SAD i Njemačka protiv pozivanja Ukrajine u NATO

NATO i Ukrajina
0
0

SAD i Njemačka oklijevaju da prihvate Ukrajinu u NATO uprkos strahu od vojnog kolapsa Kijeva pod pritiskom Rusije, objavio je u četvrtak New York Times.

Zvaničnici u bloku koji predvode SAD zabrinuti su da bi je tako drastičan potez “uvukao u najveći kopneni rat u Evropi od 1945.”, navodi list, dodajući da NATO umjesto toga traži “srednju poziciju” .

Navodi se da ovu zabrinutost dijele Berlin i Washington, koji se protive otvaranju pregovora o članstvu s Ukrajinom na samitu NATO-a u Washingtonu u julu. U isto vrijeme, oni zagovaraju dugoročne obaveze u vezi sa sigurnosnom pomoći Ukrajini.

U srijedu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao članice bloka da se fokusiraju na pružanje Ukrajine „pouzdane i predvidljive sigurnosne pomoći“, a ne na dobrovoljne donacije. Šef NATO-a je navodno predložio petogodišnji paket vojne pomoći od 100 milijardi dolara (107 milijardi dolara) Kijevu, čime bi blok takođe preuzeo veću odgovornost – umjesto SAD – u smislu koordinacije pomoći. Međutim, nekoliko zapadnih diplomata je za NYT izjavilo da se ovaj plan u ovom trenutku čini “neuhvatljivim” .

Bivši američki ambasador pri NATO-u Ivo Daalder rekao je da se Vašington prešutno protivi inicijativi, što bi umanjilo njegovu ulogu u koordinaciji pomoći. Mađarska, još jedna članica NATO-a, javno se izjasnila protiv bilo kakvih poteza koji bi blok mogli više uključiti u sukob.

Takođe je nejasno kako bi NATO mogao natjerati članice da doprinesu paketu od 100 milijardi eura u tako dugom vremenskom periodu, navodi se u izvještaju.

Međutim, “ništa od ovih stvari možda neće biti važno” do ljeta ako Rusija nastavi potiskivati ​​kijevske trupe, jer je Ukrajina “u opasnosti da izgubi rat”, navodi NYT.

Proteklih sedmica Rusija je oslobodila ključni Donbasski grad Avdejevku, dok je zauzela nekoliko obližnjih naselja. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski upozorio je prošlog mjeseca da ovo neće biti posljednje povlačenje ukoliko SAD ne obnove svoju vojnu pomoć. Paket pomoći mjesecima je bio u zastoju u američkom Kongresu zbog protivljenja republikanaca, jer članovi GOP-a zahtijevaju više napora na poboljšanju sigurnosti granica.

Rusija je osudila zapadne isporuke oružja Kijevu, upozoravajući da će one samo produžiti sukob. Zvaničnici u Moskvi su takođe optužili Zapad da koristi Ukrajinu kao oruđe za nanošenje „strateškog poraza“ Rusiji.

NATOSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI