SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi

SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi

U svom maršu prema novom ratu Sjedinjene Države optužuju Iran da koristi vojnu silu kako bi se nametnuo kao “regionalni hegemon”. Iran se optužuje da je najveći državni sponzor terorizma u svijetu zato što pomaže pobunjenicima u Jemenu, vladi u Siriji i Hezbollahu u Libanonu. Ali ono što Sjedinjene Države govore o Iranu više vrijedi za same SAD.

Prvo, na Bliskom istoku već postoji regionalni hegemon i to su SAD, iako puno manje od debakla u Siriji. Čak i najgorljivije optužbe protiv Irana kao državnom sponzoru terorizma blijede u usporedbi s Al-Qaidom i samoproglašenom “Islamskom državom” čiji se terorizam proširio planetom, uključujući ostatak terorističkih skupina koje djeluju u Libiji, Siriji, Jemenu i Afganistanu, protiv kojih se bori Iran, a ne SAD.

Sjedinjene Države također podupiru terorističke organizacije u Iranu, uključujući i skupinu Mojahedin-e Khalq, koja uživa potporu savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji lobira u njihovo ime godinama, još kada je MEK bio na popisu terorističkih organizacija State Departmenta.

Iran je prisutan u Jemenu, Siriji i Libanonu upravo kako bi se izbjeglo da te zemlje budu dio ionako opsežne američke hegemonije na Bliskom istoku. Tijekom vojnih aktivnosti Washingtona u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i središnjoj Aziji su  desetljeća laži stvarala izgovore kako bi se opravdali beskrajni američki ratovi i marš Washingtona prema Iranu kao sljedećem cilju.

Američka invazija Afganistana na istočnim granicama Irana je provedena 2001. godine, zatim slijedi američka invazija na Irak, na zapadne granice Irana, 2003. godine. Tako su SAD opkolile Iran vojnim snagama. Invazije, praćene opsežnim okupacijama, samo su dva najekstremnija primjera agresivnog vojnog okruženja.

Posrednički američki ratovi protiv Libije, Sirije i Jemena su pokušali eliminirati političke i vojne saveznike Teherana. Uz namjerno paraliziranje ekonomije sankcijama i dogovorenu kampanju političke subverzije protiv Irana, Sjedinjene Države su takoreći objavile rat Islamskoj Republici.

Iran je trebao biti na “popisu uspjeha” američkih “promjena režima”. Na popisu je, uz Iran, bila Libija, sada propala država, podijeljena i uništena američkom vojnom intervencijom 2011. godine, kao i Sirija, koja se još uvijek bori protiv terorista koje podupiru SAD i američke vojne okupacije svog teritorija.

Iran je gotovo dvadeset godina bio okružen otvoreno neprijateljskim američkim trupama i njihovim saveznicima. Ono što Sjedinjene Države nazivaju “iranskom agresijom” su zapravo racionalni koraci koje bi poduzela svaka vlada okružena neprijateljskim snagama samo kako bi obranila svoj teritorij i svoj narod. Bliski istok je već podložan američkoj hegemoniji, iako američka vlada predsjeda tisućama kilometara dalje od regije.

Iran se bori protiv najvećeg državnog sponzora terorizma

U nedavnom intervjuu za Epoch Times, američki zastupnik Van Taylor iz Teksasa je nazvao Iran “najvećim državnim sponzorom terora na svijetu”. Kao primjere je naveo iransku potporu skupinama kao što su Hamas i Hezbollah, što su tvrdnje iza kojih stoji cijelo vodstvo Sjedinjenih Država.

Van Taylor

Međutim, grupe poput Hamasa su se zapravo borile protiv Damaska i njegovih iranskih saveznika u nedavnom sukobu u Siriji, što dovodi u pitanje “iransko sponzorstvo” Hamasa.

Hezbolah ima bliske veze s Iranom, ali je također dao velike materijalne i ljudske resurse ne za poticanje terorizma na Bliskom istoku, nego za borbu protiv njega, osobito protiv ISIL-a i Al-Qaede u Siriji i Iraku. Upravo su Iran i Hezbollah pomogli sirijskim snagama na terenu, dok je Rusija pružala zračnu potporu, zbog čega su ISIL i Al-Qaidu od 2015. U stalnoj defenzivi.

Ironično, ISIL i Al-Qaida u Siriji uspijevaju preživljavati samo na područjima koje štite snage SAD-a i NATO, kao što je Idlib, kojeg drži Al-Qaida, zbog kojeg su, prijetnjom vojne odmazde, SAD u više navrata upozoravale Damask i saveznike da ne oslobađaju regiju.

I dok optužbe SAD-a protiv Irana o “državnom sponzorstvu terora” ostaju nejasne, američke obavještajne agencije same priznaju ulogu Sjedinjenih Država i saveznika u stvaranju terorističkih organizacija kao što je ISIL. Američka obavještajna agencija DIA, na primjer, još 2012. godine uočava zavjeru Zapada i zaljevskih monarhija u stvaranju ono što se u to vrijeme nazvalo “selafijskom kneževinom” upravo u istočnoj Siriji, gdje se kasnije nastanio ISIL.

U dokumentu DIA objašnjava: “Postoji mogućnost uspostave deklarirane ili nedeklarirane selafijske kneževine u istočnoj Siriji, a upravo to tvrde vlasti koje podržavaju oporbu i žele izolirati sirijski režim zbog strateške dubine šiitske ekspanzije”. Da bi pojasnila tko daje tu potporu DIA navodi: “Zapad, zemlje Zaljeva i Turska podržavaju opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podupiru režim”.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici poslali su oružje i zalihe podružnicama Al-Qaide u Siriji. Zajedno sa Saudijskom Arabijom i Katarom, Sjedinjene Države isporučile su tisuće tona oružja teroristima u Siriji, a čak priznaju da je sirijska podružnica Al-Qaide, Jabhat Al-Nusra, najbolje naoružana i najbolje opremljena fronta terorističkih frakcija u sukobu.

Sjedinjene Američke Države također su korile Al-Qaidu u Jemenu. Associated Press je objavio da su pobunjenici Al-Qaide u savezu sa Sjedinjenih Država u Jemenu”.

“Iznova i iznova u posljednje dvije godine, vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i uz potporu Sjedinjenih Država tvrdi da je izbacila teroriste Al-Qaide iz njihovih uporišta u Jemenu i smanjila mogućnost napada na Zapad”. Ali je prešućeno da su se mnoga njihova “osvajanja” odvijala su se bez borbe i zato što je koalicija sklopila tajne sporazume s borcima Al-Qaide, plaćajući nekima da napuste ključne gradove i dopuštajući im da se povuku s oružjem, opremom i mitom ukradenog novca, piše Associated Press. Stotine terorista je regrutirala sama koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, a koju su podržavale Sjedinjene Države

Kasnije su se Sjedinjene Države iznenadile prijenosom sustava naoružanja Al-Qaidi u Jemenu.

CNN priznaje da su Saudijska Arabija i njeni koalicijski partneri dali američko oružje teroristima povezanim s Al-Qaidom, ekstremističkim militantima i drugim zaraćenim stranama u Jemenu, čime je Rijad prekršio sporazume sa Sjedinjenim Državama.

Tu je i MEK, teroristička organizacija koju podupiru SAD, koja je godinama s razlogom bila na crnoj listi američkog State Departmenta. Organizacija je desetljećima provodila brutalne terorističke napade, atentate i špijunažu protiv iranske vlade i njegovog naroda, a napadala je i Amerikance, uključujući pokušaj otmice američkog veleposlanika Douglasa MacArthura i pokušaja ubojstva američkog generala Harolda Pricea. MEK je likvidirao pukovnika Louisa Leeja Hawkinsa, pukovnika Paula Shaffera i pukovnika Jacka Turnera, potom zaposlenike Rockwell Internationala Williama Cottrella, Donalda Smitha i Roberta Krongarda.

Međutim, odjednom se zaboravlja  nasilna prošlost skupine Mojahedin-e Khalq, jer su ovi teroristi počinili napade u Iranu, ubijali političke protivnike, napadali civilne ciljeve i provodili američko-izraelski plan ubojstva iranskih znanstvenika.

MEK je uklonjen s crne liste američkog State Departmenta kao strana teroristička organizacija nakon opsežnih lobističkih napora, a ne zato što su dokazi pokazali da više ne pripada popisu.

Ako su Al-Qaida i MEK “saveznici”  Sjedinjenih Država i angažirali su se protiv “iranske agresije” na Bliskom istoku, onda Washington predstavljala stvarnu prijetnju regionalnom i globalnom miru i stabilnosti, a ne Iran.

Obrnuta stvarnost i pravi marš u rat

Upravo na ovim prozirnim lažima Sjedinjene Države grade svoj izgovor za agresiju na protiv Irana, iako je katastrofa raznih agresivnih ratova u regiji još uvijek u plamenu.

Iran nema ekonomsku i vojnu snagu da predstavlja stvarnu prijetnju svijetu, čak i ako bi to htio. S druge strane, SAD još uvijek imaju jaku ekonomiju i vojne snage, ali i dokazane rezultate neopravdanih optužbi za pokretanje razornih ratova protiv raznih nacija.

Sjedinjene Države, čak i ako ne pokrenu rat, ekonomski štete ne samo Iranu, nego i drugim zemljama svijeta koje surađuju s Teheranom.

Američka agresija na Iran, čak i ako ne izbije potpuni rat, uništava regiju, od Sirije do Jemena, a štetu snose i američki saveznici zbog dugih i skupih ratova, dok se cijela regija u ekonomskom i društvenom razvoju vraća desetljeća unatrag.

Da sutra na Bliskom istoku zavlada mir, SAD i NATO bi imali malo veze s razvojem regije. Ta bi uloga, umjesto njima, pripala Kini, koja kao uvjet za proširenje izgradnje globalne infrastrukture na Bliskom istoku već promiče stabilnost. Čak i u prodaji oružja zemljama Bliskog istoka konkurentne sustave imaju Rusija i Kina, što američki saveznici već uzimaju u obzir.

Dakle, kaos je jedino okruženje u kojem se može održati američki primat i većem dijelu regije. Jedino se tako može sačuvati američki utjecaj i kaosom se opravdavaju vojne baze, milijarde dolara za njihovu izgradnju, opskrbu i proširenje, ali i vojne intervencije, izravne i posredne, vršenje pritiska na vlade da im se pridruže ili se opravdava ogromna prodaju oružja saveznicima poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, samo kako bi se nastavile takve intervencije.

To je industrija od stotine milijardi dolara i samo je Washington dovoljno drzak da je otvoreno i kontinuirano promovira. Za profitabilni kaos, posljednji veliki američki izvoz, nema dovoljno velike ili sramotne laži.

LDR

28
Ostavite komentar

avatar
10000
10 Grupirani komentari
18 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
28 Komentatori
CixMaxKoraMatejaZ.A. Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
deki
Gost
deki

Predstoji lesinarima i zlocincima najtezi buduci period do sada. Znajuci da su izgubili toliku vojsku u koju su skrhali milione dolara i da im je ta vojska u rasulu i vojno,brojcano i teritorijalno.Naravno mislim na isis. I ako se uzme da je Iran zacementirao svoju poziciju u Siriji ali i u Iraku ,normalno je da su lesinari kivni na irance i da su im oni sada problem kojeg nikako ne mogu resiti,jer sve vise imaju uticaja i teritorijalno se siri taj uticaj.Cak im je sadasnja situacija mnogo gora i nepovoljnija nego pre pet-sest godina kada im je samo Asad bio… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.

deki- Emotivno i odlicno izlozeno.Vrijeme je da tamu zamjeni sunce.

Max
Gost
Max

Detaljno i lijepo objašnjeno . Svaka čast.

Ivo
Gost
Ivo

Košer sendvičari su uletili združenim snagama. Hrabra američka flota se zaustavila 200 milja od Hormuza nakon što su upozoreni, i sad viču da su za pregovore. Kad više ta nuklearna supersila misli napasti glavnog državnog sponzora terorizma u svijetu? Kako ih nije sramota bojati se zaostale države koja je već hiljadama godina pred raspadom, a ovih zadnjih 40 pod mulama pogotovo, i koju mogu satrati tomahawcima za jedno popodne? Šta se više čeka? U svoj toj bliskoistočnoj priči mora se osvrnuti i na pleme odabranih, koji posjeduju najsofisticiraniju vojnu tehnologiju na BI i takođe mogu uništiti Iran u jedno popodne… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Bliski istok for dummies , mogli bi tako nazvati ovaj tekst namjenjen onima koji imaju poteskoće razumjeti ko sta radi na bliskom istoku..
Dodao bih jos da je sudbina sviju nas direktno vezana za sudbinu bliskog istoka..

Miki maus
Gost
Miki maus

Naravno da se Hamas borio u Siriji na strani Daesh, ipak je Hamas Mosadov projekt. Ali sa obzirom da su krivo tipovali na pobjednika rata u Siriji, moglo bi ih to skupo kostati. Velika vecina Palestinaca u Siriji se borila ito vrlo aktivno ( imaju i zasto) na strani Damaska, pa neznam bas kako Hamas danas stoji u ocima vecine Palestinaca. MeK, koliko znam, vodje i ogroman broj njegovih pripadnika je danas stacioniran u Albaniji, vjerojatno US zna zasto su na Balkanu. Izgleda da je Albanija osim sto je postala evropska Kolumbija, postala i stovariste ljudskog sljama sa BI. Sobzirom… Pročitaj više »

Max
Gost
Max

Iranu nitko ne može ništa. a ako može onda vas pitam zašto nije krenuo.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Sve dok izuzetni i odabrani budu nedodirljivi za sudove za ratne zločine, radit će što hoće.

Trubadur
Gost
Trubadur

Eto, šta kaže Yakov Kedmi, o tome, kako nije moguče, da USrA pobijedi Iran… https://www.youtube.com/watch?v=i-yG_sOdbYY

Cix
Gost
Cix

Cix = 20 / 27 = 0.74

xyx
Gost
xyx

Dakle ,islamska republika Iran je protiv islamske države!A USA podržavaju islamsku državu a mrze islamsku republiku?S obzirom da znamo da su republike zapravo države,onda je ova jednađba riješena.

Mateja
Gost
Mateja

Še huje. ZDA želijo, da umrejo vsi katoliki in vsi šiiti. Potem pridejo na vrsto Evropski katoliki.
Tako kot so iztrebili Indijance in jim ukradli zemljo. To je genocid in vojni zločin.
Cilj je uničenje Evrope. Libija, Irak in Sirija so bile uničene zato, da v Evropi pride do vzpona nacijev.

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
Gost
zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije

IRAN JE NE BITAN.

”Kineski tehnološki gigant Huawei privremeno je obustavio proizvodnju pametnih telefona, dok kompanija pokušava da prevaziđe posljedice stavljanja na crnu listu SAD, javili su kineski mediji.

Američke korporacije, poput Googlea, Microsofta, kao i proizvođači poluprovodnika Intel, Qualcomm i Broadcom, prekinuli su veze sa kineskim gigantom.

List “South China morning post” piše da je američka zabrana transfera tehnologije azijskoj firmi onemogućila Huaweiju da nabavi zalihe ključne za međunarodna tržišta.”

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa ako je Iran nebitan što onda pod temu o iranu pišeš, prozapadne pamflete i glupiraš sam sebe, sa nekim vijestima što sa temomnemaju blage veze…..P.S.—-Inače, ako je baš toliko nebitan, neznam zašto se 13. pleme, USrA i KSA kozohebi toliko brinu o Iranu….Nešto ne vidim, da bi se ta trojka antiljudskih tvorevina brinula za Zimbabve ili, Čile na primer….

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Je, pročita san to i ja. I kako je Iran nebitan? Ekonomski rat u oba slučaja s time da u iranskom slučaju može doć i do oružanog rata dok se SAD neće vojno dirat u Kinu ni pod razno. Ljudski životi su bitniji od same liderske pozicije proizvođača mobitela.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Ja u zadnje vrime, stalno govorin da je Kina nova Amerika (u bliskoj budućnosti). Možda ne u oružanom smislu ka i ameri, al u ekonomskoj ovisnosti ostatka svita prema njima

Težak
Gost
Težak

iran je bitan zbog posrednog djelovanja na kinu
sada vidimo na primjenu Huawei koliko je kina ovisna o usa
na isti način je ovisna i u drugim granama industrije
bez usa kina kao industrijska i proizvođačka sila a samim time
i vojna sila praktički ne postoji
stime da put svile ide u prašnjavu cestu
kina bez usa gubi na veliko
jedino što će imati vrijedno će biti onih triljun dollara usa obveznica
ali svi su se dedolarizirali pa to više nje bitno

Trubadur
Gost
Trubadur

Dajte pišite o Iranu a ne, da se petljate u stvari o kojima očigledno nemate puno znanja…Kina sa kupovinom USrA obvjeznica, kreditira Ameriškog potrošača, da kupuje kinesku robu i tako jača Kinesko gospodarstvo.. .. Sa obvjeznicama ( USrA dug ),kada izgube ročnost, onda sa kamatama dobivaju bezvrijedne dollare, sa kojima onda širom svijeta kupuju realne ekonomske stvari, kao recimo naše Gorenje ili naftu u Iranu ili Volvo….Tako, da kina samo treba prestat kupovat USrA obvjeznice, kao što je to učinila lani na jesen i FED mora, da diže kamatnu stopu, što posljednično znači, da berze padaju… Pa je zato i… Pročitaj više »

denis
Gost
denis

Četrdeset godina reže, prijete , laju i to je sve što mogu Iranu i ti se usudiš napisati da mogu nešto protiv Kine?? Daj imaj malo poštovanja prema sebi , nemoj da ti se ljudi smiju.

Težak
Gost
Težak

“Daj imaj malo poštovanja prema sebi , nemoj da ti se ljudi smiju.”
smijali su se kada su dobili varšavski pakt bez ispaljenoga metka
koji je bio druga ekonomija na svijetu

Kora
Gost
Kora

Bože, blagoslovi Iran i budi u pomoći iranskom narodu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik