fbpx

SAD ipak podigle carine na kinesku robu – Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji

SAD ipak podigle carine na kinesku robu – Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji 1

Američki predsjednik Donald Trump je ipak podigao carine na 200 milijardi vrijedan kineski izvoz u SAD s 10% na 25%. To je učinio u trenutku kada kineska delegacija u Washingtonu s američkom stranom treba početi završne pregovore o postizanju konačnog trgovinskog sporazuma između dvije najveće svjetske ekonomije. Vijest je objavljena na službenoj internetskoj stranici američkog Federalnog registra, a carine će se početi naplaćivati sutra, kada bi pregovarački timovi trebali postići dogovor o prekidu trgovinskog rata.

U priopćenju se navodi da Sjedinjene Države mijenjaju prethodnu odluku o povećanju uvoznih carina, koja je usvojena u rujnu 2018. godine, kada je Trumpova administracija primjenjivala uvozne carine od 10% na kinesku robu u iznosu od 200 milijardi dolara, koje će se sada naplaćivati po stopi od 25%.

Iako su mnogi vjerovali suprotno, na pregovore u Washington će danas ipak doći zamjenik kineskog premijera Liu He, koji od početka vodi pregovore s američkom stranom.

Kina najavila odmazdu

Međutim, ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine je nekoliko sati ranije upozorilo na potrebu odmazde ako američka administracija 10. svibnja povisi uvozne carine na kinesku robu.

U priopćenju se navodi da “nastavak trgovinskih napetosti nije u interesu dva naroda i drugih zemalja svijeta”. Ministarstvo u Pekingu je također naglasilo da je planirana odluka američkih vlasti “vrijedna žaljenja”, ali ako se uvedu američke uvozne carine, “Kina će morati poduzeti potrebne protumjere”.

U kakvoj će se atmosferi odvijati trgovinski pregovori između američke i kineske delegacije danas i sutra u Washingtonu, lako je zamisliti. Ovaj razvoj situacije sugerira da je opći trgovinski rat neizbježan, jer SAD nisu spremne na nikakav sporazum u kojem bi pristale na neke ustupke. S druge strane, još od prvog kruga pregovora, Kina tvrdi kako želi sklopiti “win-win” sporazum, koji će koristiti i Sjedinjenim Državama i Kini, ali i globalnoj ekonomiji.

Kada je u američkom Federalnom registru 8. svibnja u 8:45 sati po lokalnom vremenu u Pekingu objavljeno priopćenje o povećanju carina na kinesku robu, kineski ministar trgovine je rekao da će Kina poduzeti potrebne protumjere. Iako najava Kine nema oštrih tonova, ipak pokazuje čvrstu odluku zemlje da brani vlastite interese.

SAD ipak podigle carine na kinesku robu – Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji 2

Donald Trump – Liu He

Washington je zapalio fitilj eskalacije kinesko-američkih trgovinskih napetosti. Peking je priopćio kako će uputiti izaslanstvo na današnje pregovore prije objave u Washingtonu 8. svibnja.

U ovo kritično vrijeme je neoprezni potez Washingtona očito ekstremni način slanja alarmantne poruke Kini. Washington je vjerojatno očekivao da će kinesko izaslanstvo požuriti u SAD i iskoristiti svaku priliku da preokrene situaciju. Umjesto toga, kinesko izaslanstvo odlučilo je letjeti u SAD dan kasnije nego što je prvobitno planirano, što je način na koji Kinezi izražavaju svoju odlučnost.

Jedanaesti krug trgovinskih pregovora Kine i Sjedinjenih Država 9. svibnja u Washingtonu će izgledati vrlo čudno. S jedne strane Washington rasplamsava rastuće trgovinske napetosti, dok s druge strane Kina i dalje želi nastaviti pregovore i šalje svoje izaslanstvo, čime je postavila novi presedan u povijesti trgovinskih pregovora.

Mnogi ljudi se mogu pitati zašto u takvim Peking uopće šalje izaslanstvo u Washington? Ali, zapravo bi Washington trebao odgovoriti na pitanje zašto je kinesko izaslanstvo pozvano u Washington na novi krug trgovinskih pregovora?

Odgovor je jednostavan. I Kina i SAD žele zaključiti trgovinski sporazum. Očito, postoje neka pitanja koja obje strane teško mogu prevladati. Čini se da su oboje sada spremni za prijelaz iz razgovora u razdoblju primirja “borbu i razgovore” u isto vrijeme.

Velika je šteta što, nakon što su izgladili većinu razlika, Kina i SAD nisu uspjeli postići konsenzus o posljednjim ključnim pitanjima. Ta pitanja se nisu potrebna pojavljivati, jer odražavaju nerazumne zahtjeve Washingtona na koje Peking nikako ne može pristati. No, te zahtjeve je lako razumjeti, jer se temelje na pogrešnoj percepciji da su SAD privilegirana sila. Ta zabluda je potaknula Trumpa da prekine dogovoreno “primirje” i neočekivano poveća carine na kinesku robu.

Kina je odbila američke zahtjeve u završnoj fazi pregovora. Međutim, glavni razlog nije bio u ekonomskoj ili vojnoj snazi Kine, već je ta odluka motivirana vjerom u načelo jednakosti. Kina se u posljednjem trenutku nije uplašila sukoba sa Sjedinjenim Državama, niti “velike batine” u obliku američkih prijetnji carinama. Peking je još jednom pokazao da se zna nositi s trgovinskim ratom koji iz dana u dan eskalira.

Budući da nijedna strana još uvijek nije odustala od ideje o sklapanju sporazuma, što je krajnji cilj obiju zemalja, očekuje se da će se posljednja runda trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a odvijati u klimi neizvjesnosti, uključujući i onu koja je eskalirala trgovinski rat. Takav scenarij je rijetko viđen u povijesti trgovinskih razgovora.

Hoće li SAD u posljednjem trenutku zaustaviti trgovinski rat? Kinezi žele znati odgovor samo na to pitanje, ništa više. Amerikanci su ipak više zabrinuti, što se vidi u neslaganju ključnih američkih kompanija i financijskih divova s Trumpom, kojima ovakve odluke donose enormne koji trpe gubitke.

Washington se našao u dilemi između svoje ambicije da nadjača Kinu u bilateralnoj trgovini i želje da što više smanji negativne utjecaje na svoje tržište dionica, koje je potonulo čak i pri neslužbenoj najavi na Twitteru da će se carine na kinesku robu “vjerojatno povećati u petak”.

Peking je ozbiljan i u trgovinskim pregovorima i u trgovinskim ratovima potpuno je spreman za prelazak na model istovremene “borbe i razgovora”.

Kina je dobro pripremljena za eskalaciju trgovinskih napetosti. Postoje različiti planovi, kao što su protumjere s povećanjem carina na američku robu i usvajanje povoljne politike na državnoj razini kako bi se smanjili gubici za kineska poduzeća. S centraliziranom strukturom vlasti i mentalnim sklopom su Kinezi puno bolje pripremljeni od američke strane.

Kina ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji

Suočen s neizbježnim i jedinstvenim “banketom u Washingtonu”, Xi Jinping ima puno povjerenje u svoje izaslanstvo. Članovi kineskog izaslanstva ne samo da imaju iskustva da se nose s ovom situacijom, već imaju čvrstu podršku i povjerenje cijelog kineskog društva, što je puno važnije od povjerenja partijskog vrha.

Kinesko izaslanstvo će u ovoj kritičnoj situaciji u Washingtonu bez sumnje pokazati snažnu volju i dobre namjere. Ako dođe do novog kruga carinskih sukoba i Trump se odluči uvesti carine na ukupan kineski izvoz u SAD, to bi bilo ponavljanje onoga što se dogodilo u prošlosti i svakako bi izazvalo gubitke za Kinu i SAD, gubitke koji su izravni i neizravni, eksplicitni i implicitni.

U svakom slučaju, ukupna razina gubitaka na obje strane bila bi otprilike ista. Ako se Washington odluči na put sveopćeg trgovinskog rata, Kina će se boriti do kraja. Kina je oduvijek imala čvrsto stav o trgovinskom ratu. Ona ga ne želi, ali ga se ne boji i vodit će ga ako bude potrebno.

Pravde u globalnoj areni ponekad zahtijeva veliku cijenu. Za različite strane također može biti skupo i postići konsenzus. U protekloj godini su Kina i SAD bile u trgovinskom ratu i održale su 10 krugova trgovinskih razgovora. Međutim, dvije se strane nisu uspjele naći na pola puta kako bi sklopile sporazum. Mnogi se pitaju koliko će to dvije zemlje koštati prije konačnog dogovora. Ako posljednja runda razgovora u Washingtonu ne uspije riješiti ovu zagonetku, dvije zemlje će morati nastaviti tražiti odgovor u budućnosti. Kada točnom, to nitko ne zna.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mali
Gost
Mali
1 godina prije

Uvod u raspad SAD-a!…polako ali sigurno!

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

SAD se neće raspasti, dogoditi će se druge stvari. Izbiti će novi ratovi. Rat u Meksiku je sljedeći, zato Trump želi sagraditi zid na granici sa Meksikom. Sve će jako poskupjeti u cijelom svijetu, doći će velika kriza, ali Amerika se neće raspasti. Za sve će biti optužen Trump.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nemoj tako jednostavno Ante….. Razkol unutra američkog društva je ogroman, pa nije ravno , da se odbaci mogučnost i raspada ako se ekonomija drastično smanji….. I sve polako ide prema tome…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mali SAD se ne moraju nužno raspast, ali da im ovi sustav više ne funkcionira vidi se iz aviona, a šta se sve može dogodit kolapsom sustava mi neznamo jer oni na vrhu SAD određuju smjer i tajming događanja.

blablabla
Gost
blablabla
1 godina prije

glupost, kakav rasped sad-a: The European Union managed for decades to guarantee economic prosperity, but failed to do so after the dissolution of the USSR. Today, it is dragging behind – since 2009, (in other words, after the world financial crisis of 2008), the United States recorded growth of +34%, India +96%, China +139%, while the European Union has decreased by -2%. (izvor Voltaire.com)

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Vidi znaš engleski,a znaš li maternji?

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Daće Bog

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Trgovinski rat neće izazvati raspad Usanije. Ali, dogodit će se sljedeće
1. Dio gubitaka zbog toga rata će usanski režim prebaciti na svoje vazale diljem svijeta, na primjer većom kupovino usanskoga oružja (veći postotak BDP za obranu od “militarističke” Rusije), uvođenjem carina, reketom na trgovinu i sl. Bude li se netko od njih bunio, stegnut će ga za grlo anglocinističko financisjko “tržište”, to jest banksteri. Ne bude li ni to dovoljno, krenut će demokratska promjena nepočudnih garnitura na vlasti u poslušne, više “demokratske”.
2. Dio gubitaka će snositi i običan čovjek Usanije koji živi od plaće. Njegovo nezadovoljstvo će mediji kanalizirati u ljutnju prema Meksikancima, a pogotovo Venezuelancima i prema Irancima. Oni će biti krivi za pogoršanje životnog standarda prosječnog Usanca pa će onda krenuti pljačkaški vojni pohodi na Iran, Venezuelu itd

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

američki problemi su mnogo dublji I kompleksniji nego što se čini na prvi pogled. zapravo ovo su sve posljedice tehnološkog zaostajanja amerike za kinom I europom. američki deficit je uzrokovan uvozom skupe sofisticirane robe I izvozom soje I drugih proizvoda bazične privrede a s kojima ne mogu postići odgovarajuću cijenu

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Trum ako želi uvesti carine na Kinesku robu mora zaprijetiti Europi da uvede carine na Kinesku robu ( ne znam kolike su carine za uvoz robe iz Kine u Europu i dali ih uopće ima) Ali samo tako se uvode učinkovite sankcije. Uvođenje sankcija/carina po meni je dobro, možda ne bude više bilo natpisa Made in Cina, roba će roba poskupjeti. Uglavnom po tom mom scenariju ako Trump natjera EU da uvede carine svi će se veseliti. Kina, EU, Amerika, narodi svih tih država će posebno biti veseli kada jednog dana shvate da su se vratili u doba kada je sve bilo skupo.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

@Ante
Na početku Vam želim reči da ovaj moj tekst ne uzimate kao nekog tko se razumije u ekonomiju i sve što ide uz to, ali probajte sami sebi postaviti pitanje zašto danas Kina proizvodi toliko proizvoda potrebnih svjeckom tržištu i zašto to baš nekim slučajem proizvodi Kina? Pa vratite se 20-30 god. unatrag. Što su tada naumili napraviti ti vlasnici tvornica na zapadu? Pa svima je to poznato!! Prebaciti kompletnu proizvodnju zajedno s svom tehnologijom u kinu, da bi dobili što? Pa naravno, veču zaradu na svojim građanima koje su prethodno otpustili iz tih istih tvornica. Znači: kinez proizvede isti proizvod npr. za 10$ a gazda čija je tvornica proda taj isti proizvod za 25$ i kad plati sve troškove i poreze stavi čistu zaradu od cca. 10$. Ali korumpirani političari ne vide u tome problem. Manje radnih mjesta, manja davanja prema državi, manje uplačivanje u mirivinski fon, manje za socijali i zdravstvo itd. Piramida se samo nastavlja. Pa nisu kinezi krivi sto je ovakav kapitalistički sistem (možete ga nazvati kako vam drago) nije podređen cijelom društvu (dobrobiti) nego jednoj maloj grupi koja se neizmjerno bogati na račun nas 99%. I zato ovaj zapadni sistem se mora urušiti sam od sebe. Nekad još smo mogli reči da nema alternative ali unazad 20-30 god. pokazuje sve svoje nedostatke.
LP

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Točno. U tom kontekstu treba razmisliti o sljedećem: niži slojevi hodali bi goli i bosi da nije odjeće i obuće iz Kine…bi li uvođenje carina bilo imperativ za povećanje socijalnih pomoći/ minimalnih nadnica?
Ali ima još jedan aspekt problema o kojem nitko da bi se izjasnio: Do sada, radna snaga u SADmorala je postati jeftinija nego u Kini…u čemu je problem? Vjerojatno u tome da veliki dio proizvodnje i – ostaje u Kini, koja ima veliko i rastuće tržišta…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Appleov iPhone se naravno proizvodi u Kini. Ne znam baš šta ima od kineskih komponenti, ali veliki dio komponenti je korejskog Samsunga. Samsung ima tvornicu u Texasu, tako da za Samsungove procesore ajmo reći da su američki.
Apple i Samsung se tužakaju, kao Zagorci oko međe….. ‘Ko tu koga…………
Kineska kompanija Foxconn ga sklapa, pakira i šalje u Appleove distribucijske centre.
Kina proizvodnjom iPhonea knjiži 100 dolara u svoj BDP. SAD prodajom tog istog knjiži 1.000 dolara u svoj BDP.
Da li se taj iPhone u SAD vodi kao domaća ili uvozna roba?
Samo pitam, više onako…….. kad već živim, da ne umrem u neznanju.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@onaj Dalton

iPhone spada u uvoznu amerokenjsku robu, iako je skoro najmanje rada odrađeno u Kini: završno sklapanje svih komponenti.

Prosječan amerokenjac, kad ga pitaš gdje je njegov iPhone proizveden.. reći će ti da je njegov iPhone “dizajniran i osmišljen u SAD: Kaliforniji”. ?

Pljuc!

pingpong
Gost
pingpong
1 godina prije

uvazeni @Dalton
ako smijem primjetiti, Foxconn nije kineska kompanija ……………. !

punica od Daltona
Gost
punica od Daltona
1 godina prije

@pingpong
Dapače, sve primjedbe su dobro došle!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@pingpong
Potpuno ste u pravu.
Istina je, ali u širem smislu, politički nekorektnom i ovi drugi su Kinezi.
P.S.
A nu nje.
I vamo se gura. 🙂

pingpong
Gost
pingpong
1 godina prije

postovani @Dalton & punica
nazalost se ne javljam cesto zbog cenzure l previse neznanja l predrasuda o Kini na ovom portalu. naravno da su l ovi drugi Kinezi ali su, poput J. Koreje ( Samsung ), americka kolonija I politicki nekorektni ! kako sam I ja Kinez, iz Rijeke, znam da Kina ne moze izgubiti “rat” sa narancastim blebetavim papkom jer je kod njega I njegovim podanicima sve lazno dok je u Kini svakim danom bolja, lijepsa I sigurnija buducnost za njene stanovnike.
P.S.: svojevremeno je Obama pitao pokojnog Steava kada ce vratiti iPhone u SAD na sto mu je ovaj odgovorio “nikad, jer u SAD-u nema kapaciteta ni znanja za njegovu proizvodnju”
LP

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Poštovani @pingpong
Očito poznajete tu problematiku bolje od mene i ostaje mi da Vam vjerujem na riječ.
Smisao mog prvog komentara, možda ne baš najbolje formuliran, bio bio otprilike slijedeći. Proizvod koji se za neku američku kompaniju proizvodi u npr. Kini, a prodaje na američkom tržištu, se ne tretira kao uvoz i na njega se ne plaća carina. Tretira se kao da je proizveden u SAD.
To bi bila osnova za priču o tržišnoj utakmici, pravilima Svjetske trgovinske organizacije itd.
Ali ponavljam, nisam nešto posebno potkovan u ovim stvarima, pa možda ne bi bilo loše da nešto na tu temu napišete Vi ili netko kome je to bliskije.
P.S.
Ne razumijem baš što ste mislili pod onim o cenzuri, neznanju i predrasudama o Kini na ovom portalu.
Iskreno, nisam baš primjetio nešto što bi me upućivalo na tako nešto, a da bi značajnije odudaralo od neke ”normale”.
Možda ne bi bilo loše da se više javljate i pokušate nam približiti neke stvari.
A blesavih ljudi i krivih drva uvijek će biti.
Lijepi pozdrav!

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

a kvaliteta robe, o njoj ništa

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ne gledaj to tako usko. Pa šta misliš da onaj laptop po kojem tipkamo upravo sada i ja i Vi, nije proizveden u Kini? U Kini se radi sve, od metle do raketa koje mogu rušiti satelite. Sve ovisi o tome koliko si novaca spreman potrošiti. I dobit češ i kvalitetu o ho ho!!
LP

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Nije sve iz kine, moj Vaio po kojem tipkam je made in Japan, a Galaxy je Vijetnam, pozdrav

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

tko u konačnici plaća te takse??

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Uvijek sve plati krajnji kupac, a to je američki građanin (ako je u pitanju roba s carinom iz Kine), odnosno građanin Kine (ako je američka roba u Kini). Smisao carina jest poskupljenje tuđe robe na domaćem tržištu kako bi se financijski kažnjavala takva kupnja, posljedično i smanjio uvoz te robe.
Carinama se navodno štiti domaća proizvodnja od strane konkurencije. Kao što vidimo u američko-kineskom primjeru, carine nisu jednosmjerna karta. Kad ti uvedeš nekomu carine, on uvede tebi pa ste ukupno opet na početku i niste riješili problem koji je doveo do uvođenja carina.
Idealno bi bilo da se sav uvoz plati izvozom, ali takvih država je malo. SAD prednjače u gomilanju minusa, više uvoze, nego li izvoze. Kina prednjači u izvozu, više izvozi, nego li uvozi.
Uvoz koji nije pokriven izvozom nužno dovodi do rasta duga. Moraš nekako platiti ono što uzmeš. Dugom, ako nemaš roba zauzvrat. Dakle, i izvozom se može provoditi imperijalistička politika. Stvari se kompliciraju kad se dođe do valute s kojom se roba plaća. Onaj koji ti posuđuje valutu je vlasnik tvog duga, tvog budućeg rada ili tvojih resursa, uključivo i teritorij.
Kina svoj izvoz u SAD naplaćuje u dolarima (za te dolare se zadužuju američke tvrtke, država i građani) i kad Kina plati sve ono što uveze, opet joj ostanu viškovi dolara s kojima onda ona investira, kupuje po svijetu poduzeća, infrastrukturu. Ili stavlja u svoje banke (od 10 najvećih banaka na svijet, prvih šest mjesta zauzimaju kineske banke) preko kojih taj novac kroz kredite (državama, poduzećima) dalje oplođuju.
Dakle, SAD svojim uvozom i obranom dolara pomaže Kini u širenju njenog utjecaja po svijetu.SAD to može riješiti jedino povećanjem vlastite proizvodnje, nikako drugačije, budući da Kinezi nisu htjeli povećati uvoz robe iz SAD.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Son of Alerik Prvo hvala vam na vašim REALNIM komentarima! ” SAD to može riješiti jedino povećanjem vlastite proizvodnje, nikako drugačije, budući da Kinezi nisu htjeli povećati uvoz robe iz SAD.” Možda se dugovi mogu riješiti ratom?!

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Željko- Ako mogu…
Dugovi se mogu riješiti ratom ali ima jedan problem, rat košta, i to jako mnogo. Veliko je pitanje može li si SAD priuštiti dugi rat protiv jednako bogatog protivnika. Od WWII do danas SAD su ratovale isključivo protiv inferiornih protivnika. Često im nije bio cilj poraziti neprijatelja nego izazvati dugu krizu i osiromašenje a potom priliku za svoje kompanije koje bi učestvovale u obnovi i izlačenju resursa. Primjer je Afganistan (heroin) i Irak (nafta) ali ih ima još.
Rat protiv Kine, ako ne bi bio nuklearni, trajao bi dugo, prenio bi se na američki teritorij i osim obostranog razaranja ne bi donio niokakav budući bonus, posebno ne SAD-u.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Piretis Hvala vam!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Zelko do sad kroz istoriju je bilo tako da su se dugovi poravnavali ratom, zadnjih pola veka Amerika je kontrolisanim ratovima ispumpavala dugove kroz pljacku i prodaju oruzja, medjutim dugovi su toliko narasli da ti mali ratovi nisu dovoljni da zakrpe minuse, znaci potreban je neki mnogo ozbiljniji sukob a on nosi rizike i za onog ko bi ga zapoceo.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Son, vrlo precizno analizirano, samo da dodam oko potrebe za proizvodnjom u SAD, oni proizvode a ‘roba’ se zove dolar, nije vise trazen kao nekad ali jos ima magicnu privlacnost.

chunga lunga
Gost
chunga lunga
1 godina prije

nemaju kinezi muda jako uzvratit ko ni rusi…sad će uzvratit nekom matematikom i skupljat za njima ko gazda za psom da su pravi bacili bi ih u bankrot povlačenjem znata,novca i obveznica za par sati al kad je lakše taksirat po svemiru i nalivat otoke nego dirnut u dolar i gazdin novčanik

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Najprije moraš razumjeti Kinesku filozofiju da bi tako razmišljao. Ove poteze koje sada vuče amerika, Kinezi su davno predvidjeli. Oni nikad ne igraju na kratke staze. Oni imaju vremena. Oni koriste snagu protivnika da bi je okrenuli u svoju korist. Pet tisuča godina razvoja jedne kulture i civilizacije nije mala stvar. I nemojte nikad zaboraviti, oni vode (barem do sada) politiku za dobrobit cijele Kine. A to je nešto što je zapadnoj demonkraciji nepoznato.
LP

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

E jesi ekonomist.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Nije ekonomist on je navijač , a poznato je da brdo naroda sa ovog prostora voli lizati dupe gospodaru… Takvi su i rasturili bivšu državu da bi danas mogli naricati na engleskom i dijeliti pamet kako su uspjeli…

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

A koje bi to zlato povukli kad ga čuvaju kod sebe. Njemačka i druge države pokušavaju povući svoje zlato, ali nejde, pa nejde. Ponekad dobiju par poluga. Nisi upoznat? Koje novce da povlače? Na dedolarozaciji se radi. Kud da poruku obveznice kad su kod njih. Moraju ih nekom uvalit, a ako je velika ponuda, cijena pada i onda su i Kinezi na gubitku. Pada dolar, a obveznice su u dolarima opet gube. Moraju izračunat tko više gubi, oni ili Amerika i koja je njihova korist, a to rade.

Starina
Gost
Starina
1 godina prije

Posljedice će platiti mali ljudi. To je jedina svrha ovog cijelog šoua da se raji oguli koža s leđa.Istovremeno se uništavaju američki farmeri. Pa to ne bi napravila ni najveća budaletina. Kako kaže Žika Vuković..
https://youtu.be/UVFIcHtnzpw
Sve je očito samo igra u kojoj vladari na različitim stranama preuzimaju sve veću kontrolu i uništavaju živote malih ljudi. Nije to nikakav trgovinski rat nego je sve dogovoreno. A osobito nikada neće biti pravog rata niti sa Kinom niti sa Rusijom.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Jučer je objavljen sličan tekst na koji sam dao zadnji komentar.

Cvicoka
Gost
Cvicoka
1 godina prije

Kako posiješ tako ćeš i požet… Sve se vrati u životu tako će i njima… Koliko su zla učinili u svijetu… Nista ih dobro ne ceka… Ako Bog da

Klump
Gost
Klump
1 godina prije

Speči prerok Edgar Cyce je napovedal ,da bo Kitajska postala kršcanska država .po Konfuciju je prepovedano maščevanje in močna oseba oče-mati- sin-hčerka mora bit na čelu družine,
,Napovedal je tudi Jezusovo energijo z novim Tisočletjem ,A je približno 20 let stara punca z Kristusovmi sposobnostmi,da da nov zagon civilizaciji,
America mora uporabit FEMA campe kateri stojijo taktično ,da zadušijo notranja nesoglasja ,ker še niso imeli revolucije ,kot kolektivno karmo -Darma je nasprotje in jo je treba izpolnit5 z dobrimi deli ,že samo kar se avtohtonega prebivalstva tiče ,da negovorimo ,da je sedajšna amerika podobna hitlrjevi nemčiji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
38
0
()
x