fbpx

SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi

SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi

U svom maršu prema novom ratu Sjedinjene Države optužuju Iran da koristi vojnu silu kako bi se nametnuo kao “regionalni hegemon”. Iran se optužuje da je najveći državni sponzor terorizma u svijetu zato što pomaže pobunjenicima u Jemenu, vladi u Siriji i Hezbollahu u Libanonu. Ali ono što Sjedinjene Države govore o Iranu više vrijedi za same SAD.

Prvo, na Bliskom istoku već postoji regionalni hegemon i to su SAD, iako puno manje od debakla u Siriji. Čak i najgorljivije optužbe protiv Irana kao državnom sponzoru terorizma blijede u usporedbi s Al-Qaidom i samoproglašenom “Islamskom državom” čiji se terorizam proširio planetom, uključujući ostatak terorističkih skupina koje djeluju u Libiji, Siriji, Jemenu i Afganistanu, protiv kojih se bori Iran, a ne SAD.

Sjedinjene Države također podupiru terorističke organizacije u Iranu, uključujući i skupinu Mojahedin-e Khalq, koja uživa potporu savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji lobira u njihovo ime godinama, još kada je MEK bio na popisu terorističkih organizacija State Departmenta.

Iran je prisutan u Jemenu, Siriji i Libanonu upravo kako bi se izbjeglo da te zemlje budu dio ionako opsežne američke hegemonije na Bliskom istoku. Tijekom vojnih aktivnosti Washingtona u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i središnjoj Aziji su  desetljeća laži stvarala izgovore kako bi se opravdali beskrajni američki ratovi i marš Washingtona prema Iranu kao sljedećem cilju.

Američka invazija Afganistana na istočnim granicama Irana je provedena 2001. godine, zatim slijedi američka invazija na Irak, na zapadne granice Irana, 2003. godine. Tako su SAD opkolile Iran vojnim snagama. Invazije, praćene opsežnim okupacijama, samo su dva najekstremnija primjera agresivnog vojnog okruženja.

SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi 1

Posrednički američki ratovi protiv Libije, Sirije i Jemena su pokušali eliminirati političke i vojne saveznike Teherana. Uz namjerno paraliziranje ekonomije sankcijama i dogovorenu kampanju političke subverzije protiv Irana, Sjedinjene Države su takoreći objavile rat Islamskoj Republici.

Iran je trebao biti na “popisu uspjeha” američkih “promjena režima”. Na popisu je, uz Iran, bila Libija, sada propala država, podijeljena i uništena američkom vojnom intervencijom 2011. godine, kao i Sirija, koja se još uvijek bori protiv terorista koje podupiru SAD i američke vojne okupacije svog teritorija.

Iran je gotovo dvadeset godina bio okružen otvoreno neprijateljskim američkim trupama i njihovim saveznicima. Ono što Sjedinjene Države nazivaju “iranskom agresijom” su zapravo racionalni koraci koje bi poduzela svaka vlada okružena neprijateljskim snagama samo kako bi obranila svoj teritorij i svoj narod. Bliski istok je već podložan američkoj hegemoniji, iako američka vlada predsjeda tisućama kilometara dalje od regije.

Iran se bori protiv najvećeg državnog sponzora terorizma

U nedavnom intervjuu za Epoch Times, američki zastupnik Van Taylor iz Teksasa je nazvao Iran “najvećim državnim sponzorom terora na svijetu”. Kao primjere je naveo iransku potporu skupinama kao što su Hamas i Hezbollah, što su tvrdnje iza kojih stoji cijelo vodstvo Sjedinjenih Država.

SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi 2

Van Taylor

Međutim, grupe poput Hamasa su se zapravo borile protiv Damaska i njegovih iranskih saveznika u nedavnom sukobu u Siriji, što dovodi u pitanje “iransko sponzorstvo” Hamasa.

Hezbolah ima bliske veze s Iranom, ali je također dao velike materijalne i ljudske resurse ne za poticanje terorizma na Bliskom istoku, nego za borbu protiv njega, osobito protiv ISIL-a i Al-Qaede u Siriji i Iraku. Upravo su Iran i Hezbollah pomogli sirijskim snagama na terenu, dok je Rusija pružala zračnu potporu, zbog čega su ISIL i Al-Qaidu od 2015. U stalnoj defenzivi.

Ironično, ISIL i Al-Qaida u Siriji uspijevaju preživljavati samo na područjima koje štite snage SAD-a i NATO, kao što je Idlib, kojeg drži Al-Qaida, zbog kojeg su, prijetnjom vojne odmazde, SAD u više navrata upozoravale Damask i saveznike da ne oslobađaju regiju.

I dok optužbe SAD-a protiv Irana o “državnom sponzorstvu terora” ostaju nejasne, američke obavještajne agencije same priznaju ulogu Sjedinjenih Država i saveznika u stvaranju terorističkih organizacija kao što je ISIL. Američka obavještajna agencija DIA, na primjer, još 2012. godine uočava zavjeru Zapada i zaljevskih monarhija u stvaranju ono što se u to vrijeme nazvalo “selafijskom kneževinom” upravo u istočnoj Siriji, gdje se kasnije nastanio ISIL.

U dokumentu DIA objašnjava: “Postoji mogućnost uspostave deklarirane ili nedeklarirane selafijske kneževine u istočnoj Siriji, a upravo to tvrde vlasti koje podržavaju oporbu i žele izolirati sirijski režim zbog strateške dubine šiitske ekspanzije”. Da bi pojasnila tko daje tu potporu DIA navodi: “Zapad, zemlje Zaljeva i Turska podržavaju opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podupiru režim”.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici poslali su oružje i zalihe podružnicama Al-Qaide u Siriji. Zajedno sa Saudijskom Arabijom i Katarom, Sjedinjene Države isporučile su tisuće tona oružja teroristima u Siriji, a čak priznaju da je sirijska podružnica Al-Qaide, Jabhat Al-Nusra, najbolje naoružana i najbolje opremljena fronta terorističkih frakcija u sukobu.

Sjedinjene Američke Države također su korile Al-Qaidu u Jemenu. Associated Press je objavio da su pobunjenici Al-Qaide u savezu sa Sjedinjenih Država u Jemenu”.

“Iznova i iznova u posljednje dvije godine, vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom i uz potporu Sjedinjenih Država tvrdi da je izbacila teroriste Al-Qaide iz njihovih uporišta u Jemenu i smanjila mogućnost napada na Zapad”. Ali je prešućeno da su se mnoga njihova “osvajanja” odvijala su se bez borbe i zato što je koalicija sklopila tajne sporazume s borcima Al-Qaide, plaćajući nekima da napuste ključne gradove i dopuštajući im da se povuku s oružjem, opremom i mitom ukradenog novca, piše Associated Press. Stotine terorista je regrutirala sama koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, a koju su podržavale Sjedinjene Države

Kasnije su se Sjedinjene Države iznenadile prijenosom sustava naoružanja Al-Qaidi u Jemenu.

CNN priznaje da su Saudijska Arabija i njeni koalicijski partneri dali američko oružje teroristima povezanim s Al-Qaidom, ekstremističkim militantima i drugim zaraćenim stranama u Jemenu, čime je Rijad prekršio sporazume sa Sjedinjenim Državama.

SAD i Iran – Obrnuta stvarnost, ali je rat pravi 3

Tu je i MEK, teroristička organizacija koju podupiru SAD, koja je godinama s razlogom bila na crnoj listi američkog State Departmenta. Organizacija je desetljećima provodila brutalne terorističke napade, atentate i špijunažu protiv iranske vlade i njegovog naroda, a napadala je i Amerikance, uključujući pokušaj otmice američkog veleposlanika Douglasa MacArthura i pokušaja ubojstva američkog generala Harolda Pricea. MEK je likvidirao pukovnika Louisa Leeja Hawkinsa, pukovnika Paula Shaffera i pukovnika Jacka Turnera, potom zaposlenike Rockwell Internationala Williama Cottrella, Donalda Smitha i Roberta Krongarda.

Međutim, odjednom se zaboravlja  nasilna prošlost skupine Mojahedin-e Khalq, jer su ovi teroristi počinili napade u Iranu, ubijali političke protivnike, napadali civilne ciljeve i provodili američko-izraelski plan ubojstva iranskih znanstvenika.

MEK je uklonjen s crne liste američkog State Departmenta kao strana teroristička organizacija nakon opsežnih lobističkih napora, a ne zato što su dokazi pokazali da više ne pripada popisu.

Ako su Al-Qaida i MEK “saveznici”  Sjedinjenih Država i angažirali su se protiv “iranske agresije” na Bliskom istoku, onda Washington predstavljala stvarnu prijetnju regionalnom i globalnom miru i stabilnosti, a ne Iran.

Obrnuta stvarnost i pravi marš u rat

Upravo na ovim prozirnim lažima Sjedinjene Države grade svoj izgovor za agresiju na protiv Irana, iako je katastrofa raznih agresivnih ratova u regiji još uvijek u plamenu.

Iran nema ekonomsku i vojnu snagu da predstavlja stvarnu prijetnju svijetu, čak i ako bi to htio. S druge strane, SAD još uvijek imaju jaku ekonomiju i vojne snage, ali i dokazane rezultate neopravdanih optužbi za pokretanje razornih ratova protiv raznih nacija.

Sjedinjene Države, čak i ako ne pokrenu rat, ekonomski štete ne samo Iranu, nego i drugim zemljama svijeta koje surađuju s Teheranom.

Američka agresija na Iran, čak i ako ne izbije potpuni rat, uništava regiju, od Sirije do Jemena, a štetu snose i američki saveznici zbog dugih i skupih ratova, dok se cijela regija u ekonomskom i društvenom razvoju vraća desetljeća unatrag.

Da sutra na Bliskom istoku zavlada mir, SAD i NATO bi imali malo veze s razvojem regije. Ta bi uloga, umjesto njima, pripala Kini, koja kao uvjet za proširenje izgradnje globalne infrastrukture na Bliskom istoku već promiče stabilnost. Čak i u prodaji oružja zemljama Bliskog istoka konkurentne sustave imaju Rusija i Kina, što američki saveznici već uzimaju u obzir.

Dakle, kaos je jedino okruženje u kojem se može održati američki primat i većem dijelu regije. Jedino se tako može sačuvati američki utjecaj i kaosom se opravdavaju vojne baze, milijarde dolara za njihovu izgradnju, opskrbu i proširenje, ali i vojne intervencije, izravne i posredne, vršenje pritiska na vlade da im se pridruže ili se opravdava ogromna prodaju oružja saveznicima poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, samo kako bi se nastavile takve intervencije.

To je industrija od stotine milijardi dolara i samo je Washington dovoljno drzak da je otvoreno i kontinuirano promovira. Za profitabilni kaos, posljednji veliki američki izvoz, nema dovoljno velike ili sramotne laži.

LDR

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa ako je Iran nebitan što onda pod temu o iranu pišeš, prozapadne pamflete i glupiraš sam sebe, sa nekim vijestima što sa temomnemaju blage veze…..P.S.—-Inače, ako je baš toliko nebitan, neznam zašto se 13. pleme, USrA i KSA kozohebi toliko brinu o Iranu….Nešto ne vidim, da bi se ta trojka antiljudskih tvorevina brinula za Zimbabve ili, Čile na primer….

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Je, pročita san to i ja. I kako je Iran nebitan? Ekonomski rat u oba slučaja s time da u iranskom slučaju može doć i do oružanog rata dok se SAD neće vojno dirat u Kinu ni pod razno. Ljudski životi su bitniji od same liderske pozicije proizvođača mobitela.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Ja u zadnje vrime, stalno govorin da je Kina nova Amerika (u bliskoj budućnosti). Možda ne u oružanom smislu ka i ameri, al u ekonomskoj ovisnosti ostatka svita prema njima

Težak
Gost
Težak
1 godina prije

iran je bitan zbog posrednog djelovanja na kinu
sada vidimo na primjenu Huawei koliko je kina ovisna o usa
na isti način je ovisna i u drugim granama industrije
bez usa kina kao industrijska i proizvođačka sila a samim time
i vojna sila praktički ne postoji
stime da put svile ide u prašnjavu cestu
kina bez usa gubi na veliko
jedino što će imati vrijedno će biti onih triljun dollara usa obveznica
ali svi su se dedolarizirali pa to više nje bitno

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Težak

Dajte pišite o Iranu a ne, da se petljate u stvari o kojima očigledno nemate puno znanja…Kina sa kupovinom USrA obvjeznica, kreditira Ameriškog potrošača, da kupuje kinesku robu i tako jača Kinesko gospodarstvo.. .. Sa obvjeznicama ( USrA dug ),kada izgube ročnost, onda sa kamatama dobivaju bezvrijedne dollare, sa kojima onda širom svijeta kupuju realne ekonomske stvari, kao recimo naše Gorenje ili naftu u Iranu ili Volvo….Tako, da kina samo treba prestat kupovat USrA obvjeznice, kao što je to učinila lani na jesen i FED mora, da diže kamatnu stopu, što posljednično znači, da berze padaju… Pa je zato i Trump kmečao na FED, prošle godine, jer je dizao kamatnu stopu…… A što se Huaweia tiče, je Kineska država več izjavila , da stoji iza njega, tako, da šta če biti otom potom….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Da si to napisao 1999 ili barem još 2002, bi možda i prošlo ali, danas,… Šta da kažem…. Svijet nije samo Holywood i danas je več sasvim sigurno, da Chuck Norris ne može, da uradi SVE sklekove….P.S…. Inače vaš još ima nešto što ste ostali zarobljeni u misaonom Disneylandu, ali šta čaemo. Tako to ide…Ili, da opišem sa parabolom iz onog vica o Mujagi sa željezničke stanice u Teočaku, koji se igra sa kondomom i navlači ga na glavu…… I kaže Haso… ” Dok ti ovdje glumiš ku**c, ode ti voz za Sarajevo….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Težak , moras razumjeti jednu stvar a to je da je americka ekonomija propala stvar tako da oni nemaju sta izgubiti.. Pa i sam tramp je to spomenuo već nekoliko puta.. Dakle u situaciji kad nemas sta da izgubis jedino sto mozes je da se trudis da naneses stetu onima koji imaju nesto da izgube.. To nesto je zdrava budućnost.. Druga stvar koju moras da razumijes je da Kina jos nije odgovorila americi za huawei a odgovor mora biti jako dobro smisljen jer Kina je ta koja realno ima sta da izgubi jer citav svijet je globalno uvezan u lance opskrbe pa odgovor mora biti takav da nanese sto manju stetu samoj kini.. Mislim da kina nema takvu politiku da zeleći nastetiti drugom da unistava i svoje kompanije sto amerika radi i jos se hvali s tim potezom .. Koliko očajan moras biti da to učiniš.. Jako očajan.. Sto se tiče irana i venecuele i tu ne razumijes da je to ista stvar kao i s kinom.. Dakle moze usa zeliti da unisti iran ali posljedice toga bi dovele do kraha samu ameriku.. Ako mislis da moze biti drugacije onda si u velikoj zabludi kao i oni.. Amerika samo nastoji… Pročitaj više »

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  Alen

“Amerika samo nastoji u svome propadanju povući 2/3 svijeta sa sobom u ponor..
To ti je sva filozofija danasnje amerike.”

usa se izvlači iz svog propadanja tako da povlači 2/3 svijeta u ponor..
kod irana nije problem njegovo uništenje nego kolaterala od njegovog uništenja koja treba biti minimalna usa to neće osjetiti ali su u pitanju njeni saveznici zato su nedavno dovukli thaad u izael
kada to bude svedeno u prihvatljive okvire onda iran ide na bubanj
kina nikad neće odgovoriti americi za huawei jer nema sa čime
osim toga jesi vidio kartu velike kine i one umjetne otočiće što su oteli od drugih zemalja iz regije
kina ima u planu teritorijalno širenje ne može ići protv rusa ali može ići na jug isto kao japanci u drugom ratu
pojest se rimuje jako interesantno….

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Tezak-Ja ti pisem nedavno a ti se zaboravljas ni Zimbabve se nemoze za podne unistit a kamoli Iran.Iran postoji milenije godina kao drzava pa ni muslimani ga nisu unistili Iranci su samo prihvatili religiju drzavnost je opstala.Ti se samo hvatas atomskih bombi bogami koda su kokice upitanju Sta si se napalio na Iran samo pises unistiti,izbrisati za jedno podne,rasturit u delove oladi malo covjece pa i oni su ljudi Znas sve mi vise licis na Bibija i on istu pricu prica

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Košer sendvičari su uletili združenim snagama.

Hrabra američka flota se zaustavila 200 milja od Hormuza nakon što su upozoreni, i sad viču da su za pregovore. Kad više ta nuklearna supersila misli napasti glavnog državnog sponzora terorizma u svijetu?

Kako ih nije sramota bojati se zaostale države koja je već hiljadama godina pred raspadom, a ovih zadnjih 40 pod mulama pogotovo, i koju mogu satrati tomahawcima za jedno popodne? Šta se više čeka?

U svoj toj bliskoistočnoj priči mora se osvrnuti i na pleme odabranih, koji posjeduju najsofisticiraniju vojnu tehnologiju na BI i takođe mogu uništiti Iran u jedno popodne nuklearnim udarom. Iako to mogu kad hoće, iako znaju da ih Iran želi uništiti, i iako znaju da Iran sponzorira njihove neprijatelje, oni ne poduzimaju ništa. Umjesto da udare po Iranu bez oklijevanja, oni gađaju izdaleka po Siriji i viču da uništavaju iranske ciljeve tamo. Zar se tako ponaša normalna država?

Taj BI hollywood je pomalo postao patetičan.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Sve dok izuzetni i odabrani budu nedodirljivi za sudove za ratne zločine, radit će što hoće.

denis
Gost
denis
1 godina prije

Četrdeset godina reže, prijete , laju i to je sve što mogu Iranu i ti se usudiš napisati da mogu nešto protiv Kine?? Daj imaj malo poštovanja prema sebi , nemoj da ti se ljudi smiju.

Težak
Gost
Težak
1 godina prije
Reply to  denis

“Daj imaj malo poštovanja prema sebi , nemoj da ti se ljudi smiju.”
smijali su se kada su dobili varšavski pakt bez ispaljenoga metka
koji je bio druga ekonomija na svijetu

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Bliski istok for dummies , mogli bi tako nazvati ovaj tekst namjenjen onima koji imaju poteskoće razumjeti ko sta radi na bliskom istoku..
Dodao bih jos da je sudbina sviju nas direktno vezana za sudbinu bliskog istoka..

Max
Gost
Max
1 godina prije

Iranu nitko ne može ništa. a ako može onda vas pitam zašto nije krenuo.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Predstoji lesinarima i zlocincima najtezi buduci period do sada. Znajuci da su izgubili toliku vojsku u koju su skrhali milione dolara i da im je ta vojska u rasulu i vojno,brojcano i teritorijalno.Naravno mislim na isis. I ako se uzme da je Iran zacementirao svoju poziciju u Siriji ali i u Iraku ,normalno je da su lesinari kivni na irance i da su im oni sada problem kojeg nikako ne mogu resiti,jer sve vise imaju uticaja i teritorijalno se siri taj uticaj.Cak im je sadasnja situacija mnogo gora i nepovoljnija nego pre pet-sest godina kada im je samo Asad bio problem.Sta su idioti tamo zapetljali i kako su glupo odigrali da se pitam kakvi maloumnici vode te projekte i koji su to mozgovi koji prave takve planove,ali to je druga tema. Da se vratim na Iran,izgleda da iranci su u medjuvremenu porasli i nisu vise neki klinci kome stariji decaci mogu tek tako pretiti ili lupati cvoke.Pred amerikancima je nevidjena dilema da li napasti jednu tako ozbiljnu i odraslu zemlju u kojoj nemaju sakrivenu i placenu pozadinu citaj nemaju tamo stvorenu vojsku kao sto su to imali u Siriju u obliku isis-a.A sa druge strane ako sad ne pokazu jaja… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  deki

deki- Emotivno i odlicno izlozeno.Vrijeme je da tamu zamjeni sunce.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  deki

Detaljno i lijepo objašnjeno . Svaka čast.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Eto, šta kaže Yakov Kedmi, o tome, kako nije moguče, da USrA pobijedi Iran… https://www.youtube.com/watch?v=i-yG_sOdbYY

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Še huje. ZDA želijo, da umrejo vsi katoliki in vsi šiiti. Potem pridejo na vrsto Evropski katoliki.
Tako kot so iztrebili Indijance in jim ukradli zemljo. To je genocid in vojni zločin.
Cilj je uničenje Evrope. Libija, Irak in Sirija so bile uničene zato, da v Evropi pride do vzpona nacijev.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

Bože, blagoslovi Iran i budi u pomoći iranskom narodu!

Cix
Gost
Cix
1 godina prije

Cix = 20 / 27 = 0.74

POVEZANE VIJESTI

Izbornik