SAD najavljuju hitno oslobađanje 30 miliona barela sirove nafte iz strateških rezervi nafte

SAD - Nafta
32 komentara

Ovaj potez uslijedio je nakon zajedničkog sastanka Međunarodne energetske agencije (IEA) na kojem su se SAD i 30 drugih zemalja članica dogovorile o oslobađanju 60 miliona barela nafte iz državnih rezervi za vanredne situacije. Poremećaji ruske trgovine naftom povezani sa sankcijama stvorili su tržište „pod prijetnjom“ koje zahtjeva globalnu pažnju, kaže grupa.

Američki predsjednik Joe Biden ovlastio je Washington da oslobodi 30 miliona barela nafte iz strateških rezervi nafte u nastojanju da stabilizuje globalna energetska tržišta poremećena vojnim napadima u Ukrajini, izjavila je američka sekretarka za energetiku Jennifer Granholm u utorak uveče.

„Danas sam predsjedavala hitnim ministarskim sastankom IEA … gdje su se Sjedinjene Države i 30 drugih zemalja članica, uz podršku Evropske komisije, složile da zajednički oslobode početnih 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi nafte“, Granholm je napisala. „Ova odluka odražava našu zajedničku posvećenost rješavanju značajnih poremećaja tržišta i snabdjevanja u vezi sa ratom predsjednika Putina protiv Ukrajine.“

IEA je navodno razmatrala oslobađanje do 70 miliona barela nafte tokom vanrednih razgovora.

„U skladu sa ovom odlukom, predsjednik Biden me je ovlastio da u ime Sjedinjenih Država preuzmem početnu obavezu za 30 miliona barela nafte koje će biti puštene iz strateških rezervi nafte“, rekla je Granholm.

Washington je posvećen blokiranju Putina od „pokušaja da uključi u rat snabdjevanje energijom” i nastavit će da podržava „tekuće napore da se ubrza evropska diverzifikacija snabdjevanja energijom daleko od” Moskve, primjetila je američka sekretarka za energetiku.

SAD vjeruju da su moderna ulaganja u čistu energiju korisna za smanjenje domaće i međunarodne zavisnosti od ruske nafte i gasa, posebno kao sredstvo za zaštitu snabdjevanja energijom od „nestabilnih cijena i tržišta“.

Granholm je primjetila da SAD podržavaju „ambiciozne“ ciljeve čiste energije, kao što je potraga za ekonomijom sa neto nultom emisijom do 2050. godine – vremenski okvir koji su mnogi stručnjaci za klimu ocijenili kao nedovoljan.

U isto vrijeme, kritičari Bidenove administracije su tvrdili da je progresivna politika Washingtona o klimatskim promjenama doprinijela padu proizvodnje energije u SAD i trenutnoj energetskoj situaciji.

Američko saopštenje dolazi ubrzo nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) sa sjedištem u Parizu odobrila oslobađanje putem hitnog sastanka, što predstavlja četvrtu instancu koju je grupa pokrenula da iskoristi svoje zalihe za hitne slučajeve. Ovo posebno izdanje je drugo poslije izdanja IEA usred prvog Zalivskog rata 1991. godine.

Povećanje cijena nafte, kao i suša u komercijalnim zalihama koja se poredi sa najnižim nivoom iz 2014, dolazi u trenutku kada SAD, Japan i evropske zemlje IEA nastoje da pošalju „jedinstvenu poruku“ proizvođaču nafte Rusiji u vezi sa onim što oni nazivaju njenom „specijalnom operacijom“ u Ukrajini.

Sirova nafta se u utorak trgovala iznad 100 dolara po barelu, uz skokove cijena koji su predstavljali osmogodišnje maksimume. Prema Wall Street Journalu, cijene su bile 106 dolara po barelu (porast od 8,1% tog dana) nakon objave IEA.

IEANaftarezerverusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Poslednji trzaji azdaje na izdisaju.

2 godine prije

Ova istina ubija:
“SAD vjeruju da su moderna ulaganja u čistu energiju korisna za smanjenje domaće i međunarodne zavisnosti od ruske nafte i gasa, posebno kao sredstvo za zaštitu snabdjevanja energijom od „nestabilnih cijena i tržišta“.

Sva nafta u SAD je pridobivena sa frackingom, što znači, istiskaju ju iz zemlje pomoču kemikalija, koje polako pronicaju u pitku vodu, jer su pod pritiskom.
Uz to, ova nafta, pošto je razređena kemikalijama, najeda rafinerije, nema oktana, pa se čak ne može upotrebiti za gorivo iznad 91 oktana.
Uz to, ameri su dosad uvozili milijon tona mesečno dizela iz Rusije.
Šta je sa time, MSM ne objavljuju.
Znači, kako če nadomestiti naftu iz ovih rezervi?
Kupit če je u Rusiji. Nemaju gdje drugdje… A EU neče smijeti…

Tupko Glupko
2 godine prije

Rusija proizvodi 11 milijuna barela nafte dnevno, od čega 5 do 6 milijuna barela izvozi.
To je na godišnjoj razini oko 2 milijarde barela nafte koje Rusija izvozi.

Tako da tih 60 milijuna barela nafte koje se daju iz strateških rezervi čini tek desetodnevni izvoz Rusije u svijet.

DEDA
2 godine prije

ZA OVO KAJ SE DOGAĐA GLOBALNO ODGOVORNA JE ISKLJUČIVO SIROTINJA.TKO GINE U RATOVIMA SIROTINJA.DOKLE GOD TA SIROTINJA BUDE SIROTINJA BIT ĆE RATOVA.99,99% SVIJETA NEK SE ZAMISLI I POČNE VEĆ JEDNOM USMJERAVAT NE ODGAJAT SVOJE KLINCE DA RAZMIŠLJAJU O BOGATSTVU U PREBOGATOM SVIJETU.TERORISTIMA FALI NAFTE PA NEKA IM FALI.ZAKUHAVAJU RATOVE OD KAD SAM SE RODIO PRIJE 56 GODINA.OD KRAJA RATA U VIJETNAMU PA DO UKRAJINE KOLIKO SU PUTA DONIJELI DEMOKRACIJU NEKOJ ZEMLJI.TO JE ONO ŠTO SAM JA VIDEL I DOŽIVEL.PRAVI KRIVCI GLOBALNO SU ONI KOJI NEVIDE TO ŠTO RADI AMERIČANSKA RASA I NJIOVI JATACI.SIROTINJA NEK PRESTANE BIT SIROTINJA I SUNCE IZLAZI SVIMA.

Keki
2 godine prije

Njima su sad midterms, Teump se vraća, a ovaj radi pizdarije da čim više, uz ovoliko koliko je već uspio, upropasti američku ekonomiju. Al ajde. Ove dvije godine su pokazale sve što i najveći skeptici odbijaju vidjeti.

Tupko Glupko
2 godine prije

Nije cilj Rusiji okrenuti Ukrajince protiv sebe niti ju držati okupiranu, već smijeniti njihovu vlast, tj. prisliti ih da pristanu na tri Putinova uvjeta koje traži u pregovorima i ispod kojih neće ići.

Demilitarizacija, garancija da Ukrajina neće u NATO i priznati da je Krim ruski.

Krim je i bio ruski do dekreta sovjetskog predsjednika Hruščova 1954. godine, a od presudne je geoostrateške važnosti Ukrajini za kontrolu Crnog mora gdje vršljaju i NATO snage.

Mladen
2 godine prije

S kojom “ naftom” je pomiješana krv Srebreničke djece i mladića 1995? Izgleda današnji Putinoljubci tražili naftu u Srebrenici .Vidim ja da vi u BiH brzo zaboravljate zaustavljanje rata i stvaranje mira od strane Amerike iNATOa .Ovim Dodikovim “republikancima “ s ovog portala pa i šire puna usta hvale za Putina i njegovog zločina u Ukrajini a vrlo brzo zaboravili da su im mrski neprijatelji Amerikanci zaustavili Gotovinu od ulaska u Banja Luku kojaje pala bez ispaljenog metka .I nakraju im Amerikanci stvorili državu u državi .Bizantijsko licemjerje i dvoličnost ,poznato iz davnih vremena .

tihobl
2 godine prije

Bajden ce do izbora potrositi rezerve, kao sto je Evropa istrosila rezerve plina. Bjaden zna da ce puknuti na medjuziborima pa ga nije briga sta ce biti poslije.

Max
2 godine prije

Očekivano ali mislim da s obzirom na razvoj događa to neće pomoći.

abc
2 godine prije

Rusi prestali slati naftu i američki zločinci več počeli koristiti rezerve.

Tim Kunić
2 godine prije

I tu će zaraditi glumeći spasitelje. Tu naftu su zaštekali po 40 dolara za barel, a prodat će po 120. Da o plinu i oružju ne govorim. Jadan je onaj kome je Amerika humanitarac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI