SAD će podržati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”

Joe Biden
7 komentara

Američki predsjednik Joe Biden hvalio je “značajnu pomoć” koju Washington i njegovi saveznici iz NATO-a pružaju Kijevu i obećao “gvozdenu obavezu” da će nastaviti da napumpava Ukrajinu oružjem dok ona ne povrati cijelu svoju teritoriju od Rusije.

“Cijena koju ukrajinski narod plaća za ovaj rat je izuzetno visoka. Ali mi ćemo ostati s njima sve dok im bude potrebna naša pomoć”, rekao je Biden u intervjuu za CBS News za “60 minuta” emitovanom u nedjelju navečer.

Američki lider je rekao da uz „značajnu pomoć koju im mi i naši saveznici pružamo i nevjerovatnu hrabrost i nevjerovatnu odlučnost ukrajinskog naroda, ne gube rat, već ostvaruju dobitke u određenim područjima“.

Prošle sedmice, Biden je odobrio još 600 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini pored paketa od 675 miliona dolara objavljenog sedmice prije toga. Otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u februaru, Bidenova Bijela kuća je obećala ukupno 44,3 milijarde dolara pomoći Kijevu. Dio je bio u gotovini, a ostatak je procijenjena vrijednost oružja, municije i obuke koju nudi Pentagon. Od prošle sedmice, čisto vojna pomoć iznosila je 14,5 milijardi dolara od februara, povrh 17,2 milijarde dolara koje je ušlo u Ukrajinu od državnog udara 2014. godine.

Moskva je više puta pozivala Zapad da prestane da “pumpa” Ukrajinu oružjem i drugom vojnom opremom, insistirajući da će to služiti samo za produžavanje krvoprolića bez promjene ishoda sukoba.

Međutim, na pitanje “koliko daleko” je spreman ići u pogledu obaveza vojne pomoći, Biden je odgovorio: “Koliko god bude potrebno”.

Bidenovi komentari dolaze nakon što je Rusija povukla svoje trupe iz nekoliko naselja na sjeveroistoku Ukrajine, uključujući grad Izjum. Moskva tvrdi da je taj korak preduzet za jačanje snaga u Donjecku, dok je Kijev slavio rusko povlačenje kao veliku pobjedu.

Američki predsjednik je oklijevao da to “broji pobjedom”, ali je tvrdio da ukrajinske snage “pobjeđuju Rusiju”, dok je zapravo “pobjeda u ratu u Ukrajini potpuno izvlačenje Rusije iz Ukrajine i priznavanje suvereniteta”.

BidenOružjerusijaukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Ukrajina je u planovima američkih fašista samo Darmplatz za nastavak Drang nach Osten . Nastavak politike Hitlera. Nema razlike. Rusofobi su se stavili na stranu fašizma – istorija se ponavlja .

Zuzu
1 godina prije

Gurat ćeš ih u govna dokle god bude bilo potrebno.

LZN
1 godina prije

“koliko god bude potrebno”
Do zadnjeg ukrajinca……..to več znamo, ima li šta novo?? Ko papagaji, trla baba lan da joj prođe dan….
Račun bez krčmara…..
Nego kako zvuči ovo:
SAD će podržavati Njemačku do konačne propasti!

I retorično pianje, za prijatelja:
Kako će proći najmanje hijene iz čopora ako njemačka industrija propadne….mislim na SLO i HR mada i Srbija dosta posluje sa njemačkom ali ne u tolikoj mjeri.

Max
1 godina prije

SAD i drži Ukrajinu Bez njih ona ne bi postojala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI