SAD frustrirane zbog ukrajinskog napada u Rusiji

portparol Pentagona John Kirby
44 komentara

Vašington je ponovo odbacio vizuelni dokaz opreme koju su isporučili SAD korišćene u ovosedmičnom napadu ukrajinskih militanata u ruskoj oblasti Belgorod kao nepotvrđene “izveštaje”,  ali je priznao da slike zahtevaju dalju istragu. Administracija predsjednika Joea Bidena, međutim, očito je priznala zabrinutost da je Kijev možda prekršio svoje navodno obećanje da neće koristiti američko oružje izvan svoje teritorije.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby govorio je o  “frustraciji” zbog napada tokom brifinga za novinare u srijedu, izvještava američki medij Politico . Napomenuo je da administracija “pretražuje”  snimak koji ukazuje da je oprema koju su isporučili SAD “mogla biti umiješana” u smrtonosnu raciju u Belgorodskoj četvrti Grayvoron.

„Bili smo prilično jasni da ne podržavamo upotrebu opreme američke proizvodnje za napade unutar Rusije“, rekao je Kirby novinarima. “S Ukrajincima smo bili jasni oko toga. Neću ulaziti u privatne razgovore koje vodimo s njima, ali mislim da smo bili samo dosljedni u pogledu naših zabrinutosti u tom pogledu.”

Kirbyjevi komentari uslijedili su dan nakon što su zvaničnici američkog State Departmenta i Pentagona pokušali baciti sumnju na fotografije i video snimke koji jasno pokazuju da su militanti koristili američku opremu, uključujući Humvees i MaxxPro MRAP oklopna borbena vozila. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller nazvao je dokaze “nejasnim slikama” i rekao novinarima da je američka administracija “skeptična prema njihovoj istinitosti”.

Visokokvalitetne slike, uključujući snimke koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, prikazuju više oštećenih i napuštenih američkih vozila. Vojska je saopštila da je desetine diverzanata ubijeno u protuterorističkoj operaciji, dok su neki vraćeni na teritoriju Ukrajine.

Kijev je pokušao da dezavuiše napad tvrdeći da su ga izvele takozvane neonacističke jedinice “Legija slobode Rusije” i “Ruski dobrovoljački korpus (RDK)”. Kremlj je odgovorio da je to razlika bez razlike, jer su se militanti borili u ukrajinskoj vojsci koristeći opremu koju je obezbijedio Zapad. Pentagon je također rekao da SAD nisu odobrile nikakav transfer opreme paravojnim organizacijama izvan ukrajinskih oružanih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden pokušao je voditi kampanju međunarodnih sankcija protiv Rusije i pružiti vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara Ukrajini, a da nije izazvao direktan rat s Rusijom. Javno, američki zvaničnici su uvijek tvrdili da su osnovna pravila koja zabranjuju korištenje opreme američke proizvodnje izvan ukrajinske teritorije dio tog napora, nastojeći da udalje Washington od bilo kakvih upada na rusko tlo.

Tokom brifinga za novinare u subotu, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Washington “nastaviti na način koji izbjegava Treći svjetski rat – to pravilo je ostalo netaknuto”.

Međutim, ruski zvaničnici smatraju da su SAD direktna strana u ukrajinskom sukobu jer Kijevu pružaju sve naprednije oružje. Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Washington da je omogućio kijevske terorističke napade u Rusiji, uključujući napad moskovske bespilotne letjelice za koji se tvrdi da je ukrajinski pokušaj ubistva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

John KirbyrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
10 mjeseci prije

Idu izbori a rat sa Rusijom na ruskoj teritoriji nije baš primamljivo prosečnom biraču, naročito nakon fijaska u Afganistanu i svinjarije u Ukrajini.

tihobl
10 mjeseci prije

Amerikanci su poslali upozorenje Kijevu da ne smiju izvoziti americku opremu i oruzije u trece zemlje, a narocito u Rusiju. Ne svidjaju im se one slike predatog MaxxPro i kamiona punog oruzja i municije. Nisu ni oni ludi, vide da se neko iz SBU tu ugradio.

vrlodrag
10 mjeseci prije

Gdje vaši stupe nogom zajamčen je nered,uništenje,osiromašenje,korupcija i raspad sustava te konačno krvoproliće.Vi ste utjelovljenje zla i protubožjeg i protuljudskog poretka,novog svjetskog poretka. Za opstanak ljudi i naroda nužno je kao i dužnost biti protiv vas

Lud je tko vas ne prezire nakon svega što se događalo i što se događa.

Max
10 mjeseci prije

Nisu baš uvjerljivi.

burt
10 mjeseci prije

to je bila akcija da se pokaže ruska nesposobnost i neorganiziranost, uletjeli su preko službenog prijelaza a ruski graničari nisu ni očekivali napad, na pravcu Harkov-Sumy-Chernihiv sva sela i gradovi su naoružani, ukrajinska teritorijalna obrana je digla na oružje sve što hoda, ne samo da Rusi tamo ne mogu proći nego da Ukrajina krene u napad na Rusiju došli bi za dva dana do Belgoroda i Kurska

nessy
10 mjeseci prije

Ukrajinska obecanja ne vrijede nista, oni daju sve od sebe ne bi li isprovocirali direktan udar po NATO-u. Dobiju li F-16, tko ce ih sprijeciti da gadjaju Rusiju?

tuf
10 mjeseci prije

Lažljiva predstava za javnost. Tobože frustrirani, razočarani & iznenađeni. A u praksi – netom prije svakog terorističkog napada Ukrajinaca zabilježen je izrazito pojačan let američkih špijunskih letjelica. Sve slučajno, spontano iliti ruski false-flag.

Janko
10 mjeseci prije

Amerikanci ,pokušavate ljudima prodati jeftine štoseve ili narodski rečeno m.da za b.u.rege.
Narodima slobomislećima je odavno jasno da svi ratovi,sve nedaće politička i ekonomska ucjenjivanja dolaze od vas,vaše želje da budte svjetski policajac da određujete sudbinu drugima.Okružena oceanima priroda vam je omogućila da se osećati sigurnijim,ali ne zloupotrebljavjte tu prirodnu i stratešku prednost,da ostalim narodima i državama nanosite nesreću.Zadržite vašu „demokraciju”unutar svojih granica.

zac
10 mjeseci prije

ja, da sam Putin, vec bi odavno bacio par taktickih na london, paris, berlin i rammstein, i mirna bosna

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ovaj Sullivan je nekidan rekao da Ukri trebaju i moraju gađati Krim.

Samo je zaboravio da Rusi to smatraju svojim prostorom.

Jimbo
10 mjeseci prije

Isli su avtomatski kad je krumpiruglavi kurdupel “oslobodio” ozemlja I pomaknuo granicu🙂🤣🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI