao 30 i po milijardi dolara.

„Nedostatak aktivne debate o ovoj važnoj temi i omalovažavanje onih koji se usuđuju da dovode u pitanje prednosti širenja NATO-a samo povećavaju rizik da će Sjedinjene Države precijeniti svoju snagu ili, što je još gore, potencijalno ući u sukob sa nuklearno naoružanom Rusijom. Nakon decenija neuspjeha u vanjskim odnosima koji su skupo koštali Sjedinjene Države, izabrani političari duguju američkom narodu više nego skuplje obaveze koje nisu povezane s našom sigurnošću i ekonomskim prosperitetom.

Na pozadini događaja u Ukrajini, Finska i Švedska su 18. maja predale zahtjeve generalnom sekretaru NATO-a za ulazak u alijansu, ali je Turska blokirala početak procesa razmatranja ovih zahtjeva. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Ankara ne može pristati na članstvo Finske i Švedske u alijansi zbog njihove podrške zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana u Turskoj.

Moskva je više puta napomenula da je NATO usmjeren na konfrontaciju. Kako je naglasio Putinov portparol Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće donijeti veću sigurnost Evropi. Istovremeno, ulazak Švedske i Finske u ovu organizaciju ne smatra egzistencijalnom prijetnjom Rusiji.

Fox NewsNATOrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Skrenuo bi pažnju na još jedno pitanje.
Dali su vojnici, koje banda profesionalnih lažova zvrbuje na obrazovanje za rukovanjem sa američkim oružjima, da bi ubijali svoje zemljake, nekadašnji i sadašnje, daje mogučnost tim siromacima, da zatraže azil? Jer ne puca se samo na armiju, puca se na civile..
Jer, možda nisu spremni, da idu u smrt za američko naoružanje? Ako ne, imaju polit komesara, koji puca u leđa…
Kako je sve lako za “novinare”…

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Švedska je država obuzeta voke ludilom. Treba ju prepustiti Rusiji da je urazumi i izvede na pravi put .Pogotovo njezine progresivne lijeve političare !

1 godina prije

Jeste več došli do Wesley Clarka?
Koji je bio suodgovoran za napad na Jugoslaviju?
On bi NATO-m u Ukrajinu, jer tako je slomio Miloševiča…
I on, “renomirani stručnjak” vidi Rusiju, kao Srbiju, bespomočnu…
Treba Rusiji dati jasnu poruku!
Još kome nešto nije jasno? Kojim idi*tima imamo posla?

Ahmat sila
1 godina prije

Tu cjenu neče platiti USA nego če je platiti Europljani. i to krvavo platiti.

Max
1 godina prije

Cijena bi mogao biti i 3 svijetski rat.

Insolvencija
1 godina prije

i kad se pojavi insolvencija VW, BMW itd?

crodaemon1
1 godina prije

Ps “već dostigao 30 i po milijardi dolara.” Biljuna, ne miljardi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI