SAD drže predavanja saveznicima o poljskom raketnom incidentu

61 komentar

Američki zvaničnici pozvali su svoje evropske i ukrajinske kolege da pokažu uzdržanost kada komentarišu smrtonosnu eksploziju projektila u Poljskoj, izvještava Politico u četvrtak.

Prema riječima trojice zapadnih zvaničnika s kojima je magazin intervjuirao, američki zvaničnici su u posljednjih nekoliko dana zamolili svoje evropske kolege i ured ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da budu oprezni kada govore o tome šta je izazvalo eksploziju.

Oni su također navodno obavili niz hitnih telefonskih poziva u kojima su tražili da njihovi saveznici iz NATO-a ne daju nikakve konačne izjave dok se ne sprovede istraga.

Napori za postizanje cilja dolaze u trenutku kada su se zapadni i ukrajinski zvaničnici sukobili oko toga ko je odgovoran za eksploziju u poljskom selu Przewodow blizu ukrajinske granice u kojoj su poginule dvije osobe. Dok su zapadni zvaničnici rekli da je eksploziju vjerovatno izazvao ukrajinski projektil, Kijev insistira da je ruskog porijekla.

Kako navodi Politico, ove izjave “ilustruju jedno od prvih velikih razmimoilaženja u mišljenju između Vašingtona i Kijeva” od početka ruske vojne kampanje u susjednoj državi krajem februara. Američki zvaničnici pokušavaju umanjiti značaj ovog raskola, ali nove pukotine između Washingtona i Kijeva mogu se pojaviti kako se sukob odugovlači, navodi se u izvještaju.

Prema Heder Konli, bivšoj službenici Stejt departmenta, „zabuna“ oko incidenta sa projektilima u Poljskoj bila je „zaista važna probna vožnja“ za SAD, NATO i Ukrajinu. “Mislim da smo svi naučili prilično vrijednu lekciju, da ne možete reći nešto odmah dok ne shvatite šta je to… jer su ulozi trenutno visoki.”

Nakon eksplozije u utorak, Zelenski je okrivio Rusiju, nazvavši incident “veoma ozbiljnom eskalacijom” i opisavši ga kao napad na NATO i zahtijevajući odgovor. Kasnije je, međutim, ublažio svoje tvrdnje, priznavši da “ne znamo 100 %” šta je izazvalo eksploziju.

Rusko ministarstvo odbrane negiralo je bilo kakvu umiješanost u incident, rekavši da su njegovi vojni stručnjaci analizirali fotografije sa lica mjesta i identificirali krhotine kao dijelove raketnog sistema protivvazdušne odbrane S-300 koji koristi Ukrajina.

PoljskarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

hahaa,stisla guza..inace,ovaj politico je vece smece od new york timesa.klasicni politicki bilten demonkratske stranke.hvala.

1 godina prije

Samo vi napadajte Vašington kako su neodgovorni, zlonamerni – čak podmukli… zar ne vidite svojim očima kako su brižni, kako su uzdržani! Borci za istinu čak i na svoju štetu!!! Možda idu dotle da povuku poslato oružje u Ukrajinu? A možda pošalju još više 😉

To se zove prebacivanje inicijative i odgovornosti… uvek su kolonijama zapadali prljavi poslovi.

tihobl
1 godina prije

Zelenski je pokusavao da dobije Bajdena pa nije uspio. Onda je pokusavao i druge da dobije na telefon. Iso je redom, niko mu se nije javljao dok mu nije receno: Zacepi gubicu majmune jedan!
Odmah nakon toga izjavio je da nije 100% siguran da je to bio ruski projektil.

LZN
1 godina prije

Juče je Tucker sve objasnio amerima:

YT
Tucker Carlson: This lie could get millions of Americans killed

tihobl
1 godina prije

Prevod razgovorea RT reportera sa ruskim vojnikom kod Svatova:

„Од последњих битака, Украјинце нисмо ни видели. Плаћеници.
Најчешће пољски говор.

На појединим деоницама правца Кременнаја-Сватово страни плаћеници су већ у потпуности заменили Оружане снаге Украјине. Пољске заставе висе над рововима и на положајима „украјинских“ трупа.
Генерално, ово ништа не мења. На стотине их је ликвидирано.Покушаји пробоја, који су често потпуно самоубилачки, не престају.

Желео бих да приметим високу борбеност наших момака на линији додира. Постоји много разлога, али велики губици непријатеља су један од њих.”

imee
1 godina prije

mogli su startat ww3 a nisu. zašto?
kaže gonzalo a nas je spasio neki seljak u poljskoj koji je usnimio dijelove s300 i uništio narativ…

Max
1 godina prije

Izazivali su treći svijetski rat pa se predomislili.

istra
1 godina prije

Iran i Rusija potkopavaju osnovna pravila i principe našeg globalnog poretka”, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, ne navodeći što znači “naš globalni poredak”.

Pas Lutalica
1 godina prije

Je li dotični Mišo T. kako se već potpisuje, postao vlasnik ovog portala?
Pitam za prijatelja 😀

Ico
1 godina prije

Čemu predstojeći summit OESS-a?!? OESS je probušeni kurton od svog osnutka! Ima “ moć kamilice “, a to je pokazao pri razbijanju Jugoslavije.

nonwo
1 godina prije

Zelenskom je dojadilo vođenje rata jer to osim naslikavanja,holivudske slave i tapšanja moćnika bude ponekad pain in the ass.Želi da nato preuzme,pa kad već Ukrainci lete u zrak ,što ne bi malo i drugi probali….Krv vlastitih građana mu je već do lakata,”donirani” bilioni moraju kad tad presušiti s obzirom da ih nemaju više ni u domicilnim zemljama njegovih zapadnih sponzora,poginuli vojnici se ne zamjenjuju robotima,još,.., a ni naoružanja nema unedogled… S ovom packom koju je dobio od “svojih prijatelja” i saveznika( naredbodavaca) ,ako još nije ,zapalit će mu se lampica….NJIMA se živo fućka za sve vas i nemaju namjeru ginuti , sve dok VI ginete za njihove potrebe koje se neometano ostvaruju… Jer da je nato uključenje (sada) u interesu močnika,vijest da je Rusija napala Poljsku,članicu NATO-a nastavila bi cirkulirati svijetom bez obzira na istinu… Ovako je ,vidljivo iz aviona, da je hitno pokrenut damage control i svi su dobili… Čitaj više »

Buničar
1 godina prije

Naravno da je S-300 ruski raketni sustav, pa to nije upitno. Upitno je to tko ga je lansirao a sada sve ukazuje da su to ipak bili ukrajinci

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Iz ovog incidenta najveću je korist izvukla Rusija.

Umjesto ukrajinskih očekivanja o pojačanju podrške, došlo je do demonstracije dokle seže granica podrške Ukrajini. I Zelenskom osobno. Koji svojim soliranjem u pokušaju da u rat uvuče NATO, sve češće Amerikance i Zapad dovodi u za njih, neželjene i riskantne situacije…

Nakon ovoga Rusiji je bjelodano jasno da NATO nije spreman ući u direktni rat s njom.

Mat
1 godina prije

Da,ulozi su visoki,a Ukrajina je samo cip na stolu.

hiber
1 godina prije

Nema nikakvih pukotina u golim interesima. Od propasti specijalne operacije drugog dana rata govorim da Amerikaci dotokom oružja kontroliraju tijek rata. Međutim, sada se moze izreći i drugačije: ” unatoč svom oprezu, Amerikanci se nikada neće odvažiti smanjiti vojne isporuke.” Također, Ukrainci iz vlastitog iskustva, nikada neće podleći kojekakvim “mirovnim” posrednicima. Iz toga slijedi činjenica da je poraz Rusije u ratu neminovan, te da sam rat nije nikada zadovoljavao nacionalne interese Rusije. Ali to nikada nećete pročitati u kojekakvim amaterskim zapadnim glasilima. Zapravo su to zaključci najvećih ruskih stratega
generala Ivaševa i pukovnika Hodarenoka izrečeni davno prije Putinove agresije.

tihobl
1 godina prije

Мекдоналдс одлази из Белорусије, Лукашенко:  „Богу хвала да одлази! И ми знамо да исечемо хлеб и унутра ставимо комад меса, да пржимо кромпириће и направимо салату“.
Од 22. новембра у Белорусији ће уместо Мекдоналдса радити „Вкусно и точка“, како се зове руски ланац који је преузео ресторане те америчке компаније у Русији.

tihobl
1 godina prije

Veceras su geranji rokali Motor Sic po Zaporozju. Pogodili su nesto veliko sto je izazvalo veliku detonaciju i veliki pozar.

Veceras su pocele demonstracije zbog nestasce struje (ustvari zbog toga kako su neki izuzeti od iskljucenja dok vecina sjedi u mraku i sto se vecina struje preusmjerava u Lavov). SBU i policija su nahvatali “izdajnika i ruskih spijuna” i rastjerali ostale.

1 godina prije

Gospodo Poljaci budite spremni, kad Zelenko izgori morate se vi aktivirati, po programu anglosaksonaca !!??XX

Amater
1 godina prije

Taman da je i bijo ruski projektil , zapad to u ovom trenutku ne može priznati , jer se zna sto to znaci … a nije u mogućnosti odgovoriti.. posebno zbog vojno inferiornog položaja … cirkon , kinzal , avangard, Posejdon … i da ne nabrajam dalje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI