SAD i Velika Britanija sankcionisale Iran zbog udara na Izrael

Iran - nuklearno oruzje
5 komentara

London i Washington stavili su na crnu listu nekoliko iranskih vojnih zvaničnika i kompanija u industriji čelika, automobilske industrije i dronova za “destabilizirajući” napad na Izrael prošle subote.

Iran je gađao Izrael baražom bespilotnih letjelica i projektila, što je Teheran nazvao zakonitom odmazdom za bombardovanje njegovog konzulata u Damasku u Siriji 1. aprila u kojem je ubijeno sedam visokorangiranih oficira Kuds snaga Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC).

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron najavio je sankcije na sastanku ministara vanjskih poslova G7 u Capriju u Italiji. Američka ministarka finansija Janet Yellen također je izdala saopštenje.

“Sankcije koje su danas objavljene zajedno sa SAD pokazuju našu nedvosmislenu osudu iranskog napada na suverenu državu”, rekao je Cameron.

„Koristimo ekonomske alate Trezora da degradiramo i poremetimo ključne aspekte iranske zlonamjerne aktivnosti, uključujući njegov program bespilotnih letjelica i prihod koji režim ostvaruje za podršku svom terorizmu“, rekla je Yellen. “Naše akcije otežavaju i poskupljuju Iran na svakom koraku da nastavi svoje destabilizirajuće ponašanje.”

Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva uključuju sedam pojedinaca i šest entiteta optuženih da su omogućili Iranu da provede “destabilizirajuću regionalnu aktivnost, uključujući direktan napad na Izrael”. London je već uveo preko 400 sankcija Teheranu, uključujući imenovanje IRGC-a u cijelosti.

Ured za kontrolu strane imovine američkog trezora (OFAC) krenuo je protiv 16 pojedinaca i dva entiteta, uključujući kompaniju koja proizvodi motore za dronove Shahed koji su korišteni u subotnjem štrajku.

Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva uključuju zamrzavanje bilo koje imovine koju određeni pojedinci ili subjekti mogu imati pod jurisdikcijom Londona, kao i zabranu putovanja u Britaniju.

Američke sankcije također uključuju blokiranje imovine, kao i zabranu bilo kakvog poslovanja sa sankcioniranim pojedincima ili subjektima bilo kojim američkim državljanima, stalnim stanovnicima, pa čak i osobama koje prolaze kroz zemlju. Režim sankcija omogućava Vašingtonu da cilja finansijske institucije i banke koje se „uključuju u određene transakcije ili aktivnosti“ sa sankcionisanim subjektima i pojedincima.

Iako Izrael nikada nije zvanično preuzeo odgovornost za napad na zgradu konzulata, izraelski zvaničnici rekli su za New York Times da se na njemu radi mjesecima i da je namjerno ciljao generala IRGC-a. Zapadni Jerusalem je optužio Iran da podržava Hamas i druge militantne grupe koje izvode napade na izraelske vojnike i civile.

iranSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
perko
13 dana prije

Hahaha… Počinju da odražavaju očaj sa tim sankcijama. Pa Iran je pod sankcijama preko 40 godina i za to vreme ne da nije propao nego je postao moćna sila a taj isti zapad samo običan mehur od sapunice. Vreme zapada je prošlo, svidelo se to njima ili ne. Iran uz Кinu, Rusiju i S.Кoreju sigurni su ekseri u mtvačkom sanduku za kolektivni zapad!

tihobl
13 dana prije

Ja ocekujem od ove dvije demokratije, moralne vertikale da uvedu sankcije i izraelu zbog napada na Iran.

onaj najglu...Dalton
13 dana prije

Britanija je na svoj popis sankcija dodala Glavni stožer iranskih oružanih snaga i mornaricu IRGC-a…

Baba, zašto je Britanija uvela sankcije protiv iranske mornarice…
Iz ljubomore.

Tonto
12 dana prije

A jesu li sankcionirali cio-hazarsku stoku kad su ubijali nedužne Palestince i tako već 74 godine?
Naravno d anisu jer stoka ima monopol nad emisijom printanja novca.
FREEDOM FOR PALESTINE.

Hogar
11 dana prije

Cionisticka hazarska gamad na svim pozicijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI