SAD i Njemačka protiv poziva Ukrajine u NATO

Zelenski
9 komentara

Unija želi pronaći “sredinu” u pomoći Kijevu jer je “u opasnosti da izgubi rat”

SAD i Njemačka oklijevaju primiti Ukrajinu u NATO unatoč strahovima od vojnog kolapsa Kijeva pod pritiskom Rusije, izvijestio je u četvrtak New York Times.

Dužnosnici u bloku predvođenom SAD-om zabrinuti su da bi ga takav drastičan potez “uvukao u najveći kopneni rat u Europi od 1945.”, piše list, dodajući da NATO umjesto toga traži “sredinu”.

Rečeno je da tu zabrinutost dijele Berlin i Washington, koji se protive otvaranju pregovora o članstvu s Ukrajinom na summitu NATO-a u Washingtonu u srpnju. Istodobno se zalažu za dugoročne obveze sigurnosne pomoći Ukrajini.

U srijedu je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao članice bloka da se usredotoče na pružanje Ukrajini “pouzdane i predvidljive sigurnosne pomoći” umjesto dobrovoljnih donacija. Šef NATO-a je navodno predložio petogodišnji paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 100 milijardi eura, čime bi blok također preuzeo veću odgovornost – umjesto SAD-a – u smislu koordinacije pomoći.

Međutim, nekoliko zapadnih diplomata reklo je za NYT da se ovaj plan trenutno čini “neuhvatljivim”.

Bivši američki veleposlanik pri NATO-u Ivo Daalder rekao je da se čini da se Washington prešutno protivi inicijativi, što bi umanjilo njegovu ulogu u koordinaciji pomoći. Mađarska, još jedna članica NATO-a, javno se izjasnila protiv bilo kakvih poteza koji bi blok mogli više uključiti u sukob.

Također je nejasno kako bi NATO mogao prisiliti članice da doprinesu paketu od 100 milijardi eura u tako dugom vremenskom razdoblju, stoji u izvješću.

Međutim, “ništa od ovih stvari možda neće biti važno” do ljeta ako Rusija nastavi potiskivati kijevske trupe, jer je Ukrajina “u opasnosti da izgubi rat”, rekao je NYT.

Proteklih tjedana Rusija je oslobodila ključni grad Donbasa Avdejevku, dok je zauzela nekoliko obližnjih naselja. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski upozorio je prošli mjesec da ovo neće biti posljednje povlačenje osim ako SAD ne obnovi vojnu pomoć. Paket pomoći već je mjesecima u zastoju u Kongresu SAD-a zbog republikanskog protivljenja, dok članovi GOP-a zahtijevaju više napora za jačanje granične sigurnosti.

Rusija je osudila zapadne isporuke oružja Kijevu, upozoravajući da će one samo produžiti sukob. Dužnosnici u Moskvi također su optužili Zapad da koristi Ukrajinu kao sredstvo za nanošenje “strateškog poraza” Rusiji.

NATOnjemačkaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
24 dana prije

Alo NATO i vi i Ukrajina ste izgubili rat.

Darko
24 dana prije

Vrijeme je da netko razbije gubicu onom NATO majmunu Stoltenbergu koji je napravio kaos u EU..

Max
24 dana prije

Ukrajina je gotova.

opetlazes
24 dana prije

Sve to dok Monaco i Hamburg bojna udaraju koktele i belo po Evropi. Ukrajina nije proglasila opcu mobilizaciju upravo iz tih razloga. boje se Monaco Hamburg Berlin bojne pa bi sad valjda mi trebali umjesto njih Rusima na noz. B A N D O. ovaj smrad jens ima zanimljivo prezime.

abc
24 dana prije

Ukrajina nije formalno u NATO-u ali je zato NATO več mnogo godina neformalno u Ukrajini. Preko nje ratuje sa Rusijom i isprobava koliko daleko i sa kakvom snagom može rat potencirati.

Metabaron
24 dana prije

Kako su im zabili karu , al’ bas onako , na zapadnjacki podmukli nacin !!

abc
24 dana prije

Ukrajina nije izgubila rat. Izgubio ga je NATO i njegovi plačenici ukronacisti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI