SAD najavljuju daljnje udare u Jemenu

15 komentara

Razarač USS Carney ispalio je krstareće rakete Tomahawk na radarsku stanicu Huti u Jemenu, saopštila je američka Centralna komanda (CENTCOM), potvrđujući izvještaje u medijima.

Udari su se dogodili u 3:45 ujutro po lokalnom vremenu i bili su “naredna akcija” bombardovanja SAD-a i UK-a prethodne noći.

Jemenska TV stanica Al-Masirah rekla je da su projektili gađani glavni grad Sanaa.

SAD i Britanija su prethodno izvele “odbrambene” zračne napade i lansirale krstareće rakete na Jemen s ciljem da odvrate Hute – šiitsku islamističku grupu koja kontrolira dio zemlje, uključujući Sanu i ključni lučki grad Hodeidah – od ometanja brodogradnje u vitalni plovni put Crvenog mora.

Huti su obećali solidarnost s Palestincima i obećali da neće prestati s napadima na trgovačke brodove dok Izrael ne okonča svoj rat s Hamasom, koji je izbio 7. oktobra. Više od 50 zemalja je od tada pogođeno u 27 napada Huti na brodove, navodi Bijela kuća .

Vojni vođa Hutija Mahdi al-Mashat ponovio je u petak da će grupa nastaviti s napadima na brodove povezane s Izraelom “sve dok se izraelska agresija na Palestince ne završi”. Huti su ispalili najmanje jednu balističku raketu u Crveno more od početnog baraža između SAD-a i Velike Britanije, navodi Washington.

U saopćenju objavljenom u četvrtak, Biden je obećao da će odobriti “dalje mjere za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine” ako bude potrebno.

JemenSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
3 mjeseci prije

Huti su balističkom raketom zemlja-zemlja pogodili brod piratske koalicije. Cela flota se udaljila van dometa raketa.

Observeterius
3 mjeseci prije

Cijena nafte će rasti, s njom i sve ostalo.
S&P je kreirao double top, siguran bearish scenarij.
SEC je odobrio BTC ETFove točno u takvom ozračju.

I onda mi neki trube o kapitalizmu i slobodnom tržištu tamo gdje nema ni jednog ni drugog. Manipulacije tržištem su nalik na plansku privredu, znate kojih već. Razlike nema.

Krle
3 mjeseci prije

Očekivano. Hutima svaka čast ali mogli su ovo očekivati i biti spremniji tj. zaštiti ili izmjestiti ključnu infrastrukturu. Ako ne uspiju uništiti bar jedan vojni brod, a vjerojatno neće, nisu ništa uradili. SAD i GB, kao što to inače rade, će ih zaravnati i učiniti još siromašnijim.Kao što je slučaj sa Izraelom, nitko se neće usuditi vojno konfrontirati s njima, a preko međunarodnih institucija ne mogu ništa napraviti.

NOME
3 mjeseci prije

poremečaj brodskog prometa prema europi zatvaranjem crvenog mora i sueza je još jedan od napada na europu na mafijaški način….sve to dirigira ujedinjeno kraljevstvo (usa,australia,novi zeland, canada, velika britanija)….neminovan je rast cijena i nestašice, i posljedično borba za preživljavanje….platforma za sukob domicilnog i uvezenog stanovništva…u HR imamo 300000 uvezenih radnika + azilanti….treba to sve nahraniti…..

Гавран
3 mjeseci prije

Brod piratske koalicije je pogođen balističkom raketom zemlja-zemlja. Pirati su se povukli van dometa.

Гавран
3 mjeseci prije

Huti selektivno udaraju samo na brodove u vezi sa Izraelom.
Izraelska luka Eilat u Crveno moru je praktično van funkcije.
Velike brodske kompanije u znak solidarnosti, a ne po moranju, ne prolaze Suecom.
.
Iranski specijalci su povratili brod koji su im USA gusari oteli, čak je sa istom količinom nafte.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Tući će i ovi po njima 🤷 , očevidno ne samo što ih se uopće ne plaše , nego niti mare zanj 🤣 … A trgovački brodovi , kolektivna zapada – prolaze li 🤔 ??? Neeee ! I NEĆE MOĆI 😁

Гавран
3 mjeseci prije

USA Stinger protivavionski sistem se u rukama Huta pokazao da dobro deluje protiv USA aviona:
Јеменска Хути команда је већ пријавила да су оборена најмање два непријатељска војна авиона. Тако се наводи да је ловац Ф-22 Оружаних снага САД уништен и да је оборен један од британских ловаца који су учествовали у удару на Јемен.

Max
3 mjeseci prije

I Hutiji su najavili odmazdu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI