SAD ciljaju iransku naftu

Iran - Amerika igra
10 komentara

Američko ministarstvo finansija u srijedu je stavilo na crnu listu nekoliko iranskih izvoznika nafte i navodnih lažnih kompanija u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, optužujući ih za izbjegavanje zabrane izvoza iranskih petrokemikalija u istočnu Aziju.

Taj potez dolazi nakon što pregovori ponovo propadaju o ponovnom uspostavljanju nuklearnog sporazuma, u kojem je Teheran zahtijevao od SAD-a da ukine sankcije uvedene kada se Washington jednostrano povukao iz sporazuma.

“Dok su SAD posvećene postizanju sporazuma s Iranom koji traži obostrani povratak na usklađenost sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije, mi ćemo nastaviti koristiti sve naše vlasti za provedbu sankcija na prodaju iranske nafte i petrokemikalija”,  rekao je Brian Nelson, podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, misleći na službeni naziv nuklearnog sporazuma.

Ured Trezora za kontrolu strane imovine (OFAC) najavio je sankcije protiv 15 pojedinaca i kompanija sa sjedištem u Iranu, Emiratima i Kini, optužujući ih da su izbjegli američki embargo na izvoz “petrohemijskih proizvoda, vrijednih stotine miliona dolara, kompanijama širom svijeta”.

Amerikancima je zabranjeno da posluju sa sankcionisanim pojedincima i entitetima, a njihova imovina u SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u. SAD uvode sankcije u skladu sa izvršnim ovlastima, ne zahtijevajući ni odgovarajući postupak ni dokaze.

Najnovije sankcije dolaze samo sedmicu prije nego što američki predsjednik Joe Biden treba posjetiti Izrael i Saudijsku Arabiju i, između ostalog, razgovarati o mjerama protiv Irana. Izrael je bio najveći kritičar JCPOA, optužujući Iran da planira nabavku nuklearnog oružja – što je Teheran više puta negirao.

JCPOA  su potpisali Iran, SAD, Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Njemačka u julu 2015. i postavili su ograničenja na civilne nuklearne programe Teherana kako ne bi mogli doći do vojnih aplikacija. Zauzvrat, sankcije UN-a Iranu su ukinute. Zbog protivljenja u Kongresu, tadašnji predsjednik Barack Obama nije mogao odobriti JCPOA kao sporazum, ostavljajući ga podložnim odbacivanju od strane njegovog nasljednika Donalda Trumpa. Međutim, Bajdenova javno izrečena želja da obnovi sporazum nije dovela do diplomatskog uspjeha.

Posljednje runde nuklearnih pregovora čiji je domaćin bio Katar završile su prošle sedmice u još jednom ćorsokaku. Američki izaslanik optužio je Teheran da postavlja nove zahtjeve i odbija da se povinuje dogovoru, dok je iranska vlada istakla da se Washington povukao iz sporazuma 2018. i da se mora sam vratiti poštovanju – između ostalog ukidanjem sankcija – prije nego što očekuje Iran da uradi isto.

iranNaftaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
darijoman
1 godina prije

Pa kad ne mogu dobiti Rusku haha. Koji su to paraziti

Tupko Glupko
1 godina prije

Pazi ovo, izuzetni brinu što se krši njihova zabrana izvoza iranske nafte i petrokemikalija u istočnu Aziju.Izvoz koji se odvija na drugom kraju svijeta!

Kako su puknuti, još će od Irana tražiti da im izvozi naftu.
Naravno, po nižoj cijeni.

Ovi idu principom spržene zemlje – žele da ih svi zamrze.

none
1 godina prije

sankcije na sankcije 🙂

tihobl
1 godina prije

Malo neprecizan clanak. Ameri su trazili da se Iran vrati u nuklearni sporazum, a sankcije ostaju uz jednu kvaku – mocice naftu izvoziti samo u SAD. Iranci su ladno odbili, americki pregovaraci su rekli da su nekooperativni. Kad su vidjeli da ih iranzi ne zarezuju nimalo rijesili su da izvrse pritisak na njihove kupce. Racunaju da ce Iran kad ostane bez musterija na istoku morati prodavati jedinoj preostaloj musteriji.

Partizan
1 godina prije

Bolesnici. Amerikanci su teški bolesnici.Treba tu ameriku malo granatirati. Ne malo nego puno. Njihove najveće gradove, gdje je koncentrisana glavnina njihovih hedonista i lezilebovića. “Niko ne smije da ima nuklearnu bombu osim nas amerikanaca”, ma da ne bi!!! Joj kad rokne jedna kineska na Los Angeles za onih 100 milijuna mrtvih kineza koji su sagradili željezničku mrežu all across USA!

Max
1 godina prije

Svi trebaju naftu i ona će stići na bilo koji način.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI