SAD mogu razmotriti raspoređivanje dodatnih trupa u Ukrajini ako zatreba, kaže zamjenik ambasadora

SAD trupe
58 komentara

Primjedbe diplomate dolaze usred opasnosti da napetost u Istočnoj Ukrajini eskalira između vladinih snaga i milicije Donbasa. Moskva je za većinu provokacija duž demilitarizovane zone okrivila Kijev i optužila Ukrajinu na nespremnost da se pridržava Minskog sporazuma, stvorenog da spriječi bilo kakav sukob.

Washington će razmotriti mogućnost povećanja vojnog prisustva u Ukrajini ako bude potrebno, izjavila je vršilac dužnosti američke ambasadorke u Ukrajini Kristina Kvien, nakon ceremonije pozdravljanja osme rotacije američkih vojnih instruktora koji stižu u zemlju radi obuke njenih trupa. Dalje je naglasila da je Bidenova administracija nedavno objavila novi paket bezbjednosne pomoći za Ukrajinu u iznosu od 125 miliona dolara, koji uključuje sredstva za obuku, opremanje i savjetovanje ukrajinske vojske.

Prema Kvijen, Ukrajini je potrebna pomoć u borbi protiv navodne „agresije koju podržava Rusija u Donbasu“, insistirajući na tome da Kijev ni na koji način nije odgovoran za trenutno rasplamsavanje borbi na ratom zahvaćenom istoku zemlje. Njen izvještaj direktno je u suprotnosti sa Kremljem, koji Ukrajinu uglavnom krivi za to što nije držala svoje trupe pod nadzorom i za neispunjavanje obaveza iz Minskog sporazuma.

Ukrajinski premijer Denis Shmihal zauzvrat je zatražio da SAD prošire svoj program obuke trupa u zemlji, rekavši da je to potrebno za „odvraććanje“ od navodne „ruske agresije“.

Kako je započeo sukob u istočnoj Ukrajini

Sukob u Donbasu započeo je davne 2014. godine nakon što je opozicija – podržana od zapadnih vlada – izvela puč u Ukrajini, primoravši demokratski izabranog predsjednika da ode sa funkcije. Svrgavanje vlade, predvođeno nacionalističkim grupama, izazvalo je strahove na istoku zemlje da će novo rukovodstvo ugnjetavati stanovništvo koje govori ruski, što je podstaklo regije Donbas i Lugansk da jednostrano proglase svoju nezavisnost. Kijev je odgovorio proglasivši ih teroristima i pokrenuvši vojnu operaciju, u kojoj su hiljade ljudi, uključujući civile, ubijene u dva otcjepljena regiona pod maskom protuterorističke operacije.

Rat je završen kada su obje strane potpisale Minski sporazum 2015. godine; uz posredovanje evropskih vlada i Rusije, složili su se da preduzmu određene korake za okončanje sukoba i reintegraciju Donbasa i Luganska nazad u Ukrajinu, istovremeno rešavajući njihove zabrinutosti. Međutim, Moskva je narednih godina više puta isticala da Kijev nije uspio da ispuni svoj dio dogovora sistematskim izbjegavanjem obaveza prema raznim pretekstovima.

DonbassSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

znajuci da je geopolitika magla,kladim se na siguran rat u ukrajini.revolucionarne godine koje smo poceli zivjeti zahtijevaju i daljne akcije onih koji nam zele drzati oci zatvorene.vise ne mogu stati sa planom.ne smijemo se probuditi i zato je potrebno i dalje stoku huskati jednu na druge.ne sumnjam da ce,u nekom trenutku,i na nase prcije baciti istu kletvu.po stoti put.kakav jad i bijeda od covjecanstva.hvala.

postenlopov
3 godine prije

Kopka ih kolika je stvarna ruska snaga, ali kad saznaju, moglo bi biti kasno.

Max
3 godine prije

Oni su spremni ratovati do poslijednjeg Ukrajinca ali svoje neče riskirati ništa. Sve drugo znači 3 svijetski rat.

iengvewrgfwerfgwnerf
3 godine prije

Hehehe, kako dolijevaju medijsko ulje u ganglije.

Sparkling
3 godine prije

Dali ima smisla više govoriti da velikog sukoba između Ukrainske vojske i Rusije neće biti. Tome se “izuzetni” toplo nadaju želeći uvući Ruse u neki dublji sukob. Ako već budu morali intervenirati, napravit će to preventivno, nepredvidivo, žestoko s nekoliko stotina specijalaca a prije toga će sva Ukrainska obrana elktronički biti zasljepljena. Ako ni to ne bude dosta, kalibri će odraditi ostali dio posla. U 48 sati a najkasnije 5 dana bit će masovna bježanija iz Ukrainskih postrojbi. Nikakvi strani instruktori ni Turski dronovi tu ne mogu pomoći. Bilo kakva upotreba aviacije ili zaostalih PZO-a bila bi nemoguća. I ono malo što bi bilo ispaljeno bilo bi nekorisno. Ne pišem ovo navijački, samo gledamo stanje u brojkama i na terenu. Žao mi je bilo kojeg vojnika s bilo koje strane jer oni su samo topovsko meso gepolitičkih igri. Uvijek se pitam, koliko to Rusija nakon svega ima strpljenja i mudrosti… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

A vidider vojske Isukrsta ti. Imaju se Putin i Šojgu usrat od straha kad i ova sila sa slike stane na put.

comment image

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Tbilisi
3 godine prije

Rata će biti. Točka.

ledeno doba
3 godine prije

ovo je vijest od prije 6 godina, sa portala mainstream lista Handelsblatt

Vođa proruskih pobunjenika u Donjecku, Aleksandar Saharčenko narugao se ukrajinskoj vladi i izjavio: “proeuropski političari u ukrajinskoj vladi u Kijevu su bijedni predstavnici židovskog naroda. Ne mogu se sjetiti da su Kozake vodili ljudi koji nikada nisu držali sablju u rukama. Ratni pretci Ukrajinaca danas bi se prevrnuli u grobu, kada bi mogli vidjeti, tko im vodi zemlju”.

http://www.handelsblatt.com/politik/international/sachartschenko-verhoehnt-kiew-armselige-vertreter-des-juedischen-volkes/11319590.html

Ringo10a
3 godine prije

Gledam ukrajinski politicki program i jedan upuceni Ukrajinac govori Izgubili trziste Rusije. To su milijarde dolara Ukrajina je bila tehnoloska baza SSSR. Ne Rusija nego Ukrajina. Rusija je od Ukrajine godisnje kupovala i narucivala proizvoda visoke tehnologije u vrijednost od…ni manje ni vise nego 50 milijardi dolara GODISNJE. 50 milijardi godisnje!!! Avioni, raketni motori cak i za svemirske rakete, helikopteri, turbine, brodski motori…i jos mnogo toga Rusi su bili prinudjeni da sami usvoje proizvodnju svega toga. Kad se tome doda tranzit gasa i nafte koje gube i sa NS2 ce potpuno izgubiti. Kad se doda Krim I izgubljeni turizam u milijardama… Kad se doda Donbas kao industrijska baza Kad se doda izgubljeni najam za Crnomorsku flotu koji su Rusi uredno placali I nije to sve ima toga jos gomila Sve su to Ukri izgubili A zasto? Radi kolaca Viktorije Nuland i bajke o Zapadu I dorucku u Parizu i rucku… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
zapadni neimac
3 godine prije

Ukrajina ce izgubiti sve. Odbranice se ako se budu htjeli odbraniti. A hoce li Rusija izgubiti stogod ili se samo radi o dobitku?

Sukob za Beograd
3 godine prije

youtube.com/watch?v=Lw1Xc6H6EUU

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI